Copy

januari 2021

 

In deze nieuwsbrief:

| Welkom & tot ziens | Jaarlijkse update DVR | De Spring-Pabo in Leiden  | BSO, straks ook op DVR | PO nieuws | VO nieuws | Verjaardagen februari | Uit de kringen | Levende waarde | Agenda
Een hele maand online, maar we hielden vol en houden vol. Als het doorgaat, mogen de  basisscholen weer open vanaf 8 februari. We verheugen ons erop!

Welkom en tot ziens

Geen nieuwe leerlingen, geen nieuwe begeleiders. Wel een nieuw babybroertje, van Julo en  Mia en Lumi: Bern. Geboren op 27 december 2020.  
Van harte gefeliciteerd Kamila en Juraj. Julo, Mia en Lumi 

Jaarlijkse update DVR 

Hoe gaat het met de school? Waar staan we en waar gaan we naartoe? Daar is deze avond, donderdag 28 januari, voor bedoeld. Online weliswaar, maar daarom niet minder waardevol. 
Als dromen mogelijkheden zijn 
Laten we onze talenten en energie 
En moed 
Dan blijven inzetten voor de vervulling van onze dromen 


Eigenlijk is dit waar het om gaat. Doorgaan met wat we doen en dromen over hoe we verder  willen. Hans Herlaar opende de avond. Marty Smit sprak over onderwijs en Ingrid Koster over  de organisatie. Richard Rensman gaf een update over de financiële situatie. Frans van der Lek  vertelde over de zoektocht naar huisvesting en Claartje van der Grinten eindigde met een liedje  over dromen als vooruitverwijzing naar de droomdag. Deze verschuift naar een latere datum,  als we weer live bij elkaar kunnen komen. 

Want je hebt een droom 
Dat alles anders kan 
Dat niets je tegenhoudt 
Je weet: het komt ervan

 
N.B. Uitgebreide informatie over de ‘jaarlijks update DVR’ verschijnt deze week op Moodle. 

De Spring-Pabo in Leiden

De Spring-Pabo in Leiden wil graag met ons samenwerken. Hier worden studenten opgeleid voor het leraarschap basisonderwijs op een manier die erg bij De Vrije Ruimte past: Spring is een deeltijd lerarenopleiding waarin je je ontwikkelt tot leraar in het vernieuwend onderwijs. Je maakt en geeft onderwijs aan kinderen die opgroeien in de wereld van nu, met  het oog op de wereld van morgen. Je vormt je tot een professionele leraar die onderzoekt wat  het goede is om te doen op het juiste moment, ook in de ogen van het kind. Onderwijs gaat over werken met mensen. Leraar zijn is een vak. Je komt elke dag in situaties waar een beroep gedaan wordt op jouw professionaliteit. Wat heeft dit kind nodig? Hoe zorg je  voor verbinding in de groep? Wat doe je als een kind geen vrienden kan maken? Wat laat je van jezelf zien aan kinderen? Als leraar maak je steeds keuzes. Pedagogisch meesterschap helpt je om bewuste keuzes te maken. Je maakt hierbij gebruik van praktische en theoretische  kennis én jouw ervaring. De Vrije Ruimte hoopt in september 2021 de eerste studenten van de Spring-Pabo te ontvangen. 

BSO, straks ook op DVR

 
Zoek je als ouder nog een plek om je kind na school op te vangen? Dat kan binnenkort op De  Vrije Ruimte! Kinderopvang Het Zonnetje wil dat, in samenwerking met ons, gaan opzetten.  Heleen de Jong en Gisela Monnie van Het Zonnetje zeggen hierover: 

“Kinderen van De Vrije Ruimte krijgen voorrang maar we zoeken ook de samenwerking met  andere scholen. De opvang wordt geboden aan kinderen in de leeftijd van 4-12 jaar in een  speciaal daarvoor ingerichte en gezellige ruimte waar de kinderen kunnen bijkomen van de  schooldag en activiteiten ondernemen die passend zijn bij hun leeftijd en ontwikkeling en  aansluiten bij de sociocratische besluitvorming van De Vrije Ruimte. Deze groepsruimte zal voldoen aan de GGD normen kinderopvang qua interieur, speelgoed en materiaal. De groep zal begeleid worden door gediplomeerd personeel. Ook is er gelegenheid  om huiswerk te maken. Omdat het een geregistreerde kinderopvang zal zijn, is bekostiging  door de belastingdienst mogelijk. (www.toeslagen.nl).” 

Heb je belangstelling hiervoor?  Stuur dan een mail aan info@kinderopvanghetzonnetje.nl en geef je voorkeur aan:
Ik wil: 
 • naschoolse opvang: van 14.30 tot 18.30 
 • buitenschoolse opvang: van 8.30 tot 18.30 (alleen in de schoolvakanties)
 • beide 
 

PO nieuws

 

Ondertussen bij de kleuters

Allereerst, we zijn natuurlijk niet allemaal kleuters....maar we noemen het maar even zo. Is  handig. Dus onderschat ons niet, we zijn soms al 6 jaar! Wij, Aschi, Hannelore, Isra, Jazz, Mia, Nina en Soul hebben 2 keer per week bijna de hele  school voor onszelf. Hoe heerlijk! We spelen, knutselen, schilderen, tekenen. Ook zijn we  gestart met schrijfdans. We lunchen lekker rustig en lang... Af en toe komen er begeleiders en  oudere leerlingen om het hoekje kijken en zeggen gedag. Op de dagen dat we thuis zijn maken  we opdrachten uit een mapje dat we iedere week weer aanvullen. Ook zijn we samen met  Dorien een schaduwspel aan het maken over de Sneeuwman. We maken alle schaduwpoppen  zelf. Als het klaar is zullen we de voorstelling filmen zodat iedereen het kan zien. Wij kleuters zijn een beetje bevoorrecht. Dat weten we wel. We genieten van de rust en ruimte  maar missen jullie. Dus hopelijk tot snel! 
Hannelore van Gemeren 

In Egypte

“Momenteel zijn wij voor langere tijd in Cairo, we hebben een heerlijke tuin en als we ‘s  ochtends wakker worden horen we wel honderden vogeltjes. Samen lopen we naar school,  waar Nour in Engels les krijgt en natuurlijk ook nog meer Arabisch mag leren. In het weekend  gaan we naar de woestijn, waar we heerlijk kunnen klimmen en genieten van de natuur. Het is  een echt avontuur, met alle kinderen in de jeep op zoek naar mooie plekjes.” 

Toetsen

Artemisia, Camillo, Keiro, en Tycho, allemaal leerlingen die werken op groep 8-niveau, hebben  op woensdagochtend 27 januari de NIO-toets gemaakt bij Mooi Jong. Deze eindtoets geeft een  indicatie van het niveau voor de middelbare school. De toets duurt in totaal 2 uur en bestaat uit  zes onderdelen. Verbaal inzicht: 1. Synoniemen, 2. Analogieën, 3. Categorieën; Rekenkundig  inzicht: 4. Getallen, 5. Rekenen, 6. Uitslagen. In februari maken ze ook nog de drempeltoets. 

Tycho: "Ik vond het eerst spannend. De ruimte was veel kleiner dan ik had gedcht. Ik dacht dat het een soort school was. De toets vond ik best leuk, vooral opdracht 5. Hierbij moest je in je hoofd vormen in elkaar vouwen."
Keiro: "Ik vond de NIO-toets leuk! De mevrouw was erg aardig!

VO nieuws

 

In de maandagkring

Door de quarantaine valt veel van het leven stil. Ook de school moest dicht. Maar alles gaat  online toch gewoon door, zo ook de maandagkring. Vaak valt er online echter niet zo veel te  bespreken. Maar om toch de dynamiek en het samenkomen door te laten gaan, heeft de kring  van Roeline besloten om wat online activiteiten te organiseren. Mijn idee was om een quiz te  maken. Ik verwerkte er vragen in van wat de grootste planeet van ons zonnestelsel is (Jupiter).  Van wie de schilderijen De Aardappeleters (Van Gogh), Guernica (Picasso) en de Geboorte  van Venus (Boticelli) zijn. In mijn gedachte was de quiz met haar tien vragen erg lastig. Maar  tot mijn verbazing werd de quiz verrassend goed gemaakt. Wat misschien wat minder  verrassend was, was wie de quiz had gewonnen. Dat was namelijk niemand minder dan  Roeline Ruules!!! Met haar vlijmscherpe intellect en haar aanzienlijke interesse in kunst en  cultuur, had zij met twee puntjes verschil van de gezamenlijke nummers twee gewonnen!!! (Al  vermoed ik dat dat stel zich schuldig hebben gemaakt aan quizfraude. Aangezien ze exact de  zelfde antwoorden en fouten hadden!) Ruules prijs? Thuis gemaakte fudge en een mooi bos  bloemen! 
Een week later was het de beurt van Alma & Yanna. Zij hadden een andere aanpak. Zij gingen  geen lastige vragen over wetenschap en cultuur vragen, maar over de leden van de  maandagkring! Vooraf hadden ze een tiental vragen gestuurd naar de leden van maandagkring  Roeline namelijk:  
1. Hoe lang ben je? 
2. Wat is je lievelingskleur 
3. Wat staat boven aan je bucketlist? 
4. Welke geheime superkracht zou je willen hebben? 
5. Wie is je celebirty crush? 
6. Wat is je lievelingsthee? 
7. Wat is een film die je nooit aan iemand zou aanraden? 
8. Zou je liever knapper of slimmer zijn? 
9. Kan je een babyfoto van jezelf sturen? 
10. Wat vind je echt heel vies?

Iedereen heeft het braaf ingevuld en opgestuurd. Het heeft ze een hele zaterdagmiddag  gekost, maar ze hadden eindelijk hun meesterwerk klaar. Het was nu alleen wachten tot  maandag 10:30 uur! Tijdens de kring werden we gestoord door Fellow Jitser en Special Guest.  Na het niet ontvangen van een reactie na het vragen van hun identiteit heb ik ze er onbeleefd uitgelazerd. Pas toen de quiz begon werd duidelijk dat de special guest deel uitmaakte van de  quiz! De eerste vraag was namelijk wie is special guest. En jawel het was in panty gehulde  Nazly! Nadat ik mijn verontschuldigingen aan had geboden, konden we door gaan met de quiz.  De vragenlijst was slim verwerkt in quizvragen zoals, als we zus en zo hun lievelingskleur mixen, welke kleur krijg je dan? Of: kun je er dan deze bloem mee verven? Verder vroegen ze  om mensen met hun geheime superkracht en lievelingsthee te combineren. En of je met drie  bepaalde mensen van de kring plus een armlengte (60 cm) en trommeldoos kan rijken op een  kast van 556 cm, antwoord nee, je mist 6 cm. Als laatste vraag vier celebrities met de vraag wie  van deze vier is de celebirty crush van Roeline. Makkelijk scoren voor Roeline, want het waren  ze namelijk alle vier!! Wie deze quiz heeft gewonnen weten we nog niet. Dat komen we  maandag 1 februari te weten. 
Andreas Boon-Alexaki 
 

Engelse literatuur

We lezen hardop uit Harry Potter and the Philosopher’s Stone. We hebben de wereld van Maya  en Bailey leren kennen in het diepe zuiden van Amerika, in I know why the caged bird sings.  We wachten tot iedereen een exemplaar heeft ontvangen zodat we eindelijk The Importance of  Being Earnest hardop kunnen gaan lezen. We lezen Charlie and the Chocolate Factory en  komen er achter dat in de Engelse uitgave ‘chocolate’ bar en ‘pounds’ staat en dat in de  ‘goedkoopste’ uitgave van bol.com ‘candy’ bar en ‘dollars’, en dus eigenlijk Amerikaans is. We  herlezen Through the Tunnel van Doris Lessing een coming of age verhaal, waarbij Jerry door  te oefenen met zijn adem in te houden via een water tunnel onder een rots door zwemt. We  houden ook onze adem in en duiken in andere werelden, zwemmen door verhalen, vliegen met  woorden wanneer we in onze eigen wereld niet verder kunnen kijken dan de overkant van de  straat. Almost there.... 
Roeline Ruules 

Kunst & Cultuur

Online gedichten maken, geen gemakkelijke opgave. “Ik kan niks verzinnen.”, hoor ik dan. “Je  hoeft het niet te verzinnen; kijk om je heen, luister, wat zie je, wat hoor je, schrijf dat op.” Dit  kwam eruit: 
Ik hoor de wind HHH 
Ik hoor een auto rrr 
Ik hoor m’n zusje Aaa 
Ik hoor het in mijn kamer 
Ik hoor alles heel zacht 
Geknor van mijn kitten 
Kika springt op mijn hoofd 
Ik ga met hem spelen. 
Manu Laurier 

Rijdende auto’s rijdende tremmen 
Het geluid van de stad vrrr
En het zoemen van de tremmen, 
Ja dat  
De ramen zijn dicht 
Dit schrijvende zit ik 
Aan mijn bureau 
Midas Civikov 

Druppels belanden op het water 
Het klinkt als een douche 
Vogels tsjielpen piep piep 
Ik luister ernaar 
Het klinkt erg gezellig 
Max van der Drift 

Verjaardagen februari

Vincent Mens 
Dechen Oudshoorn 
Soul Ronkes Agerbeek 
Damir Šegon 
Ingrid Koster 
Jasper Schweitzer 
Tycho Mousset 
Rowan Jaarsveld 
Casimir ten Have 
 
01-02
05-02
05=02
11-02
12=02
12-02
13-02
15-02
18-02

Uit de kringen

 

Leerlingenkring

 • Tobias is gekozen als afgevaardigde naar de leerlingenkring, vanuit de kring van Casimir.
 • We gaven tips en tops voor de online lessen: 
Tips: 
 • Niet door elkaar heen praten; 
 • Geen onzin-dingen in chat zetten; 
 • Mensen niet zonder toestemming eruit gooien; 
 • Fijn als iedereen op tijd erin komt. 
Tops: 
 • Alles gaat prima; 
 • Ik kan later opstaan; 
 • Erin gaan gaat goed en werken gaat ook goed; 
 • Het is wel goed maar echte lessen zijn beter. 

Begeleiderskring

Kleuters (de zes leerlingen van 4, 5 en 6 jaar) komen op maandag en donderdag naar school.

Vanuit de schoolkring 
• De schoolkring vergadert vanaf februari op een ander tijdstip, namelijk van 15:30-17:30  uur, eens in de maand op woensdagmiddag. 
• De schoolkring is bezig met de domeinbeschrijving van deze kring. 
 

Bestuurskring

Vanuit de bestuurskring 
• De bestuurskring heeft een update van de stand van zaken van DVR gegeven en een  blik in de toekomst geworpen. (Zie het stuk hierboven.) 
• Bij de evaluatie van de domeinbeschrijving van de bestuurskringkring is besloten dat dit  de leden van de bestuurskring zijn:  
 • de directeur, 
 • de zakelijk leider,  
 • de domeinhouder van de schoolkring,  
 • de afgevaardigde van de schoolkring
 • tenminste één lid van het stichtingsbestuur. 

Levende waarde

Agenda

Onderstaand de belangrijke data van de komende maand
 
wo 3
wo 3
wo 3
do 4
za 6
wo 10
wo 10
wo 10
wo 10
ma 14
di 16
wo 17
wo 17
do 18
do 18
vr 19
ma 22
 
 
Leerlingenkring
Begeleiderskring
PO/VO kring
Bestuurskring
Sprach Dach
Leerlingenkring
Begeleiderskring
PO/VO kring
Informatieavond
Oudergesprekken
Oudergesprekken
Studiedag
Schoolkring
Oudergesprekken
Natuurdag: zwerfvuil
Oudergesprekken
Voorjaarsvakantie

 
Stuur door Stuur door
Deel op Facebook Deel op Facebook
Tweet Tweet
Volg ons op Facebook
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Twitter
Ga naar onze website
Ga naar onze website
Copyright © 2021,De Vrije Ruimte All rights reserved.
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je interesse hebt getoond in De Vrije Ruimte

Ons adres is:
De Vrije Ruimte
Stadhouderslaan 15
2517 HV Den Haag

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list
 
Volg ons op Facebook
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Twitter
Ga naar onze website
Ga naar onze website


This email was sent to <<Email adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
De Vrije Ruimte · Stadhouderslaan 15 · Den Haag, Zh 2517 HV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp