Copy

November 2018

In deze nieuwsbrief: 

 • Welkom
 • EHBO
 • Schoonmaak, wist u dat…?
 • Mix & Match
 • Workshop Scott Noelle
 • VO-nieuws: news from the classroom; natuurkunde; excelleren in vrijheid
 • PO-nieuws: wandelen en Sint; lessen over identiteit, mediamasters, scholenbezoeken
 • Schoolkringbesluiten, Living Values, Agenda van december 
De schoolkring, bestuurskring, begeleiderskring en de ouderkring hadden een zeer inspirerende middag en avond met Baudy Wiechers, schrijfster van het boek ‘Besluit met consent’. We verwierven nieuwe inzichten in het omgaan met sociocratie en kunnen gesterkt verder met onze kringen en het nemen van besluiten.
Stuur door
Deel op Facebook
Tweet

Welkom

Welkom Joshua (11), Betul (moeder van Ammar en lerares wiskunde), Lufter (geeft 4x een programmeerles), Mirjam (van Centrum 1622, geeft 5 lessen over identiteit) en Peter (persoonlijke ontwikkeling voor leerlingen vanaf 16 jaar).

EHBO

In februari start er op school een EHBO  cursus van 5 woensdag avonden om de praktijk te leren o.l.v. Rianne. Het theoriegedeelte gaat via e-learning. Momenteel hebben ongeveer vier 16+ leerlingen en drie begeleiders zich aangemeld. Ouders zijn ook van harte welkom. Meer informatie over de invulling, data en de kosten kun je vragen aan Myriam: myriam@devrijeruimte.org

Schoonmaak, wist-u-dat…?

Voor iedere ouder die nieuw is, als opfrisser voor de oude bekende.
Wist u dat...:
 • Er iedere periode (5x per jaar) een nieuw schoonmaakrooster is.
 • Dit rooster op Coachi staat, via de Whats-app verspreid wordt en in de hal op school hangt.
 • Dit rooster op alfabetische volgorde is.
 • Je als ouder dus ruim van te voren kunt zien wanneer je aan de beurt bent.
 • Je kunt ruilen van schoonmaakbeurt via Coachi of direct met andere ouders, hoe eerder hoe effectiever.
 • De schoonmaak altijd op vrijdag is behalve als er dan geen school is.
 • Op zaterdag de school soms verhuurd is en het dan belangrijk is dat het goed schoon is, anders lopen we inkomsten mis/ imagoschade op.
 • De schoonmaakwerkzaamheden boven op de 50 uur ouderparticipatie komen.
 • Er afspraken zijn gemaakt over de schoonmaak in de ouderkring.
 • Deze afspraken zijn o.a. dat er bij 2x verzuim zonder regelen van vervanging €100 verplichte afkoop is.
 • Bij 3x verzuim zonder regelen van vervanging het volgende jaar verplichte afkoop volgt van €300.
 • Vrijwillige afkoop per schooljaar ook mogelijk is (€300)
 • Kinderen die schoonmaken i.p.v. ouders zijn minimaal 12 jaar en zijn minimaal 3x ingewerkt door hun ouder(s).
 • Je ook wekelijks op een vaste dag de toiletten schoon kunt maken i.p.v. de schoonmaakbeurt op vrijdag. Je kunt zien welke dagen er nog vrij zijn op het rooster.
 • Je vragen over het schoonmaken altijd kunt stellen aan Dieuwke (moeder van Brecht) via 0621710068

Mix & Match

Kees, Laura en Claartje waren bij de Mix & Match om internationale vrijwilligers te werven. Kees hield voor ruim 120 mensen een praatje in het Engels: wat is De Vrije Ruimte en wie zoeken wij? We zijn vooral op zoek naar mensen die ons kunnen helpen met fondsenwerving en mensen die in het souterrain willen staan voor de catering. Aan het eind hadden we een lijst van 14 geïnteresseerden voor vele verschillende functies. Zo was er iemand van de Amerikaanse ambassade die wel wilde helpen met het organiseren van ‘events’ en een mevrouw die heel graag wilde komen koken.

Workshop Scott Noelle

American Parenting Coach and Writer Scott Noelle visited our school and gave a workshop. Many parents who are unschooling their kids and other parents came. In this event we got a taste of how inspiring it can be to connect with people outside our school who share the same values. It was a beautiful evening full of personal connection and openness. It was the first event organised by the Friends of DVR and the whole project will be officially launched in January. 

- VO nieuws -

Engels:
News From the Classroom 


T H E  B O O K C L U B 
We lezen met the bookclub The Picture of Dorian Gray, de enige roman van Oscar Wilde. In december zijn er twee voorstellingen die deze roman als onderwerp hebben. ‘Oscar Wilde’s klassieker over schoonheid en authenticiteit blijft intrigeren’, schrijft de Groene Amsterdammer. Het haakt aan hedendaagse thema’s. Onze obsessie met mooie mensen die wij volgens Wilde ook mooie eigenschappen toedichten. We gaan met de bookclub naar de voorstelling van het Noord Nederlands Toneel. ‘Het toneel is bevolkt met gehaaide kunstkopers, orerende critici, met realitysterretjes, influencers en opgedraaide followers.’ Op dit moment zijn de leden van de bookclub nog aan het lezen. Ze lopen ietsje achter op schema. Maar er is veel vertrouwen dat er nog wat pagina’s doorgenomen worden. 
De voorstelling is op donderdag 6 december, van 20:15 tot 21:55, in de Grote Zaal van de Stadsschouwburg Den Haag.

Zo’n 125 jaar na het verschijnen van Wilde’s roman The Picture of Dorian Gray zijn onze obsessie met jeugdigheid en het gevoel dat je alles uit je leven gehaald moet hebben alleen maar toegenomen. Maar verliezen we in het verlangen naar het nieuwe, het schone en het bijzondere ook niet onszelf uit het oog? En als we de hele tijd bezig zijn met onze persoonlijke ontwikkeling, wat betekent dat dan voor onze relatie met de ander?
Deze zomer was de film The Happy Prince in de bioscoop te zien. Het ging over de jaren die Oscar Wilde in exil sleet in Frankrijk en Italië. Oscar Wilde is bekend van zijn toneelstukken zoals The Importance of Being Earnest. 

In periode 1 hebben we 1984 van George Orwell gelezen. Niet helemaal an easy ride. Als lezer wordt je ondergedompeld in een onbekende wereld met onbekende regels en gebruiken. Het wordt nog al grimmig. Helemaal wanneer de protagonist Winston naar room 101 wordt afgevoerd. Vorig jaar hebben we The Circle gelezen van Dave Eggers. Het boek is gebaseerd op 1984. Macht en Privacy zijn de ingrediënten van beide romans. In februari gaan we naar een voorstelling van Het Nationale Theater met als titel Revolutions. The Circle en 1984 dienen als basis voor deze toneelervaring. 

T H E  P O E T R Y  C L U B 
Tijdens de bijeenkomsten van de poetry club lezen we poëzie. Eerst de woorden en de zinnen. Wat vinden we daar van en wat roept het op. Dan wordt er beetje bij beetje wat context gezocht bij de gedichten. Zo zijn we begonnen met de gedichten van Ron Padgett met titels zoals Love Poem, Pumpkin, Another one, .. Toen we ze allemaal hardop hebben gelezen en onze gedachten hebben laten dwalen zijn we begonnen aan de film Paterson. En de gedichten kwamen terug. De dichtende buschauffeur Paterson schrijft in het plaatsje Paterson gedichten. Jim Jarmusch schreef het scenario.  De beelden, en de dialogen vallen net over de rand van de realiteit. Er zit poëzie in elke scène en de film is een ode aan de kleine dingen des levens. 

Natuurkunde

Project schuine worp
Wat gebeurt er op een typische dag tijdens de natuurkundelessen?
Schuine worp is ingewikkeld. De leerlingen hebben voorheen alleen rechtlijnige bewegingen behandeld. Ze moeten nu tegelijk in twee dimensies denken en dat is een mijlpaal. Schuine worp is een prachtig project waarin leerlingen een denksprong maken. Verticaal voelt onze bal de zwaartekracht. Horizontaal voelt hij, op een beetje wind na, helemaal niks. Waarom maakt hij dan een boogje? Hoe kunnen we dit analyseren? De bovenbouwgroep verdiept zich daarin. Ze werken hard, bestuderen het boek, vragen om uitleg, lossen vergelijkingen op, werken samen, werken alleen, … ze doen ook een proefje: Een leerling gooit iets, een andere filmt met mobiel, vervolgens gaat iedereen rekenen om te zien of het klopt.

Na ruim twee weken is het probleem opgelost. De groep is vermoeid en voldaan. Een leerling zegt: “Ik begrijp het nu, maar ik weet niet of ik dit nog een keer kan oplossen”. Een ander zegt: “Ik vind het cool, want het is erg moeilijk. Leuk om iets zo moeilijks te moeten begrijpen. Maar ik weet niet of ik het nog een keer begrijp.” De groep beslist dat ze niet klaar zijn. Ze willen het probleem opnieuw oplossen: deze keer zonder de docent. Een week later lukt dat wel. De leerlingen zijn blij, ze nemen het probleem als huiswerk om nog een keer, helemaal in hun eentje op te lossen. Ik zeg: “Zie je vooruitgang! Een tijd geleden was het erg vermoeiend om naar de uitleg te luisteren. Nu kunnen jullie het samen analyseren. Ondertussen hebben jullie ook veel nieuwe vaardigheden beoefend.” Dat zien ze ook. Ze knikken, met een gepaste trots ja. En ik? Ik ben super trots op ze! :-)

Excelleren in Vrijheid

Zeven lessen Persoonlijke ontwikkeling

Op woensdag 7 november is Peter Roemeling met een unieke lessenreeks gestart van in totaal zeven lessen. Het doel is om de leerlingen te leren wat persoonlijke ontwikkeling is. Wat je hebt te doen om in balans te leven. In balans met jezelf en in balans met de wereld om je heen. Het boek Excelleren in vrijheid | Een recept voor persoonlijke ontwikkeling, is het werkboek. In de eerste les stond de visie van Plato centraal, en de metafoor van de tweespan en de menner, over het wezenlijke van de mens.  Daarnaast werd de metafoor van grot van Plato gebruikt om duidelijk te maken wat je hebt te doen om je te ontwikkelen. 
In les twee en drie was de centrale vraag: Wie ben ik? Wat maakt mij uniek?  In les vier wordt een start gemaakt met de vraag waar wil ik naartoe? Het huiswerk dat de zes leerlingen hebben gekregen voor deze les is: Stel jezelf eens voor dat je de tachtig jaar bent gepasseerd en je kijkt terug op je leven. Wat heb je dan bereikt? Waar ben je trots op? Hoe heb jij geleefd?
Meer informatie over het boek Excelleren in vrijheid is te vinden op de website van Peter: www.peterroemeling.nl 

- PO nieuws -

Wandelen

Vanaf de herfstvakantie hebben we voor de jongste groepen ‘wandelen’ op het rooster staan. Op maandagmiddag. We hebben 10 toegangskaarten voor ‘Park Sorghvliet’ gekocht, toestemming aan de beheerder gevraagd en kunnen dus met een grote groep aan de wandel. Dit hebben we nu al 3 keer gedaan. Direct na de lunch om half 1 vertrekken we; eerst naar de wc, laarzen, jassen, sjaals en wanten aan en gaan! Ellis en Kamila gaan vast als ouders mee, met eigen peuters en baby. Ook Jamie gaat mee en we hebben hulp van Tuana die ook graag mee gaat en een oogje voor ons in het zeil houdt. De eerste keer gingen er 12 kinderen mee, de tweede keer 18 en afgelopen maandag al 22 kinderen! Zo ontdekken we het park. We beklimmen bomen, doen spelletjes, luisteren of de bomen ons iets te zeggen hebben, vinden mooie bladeren en komen moe om half 3 weer terug. Het is heerlijk om met de kinderen op pad te zijn en het plan is alle seizoenen mee te maken dit jaar!
 

Sint

Jullie hebben het vast vernomen, Sinterklaas is aangekomen!
Halverwege november was het weer zo ver, De Sint kwam met boot en Pieten aan in Nederland. Tijd om de kist met Sint en Piet spullen tevoorschijn te halen. Maar wat schetste onze verbazing; die doos bleef de eerst maandag na Sints aankomst onaangeroerd in de speelruimte staan. De woensdag daarna was het toch echt zover, hij werd ontdekt! De speelruimte werd versierd en alle kleding uitgeprobeerd. Het rode Kaplaboek was het boek van de Sint en de Pieten vlogen door de speelruimte en school. Ze waren niet te houden! Hoogste tijd dus voor Pietengym in het theater. Dat zal de komende tijd nog wel vaker gebeuren. Maandag 26 november was het tijd voor de jongste 2 groepen om hun schoen te zetten. Natuurlijk mét een liedje en een worstel voor het paard. Altijd weer spannend of er dan ‘s nachts iets in wordt gedaan….

Lessen over identiteit

Lessen identiteit, gegeven door Mirjam van centrum 1622

In dit project gaan we op zoek naar wat identiteit nou eigenlijk is en wat de invloed ervan is op je leven. Zo’n 10 kinderen tussen 10 en 15 jaar doen mee. Ze mochten beginnen met roddelen over Mirjam die de cursus geeft. Ze kwamen verrassend dichtbij de waarheid. 

Les 1 ging over je primaire identiteit. Dat zijn dingen die voor je bepaald zijn, waar je niets aan kan doen en waar je niet voor gekozen hebt, zoals je plaats in het gezin, huidskleur, kleur ogen, geboorteplaats. Les 2 ging over secundaire identiteit, dat zijn dingen waar je zelf voor kan kiezen. Hebben kinderen zelf hun school of hun sport gekozen en kiezen bepaalde kinderen voor bepaalde sporten? Interessant was de discussie over of je ervoor kiest om suikerziekte te krijgen door je levensstijl.  

Les 3 ging over groepen, wat zijn de ongeschreven regels, doe je daar wel of niet aan mee, wat zijn op DVR de ongeschreven regels. Aan het eind van deze les deden een leuke opdracht. De helft van de groep ging naar de gang. Diegenen die bleven zitten speelden de oude groep en kregen als opdracht alleen contact te maken op ooghoogte. Toen kwam de groep van de gang binnen als nieuwe groep en moest proberen om contact te maken. Toen een van de “nieuwe” groep niet kon ontdekken wat de ongeschreven regel was,  ging 1 van “oude” groep staan om met diegene te praten en te kijken of zij zo zou kunnen ontdekken wat de ongeschreven regel is. De lessen 4 en 5 gaan over zelfbeeld en imago en over levensgebeurtenissen en identiteit. 

Mediamasters 

Afgelopen week, de week van de mediawijsheid, speelden we weer het spel Mediamasters. Dit is een game over de kansen en gevaren van (digitale) media. Door het spelen van de game bouwen leerlingen basiskennis op over mediawijsheid. Hoe ga je bijvoorbeeld om met WhatsApp, privacy en nepnieuws? Leerlingen gaan samen in de klas en thuis het avontuur aan en bundelen hun mediawijze krachten om MediaMissies te volbrengen.

https://www.mediamasters.nl/

Scholenbezoeken

10 kinderen tussen 10 en 13 jaar zijn bezig om de basisschoolstof af te ronden. Sommigen zijn al bezig met middelbare schoolvakken, maar we zijn ook aan het oriënteren of ze op De Vrije Ruimte verder willen met de middelbare school of naar een reguliere middelbare school willen. Vorige week bezochten we een aantal scholen: de Vrije School Den Haag, het Dalton Den Haag, HML Haags Montessori Lyceum en het Maris College Belgisch Park.

Wat zeiden onze leerlingen over deze scholen:
De Vrije School Den Haag: "fijne sfeer", "ik vond hem echt helemaal niet leuk", "niet zo vrij als ik gedacht had en teveel creatieve dingen voor mij, maar de appelflappen die we zelf gemaakt hadden waren wel heel lekker", "ik vond het leuk en vrij, maar ik kende het al een beetje, minder druk dan HML en leuke lessen met minder huiswerk want je kunt veel in de lessen doen." 
Dalton Den Haag: "leuke school", "fijn gebouw." 
HML, Haags Montessori Lyceum: "mooi groot gebouw en handige planner", "minder leuk dan Dalton." 
Maris College Belgisch Park: "normaal", "niets bijzonders", "druk" en "ik had het gevoel dat het vooral werken, werken is."

Uit de Schoolkring

Stijn Kingma, vader van Manu en bekend met sociocratie, gaat het Sociocratisch statuut opstellen. Iemand uit de schoolkring (Robin) wordt contactpersoon voor Stijn. De voortgang wordt besproken / medegedeeld  in de Schoolkring. Het voorstel van het statuut wordt gepresenteerd en ter besluitvorming voorgelegd aan de Schoolkring.

Living Values: Eerlijkheid 

Voor de waarde "Eerlijkheid" maakte Damir deze strip: 

Agenda

Onderstaand de laatste belangrijke data voor komende maand:

DECEMBER

Ma 3
19:30-21:30 Schoolkring
Wo 5
09:00-12:00 uur: Sint op school en Sintviering met surprises en gedichten
Do 6
12:15-13:00 Bemiddelingskring
20:15 Schouwburg, Voorstelling: Dorian voor VO-bovenbouw
Vr 7 
Pizzadag
Ma 10
15:30-17:30 Begeleiderskring
Wo 12
09:00-10:00 Leerlingenkring
14:00-22:00 Oudergesprekken
Do 13
12:15-13:00 Bemiddelingskring
19:30-21:30 Bestuurskring
Wo 19
09:00-10:00 Leerlingenkring
14:00-16:00 Schoolkring
Do 20
12:15-13:00 Bemiddelingskring
16.00 -19.00 Kerstborrel
Vr 21
Studiedag, school gesloten
Za 22 > Kerstvakantie
Volg ons op Facebook
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Twitter
Ga naar onze website
Ga naar onze website
Copyright © 2018 De Vrije Ruimte, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp