Copy

februari 2022

In deze nieuwsbrief:

Welkom en tot ziens | Wandelvakantie | Week van de toekomst | Opleiding hoogbegaafdheid | Nieuwe trampolines | Aleta Drama TherapiePO nieuws | VO nieuws | Kunst & CultuurVerjaardagen | Kringen | Levende waarden | Agenda

Dé sport na de kerstvakantie was schaatsen. Vier keer gingen we naar de Uithof met alle leerlingen die zich hadden opgegeven. De laatste keer gebeurde er een soort wonder: kinderen die dachten dat ze alleen achter een zeehond of pinguin konden schaatsen, bleken het plots ook los te kunnen. Iedere week verlegden velen hun grenzen. Het is mooi om te zien dat kinderen die niet of zelden schaatsen zoveel progressie boeken in die vier keer. Van schaatsen achter de pinguïn, naar schaatsen met 1 hand aan de kussens langs de rand naar rondjes rond de grote (400 meter) baan. Isra en Suvanne (allebei 7 jaar) reden de derde keer 9 rondjes, 3600 meter!

Welkom en tot ziens

Welkom Bo (14), Cerys (11), Darius (12), Luuk (8), Phinn (12), Theodore (6). We hebben op dit moment (eind februari 2022) 67 leerlingen: 23 PO en 44 VO. Dat we zoveel meer VO-ers hebben komt o.a. doordat een aantal leerlingen dat vorig jaar nog PO-er was, is doorgestroomd naar VO. Er zijn ook nog leerlingen (PO) aan het wennen.

Welkom Emma, die werkbegeleiding wiskunde, natuurkunde en biologie geeft op donderdag- of vrijdagmiddag. Welkom Ahmad, stagiair op de administratie, welkom Lente, die de Vrije School-Pabo doet en 1 dag per week (op dinsdag) bij ons komt werken. En welkom Mark, die economie gaat geven en op vrijdag het souterrain wil gaan doen.

Tot ziens Sophie, begeleider van de kleuters. Op reis door Mexico nu. We hopen je weer terug te zien!

Wandelvakantie

We gaan wandelen! In de voorjaarsvakantie, in Drenthe, met 10 mensen van DVR, leerlingen en begeleiders. Op een zondag in februari deden we een oefenwandeltocht in Meijendel. Het was prachtig, maar het viel niet mee door het zand en over verdwaalpaadjes. Volgende keer een verslag van de wandelvakantie in de nieuwsbrief.

Week van de toekomst

We hebben veel activiteiten in de week van de toekomst van 21 t/m 24 februari!

Zo ontwerpen we een maquette van hoe de stad van de toekomst eruit zou kunnen gaan zien; maken we een wensboom maken met wensen voor de toekomst; denken we na over DVR in 2050; bereiden we een klimaatpersconferentie voor en presenteren die. Ook gaan we wandelen met de boswachter en ontwerpen we toekomstige kleding en kunst. En wie weet wat we in de toekomst zullen eten? Misschien kunnen we er in die week al een hapje van proeven?

Opleiding hoogbegaafdheid

Myriam is bezig met haar opleiding hoogbegaafdheid. Ze schrijft aan een beleidsplan voor DVR m.b.t. de begeleiding van hoogbegaafde kinderen op DVR. Eind van dit schooljaar moet het klaar zijn.

Nieuwe trampolines

Vier mannen, Andreas, Diederik, Erwin, Jelle, groeven, schroefden en spanden in de kerstvakantie in de achtertuin van DVR twee nieuwe trampolines in de grond. Fijn dat ze er weer zijn! Onwijs bedankt.

Aleta Drama Therapie

Hallo allemaal!

Via deze weg wil ik jullie laten weten dat mijn praktijk nog ruimte heeft voor een aantal therapie en coach cliënten. Zowel onder schooltijd als na schooltijd. De sessies kunnen elke week of om de week plaatsvinden. Dit hangt af van de hulpvraag.

Ik werk vanuit gespreksvoering en door middel van het doen van oefeningen(tekenoefeningen, rollenspel, schrijfoefeningen, meditatie, etc). Daarbij vind ik het belangrijk om persoonlijke behandelplannen te maken die afgestemd zijn op de cliënt. Dit doe ik samen in overleg met de ouders/verzorgers en/of de cliënt. Ik wil namelijk dat het behandelplan aansluit op de interesses van de cliënt, maar ook dat diegene het eens is met de stappen die we gaan zetten en de doelen die we gaan proberen te behalen. Hierdoor is ieder behandelplan uniek, net als de persoon, want niemand is precies hetzelfde.

Mijn praktijk is inmiddels aangesloten bij de beroepsverenigingen FVB en de NFG. Hierdoor wordt de therapie door nog meer zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende verzekering! Check altijd bij je eigen zorgverzekering om te kijken of je recht hebt op vergoeding. Heb je vragen? Stel deze gerust! Stuur dan een mail naar info@aleta-drama-therapy.nl of kijk op mijn website: https://aleta-drama-therapy.nl/

PO nieuws basisschool

Red de zeedieren in Museon

Wat een leuke les over de zeedieren in het Museon. Alle kinderen die meegingen (van de kring van Hannelore en van Claartje) waren enthousiast over wat ze zagen en leerden. En sommigen wisten er zelf al heel veel van.

First Lego League

De First Lego League wedstrijd is verplaatst naar 9 april. Dat geeft ons iets meer tijd. Gelukkig hebben we weer wat enthousiaste kinderen om eraan te werken.

NIO-toets

De NIO-toets staat voor Nederlandse Intelligentietest voor Onderwijsniveau toets Deze eindtoets geeft een indicatie van het niveau voor de middelbare school. De toets duurt in totaal 2 uur en bestaat uit 6 onderdelen, 3 op het gebied van verbaal inzicht: Synoniemen, Analogieën,  Categorieën en 3 op het gebied van rekenkundig inzicht: Getallen, Rekenen, Uitslagen. Een scholier moet de toetsen binnen een bepaalde tijd maken. De tijd die de leerling heeft kan liggen tussen de 5 tot 15 minuten. De meeste gedeeltes bestaan uit 20 tot 30 meerkeuzevragen. Vier jongens van 12 jaar hebben bij Mooi jong op de Laan van Meerdervoort de NIO-toets gemaakt. Een leerzame ervaring.

VakantiepasClub voorjaarsvakantie

Een T-shirt omtoveren, voordelig lunchen, de circusartiest uithangen, naar het poppentheater of een vaartje langs de kaden maken: voor de leden van de VakantiepasClub is er van alles te doen deze voorjaarsvakantie! Ze krijgen een digitale nieuwsbrief met activiteiten en kortingsbonnen. Om de verveling thuis te bestrijden heeft de VakantiepasClub ook iets bedacht. Op de website staat een overzicht van allerlei activiteiten om in en om het huis te doen. Binnenkijken in diverse musea, tips voor een bootcamp, verhalen luisteren, dieren bespieden, knutselen, de website staat er vol mee. Is uw kind nog geen VakantiepasClublid, geef het dan (gratis) op via www.vakantiepas.nl

Muzee

Ook in Muzee  is er veel te doen tijdens de voorjaarsvakantie: Maak lawaai voor Krokus Kabaal! Spring, zing en beweeg in Muzee Scheveningen, want in de voorjaarsvakantie kun je bij ons terecht voor workshops, een spannende escape room en hilarische familievoorstellingen voor kinderen tussen de 0-12 jaar. Tijdens deze spetterende week kunnen kinderen van alles zien en doen op de locaties van de Haagse Cultuurankers en natuurlijk bij Muzee! De voorstellingen en activiteiten worden allemaal tegen een laag tarief aangeboden. Het thema van dit jaar is: Laat je Horen! Markeer alvast in je agenda: zaterdag 26 februari tot en met vrijdag 4 maart 2022. Reserveer je kaarten op tijd, want VOL=VOL! Bekijk hier de volledige agenda.

VO nieuws middelbare school

Grease, de musical

Noteer alvast in je agenda: 14 juni is de uitvoering van Grease in Rabarber. Dus reserveer vast de avond om te komen kijken! Onder leiding van Jeroen heeft de band al 6 liedjes ingestudeerd en Siwi geeft een nieuwe dimensie aan het acteren. Damir is begonnen om met kinderen na te denken over de decors De karakters krijgen steeds meer contouren; en als je door de gangen van De Vrije Ruimte loopt, hoor je soms opeens ‘Greased lightnin’, go greased lightnin…’. Heerlijk om naar te luisteren!

Schermtalent

Tycho Mousset is geselecteerd voor het EJK schermen in Novi Sad (Servië). Schermen heeft 3 wapens: floret, degen en sabel. Tycho schermt floret in de categorie U17. Het EJK is van 25 februari tot 7 maart. Tycho schermt op 4 maart zijn individuele wedstrijd en op 7 maart de teamwedstrijd.’

Creative Writing

Het  is maandagmiddag, Eline en Yanna kiezen  een tekst waar ze op doorschrijven:

 

Hé Duuf.

Wat is er.

Weet je wat mij lachen lijkt?

Het is vrijdagmiddag na school en we zitten bij de Paarse Plas…

 

Wat was het toch allemachtig donker. Voetje voor  voetje met één hand tastend voor zich uit zocht Michiel zijn weg over het verharde fietspad,

 

Geluk was een dag

aan een vijver

in gras met bomen


Geluk was een dag

Aan een vijver

In gras met bomen

 

Vlinders vlogen vloeiend aan me

Voorbij

Met het briesje mee

 

Het zonlicht scheen

En haar warme zonnestralen

Verdeelde ze precies goed over het

Dal

Niemand ervaarde een tekort

 

Ik zat daar

Tussen de madeliefjes

In het moment

Niet denkend aan gister

Want dat kan morgen ook

 

Yanna

Lessen relationele en seksuele vorming

Van 7 maart tot 4 april komt Mirjam van centrum 1622 voor 5 lessen over relationele en seksuele vorming voor alle leerlingen van 14-17 jaar. Aan bod komen (blind) verliefd, relaties, genderdiversiteit, seksualiteit en wensen & grenzen online en offline. In principe doet iedereen mee, tenzij iemand een overwegend en beargumenteerd bezwaar heeft. Zeker in het kader van de aflevering van BOOS en de MeToo-beweging vinden we het belangrijk om hier aandacht aan te besteden. De lessen zijn op maandagen van 11.00-12.00 uur.

Kunst & Cultuur

In het spoor van Mondriaan

Langs de schilderijen van Mondriaan liepen we. Schilderijen van molens en bomen en opeens werden de bomen strepen en kregen ze rare kleuren. Steeds abstracter maakte Mondriaan zijn werken. Tot er alleen nog maar zwarte strepen en gekleurde vlakken, blauw, wit, rood en geel, over waren. We dansten op de Victory Boogie-Woogie, legden een Mondriaanboom van ijsstokjes en maakten ten slotte een Mondriaan-werk door schilderstape in horizontale en verticale lijnen op een papier te plakken en de vakjes in te kleuren met de primaire kleuren. Dat was leuk om te doen!

V I S U A L 
T H I N K I N G 
S T R A T E G I E S  V T S

‘Met kunst het leren op school verdiepen’

Binnenkort ook op de Vrije Ruimte

Wat doe je als je er achter komt dat bezoekers van  jouw museum,  in dit geval het MOMA in New York,  waar jij werkt bij de afdeling educatie, helemaal niks onthouden van wat je ze allemaal vertelt tijdens een rondleiding….Dan ga je aan de slag en neem je een deskundige  van Harvard in de arm om je te helpen.

Er werd onderzocht of ze de bezoekers kijkvaardigheden konden bijbrengen op een effectieve manier. En na heel wat onderzoek zag VTS het daglicht in 1991 in het Museum of Modern Art. Deze methode wordt niet alleen in musea gebruikt. VTS wordt op scholen gebruikt om niet alleen kunst te integreren , maar ook om jonge mensen te leren hoe ze allerlei onbekend materiaal diepgravend kunnen onderzoeken.

Bij VTS geven de leerlingen inhoud aan de gesprekken. . Er wordt gewerkt met geselecteerde foto’s, schilderijen, beelden. De begeleider is een facilitator en helpt de leerlingen. Er is geen goed of fout. Het gaat om het kijken. De begeleider stelt vragen en parafraseert wat er gezegd wordt.  De eerste vraag is: Wat gebeurt er in deze afbeelding?

Het geeft leerlingen vertrouwen en inzicht dat ze met behulp van leeftijdsgenoten de dingen die ze in hun omgeving tegenkomen, kunnen leren begrijpen.  En deze vaardigheden heb je allemaal nodig als 21ster eeuwer.

Wat houdt VTS precies in? Dat staat in het boek  Visual Thinking Strategies van Philip Yenawine.

Hannelore is al begonnen, meer hierover in de volgende Nieuwsbrief, met andere woorden,

To be continued…..

Dag van de poëzie

Op donderdag 27 januari vierden we de dag van de poëzie. Iedereen kreeg bij binnenkomst een magnetisch woord uit een bakje en plakte dat op het bord bij de ingang. Zo ontstond vanzelf een gedicht. Of eigenlijk meerdere gedichten, want mensen verschoven woorden, klonterden andere samen, zodat er steeds nieuwe poëtische variaties kwamen. We gaan deze woorden (‘koelkastpoëzie’) zeker nog eens gebruiken!

Verjaardagen februari en maart

 • Casimir 18-02
 • Olivier  01-03
 • Inti 04-03
 • Onno 10-03
 • Bo 14-03
 • Tomas 20-03
 • Maxim 22-03
 • Niels 30-03

Uit de kringen

 

Leerlingenkring

De leerlingenkring komt sinds eind januari op een ander tijdstip bij elkaar. Woensdagochtend om 9 uur was voor sommigen toch lastig. Nu is de leerlingenkring iedere maandag van 12:30 -13:15 uur. Het werkt beter, want we zijn vaker compleet. Wat er besproken is:

 • Leerlingen willen graag de rustruimte terug. De ruimte die grenst aan de werkruimte krijgt een kussen en een bank, zodat leerlingen daar kunnen lezen of muziek luisteren.
 • Het feedbackformulier voor docenten is zo goed als klaar. Begeleiders kijken er nog naar en dan kunnen leerlingen het invullen per vak en per docent.
 • Minecrafttoernooi: Een keer per jaar doen we een Minecraft toernooi. Dit duurt drie weken lang tijdens de Minecraftles en bestaat uit drie rondes. Elke ronde is in een nieuwe week met een nieuw thema en elke week vallen er deelnemers af.

Bestuurskring

De bestuurskring heeft de kringwerkwijzer up to date gemaakt. Onderhandelingen met de gemeente over de huur van het gebouwtje achter ons (voormalige BSO, staat nu leeg) lopen nog.

Schoolkring

De schoolkring heeft aan Melanie, moeder van Jazz (7), gevraagd of zij namens de ouders in de schoolkring wil komen. Dat wil ze graag!

Yasper (leerling, 17 jaar) was aanwezig in de schoolkring om uitleg te geven over de fitnessruimte die hij samen met Tobias (ook leerling, 16 jaar) en Casimir (hun mentor) wil bouwen in de VO-werkruimte. Er komt materiaal (gewichten en dumbells) om mee te oefenen dat achter slot en grendel ligt als er niet gefitnesst wordt; Yasper of Tobias zijn aanwezig als mensen (voorlopig alleen leerlingen en begeleiders) willen trainen. Zij helpen je om een persoonlijk trainingsplan te maken en ook om het uit te voeren. In de maandagkringen zal worden gevraagd wie belangstelling heeft (aan leerlingen vanaf ongeveer 15 jaar); daarna zullen Tobias en Yasper een schema maken voor degenen die willen trainen. “Wat een leuk initiatief!”, vond de schoolkring.

Levende waarde: verdraagzaamheid

Agenda februari en maart

 

21-24 februari: Week van de toekomst, met veel toekomstgerichte activiteiten

 • 25 februari: studiedag, school gesloten
 • 28 februari t/m 6 maart: voorjaarsvakantie
 • 7 maart: Levende waarde: liefde;

Start lessenserie relationele en seksuele vorming (5 keer)

 • 8 maart, 19:30-21:30 uur: ouderkring
 • 10 maart, 19:30-21:30 uur: bestuurskring
 • 16 maart, 12:00-13:00 uur: Crazy Butler
  13:00-16:00 uur: Open middag
 • 17 maart: Natuurdag, rond de school
 • 24 maart: studiedag, school gesloten
Stuur door Stuur door
Deel op Facebook Deel op Facebook
Tweet Tweet
Volg ons op Facebook
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Twitter
Ga naar onze website
Ga naar onze website
Copyright © 2021,De Vrije Ruimte All rights reserved.
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je interesse hebt getoond in De Vrije Ruimte

Ons adres is:
De Vrije Ruimte
Stadhouderslaan 15
2517 HV Den Haag

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list
 
Volg ons op Facebook
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Twitter
Ga naar onze website
Ga naar onze website


This email was sent to <<Email adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
De Vrije Ruimte · Stadhouderslaan 15 · Den Haag, Zh 2517 HV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp