Copy

september - oktober 2021

In deze nieuwsbrief:

Welkom en tot ziens | Schoolkamp | Minisymposium | First Lego League | PO nieuws | VO nieuws | Verjaardagen | Kringen | Levende waarden | Agenda

De jaarlijkse informatieavond gaf een goed beeld van waar De Vrije Ruimte voor staat, wat we deden in 2020-2021 en wat de plannen zijn voor 2021-2022. De focus ligt dit jaar op het updaten van het beleidsplan (het vorige komt uit 2018 en is toe aan herziening) en het uitbouwen van de sociocratie in de organisatie. Alle ouders kregen alvast een steentje, voor alle steentjes die ze al hebben bijgedragen en nog gaan bijdragen.

Yes we did it! In de week van de world clean up day zorgden wij in een ochtend voor een schoon strand met hulp van ijverige leerlingen, grijpers, plastic zakken en een lijstje om aan te kruisen wat er werd gevonden. We figureren ook nog in de aftermovie!

Welkom en tot ziens

Welkom Amber (7) en Geronimo (4). Gezellig dat jullie er zijn! Welkom Judith, stagiaire van de Springpabo. Zij geeft onder andere les over de werking van de hersenen. Tot ziens Hacer (docent wiskunde); zij krijgt teveel andere activiteiten om ook nog les te kunnen geven bij ons op school. En tot ziens … Pep, die al 7 jaar de heerlijkste soepen, sauzen en salades maakt op donderdag en vrijdag. In de volgende nieuwsbrief een uitgebreid verslag van het afscheid op donderdag 28 oktober. Hij gaat fulltime werken bij lunchroom Zondag. Heel veel succes daar!

Schoolkamp

Alweer mogen we op kamp! Meestal doen we dit om het jaar en vorig jaar waren we ook al op kamp. Maar omdat we elkaar gemist hebben in de coronatijd, waarin met name middelbare scholieren lange tijd niet gewoon naar school konden komen, willen we de verbondenheid versterken door samen naar Braamt te gaan. We waren daar al eerder, twee keer zelfs. Een fijne plek met een meer aan de overkant, zand om in te spelen, gras om te voetballen, bos voor het dierengeluidenspel en een outdoor centrum voor avontuurlijke kano- en survivaltochten. We hebben er heel veel zin in!

De dag over levensbeschouwing houden we ook op het kamp: Dit jaar verdiepen we ons in polytheïsme. We gaan o.a. mythen naspelen. "Mythen zijn verhalen die vanzelf moeten zijn ontstaan. Er was nog geen schrift. Ze gaan over alles wat voor de mensen die toen leefden belangrijk was. Gedurende vele eeuwen werden ze over grote gebieden verspreid. Het spreekt vanzelf dat ze voortdurend veranderden en zo komt het dat ze vaak zonder logica lijken." (uit : de Griekse mythen; donder en bliksem, verteld door Els Pelgrom)

Minisymposium ‘Onderwijs voor de toekomst’

DVR wil heel graag BSO bieden. Het is bijna zover. We hebben nog maar een paar ouders  nodig die BSO voor hun kind bij ons op school willen. Dan kan kinderopvang het Zonnetje per  volgend schooljaar starten.

In de vorige nieuwsbrief stond de aankondiging, hieronder een klein verslag van de geslaagde middag. Ongeveer dertig ouders en begeleiders waren gekomen om te luisteren naar het verhaal van Jan Bransen, over hoe hij denkt over het onderwijs voor de toekomst. Nou, volgens hem moet het helemaal anders dan het nu gaat. Je hoeft niet eerst een hele trap op te klimmen voordat je genoeg geleerd hebt om te leven. Nee, leren = leven = leren. De wil ontwikkelen, dat zou het doel van het onderwijs moeten zijn. En die wil ontwikkelt zich als hij in aanraking komt met een wereld die niet meegeeft. Daar doen we een leven lang over. Ter introductie keken we dit filmpje over democratisch onderwijs. Na het verhaal van Jan Bransen vertelden Andreas, Kees, Midas en Dario over wat De Vrije Ruimte voor hen betekent. Kort samengevat: een fijne omgeving waar aandacht is voor elkaar en waar ruimte is om op jouw manier en in je eigen tempo te leren. Tijdens de paneldiscussie bleek dat de stellingen nog niet zo makkelijk te zijn als ze leken: Jij weet zelf het beste wat goed voor je is. “Wat is goed? Wat is het beste? Wat is weten?” Of, zoals Midas zei, “Je stelt helemaal geen vraag. Wat wil je dan dat ik antwoord?”

First Lego League

Dit jaar doen we weer mee met First Lego League. Het thema is dit jaar  CARGO CONNECTSM. Transport brengt ons vooruit- het beïnvloed economieën, overbrugt culturen en maakt ons allemaal wereldwijd met elkaar verbonden. We gaan de wereld van transport verkennen. Hoe wordt vracht vervoerd, gesorteerd en afgeleverd op de plaats van bestemming? Op 8 oktober worden we rondgeleid in het sorteercentrum van PostNL en mogen we praten met een chauffeur die met zijn bus pakjes aflevert. Op 5 november gaan we naar een expositie in de haven van  Rotterdam. Verder zijn we nog op zoek naar andere transportbedrijven om te bezoeken, bijvoorbeeld een bezoek aan Schiphol. Na ons georiënteerd te hebben gaan we op zoek naar een manier om het vervoer van producten verbeteren. 

Ook de missies die de robot moet uitvoeren staan in het teken van transport. We hebben de lego missies inmiddels in elkaar gezet en staan op het punt om de robot te programmeren de missies uit te voeren.

PO nieuws basisschool

Kinderboekenweek

Woensdag 6 oktober begon de kinderboekenweek met als thema ‘worden wat je wil’. In deze boeken kun je lezen wat je allemaal zou kúnnen worden. Er was een lied waarin heel veel beroepen voorbij kwamen, maar waarin toch vooral werd benadrukt: “Je bent echt iets geworden als je bent wie je bent.” In de maandagkring van Hannelore was al even gevraagd: wat wil jij worden? Dit waren de antwoorden: ik wil heel lief worden, ik wil mooi worden en oogarts en spook en spiderman en een draak en vleermuis, ik wil siri worden en clown en water en dan wordt ik opgedronken en uitgeplast en papagaai en vleermuis, ik wil spiderman en ook nog batman, ik een balletdanseres, ik pokemonmeester, ik wil een ballerina worden…

Ontleden

En natuurlijk wordt er ook hard gewerkt op De Vrije Ruimte, met veel plezier, zoals bij het taalkundig ontleden: We oefenen met woordsoorten. Wat zijn zelfstandige naamwoorden en wat bijvoeglijke naamwoorden? Hoe herken je de voorzetsels? We maken oefeningen, maar we bedenken ook zelf zinnen. Eerst beginnen we met kleine zinnen die bestaan uit:

1 lidwoord, 1 zelfstandig naamwoord en daarna 1 werkwoord, bijvoorbeeld: De vogel vliegt.

Of met nog een bijvoeglijk naamwoord erbij, bijvoorbeeld: De luxe auto parkeert. Of:  De lange trein rijdt.

Daarna voegen we een voorzetsel toe en bereiden we de zinnen uit. Iedereen bedenkt 4 zinnen met 1 lidwoord, 1 bijvoeglijk naamwoord,1 zelfstandig naamwoord, 1 werkwoord en daarna een voorzetsel gevolgd door weer 1 lidwoord, 1 bijvoeglijk naamwoord,1 zelfstandig naamwoord. Iedereen kiest 1 zin uit om die op het bord te schrijven. Er werden leuke zinnen bedacht zoals:
De mooie kast staat in de grote kamer.
Een schattige muis rent door de schone keuken.
De gele man slaapt op de snelle helikopter.

Om er nog wat mee te spelen, deden we het verhalenspel. Iedereen kreeg 4 kaartjes: 2 met 1 zelfstandig naamwoord, 1 met een werkwoord en 1 met een bijvoeglijk naamwoord. Deze 4 woorden vormden de basis en eerste zin van een zelf te schrijven verhaaltje van 4 zinnen.

De woordcombinaties als 'zwemmer kust verborgen gras', 'dienstbode bereikt dood brood' en  'tovenaar ontdekt stevig kind' zorgden voor veel plezier.

Hieronder voorbeelden van verhaaltjes die bedacht werden:

Luc: De zwemmer kust het verborgen gras. De zwemmer zwemt in een grot die hij heeft gevonden toen hij aan het zwemmen was. Hij zag een klein gat in het plafond van de grot. Hij zwom naar boven om lucht te krijgen. Boven het stenen plafond zag hij een stenen boogje met water eronder en gras erboven. Zodra hij het gras zag, wilde hij het verborgen gras kussen.

Inti: De tovenaar ontdekt  een stevig kind. Het stevige kind praat niet. De tovenaar experimenteert en experimenteert. Uiteindelijk lukt het de tovenaar en kan het stevige kind weer praten.

VO nieuws middelbare school

Shadowgame

Met een groepje mensen hebben we dinsdag 28 september de film Shadow Game gezien. Een docu die gaat over de illegale reis die jonge vluchtelingen maken door Europa. Ze noemen het de game omdat ze telkens opnieuw moeten beginnen als ze opgepakt worden door de politie. Het was een schrijnend verhaal. Waarmee de producenten hopen meer bewustzijn te creëren, over de verschrikkelijke dingen die deze jongeren ondergaan. Voordat de film begon moesten we meedoen met een korte quiz. Waarbij je kon antwoorden door te blijven zitten of te staan. Er werd telkens iemand gevraagd om uit te leggen waarom ze dit antwoord gekozen hebben. Hierdoor raakte het publiek wat geëngageerder tot het verhaal. Na afloop vertelde Mohammed die aanwezig was in de zaal wat hij had meegemaakt. Hij had namelijk 5 jaar geleden dezelfde ‘game’ gespeeld. Deze film won een Gouden Kalf op het Nederlands Filmfestival.

Kunst & Cultuur 

In de herfstvakantie is er weer veel te doen in Den Haag. Tijdens het festival ‘De betovering’ zijn er allerlei voorstellingen, onder andere in Muzee. Kijk op hun website voor alle informatie: muzeescheveningen.nl

En met de herfst-vakantiepas hoef je je niet te vervelen: Mozaïeken of beeldhouwen, dansen of naailes, speuren of klimmen: voor de leden van de VakantiepasClub is er van alles te doen deze herfstvakantie! Een van de acties is: maak bewoners van een verzorgingshuis blij met een leuke kaart of tekening. Deze actie loopt tot en met 24 oktober. Daarna kiest een jury van bewoners een winnaar. Kijk op de website voor alle informatie.

Verjaardagen september en oktober

 • Ton, docent biologie - 5 september
 • Betül, docent wiskunde - 5 september
 • Robin, docent scheikunde - 5 september
 • Jazz Ronkes Agerbeek - 7 september
 • Floris Langeveld, ICT-er - 17 september
 • Geertje - 19 september
 • Eray - 21 september
 • Camillo - 29 september
 • Hailley - 29 september
 • Isra - 1 oktober
 • Mia - 5 oktober
 • Dorien, catering en docent muziek - 14 oktober
 • Marty, directeur en docent Frans - 26 oktober

Uit de kringen

 

Leerlingenkring

Kees is domeinhouder geworden van de leerlingenkring en zit daarom nu ook in de schoolkring; samen met Eline vertegenwoordigt hij de leerlingen.

Begeleiderskring

In de maandelijkse begeleiderskring hebben we de sociocratie geoefend met behulp van het viltje van de consentmethode. Het was leerzaam!

Schoolkring

In de schoolkring is gesproken over de plek van het kernteam t.o.v. de begeleiderskring en de schoolkring. We komen hier volgende keer op terug. Ook is gekeken naar de rol van domeinhouder in de ouderkring, waar zou diegene aan moeten voldoen? Onder andere: op de hoogte zijn van de ins en outs van de school, beschikbaar zijn voor de schoolkring, bijeenkomsten van de ouderkring organiseren, sociocratie bewaken in de ouderkring.

Levende waarde: verbondenheid

Agenda oktober-november 2021

 

Oktober 2021

11 maandag
kamp in Braamt

12 dinsdag
kamp in Braamt

13 woensdag
kamp in Braamt

14 donderdag
kamp in Braamt

15 vrijdag
kamp in Braamt

18 maandag
Herfstvakantie

25 maandag
Living Values: vrijheid
15.00 VO kring taal

27 woensdag
9.00-10.00 leerlingenkring
13.00 intervisielunch
14.00 kernkring onderwijs
19.30-21.30 ouderkring

29 vrijdag
studiedag 
9.00 kernkring onderwijs
13.00 intervisielunch
14.00 begeleiderskring

November 2021

3 woensdag
9.00-10.00 leerlingenkring

13.00 intervisielunch

14.00 kernkring onderwijs

19.30-21.00 info avond staatsexamens

4 donderdag
pizzadag

10:45-11:45: kring Hannelore: Kijk ik ben een standbeeld! in Museum Beelden aan Zee

19.30-21.30

bestuurskring

5 vrijdag
start themaweek mediawijsheid

10 woensdag
9.00-10.00 leerlingenkring

13.00 intervisielunch

14.00 kernkring onderwijs

11 donderdag
natuurdag; met je rugzak erop uit

16 dinsdag
19.30-21.00 info avond nieuwe ouders

17 woensdag
9.00-10.00 leerlingenkring

13.00 intervisielunch

14.00 kernkring onderwijs

16.00-18.00 schoolkring

24 woensdag
studiedag 

9.00 kernkring Onderwijs

13.00 intervisielunch

14.00 begeleiderskring

 

 

 


 

Stuur door Stuur door
Deel op Facebook Deel op Facebook
Tweet Tweet
Volg ons op Facebook
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Twitter
Ga naar onze website
Ga naar onze website
Copyright © 2021,De Vrije Ruimte All rights reserved.
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je interesse hebt getoond in De Vrije Ruimte

Ons adres is:
De Vrije Ruimte
Stadhouderslaan 15
2517 HV Den Haag

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list
 
Volg ons op Facebook
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Twitter
Ga naar onze website
Ga naar onze website


This email was sent to <<Email adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
De Vrije Ruimte · Stadhouderslaan 15 · Den Haag, Zh 2517 HV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp