Copy

mei-juni 2022

In deze nieuwsbrief:

Welkom en tot ziens | Democratische scholendag | Op kamp in september | Crazy Butler | Friends of the Vrije Ruimte | First Lego League | PO nieuws | VO nieuws | Kunst & CultuurVerjaardagen | Kringen | Levende waarden | Agenda

Grease
Yesss! Het is bijna zover: 14 juni is de voorstelling in Rabarber om 19.30. Vanaf 1 juni kan iedereen kaartjes kopen bij de receptie.  We zijn druk met de laatste voorbereidingen. Hopelijk heeft iedereen op tijd zijn kleiding en attributen bij elkaar gescharreld en zijn rol uit zijn hoofd geleerd. Vrijdag 3 juni doen we onze eerste doorloop en 11 juni de laatste generale op school. Daarna moeten we er klaar voor zijn.

 

Welkom & tot ziens

Welkom Kos (11), Daniël (11), Joah (4) als nieuwe leerlingen op De Vrije Ruimte. Welkom Rein en Sterre, twee stagiaires van de Vrije School-Pabo, die elke maandag bij ons komen. En welkom Paul en Mariska die volgend jaar het team komen versterken. Paul 3 dagen en Mariska 1 dag. In een van de volgende nieuwsbrieven zullen zij zich voorstellen.

 

Democratische scholendag
7 mei

Fijn om elkaar eindelijk weer live te zien op de democratische scholendag bij LOS (Leren Ontdekken Spelen) in Deurne. Mensen van democratische scholen uit heel Nederland kwamen daar bij elkaar om van elkaar te horen hoe het gaat, wat er speelt en wat er gedaan wordt op al die scholen. Ontvangst met koffie, thee en wat lekkers. En daarna heel veel open space, waarin iedereen die dat wilde een workshop, brainstorm of iets anders op het programma kon zetten. Jongens in hun kracht, conflictbemiddeling on the spot, jobjourney, schoolinspectie, het boek met verhalen van oud-studenten, dit waren onder andere de onderwerpen die aan bod kwamen. Na afloop bij een vuurtje zelf popcorn maken, kletsen met elkaar. Nieuwe plannen maken voor samenwerking. Maar eerst in augustus naar The Summerhill Festival of  Childhood voor het 101-jarige bestaan van Summerhill in Engeland. Daar komen alle democratische scholen van de wereld samen. Wil je meer weten over democratisch onderwijs in Nederland? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, via deze link.

Op kamp in september

Schrijf het alvast in je agenda: van vrijdag 16 t/m zondag 18 september gaan we op kamp met de hele school in Wilhelminaoord in Drenthe. Een prachtige plek met prehistorische hutten waar we vuurstenen slijpen, vuur leren maken, manden vlechten, broodjes bakken en nog veel meer. We waren er al een weekend met een aantal begeleiders om te ontdekken wat je in deze prachtige omgeving nog meer kunt doen. Een spannende wandeling, een duik in een meertje, een bezoek aan het museum in Frederiksoord. Genoeg dus, en vooral heel gezellig om weer met zijn allen op kamp te zijn!

Crazy Butler en open middag

De open middag in mei was een groot succes. Veel toekomstige leerlingen van alle leeftijden kwamen een kijkje nemen. Inmiddels hebben we vier wenkleuters erbij en heeft een aantal oudere kinderen een kijkdag afgesproken. Voordat de open middag begon, kon je heerlijk eten in ons onvolprezen restaurant Crazy Butler. Ken je nog mensen die graag kennis willen maken met onze school? Woensdagavond 8 juni organiseren we een informatie-avond. Opgeven via info@devrijeruimte.org 

Nieuws van de Friends of
De Vrije Ruimte

First Lego League

10 april was het zover, de grote wedstrijd in het Museon. Indigo en Pelle hebben daar De Vrije Ruimte vertegenwoordigd. Helaas waren alle andere kinderen in de loop van het jaar afgevallen. Maar Indigo gaf een mooie presentatie, ondersteund door Pelle en met de robot behaalden we een score van 125 punten. 

PO nieuws basisschool

Fietsexamen

Nadat we in april het theorie-examen gedaan hadden, was het op 18 mei tijd voor het praktisch verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland. Het examen vond plaats in de Vogelwijk, startend vanaf de atletiekbaan. Van tevoren zijn we een keer gaan oefenen, zodat we wisten wat ons te wachten stond. Desondanks was het toch spannend. Na de beheersproef mocht iedereen om beurten de weg op. Gelukkig is iedereen geslaagd!! Van harte gefeliciteerd. Op weg terug naar school stopten we bij Pelle die ons trakteerde op een ijsje en dat gaf ons meteen te kans om allemaal even zijn jonge katjes te bekijken. 

Eindtoets groep 8

Vier jongens deden dit jaar mee met de eindtoets van groep 8. We maakten de toets van Avision, genaamd Route8. Na een ochtend hard werken met af en toe even buiten spelen en wat eten tussendoor was nog niet iedereen klaar. De ochtend erna hebben we de toets afgerond. Een hele mijlpaal.

Reptielen

Terwijl de kikkervisjes in de speelruimte langzaam kikkers worden, zijn we ook begonnen met lessen over reptielen. Nu verkeer, boksen en First Lego League afgerond zijn, is er weer ruimte voor iets nieuws. We hebben het gehad over de kenmerken van reptielen, over gewervelde en ongewervelde dieren, over wat koudbloedig betekent en wat het verschil is tussen een amfibie en een reptiel. Sommige kinderen weten al heel veel. Zij zijn zelf een les aan het voorbereiden.

Kinderrechtbank

Hoe werkt een rechtbank? Wie zijn daar aanwezig? Wat doet een officier van justitie, een rechter, een advocaat? Twee rechtenstudenten vragen en vertellen hierover en laten ons een rechtszaak naspelen. Leuk om te zien hoe de leerlingen zich inleven in hun rol.

Schooltuin

Dit jaar hebben we een schooltuin, bij Kortenbos, achter het Westeinde ziekenhuis. Een aantal leerlingen van 4 tot 12 jaar heeft zich opgegeven mee te werken. Ongeveer een maand geleden was er niets dan aarde met onkruid. Na dit eruit geschoffeld te hebben en onze tuin aangeharkt, konden we uitjes, pluksla, radijs en rucola planten. Na een maandje gingen we langs en zagen al wat uitjes boven komen en konden wat sla proeven. Kamila, moeder van Mia en Julo, heeft er daarna flink wat sla en reuzenradijzen uit gehaald. Die hebben de kinderen op school gewassen en hebben we heerlijk als lunch op school gegeten. Vlak voor de zomervakantie zullen we nog een keer naar de tuin gaan om het meeste te oogsten. Dat wordt smullen!

VO nieuws middelbare school

Staatsexamens

Van 10-24 mei deden veel leerlingen mee met allemaal verschillende staatsexamen. Naast de centraal schriftelijke examens moesten ze voor sommige vakken ook college examen doen, zoals maatschappijleer of bijv. het schrijven van een betoog voor Nederlands of een essay voor Engels. Omdat ze voor de examens helemaal naar Capelle moesten, heeft Marty af en toe wat heen en weer gependeld tussen DVR en de examenlocatie. Nu heel even uitrusten en dan voorbereiden voor de mondelinge examens in juli. Veel succes!

Schrijven!

En niet zomaar schrijven, maar een verhaal over een belevenis in de meivakantie. Dat is de opdracht die ik (Joke) mijn leerlingen heb gegeven. Stuk voor stuk hebben zij de opdracht prachtig uitgevoerd. Noortje is naar Friesland geweest, op familiebezoek, Rowan heeft naar Parijs bezocht, inclusief Disneyworld, Shadow (Indigo) heeft het theorie-examen voor brommer gehaald en Lodewijk is naar Griekenland op vakantie geweest waar hij een prachtige en spannende wandeling heeft gemaakt. Noortjes relaas is ontroerend en humoristisch en Shadow weet ons lang in spanning te houden of ze het examen gehaald heeft of niet. Lodewijk geeft je als lezer het gevoel dat je met hem meeloopt in het prachtige Griekse landschap. We kunnen ons nog verheugen op Rowans verhaal: hij levert het volgende week donderdag in.

Schaaktoernooi

Oud-leerlingen Roos en Thomas liepen stage. Leuk om hen een week weer op school te hebben. Roos leerde kinderen vilten en Thomas organiseerde een schaaktoernooi.

Kunst & Cultuur

Dansworkshop en naar het theater! Wat een fantastische workshop kregen we als voorbereiding op ons theaterbezoek van het Nederlands Dans Theater. We leerden een deel van een dans die we dinsdag 31 mei te zien kregen. Mooi was het theater Amare en mooi waren de dansen die we zagen. Wat waren die dansers soepel! Zelf mochten we het ook even proberen achter onze stoelen. Wil je zelf naar deze voorstelling? Dat kan op woensdag 8 en donderdag 9 juni, in theater Amare.

Verjaardagen februari en maart

1 juni: Myriam

12 juni: Aarnout

15 juni: Adam

16 juni: Noortje

19 juni: Berend

23 juni: Ronald

24 juni: Theodore

Uit de kringen

 

Leerlingenkring

Er is een nieuwe afspraak over Engels spreken op school:

Je mag altijd Engels spreken. Als iemand vraagt “Ik kan het niet verstaan, wil je Nederlands spreken? “ Dan stop je met Engels spreken. Ook als iemand het niet fijn vindt en vraagt of je geen Engels wil spreken, dan stop je met Engels spreken. We evalueren dit op maandag 4 juli.

Kernkring Onderwijs

In de kernkring onderwijs hebben we twee afspraken aangepast. Omdat we nu het nieuwe gebouw erbij hebben, hebben we in de achtertuin meer ruimte. Daarom hebben we besloten dat je pas vanaf de kring van Myriam zelfstandig in de voor- en zijtuin mag spelen. Zo kunnen er ook genoeg begeleiders aanwezig zijn in het nieuwe gebouw en in de achtertuin. 

Ook de consequenties van het zonder bericht afwezig zijn van VO-leerlingen hebben we aangepast: Ben je niet op school op de tijden die zijn afgesproken, dan volgt een gesprek tussen de leerling en de mentor (de 1e en 2e keer). Bij de 3e keer afwezig komt er een gesprek tussen leerling, ouders en mentor. Bij de 4e keer afwezig wordt leerplicht ingeschakeld.

Begeleiderskring

Op de studiedag in april bekeken we het kampterrein van Wilhelminaoord in Drenthe. Op de studiedag in juni bespreken we het einde van het schooljaar en het begin van volgend schooljaar.

Ouderkring

De ouderkring had een geslaagd minifeestje op donderdagavond 23 april. Hieruit komt nu het idee om de ouderkring op een andere manier in te richten, namelijk om ouders veel meer de gelegenheid te geven om dat waar zij mee bezig zijn of waar ze tegenaan lopen te delen. Zo zorg je dat er dingen kunnen ontstaan. Bijvoorbeeld een keer samen pizza bakken in de pizzaoven. Dus minder een vergadering, meer een ontmoeting.


De volgende ouderkring is op donderdag 23 juni. Een avond met een onderwerp, namelijk: Geld voor DVR. Een brainstorm onder leiding van Peter Roemeling. Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te denken en te doen.

Schoolkring

In de schoolkring is gesproken over de BSO die we op DVR willen opzetten. Binnenkort worden ouders van leerlingen uit de kringen van Hannelore, Claartje en Myriam benaderd om te vragen of zij belangstelling hebben voor de BSO. Er zijn nu drie aanmeldingen, er zijn nog twee aanmeldingen nodig om in september van start te kunnen gaan.

Bestuurskring

Ingrid, Marty en Hans zijn naar de hoorzitting bij de gemeente geweest over het bezwaar tegen afwijzing van de subsidie jeugdpreventie. Naar aanleiding van deze hoorzitting zijn drie uitkomsten mogelijk:

 • Vervolgprocedure, de gemeente heeft correct gehandeld, geen subsidie
 • Bezwaar wordt aangehouden
 • Bezwaar wordt toch gegrond verklaard

We moeten nog even wachten op de uitkomst.

 

Het nieuwe gebouw: Ook het komende schooljaar kunnen we gebruik blijven maken van het nieuwe gebouw. Hoera!

Levende waarde: Eenvoud

Stagiair Rein las in de kring van Myriam een verhaal over eenvoud en dankbaarheid voor.

Agenda juni 2022

 
 • 7 juni:
  Studiedag, school gesloten
 • 8 juni
  Informatieavond voor aankomende ouders, leerlingen en begeleiders
 • 13 juni
  Naar Blijdorp, voor kring Hannelore en kring Claartje
 • 14 juni
  Musical GREASE in Rabarber
 • 15 juni:
  Schoolkring
 • 16 juni:
  Natuurdag, Fantastische Boominspecteur
 • 20 t/m 24 juni:
  Oudergesprekken
 • 23 juni:
  Ouderkring
 • 30 juni:
  Bestuurskring
Stuur door Stuur door
Deel op Facebook Deel op Facebook
Tweet Tweet
Volg ons op Facebook
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Twitter
Ga naar onze website
Ga naar onze website
Copyright © 2021,De Vrije Ruimte All rights reserved.
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je interesse hebt getoond in De Vrije Ruimte

Ons adres is:
De Vrije Ruimte
Stadhouderslaan 15
2517 HV Den Haag

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list
 
Volg ons op Facebook
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Twitter
Ga naar onze website
Ga naar onze website


This email was sent to <<Email adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
De Vrije Ruimte · Stadhouderslaan 15 · Den Haag, Zh 2517 HV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp