Copy

Oktober 2018

In deze nieuwsbrief: 

  • Welkom en Tot ziens 
  • Even voorstellen… 
  • Herfstactiviteit 
  • JIP op bezoek 
  • Een avond in het filmhuis 
  • VO-nieuws: informatie-avond over staatsexamens 
  • PO-nieuws: letters en woorden leren 
  • Nieuws over huisvesting 
  • Schoolkringbesluiten, Living Values, Agenda van oktober-november 

Herfstspulletjes maken onder leiding van Sigrun, de moeder van Alma 

Stuur door
Deel op Facebook
Tweet

Welkom & tot ziens

Welkom Rijk (7) en opnieuw welkom Ea (7). Tot ziens Isabella (6), die gaat verhuizen naar Voorthuizen. De komende weken hebben we een aantal wenleerlingen, die gaan kijken of De Vrije Ruimte bij hen past. 

Welkom Dick (leraar Nederlands) en tot ziens Petua (docent Duits) -zij heeft een nieuwe baan in Vlaardingen gekregen- en tot ziens Sophie (docent geschiedenis), zij gaat op reis. Jammer dat we jullie moeten missen!

Even voorstellen… 

We vonden het een goed idee om nieuwe mensen op De Vrije Ruimte zichzelf te laten voorstellen. Hieronder maken jullie kennis met Sterre, Joke en Dick
 

Sterre

Goeiedag! Mijn naam is Sterre Brouwer en ik ben de nieuwe stagiaire kunstzinnige therapie op De Vrije Ruimte. Ik ben een jonge meid van 20 jaar oud en studeer op de Hogeschool in Leiden. Ik zit nu in mijn derde jaar en zal een heel schooljaar stage lopen op de DVR op de maandag en dinsdag. Ik zal onder begeleiding staan van Tara Knoester de huidige kunstzinnig therapeut bij jullie. Ik zal dit jaar met verschillende kinderen gaan werken, zowel individueel als met groepjes. Tot nu toe vind ik het een hele fijne school om in mee te draaien en ik hoop dat ik veel mag leren dit jaar en ook dat ik de school en de kinderen iets moois kan brengen. Ik sta open voor mooie ontmoetingen, dus spreek me gerust eens aan! 

Vriendelijke en kunstzinnige groetjes, 
Sterre Brouwer 

Joke

Mijn naam is Joke Sohl. In februari 2016 ben ik met (vervroegd) pensioen gegaan. Ik heb lang gewerkt bij PostNL. Ik wilde niet gaan luieren maar wat anders gaan doen. Studeren! Mijn neefje had Cultuurwetenschappen gestudeerd. Dát leek mij ook leuk! Het is een studie met vier hoofdvakken. Je hoeft dus niet meteen één richting te kiezen. Ik werd zo enthousiast dat ik de studie fulltime ben gaan doen. Tijdens de propedeuse werd mij duidelijk dat ik ook een zogenaamde educatieve variant kon doen. Ik word nu opgeleid om les te gaan geven. Ik heb de richting Nederlands gekozen. 

Vorig schooljaar mocht een ik een kijkje komen nemen op de school De Vrije Ruimte. Ik heb toen lessen bij Marty geobserveerd. Het bleef niet alleen bij kijken: ik kon meteen aan de slag om dictee te geven. In september ben ik met mijn stage begonnen: een periode waarin ik lessen bij anderen observeer en ook zelf lessen geef. Ik heb de meeste lessen bij Roeline gevolgd, omdat zij ook les geeft in een taal. Nu geef ik aan verschillende groepen dictee en aan een groep literatuur/film. 

Ik heb het geweldig naar mijn zin op deze school. Vanaf het eerste moment gaf iedereen mij het gevoel dat ik welkom was, niet alleen de mensen die op de DVR werken, maar vooral ook de leerlingen. Ik hoop nog lange tijd hier te mogen werken! 

Dick

Nooit van plan geweest om in het onderwijs te werken. Omdat het leven zelf soms slimmer is dan de gedachte, werd ik, net een jaar na het begin van mijn studie Nederlands, gevraagd om tijdelijk in te vallen op een meisjesschool. Dat was een bijzondere ervaring. En ruim vier decennia later bevalt het werken met jongeren nog steeds. De afwisseling, de vrijheid en het samenzijn met mensen die de verwondering over het leven (nog) bij zich dragen, vormen bij elkaar dat ik het onderwijs nooit als ‘werk’ heb ervaren. 

Over verwondering gesproken. Als kind al nam ik geen genoegen met de zogenaamde vanzelfsprekendheid van de verschijnselen, zoals men mij die uitlegde. Wat mij verteld werd, kon niet alles zijn! Zonder te weten waar de zoektocht op uit zou draaien, ben ik op reis gegaan door het leven en zo in aanraking gekomen met de astrologie. Voor mij een unieke manier om mijn inzicht te verruimen. En ook daar ben ik les in gaan geven. Omdat het ook geen ‘werk’ is. 

Wat het onderwijs betreft heeft het me altijd verbaasd dat kinderen wel cognitief getraind worden, maar dat hun sociale en emotionele ontwikkeling er bekaaid af komt. Zeker de huidige generatie jongeren, zo is mijn ervaring, heeft geen voorbeeld dat aansluit bij hen, Niet in het reguliere onderwijs noch in wat de maatschappij van hen vraagt. Sta eens stil bij het toenemend aantal kinderen dat last heeft van een burn out. Wat kunnen wij als volwassenen anders organiseren voor hen? 

En toen zag ik een paar maanden geleden dat DVR iemand nodig had voor de examentraining Nederlands. De beslissing om langs te gaan bij Marty was toen snel genomen. Sinds twee weken geef ik lessen taalvaardigheid aan de leerlingen die examen willen doen. Ik hoop dat ik aan hun wensen een positieve bijdrage kan leveren. Ervaring, aandacht en enthousiasme neem ik mee. Het avontuur is begonnen …. Met dank aan DVR! 

Dick van der Mark 

Herfstactiviteit

Afgelopen vrijdag 12 oktober was de aftrap voor een nieuwe reeks activiteiten van de tuinkring: dit jaar willen we voor iedere vakantie een seizoensactiviteit voor alle leeftijden houden in de tuin. Tijdens deze momenten zullen we samen met de kinderen al doende stil staan bij de bijzonderheden van de betreffende periode van het jaar buiten in tuin en natuur. Tijdens de herfsteditie hebben we samen genoten van en gespeeld met de kleurrijke overvloed van dit seizoen. Uit mee genomen bladeren en vruchten, bloemen en andere vondsten uit de natuurlijke wereld zijn veel vrolijke en kleurrijke kunstwerken en wezens ontstaan… We hebben bladerkroontjes geregen, geometrische constructies gebouwd, bootjes met bemanning en boswezens geknutseld, bladcollages geplakt en hele landschapjes voor beestjes en mensjes gemaakt. Kijk op de foto’s naar een aantal van de levendige creaties… Genoeg inspiratie voor de komende herfstvakantie!

In tuin en park en bos en zelfs op de straat ligt fantastisch materiaal voor jullie eigen knutsels voor het oprapen…. De volgende keer, op de winterdag, willen we een kerstboom versieren met eetbare kerstballen en slingers als lekkere verrassing voor de vogels in de tuin in een hopelijk sneeuwrijke kerstvakantie. De datum hiervoor is woensdag 12 december, noteer hem alvast. Wil je meedoen, meld je dan aan in je maandagkring of op de lijst, die in december op het prikbord komt te hangen. Met een zonnige kleurrijke herfstgroet van Sigrun voor de tuinkring. 

JIP op bezoek 

JIP is het Jongeren Informatie Punt in Den Haag. Je kunt er terecht met vragen over, onder andere, seks en liefde, drank en drugs, werken, geld, wat gebeurt er als je 18 bent? Op dinsdag 9 oktober kwamen ze bij ons vertellen over veilig vrijen, pikante foto’s, 18+ en geld. Lees hieronder wat een aantal leerlingen van de lessen vond. 

Veilig Vrijen: “We kregen weinig informatie voor de tijd die ervoor was. Het ging om niet zwanger worden en geen soa’s krijgen. ‘Als je de pil neemt, word je niet zwanger’. Er werd verder niet uitgelegd dat pil iets doet met je hormonen. We hadden meer info gewild, meer context: hoe kan het dan dat het gebeurt dat je niet zwanger wordt als je de pil neemt. Leuk: ze hadden spullen meegenomen: pillenstrip en spiraaltjes. Uiteindelijk was de boodschap wel aangekomen: je wordt niet zwanger als je de pil slikt, maar je kunt wel soa’s krijgen. Ze hadden meer kunnen vertellen. Er was wel tijd om vragen te stellen. Maar over hoe de pil werkte kwam niet echt antwoord. Verder was het oké.” 

Pikante foto’s: “In het begin hadden ze allemaal foto’s: kan dit wel of niet? De nadruk lag heel erg op dat je een foto niet moet maken, en niet op het doorsturen. Alsof fout ligt bij persoon die het maakt. Maar: wat gebeurt er als je het doorstuurt? Daar ging het niet over. Wel heel duidelijk bij beide lessen was, dat je naar het JIP toe kunt gaan. Ook als je bang bent dat je een SOA hebt, dan wordt het daar gratis getest. Ik heb het idee dat ze het daar goed doen, in vertrouwen.” 

18+: “Heel leerzaam en interessant. Dat je verzekering moet regelen. Ze legden uit hoe dat werkt. Dat het geld kost en dat je zorgtoeslag krijgt en andere toeslagen. Veel kinderen komen in problemen met geld, dan kun je altijd naar het JIP. Ze gaan je helpen. Mensen van 12 tot 27. Het ging ook over studiekeuze en huis. Op je 18e kun je je inschrijven bij woningnet Haaglanden. Dat kost 12,50 per jaar, maar je dan heb je wel een huis als je klaar bent met je studie.” 

Geld: Dit was het laatste onderwerp. Het gesprek hierover was een beetje saai. Het ging over hoe jongeren in schulden raken door boetes die ze niet betalen, door telefoonabonnementen en zorgverzekeringspremies die ze vergeten te betalen. Alles bij elkaar was het wel een interessante dag.” 

Een avond in het filmhuis 

Twee keer per jaar organiseert het Haagse Filmhuis een avond voor mensen in het onderwijs ‘Filmhuis in gesprek’. Dinsdag 9 oktober werd de film School life vertoond, over een Ierse kostschool, waar een ouder echtpaar met veel liefde en plezier lesgeeft, maar vooral ook naar de kinderen kijkt en bedenkt wat voor hen het beste is. Naar aanleiding van deze film praatten we na over hoe het onderwijs in Nederland is. Is de film herkenbaar? Voor ons, op De Vrije Ruimte, wel. Al blijven bij ons de kinderen niet op school slapen, de sfeer van samen leven en samen leren is heel vergelijkbaar. 

Bekijk de film 'School Life'

- VO nieuws -

Info-avond Staatsexamens

We hadden een goed bezochte informatieavond over het doen van Staatsexamens. Wat komt daar allemaal bij kijken? Wat is er nodig? Leerlingen en ouders gingen een stuk wijzer weer naar huis. 

Alle informatie is terug te vinden op de website van DUO.

- PO nieuws -

Letters en woorden leren

‘Letters en woorden leren’ is een les voor kinderen die willen leren lezen en schrijven. Iedere week komt er een nieuwe letter bij en kunnen er weer nieuwe woorden gemaakt worden: ‘ik-pik-kip’, heel goed! De letters die al geweest zijn, flitsen nog eens voorbij, zodat iedereen weet hoe ze ook alweer heten. Voor kinderen die het moeilijk vinden om al die verschillende letters te onthouden, gebruiken we het boek: ‘V = de vos’, waarin bij elke letter een toepasselijke tekening staat. Na het flitsen is er een dictee, waarbij ze eerst de woorden leggen en dan pas de woorden schrijven. Daarna mag ieder zijn eigen woorden voorlezen. Het is een leuke, leerzame en gezellige les! 

Kinderboekenweek 

Ter afsluiting van de kinderboekenweek hielden we op vrijdag 12 oktober een boekenmarkt. Je kon boeken ruilen of boeken kopen of verkopen. Er werd flink onderhandeld en veel kinderen gingen met mooie boeken weer naar huis. Lekker (voor)lezen! 

 

Huisvesting 

De zoektocht loopt, maar het is niet gemakkelijk om een geschikt pand te vinden. Mocht je nog tips hebben voor een gebouw waar De Vrije Ruimte zich kan vestigen, laat het even weten! Stuur een mail naar: info@devrijeruimte.org.
Wij zoeken een ruimte met een minimale oppervlakte rond de 1000 m2 en fijn veel buitenruimte (minimaal 500m2). Idealiter is het pand een voormalige school of opvang in goede staat zodat wij er met relatief weinig verbouwingen in kunnen trekken. 

Uit de Schoolkring

Er zijn geen nieuwe schoolkringbesluiten genomen in de afgelopen weken. 

Living Values: Vriendschap 

In de maandagkring van Myriam, de bovenbouw van de basisschool, heeft iedereen nagedacht over de vraag: met wie zou je wat kunnen doen? Dus niet alleen maar met degenen die al je vrienden zijn, maar ook met degenen die misschien wel je vrienden kunnen worden. Iemand die graag spelletjes speelt, kan zo iemand vinden die ook graag spelletjes wil spelen en zo een nieuwe spelletjes-vriend(in) krijgen. 

Agenda

Onderstaand de laatste belangrijke data voor komende maand:

NOVEMBER

Do 1
12:15-13:00 Bemiddelingskring 
15:30-17:30 Begeleiderskring
Wo 7
09:00-10:00 Leerlingenkring
19:30-21:30 Schoolkring
Do 8
12:15-13:00 Bemiddelingskring
Ma 12
15:30-17:30 Begeleiderskring
Wo 14
09:00-10:00 Leerlingenkring
14:00-16:00 Schoolkring 
20:00-21:30 Informatieavond
Do 15
12:15-13:00 Bemiddelingskring
Ma 19
Schoen zetten voor maandagkringen 4-6 en 6-9 jaar.


Di 20 
Studiedag, school gesloten

Wo 21
09:00-10:00 Leerlingenkring
19:30-21:30 Schoolkring
Do 22
12:15-13:00 Bemiddelingskring 
15:30-17:30 Begeleiderskring
Ma 26
19:30-21:30 Ondersteunerskring
Wo 28
09:00-10:00 Leerlingenkring 
14:00-16:00
Schoolkring
Do 29
12:15-13:00 Bemiddelingskring
Vr 30
19:30 Voorstelling: Martin Luther King, theater aan het Spui, voor VO- onderbouw en -bovenbouw
Volg ons op Facebook
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Twitter
Ga naar onze website
Ga naar onze website
Copyright © 2018 De Vrije Ruimte, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp