We waren op kamp in Braamt. Wat was het gezellig, bijzonder, fijn. Bijna iedereen ging mee. Iedere avond een vuurtje met marshmellows, iedere ochtend een duik in het meertje. Veel activiteiten voor alle leeftijden: spelletjes, voorlezen, trommelen, survivallen, kanoën, wandelen, groenten snijden voor het eten, dierengeluidenspel, verkleden als sprookjesfiguur, levend stratego, bouwen op het strandje en ten slotte een dropping. Elf pubers liepen drie uur door het donker en vertelden onderweg aan elkaar hun levensverhaal. Weinig onvertogen woorden, veel lol samen.
|
|
Nog geen nieuwe leerlingen om te verwelkomen, al zijn er wel een paar aan het wennen. Volgende maand zijn er vast nieuwe leerlingen bijgekomen.
Dag Nazly als vaste begeleider op DVR. Gelukkig blijf je wel als vakdocent natuur- en wiskunde voor de bovenbouwleerlingen aan de school verbonden.
Welkom nieuwe vakdocenten: Zoraida (Spaans), Dorien (was al 2 dagen in het souterrain, gaat nu muziekles geven), Albena (muziek), Hacer (wiskunde), Galyna (scheikunde; gaat in eerste instantie Casimir bijstaan), oud-leerling Floris (ICT), Viola (stagiaire kunstzinnige therapie).
|
|

Aan de kinderen en ouders die mij nog niet hebben ontmoet, wil ik mij graag even voorstellen. Mijn naam is Viola Matthijsen en ik ben 24 jaar. Dit schooljaar kom ik op de maandagen, dinsdagen en woensdagen stage lopen bij de Vrije Ruimte. Ik studeer Kunstzinnige Therapie aan de Hogeschool in Leiden en zit nu in het 3de leerjaar. Op De Vrije Ruimte zal ik kunsttherapie gaan geven. Zelf houd ik veel van schilderen, tekenen, naar buiten gaan, dieren, dansen en nog veel meer… Maar vooral houd ik er van mensen verder te kunnen helpen in het leven. Ik kijk er naar uit om iedereen te ontmoeten en samen te mogen werken. Ik hoop dat we allemaal veel van elkaar gaan leren. Als je een vraag hebt mag je mij altijd aanspreken of stuur een mailtje naar s1114997@student.hsleiden.nl Heb je interesse in wat kunstzinnige therapie inhouwt of denk je dat jouw kind dit goed zou kunnen gebruiken, mag je mij ook altijd benaderen.
Veel liefs,
Viola Matthijsen.
|
|
Een beetje frisser dan verwacht maar vol goede moed hebben we op het Zuiderstrand schoongemaakt met zo'n 15 leerlingen en enthousiaste ouders. We vonden heel veel sigarettenfilters en rare dingen als een bbq, kapotte stoel en zware natte matras. Ook teenslippers en speelgoed. Alles is geturfd en die turflijst is opgestuurd naar de Plastic Soup Foundation. Daarna hebben we nog heerlijk gezwommen in de hoge golven en een beetje bibberend weer naar huis.
Dank opruimers! en volgend jaar weer!
|
|
Woensdag 23 september deden zes leerlingen hun fietsexamen. Voor de vakantie hadden ze hun theorie-examen al gehaald, maar het praktijkexamen was vanwege Corona uitgesteld. Eerst moesten ze laten zien dat ze over voldoende vaardigheden beschikten om veilig de weg op te kunnen en daarna fietsten ze zelfstandig een route door de Vogelwijk. Twee dagen later kwam de uitslag: iedereen heeft het gehaald. Allemaal van harte gefeliciteerd
|
|
Week 39 was Nationale sportweek. Tijdens deze sportweek werden in Den Haag vijf verschillende clinics aangeboden; cricket, beachkorfbal, beachrugby, dans (o.a. breakdance, hip-hop) en beachhandbal op het strand. Wij werden ingedeeld bij beachhandbal en beachrugby. 12 leerlingen gingen de uitdaging aan. Met Jamie hadden we al veel gehandbald, maar nog niet op het strand. Rugby was voor veel leerlingen nieuw, maar niet voor iedereen. We zijn lekker uitgewaaid. Gelukkig bleef het droog.
|
|
"En toen..." Wat is geschiedenis? En wat kun je daarmee doen? Wie weet er iets van? Je opa, je oma, of misschien wel jijzelf. In deze kinderboekenweek van 30 september t/m 11 oktober is er veel te doen:
- 1 oktober: Samen een gedicht schrijven over ‘De rest is geschiedenis’ met Anne Büdgen, van het Huis van Gedichten;
- 5 oktober: Naar het Nationaal Archief voor een les over ‘Handel en Slavernij’
- 9 oktober: Boekenruilbeurs en Voorleeswedstrijd
- elke dag: voorlezen & vertellen over je lievelingsboek!
|
|
Alma, Yanna, Tycho, Lisanne en Femi kwamen maandagmiddag 28 september enthousiast terug van een leerzame excursie met Casimir. Het ging over waterbeheer in Nederland: “We hebben verschillende plekken in Den Haag bezocht: een oude sluis, zuiveringsinstallatie, nog een sluis, en op de duinen en aan zee. Op het laatst waren we bij het gemaal. Dit hebben we geleerd: Vanaf de zee gezien heb je eerst duinen, dan afgevlakte oude duinen en dan veengebied. Ook weten we nu hoe het water vanuit het binnenland naar de zee wordt gepompt en hoe het hoogteverschil wordt overwonnen, namelijk door sluizen en gemalen. En let op: ga niet in het water bij Scheveningen zwemmen als er een stroomstoring is, want dan laten ze het rioolwater ongezuiverd de zee in stromen!
|
|
Behalve directeur van De Vrije Ruimte. is Marty ook docent Frans. Dit zei ze over haar les op een doodgewone maandagmiddag: “Na de opstart van het schooljaar hadden we eindelijk weer een normale les Frans. Een fijne les was het, met drie jongens die alle drie een ander niveau hebben, maar dezelfde ambitie. Namelijk: lekker snel door de stof heen en hard werken. Ze bedenken: dit ga ik gewoon doen. Lekker aan het werk! Au travail! C’est super!
|
|
Vier leerlingen over lessen en zelf je bord afwassen:
Jasper vindt Poetry & Art erg leuk. “Vorig jaar gingen we steeds naar een andere plek in Den Haag om te kijken.” Ook leuk dat er hier op school elke dag soep of iets anders lekkers te eten is.
Amber doet maatschappijleer. “We werken uit een boek en behandelen maatschappelijke problemen. Over corona, demonstraties over het klimaat. Casimir vertelt verhalen en stelt ons vragen. Je moet er wel lef voor hebben.”
Aarnout vindt maatschappijleer ook leuk: “Op mijn vorige school had ik niks over maatschappijleer gehad, nu leer ik alles.” Borden afwassen vindt hij niet chill. “Ik weet niet of die kleine kinderen goed afwassen.” Jasper denkt ook dat de borden niet helemaal schoon worden.
Dechen vindt het wel prima allemaal. Hij doet brugklasvakken. Als tip: meer vervangende docenten. De afwasbakken vallen zwaar tegen. “Onhygiënisch!”
|
|
Onze school doet mee aan de Culturele Spelen, een feestelijke creatieve dag voor basisscholen in Den Haag. Op deze dag maken kinderen kennis met kunstvormen en ontdekken ze wat ze zélf leuk vinden. Daar kunnen ze dan ook in hun vrije tijd mee aan de slag! De Culturele Spelen vinden plaats op woensdag 14 oktober.
Meedoen tijdens festival De Betovering
Tijdens De Culturele Spelen doet je kind mee aan een kunstproject. Dit project hoort bij festival De Betovering. Jouw kind kan nu óók mee gaan doen aan het bijbehorende project dat tijdens het festival gepresenteerd wordt. Je moet je hiervoor aanmelden op de website van De Betovering. Bekijk de informatie over het meedoen en aanmelden. Klik op het project waar de klas van jouw kind aan meegedaan heeft. Hier vind je meer informatie, een tijdsplanning en het aanmeldformulier. Het wachtwoord om in te loggen is verdwijnkast2020.
Bezoek festival De Betovering tijdens de herfstvakantie
Kom naar festival De Betovering in de herfstvakantie van 16 t/m 24 oktober! En geniet van spetterende voorstellingen en workshops op meer dan 55 locaties in Den Haag en op straat. Bekijk het programma op de website van De Betovering.
|
|
Sinds jaar en dag is Damir al verbonden aan DVR als tekendocent. Komend schooljaar geeft hij deze lessen:
Jaartraject Traditioneel Tekenen: ''Natuur tekenen''
Dit jaartraject 2020 - 2021 Traditioneel Tekenen is een voortzetting van de vorige jaartrajecten ''Dieren tekenen'' en ''Menselijk Lichaam tekenen'' en de kern van dit nieuwe traject ligt in het onderzoek en de beeldende vertaling van de leerling en zijn relatie met de natuur en haar diverse aspecten.
Jaartraject Strip Tekenen:
Dit jaartraject richt zich op onderzoek en studie naar het stripmaakproces en de vele aspecten die dit beeld/taal medium rijk is. Tevens gaan de leerlingen zelf aan de slag met het scheppen van eigen stripfiguren. Ook gaan ze aan een strip werken, ieder op zijn eigen manier.
Jaartraject Graffiti Tekenen:
In het jaartraject ''Graffiti Tekenen'' gaan de leerlingen te maken krijgen met de geschiedenis van de moderne vorm van graffiti zoals we deze inmiddels een halve eeuw kennen. Van de begindagen tot aan het heden passeren alle fases waar de graffiti kunst-en cultuurstroming doorheen is gegaan. Tevens gaan de leerlingen zelf aan de slag met het eigen maken van een graffitinaam en de stijlzoektocht die daarmee gepaard gaat. Aan het einde van het traject komt het gehele jaartraject samen in twee workshops, waarbij leerlingen op individueel niveau hun graffiti gaan spuiten en ze gaan bij een opvolgende workshop werken aan een gezamelijk graffitikunstwerk.
Vrij Tekenen:
Voor de jongere leerlingen is er het gehele jaar Vrij Tekenen, hier kunnen zij vrijelijk aan hun eigen teken-en kleurwerelden werken.
Inlooptekenen:
Bij de inloop tekenlessen kunnen leerlingen die zich hiervoor hebben ingeschreven doorwerken aan tekenopdrachten waar ze voor de andere lessen mee bezig zijn of zij kunnen werken aan eigen vrije tekenwerken.
|
|
Ton Schijvens 05-09
Betül Sari 05-09
Robin Kleian 05-09
Keiro Watertor 05-09
Jazz Ronkes Agerbeek 07-09
Floris Langeveld 17-09
Ingeborg Leeuwenberg 19-09
Geertje Krijnsen 19-09
Joshua Faber 21-09
Camillo de Jong 29-09
Isra Mirza 01-10
Elva van den Bremer 03-10
Mia Hanuliak 05-10
Rijk Janse 13-10
Dorien Meysing 14-10
Marty Smit 26-10
Allemaal (alvast) heel hartelijk gefeliciteerd!
|
|
In de eerste (online) schoolkring hebben we gesproken over de corona-maatregelen. Dit besluit hebben we genomen: Kinderen tot en met 12 jaar met lichte verkoudheidsklachten (snotneus zonder andere klachten) mogen naar school. Mensen van 13 jaar en ouder blijven thuis als ze gezondheidsklachten hebben.
|
|
Alle ouders zijn van harte uitgenodigd op de evaluatie-bijeenkomst over het besluitvormingsproces rond de verandering van het schoolgeld. Deze bijeenkomst is op donderdag 7 oktober van 19:30-21:30 uur, onder leiding van Baudy Wiechers. Aanmelden hiervoor kan tot 5 oktober bij marty@devrijeruimte.org.
|
|
Onderstaand de belangrijke data van oktober
|
|
|
OKTOBER
do 1
do 1
ma 5
wo 7
wo 7
wo 7
do 8
za 10
ma 12
di 13
wo 14
wo 14
wo 14
wo 14
wo 14
wo 14
do 15
do 15
vr 16
vr 16
ma 19
ma 26
di 27
di 27
wo 28
wo 28
wo 28
vr 30
|
"De rest is geschiedenis"Gedichtenles i.h.k. van de Kinderboekenweek voor PO-mb
Bestuurskring
Les: Handel en Slavernij PO-BB in het Nationaal Archief
Leerlingenkring
Crazy Butler Open middag
Evaluatiebijeenkomst voor ouders over het proces rondom de wijziging van het schoolgeld
Nacht in het Poppenhuis, voor PO-
OB in het Kunstmuseum
Sprach Dach
Oudergesprekken
Oudergesprekken
Oudergesprekken
Leerlingenkring
De Verdwijnkast, theaterworkshop ihkv Festival De Betovering, voor PO-OB, MB, BB
Begeleiderskring
PO/VO kring
Schoolkring
Oudergesprekken
Natuurdag: alles over de pannenkoek
Oudergesprekken
Themadag levensbeschouwing: animistische religies
Herfstvakantie
Studiedag
Living Values: Geluk
Ouderkring
Leerlingenkring
Begeleiderskring
PO/VO kring
Voor PO-BO "Dit lees ik!" Kinderboekenmuseum
|
|
|
|
|