Copy

April 2020

In deze nieuwsbrief: | Nieuws | Een gedicht: Mijn vriend, zijn vijand | Welkom | Open Middag op 13 mei | PO Nieuws (basisschool) | Nog meer uitdagingen | VO nieuws (middelbare school) | Staatsexamens | Op weg | Zwaaien | Tijd voor poëzie | Thuis | Boek en film: De helaasheid der dingen | Kunst en Cultuur | Levende waarde: verbondenheid | Sociocratie: Verkiezingen online | Huisvesting | Ouderbijdrage volgens het solidariteitsprincipe | Agenda |

Nieuws

Nog steeds leven we in die rare tijd, al bijna zeven weken nu. We hopen dat het goed met jullie gaat! Dat je weer beter bent als je ziek was en dat je gezond blijft als je gezond was. Nu is het vakantie, maar daarvoor hebben we hard gewerkt. De eerste drie weken waren er al online lessen voor de middelbare scholieren, maar nog niet voor de basisschool. Die kwamen er wel: een online maandagkring, werkbegeleiding en een of twee lessen per dag. We hebben elkaar gebeld, we hebben gezwaaid, we hebben kaarten gestuurd en af en toe kwam iemand naar school om een boek op te halen. 
De ouders hielden een online ouderkring waarin de ‘ouderbijdrage volgens solidariteitsprincipe’ werd besproken. Meer hierover in deze nieuwsbrief. We wensen jullie een fijne, zonnige meivakantie en hopen in ieder geval alle leerlingen van de basisschool op 11 mei weer te mogen begroeten. 
Zo stil was de straat voor de school nog nooit.... 

Een gedicht:
Mijn vriend, zijn vijand

Ooh de nieuwsbrief,
ik vind hem zo lief,
hij mij niet,
ik word buitengesloten,
ik word, 
overgeslagen,
van ver moet ik gadeslagen,
de mail voor mijn moeder moet ik lezen,
mijn broeder wordt boos daardoor,
en zo gaat het maar door,
ik wil maar een ding!
Dat de liefde wederzijds is,
en ik de volgende keer,
als het zo ver is weer,
in mijn mailbox kijk,
en ik zonder te vragen rijk naar een verse nieuwsbrief van De Vrije Ruimte.
Andreas BoonAlexaki 

Welkom

Nog geen nieuwe leerlingen of begeleiders om welkom te heten, maar wel al diegenen die op 11 mei weer naar school komen! Op maandag en donderdag, van 8.30-14.30 uur, zijn de leerlingen welkom uit de kringen van Hannelore, Claartje en Myriam. 
Het zal best weer even spannend en wennen zijn om in deze nieuwe situatie elkaar weer te zien. Ben je ziek of verkouden, dan blijf je natuurlijk thuis. Ben je gezond, dan mag je naar school. Zo gaan we het doen: 

Start en eind 
• Leerlingen komen binnen tussen 8.30-9.00 uur 
• Leerlingen gaan naar huis tussen 14.00-14.30 uur 
• Ouders blijven op de stoep en komen niet de tuin in en ook niet het gebouw in. 
• Ouders blijven niet voor de school 'hangen’ 
• Op de stoep is het ook belangrijk om 1,5 meter afstand te houden van andere ouders die hun kind komen brengen en halen. 

1,5 meter afstand
• Leerlingen hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden. 
• Leerlingen en begeleiders moeten zoveel als mogelijk die 1,5 meter afstand houden. 
• Begeleiders moeten 1,5 meter afstand bewaren ten opzichte van elkaar. 

Hygiëne en schoonmaak 
• Zodra de leerling binnen is, gaat hij handen gaat wassen in het atelier. Er is een begeleider in het atelier die het handen wassen begeleidt. 
• Dit ritueel van handen wassen herhaalt zich voor de eet- en drinkmomenten en voor het naar huis gaan. 
• Er wordt goed op gelet dat kinderen hun handen wassen nadat ze naar de wc geweest zijn. 
• Tussendoor wordt er regelmatig schoongemaakt door de begeleiders van die dag. 
• In iedere ruimte komt een pompje handgel en een schoonmaaksprayfles te staan met een rol papier om tafels en stoelen schoon te houden. 

Activiteiten op school en online
De begeleiders van de PO-leerlingen maken in de meivakantie een aangepast rooster. Op maandag 11 mei zullen ze dat dan met iedere leerling doornemen. 

Lunch 
• We lunchen op school 
• Leerlingen kunnen ook zelf hun eten meenemen van huis. Belangrijk is dan om de naam van de leerling op trommel en beker te vermelden. 

De Vrije Ruimte VO
Als het advies wordt gegeven dat het oké is om ook de deuren voor VO-leerlingen te openen, dan kunnen de VO-leerlingen en -docenten naar De Vrije Ruimte komen op dinsdag en vrijdag. Online lessen kunnen gewoon door blijven gaan. 

Tot slot
Dit is hoe we het nu bedacht hebben, mocht blijken dat er aanpassingen nodig zijn, dan doen we dat. Wij hebben heel veel zin om de leerlingen eindelijk weer in levende lijve te zien i.p.v. op een scherm.

Open Middag op 13 mei

Op 13 mei hebben we een open middag. Die gaat door, maar wel in een andere opzet dan normaal, zodat niet alle belangstellenden tegelijk in het gebouw aanwezig zijn. Dit is hoe we het bedacht hebben: Ieder heel uur kunnen er twee rondleidingen gegeven worden. De een start beneden, de ander boven of in het souterrain. We starten om 10.00 uur en de laatste rondleiding van de dag zal starten om 16.00 uur. Marty, Myriam en Claartje zullen aanwezig zijn om de rondleidingen te geven. Ken je mensen graag naar De Vrije Ruimte willen komen? Laat het ons weten via info@devrijeruimte.org

PO nieuws (basisschool)

Na elke dag een uitdaging, hebben we de laatste drie weken voor de meivakantie ook online lessen gegeven. Iedereen die wilde kon meedoen met dictee, knutselen, tekenen, werkbegeleiding, ‘hoe is alles ontstaan’, geschiedenis, verkeer, noten leren lezen en proefjes. Bij deze laatste les lieten we een bel in een bel ontstaan en konden we een rauw ei op een paar zoutkorrels laten staan. Met de proefjes gaan we zeker door als we straks weer naar school mogen! 

Nog meer uitdagingen

Verveel je je soms in de vakantie? Weet je even niet meer wat je zult doen? Er zijn nog wat uitdagingen over. Hieronder lees je ze. Welke uitdaging heb jij gedaan? Leuk om hier in de volgende nieuwsbrief wat van te laten zien. Stuur je foto naar claartje@devrijeruimte.org.

1. Ga je mee op berenjacht? Op de site van het Omniversum zijn beren verstopt.Kun jij ze vinden? Zoek ze hier.
2. Heb je zin om nog een keer met Tara te tekenen? Kijk dan dit filmpje. 3. Een bomschuit schilderen, een kleurplaat kleuren of een fantasiedier maken van 
natuurlijk materiaal? Kijk op de site van Muzee, daar vind je deze opdrachten.
4. En nog meer, zoals een zeemonster maken of je eigen vis ontwerpen
5. Ook theater de Regentes heeft een uitdaging: Maak een onderwaterbeest van 
materialen die je al in huis hebt liggen. Bijvoorbeeld oude plastic flessen, kranten, doppen, elastiekjes, alles wat je anders misschien weg zou gooien leg je bij elkaar. En dan ga je aan de slag! Laat je fantasie de vrije loop, alles mag! Nog een beetje inspiratie nodig? Bekijk dan hier hoe Carolien Adriaansche, beeldend kunstenaar, zelf een bijzonder dier in elkaar knutselde. Als je onderwaterbeest klaar is, maak er dan een foto van en mail dit naar mail@denieuweregentes.nl. Je krijgt van ons bericht wanneer je je onderwaterbeest in kan leveren. De Nieuwe Regentes is nu nog gesloten, maar we hopen over een paar maanden toch echt onze deuren weer te kunnen openen. In de meest bijzondere zaal in ons pand, het Diepe, waar je de originele zwembadvloer nog ziet liggen, organiseren we dan een expositie van alle onderwaterbeesten. De perfecte plek voor deze expositie dus! Veel plezier met knutselen! 
 

Van de GGD

Er worden over de hele wereld mooie filmpjes voor kinderen gemaakt die hen deze rare situatie op een begrijpelijke manier uitleggen. De Universiteit van Leiden deelt onder andere deze twee video’s: 
Wat is het coronavirus? Deze video is gemaakt door de stad Wenen en vertaald in het Nederlands. De video legt kinderen in makkelijke taal uit wat het coronavirus is. En hoe je jezelf kunt beschermen. 
Angst en zorgen over het coronavirus en wat je kunt doen, in 3 minuten uitgelegd voor kinderen van 6-12 jaar. 

VO nieuws

(middelbare school)

Staatsexamens

Zoals inmiddels bekend gaat het Centraal Schriftelijke Examen niet door, de schoolexamens wel. Alle leerlingen die zich hebben ingeschreven om een of meerdere staatsexamens te doen, hebben hierover informatie ontvangen van DUO. Voor de staatsexamenkandidaten betekent dit dat essay schrijven, maatschappijleer en mondelinge examens wel doorgaan. Een examen maken is sowieso al spannend, nu dat de voorbereidingen voor het grootste gedeelte online zijn, is het extra spannend. We willen iedereen heel erg veel succes wensen! Uitgebreidere informatie is hier te vinden op de website van DUO.

Op weg

“Mam, je kunt dus ook naar rechts via de Weimar naar de stad lopen.” We lopen om de dag, door straten langs lanen. We springen van de stoep wanneer er wandelaars ons tegemoet komen. We kijken naar binnen en wanen ons in andere steden. Grote steden in de ochtendzon. Licht, slapend, grijs. We hebben een verjaardag online gevierd. Mensen kijken mij aan of naar de camera en we heffen het glas. Ik ga mijn moeder een link sturen van jitsi meet. “Dan stuur ik jou een mail”, zeg ik “en dan pak je de I-pad en dan open je die mail...” Zoon kookt roti met zelfgemaakte pannenkoekjes en kibbeling op een bedje van rode kool. “Het zit zo”, zegt hij en kijkt me aan:” Eerst kostte een pak boter 1 euro en over een tijdje kun je voor 1 euro 2 pakken boter kopen. Dat betekent dat je hypotheek 2 x zo duur is geworden, dat heet deflatie”. Ik heb een aantal app groepen aangemaakt: Wonderland en the Gatsby Group. Dan app ik: “ik heb de link verstuurd.” We klikken en één voor één verschijnen er gezichten. Een staat op zwart.” Doet je camera het niet? “, vraag ik.” Jawel hoor, maar het is te vroeg in de ochtend.” 
Opeens gaan alle Wonderlanders op zwart terwijl we hoofdstuk 10 uit Alice in Wonderland aan elkaar voorlezen. Ja dat doen ze, hoor ik in de VO kring, omdat ze dan gewoon wat anders gaan doen terwijl je voorleest. We hebben nieuwe verkiezingen gehouden in de VO kring. Dat kan! We typen de persoon in voor de nieuwe functie en drukken tegelijkertijd op enter in de chat. Het werkt heel goed. De overleggen gaan vlot. We ontdekken nieuwe wegen. Het is alweer een tijdje lente en de natuur gaat gewoon haar gang. 
 

Zwaaien

Andreas zwaait: wie volgt! Liefst voor het raam of in de deuropening. Zo krijgen
we een leuk Coronazwaaiboek.

Tijd voor poëzie

Zomer
Er is nog zomer en genoeg
wat zou het loodzwaar
tillen zijn, wat een gezwoeg
als iedereen niet iedereen
ter wille was
als iedereen niet iedereen
op handen droeg.
Judith Herzberg

Thuis

Gehackt! Een angstaanjagende mail. Ik klik meteen op verwijder. De mail verdwijnt naar een plaats op de computer die ik niet kan vinden omdat ik een keer ja heb gezegd tegen de vriendelijke jongen van de computerreparatie op de vraag of ik dat wilde. Rowan mailt voor een jitsi-link. Ik stuur de link op terwijl ik een actiepunt opsla: Alle belangrijke telefoonnummers in een boekje opschrijven. Dat is het advies van Henk Rijks. Zijn ‘Handboek voor de burger in tijden van nood/corona’ kun je downloaden. “Je moet van alle producten één of twee verpakkingen extra hebben, dan hoef je nooit te hamsteren”, zegt hij. Terwijl Rowan mij niet verstaat en ik hem wel komt er een mail binnen en een app. Rowan en ik chatten in Jitsi hoe we het op kunnen lossen. De app is van Ric. Wat was het huiswerk ook al weer? Rowan en ik kunnen elkaar horen. De les verloopt rustig. Ik zwaai met het boek voor de camera. Deze pagina bedoel ik. Het gaat over has got en doesn’t have. Op het laatst komt Anik ook nog even in beeld. We zwaaien. En weg is Rowan. Later komt er een mailtje met ’nog een fijne vakantie.’ Even in de zon. In een van de ruimtes van het huis is een talk bezig. In een andere wordt er geslapen tot in de middag. En er wordt gefietst naar Zandvoort. To do: Vandaag ook zelf de 41 vragen over de Renaissance beantwoorden die ik naar de examenkandidaten heb gestuurd. Het essay examen is eerst. Als een loden jas hangt het om hun schouders en gemoed. Hoe krijg ik alle argumenten en de stelling op een rijtje. We gaan in de vakantie gewoon door met oefenen. Lezen: Het profielwerkstuk van Floris. Het gaat over Italïe en de economie. Morgen alle leerlingen waar ik de laatste week geen contact mee heb gehad een mail sturen. Wat notulen uitwerken. En wachtwoorden veranderen. “Uit alle survival literatuur blijkt dat mentale weerbaarheid vaak doorslaggevend is” zegt Henk. Dus niet in paniek raken, ook niet wanneer je tijdens het boodschappen doen tien keer je bril hebt rechtgezet, haren uit je ogen hebt geweerd en aan je mond hebt gezeten. To becontinued ....en Happy Holidays!
Roeline Ruules 

Boek en film:
De helaasheid der dingen 

Afgelopen periode heb ik, Joke, samen met Amber, Dechen, Eline, Jeldau, Zinzy, Geertje en Yanna De helaasheid der dingen van de Belgische schrijver Dimitri Verhulst gelezen. Door Remus kwam ik op het idee dit boek te behandelen. Het is zijn lievelingsboek. In 2009 is de film uitgebracht. Kort samengevat draait het verhaal om het personage Dimmitrie en zijn bijzondere jeugd. Ondanks alles is Dimmitrie trots op zijn vader Pie. Dit is ook het thema van Dechens tegel. Het taalgebruik is soms wat plat (“zuipen”) en een mengelmoes van Nederlands en Vlaams, niet altijd even gemakkelijk om te lezen dus. Maar wat ben ik trots op alle leerlingen. Al tijdens de lessen werd mij duidelijk dat iedereen het boek (of Het leven is vurrukkulluk) gelezen had. Een leerling heeft geen verslag kunnen indienen door computerproblemen. En van zes leerlingen heb ik een prima verslag ontvangen. Dat vind ik een hele prestatie in deze coronatijd! Ik hoop dat we snel samen de film kunnen gaan bekijken.
Joke Sohl 

Kunst en Cultuur

Nu we niet meer naar musea toe kunnen, komen de schilderijen naar ons. Hier een schilderij uit het Rijksmuseum: ‘De bedreigde zwaan’. Wil je hier meer van weten, of verhalen horen over andere beroemde schilderijen? Klik dan op deze link

Levende waarde: verbondenheid

Nu we nieuwe manieren moeten zoeken om met elkaar in verbinding te blijven, merk je dat dat ondanks alles toch best goed lukt. Live elkaar zien is lastig. Maar we bellen, we zwaaien, we appen, we bellen met beeld, we zoomen, we jitsi-en, we sturen mails, we sturen kaarten. Zo laten we elkaar weten dat we graag contact houden: ‘Hoe gaat het met je?’ 

Sociocratie:
Verkiezingen online

Vergaderen online lukt eigenlijk heel goed, ook de rondjes beeld-, mening- en besluitvorming blijken online supergoed te werken. Iedereen die ik tot nu spreek hierover ervaart een strakke regie van de gespreksleider als heel krachtig. Of je als deelnemer nu wel of niet gewend bent aan besluiten nemen met consent. Tijd voor een uitbreiding: ook online verkiezingen houden. Waarom wachten tot 't weer live zou kunnen, wie weet wanneer we pas weer met elkaar om de tafel zitten en de behoefte aan verkiezingen is er nu. We gingen op school met onze VO kring het avontuur aan. 
Inmiddels is in deze groep duidelijk wat we verwachten van een voorzitter, gespreksleider en notulist. Daar waren we al snel uit. Tijd om te gaan stemmen, maar hoe dan? Een naam op een briefje schrijven en dan in beeld houden? Of gewoon een rondje doen en dan zeggen op wie je stemt. We kozen voor weer een andere mogelijkheid: typ een naam in de chat, tel met elkaar af (3-2-1) en klik tegelijk op enter. Even werden we er een beetje lacherig van maar al snel nam de gespreksleider weer de regie. De gespreksleider ziet, net als anders, op wie er allemaal gestemd is. Hij gaat de namen van boven naar beneden af en vraagt iedereen waarom hij/zij voor die persoon gekozen heeft. Net als met de briefjes als je met elkaar aan tafel zit, kun je je stem niet tussentijds veranderen omdat je andere argumenten hoort. Het werkte goed en duidelijk en weer voelde ik de bevestiging dat besluiten nemen met consent ook online helemaal prima werkt!
Marty Smit

Huisvesting

We zijn nog steeds hard op zoek naar ons volgende gebouw. Gelukkig mogen we in het komende schooljaar (2020-2021) nog in ons oude gebouw aan de Stadhouderslaan 15 blijven. 

Ouderbijdrage volgens het solidariteitsprincipe

In opdracht van de bestuurskring heeft een werkgroep - die een bedrijfsplan voor De Vrije Ruimte aan het uitwerken is - gekeken naar een model dat het mogelijk maakt de school zodanig te bekostigen dat de continuïteit op de lange termijn gewaarborgd is. Een noodzaak om aan te werken, ook op dit moment. 
Uitgewerkt is een model waarin de hoogte van de ouderbijdrage afhankelijk wordt van het inkomen. Het model is gepresenteerd en besproken in de Bestuurskring en in de Schoolkring en op 15 april jongstleden online in de Ouderkring. Om eenieder volledig te informeren en de consequenties voor hun eigen situatie te kunnen inschatten is de presentatie die avond nog via Moodle verspreid en zijn alle ouders op donderdag en vrijdag, 16 en 17 april, gebeld. Aan de ouders (een ‘handjevol’) met wie geen telefonisch contact is geweest, is per mail gevraagd om voor zondag 19 april hun vragen (algemeen of privé) te mailen, of op maandag 20 april contact op te nemen met school. Op deze manier is iedereen bereikt. Alle algemene vragen zijn gebundeld beantwoord en verspreid via Moodle op dinsdag 21 april. 
Over het algemeen kan gesteld worden dat ouders de boodschap verhelderend en toch ook schokkend ervaren hebben. Blij was men ook dat “wat scheef lijkt met betrekking tot het inkomen van de begeleiders, recht getrokken wordt” en dat er stappen genomen worden voor de toekomst van De Vrije Ruimte. Het solidariteitsprincipe - waar de sterkste schouders de zwaarte lasten dragen - wordt zeer breed ondersteund, maar een ieder is zich ook bewust dat dat soms ingrijpende consequenties kan hebben voor de eigen portemonnee. 
De presentatie en gesprekken leverden ook diverse suggesties op; deze worden besproken in de komende Ouderkring en Schoolkring. Dit zijn vooral verbetersuggesties. De intentie is om in mei een beslissing te nemen, waardoor het streven overeind blijft om het solidariteitsprincipe per komend schooljaar in te laten gaan en het minimum loon per 1 januari 2021 te gaan betalen. Dick Hartog 

Wil je meer weten over dit onderwerp? Bekijk dan nogmaals de video en beantwoorde vragen; volg de besluitvorming via Moodle, maar blijf ook gerust vragen stellen aan marty@devrijeruimte.org 

Agenda

Onderstaand de belangrijke data van mei

Mei


ma 11 Begeleiderskring
wo 13 Bestuurskring
wo 13 Schoolkring
do 21 Hemelvaart

vr 22 Hemelvaart
ma 25 Studiedag
wo 27 Schoolkring

 
Stuur door Stuur door
Deel op Facebook Deel op Facebook
Tweet Tweet
Volg ons op Facebook
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Twitter
Ga naar onze website
Ga naar onze website
Copyright © 2020 De Vrije Ruimte, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp
Volg ons op Facebook
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Twitter
Ga naar onze website
Ga naar onze website
Copyright © 2020 De Vrije Ruimte, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp