Copy

December 2018

In deze nieuwsbrief: 

 • Welkom
 • Ouderparticipatie 
 • VO-nieuws: beter spellen, scheikundeproef, naar de voorstelling Martin Luther King, Poetry Club 
 • PO-nieuws: Bezetting vanaf januari, plastic soep, winteractiviteit, skaten 
 • Van de begeleiders: BHV, Rots en Water 
 • Schoolkringbesluiten, Living Values, Agenda van januari

Veel plezier met deze nieuwsbrief en alvast hele fijne feestdagen gewenst!
Stuur door
Deel op Facebook
Tweet

Welkom

Welkom Amber (14), Jeldau (15) en Tijmen (13).
Tot ziens Clara, veel succes en plezier op je nieuwe school!

Ouderparticipatie 

Sinds enkele maanden ben ik bezig met het in kaart brengen van de ouderparticipatie. Verreweg de meeste ouders zijn actief en betrokken bij de school. In de meest uiteen lopende kringen en klussen. Van het goed omgaan met de privacy, het ontstoppen van een wc, het opzetten van de Vriendenstichting tot het wekelijks wandelen in het park (en ook het opmaken van deze nieuwsbrief trouwens). Er zijn ontzettend veel en diverse mogelijkheden om als ouder mee te doen aan de afgesproken 50 uur per jaar. Deze 50 uur staat dus naast de vrijdagmiddag schoonmaak! Doe je nu nog onvoldoende of wil je nog meer doen? Er zijn altijd mensen nodig bij de receptie en in het souterrain. Maar er zijn bijvoorbeeld ook taken die je vanuit huis kunt doen. Je kan me altijd even bellen om de mogelijkheden te bespreken!
Hartelijke groet, Marguerite (06-24654687)

- VO nieuws -

Beter spellen!

Al is dictee geen ‘eindexamenvak’, daarom is het nog niet minder belangrijk dan andere vakken. Veel tentamens aan bijvoorbeeld de universiteit ben je verplicht met de hand te schrijven: duidelijk leesbaar en in foutloos Nederlands. Verzorgd Nederlands wordt dit genoemd. Maar dictee is meer dan dat. Ik vind het juist ook leuk om leerlingen de betekenis van woorden te laten achterhalen en de regels rondom grammatica te laten ontdekken.
Leerlingen kunnen ook zelfstandig spelling oefenen. Daar is zelfs een “app” voor! Op de site www.beterspellen.nl kun je de app downloaden. Vijf dagen in de week krijg je een testje met vier meerkeuzevragen op de niveaus 1F of 2F of 3F. Het kost je maar een paar minuten om de test te doen. Je krijgt meteen na het verzenden van je antwoorden je resultaat te zien. Mét uitleg! En nee, ik word niet gesponsord door deze site! Beterspellen is gratis en ook voor andere talen beschikbaar.
Joke Sohl

Scheikundeproef

Afgelopen dinsdag hebben de middenbouw-scheikunde leerlingen een zelf bedachte proef uit gevoerd. Het ging om het maken van olifantentandpasta. We hebben de proef meerdere keren uitgevoerd. Te zien was dat we twee vloeistoffen bij elkaar gooiden die daarna tot oranje verkleurden. De stoffen gingen sterk bruisen en er kwam een gas uit de erlemeyer waar de stoffen bij elkaar gegooid werden. Een typische scheikundige proef dus. De laatste keer hebben we het met zeepsop erbij gedaan. Nu ontstond er een soort schuimvulkaan; de olifantentandpasta! Tijdens de proef ontleedde waterstofperoxide met behulp van kaliumjodide als katalysator tot water en zuurstof. De leerlingen hebben gemeten hoeveel zuurstof er in de lucht opgegaan is, hoe lang de reactie duurde en wat de temperatuursverandering was. Voor de proef moesten ze rekenen met massaverhoudingen. Ze gaan ook de reactiewarmte en de reactiesnelheid berekenen. De berekeningen sluiten mooi aan op de stof die we aan het behandelen zijn. Het was een geslaagde proef!
Casimir ten Have

Martin Luther King

Met een groep kinderen tussen 9 en 16 jaar en wat begeleiders bezochten we de muzikale familievoorstelling Martin Luther King: een jonge man die een wereld van ongelijkheid ontdekt en een nieuwe wereld vormt met de speech waarvan iedereen in ieder geval de eerste zin kent. Een voorstelling over onrechtvaardigheid en harmonie. Het was een hele mooie voorstelling, mede door de mix van spel en muziek. Een groot thema dat met veel humor gebracht werd. Als Martin 5 jaar is gaat hij naar de schoenenwinkel om nette schoenen te kopen voor zijn eerste schooldag. Ze zoeken in het publiek naar een kleine Martin. Tycho biedt zich aan als vrijwilliger en mag op het podium komen om de jonge Martin Luther King te spelen ("Oei, je bent wel groot"). Voor de toespraak wordt het publiek uitgenodigd op het podium en vervolgens eindigt de voorstelling met het publiek op het podium en de spelers in de zaal. Van tevoren en na afloop werd iedereen uitgenodigd om te schrijven of tekenen wat jij anders zou willen in de wereld en van die gelegenheid maakten onze eigen wereldverbeteraars gebruik om de aandacht nog wat te vestigen op "datkananders".
Myriam Mousset

Woensdag, 9 uur 's ochtends

Je laat de wind waaien, de druppels vallen op je neus, je staart naar de witte pagina, en ergens staat een eenzame sneeuwman op. Het moet een boek worden. In periode drie schrijven we nog even verder. En dan gaan we beginnen met het maken van de kaft. Water valt in Paterson en in den Haag. De dieren kunnen praten. Bomen zijn decor. Je hoort een poesje miauwen. En de sneeuwman heeft een vriend gevonden in de oude man die door zijn familie is achtergelaten. We schrijven, we tekenen, we denken, we staren, en er verschijnen nieuwe werelden, langzaam, maar zeker. Merry Christmas van de Creative Writing Class.

Lines from the Poetry Club

Japanese poet: A bus driver in Paterson. A-ha.
[Paterson chuckles] Paterson: A-ha, what?
Japanese poet: This very poetic.

The Line
There’s an old song
my grandfather used to sing
that has the question,
“Or would you rather be a fish?”
In the same song
is the same question
but with a mule and a pig,
but the one I hear sometimes
in my head is the fish one.
Just that one line.
Would you rather be a fish?
As if the rest of the song
didn’t have to be there.
- Ron Padgett voor Paterson in Paterson
 
The real important kind of freedom involves attention, awareness and discipline and being able to truly care about other people
There may not be angels but there are people who may as well be

Merry Christmas
 
Filmtips: Paterson, St. Vincent

Roeline Ruules

- PO nieuws -

Bezetting PO

Vanaf januari 2019 zal de bezetting bij de PO onder- en middenbouw veranderen.
Het is namelijk zo dat Suzanne ook op een andere school aan het werk gaat en wel op donderdag en vrijdag. Suzanne zal dan bij ons een dag minder gaan werken en komt op maandag en dinsdag. Daarnaast gaat Sophie op reis naar de Filipijnen. Voor hoe lang weet ze nog niet… Mike is 4 dagen aan het werk op een andere school en zal de vrijdag bij ons blijven komen. Jamie is nu 4 dagen bij ons op school voor haar (LIO) stage en zij kan, samen met Myriam, bij de onder en middenbouw bijspringen.

De bezetting bij de kleuters en beneden is dan als volgt:
 • Maandag: Hannelore en Suzanne.
 • Dinsdag: Suzanne en ‘s ochtends Jamie en ‘s middags Myriam
 • Woensdag: Hannelore
 • Donderdag: Hannelore en ‘s ochtends Jamie en ‘s middags Claartje
 • Vrijdag : Claartje en Mike
Claartje geeft op maandag, woensdag en donderdagochtend les aan de onder en middenbouw. Jamie geeft verschillende lessen aan de gehele PO en is er niet op woensdag.
Myriam geeft les aan de bovenbouw en is er niet op vrijdag. We wensen Suzanne een fijne tijd op haar andere school en Sophie een super reis naar de Filipijnen!!
Hannelore van Gemeren

Plastic soep

Plastic soep?! Wat is dat? Hoe komt het? En vooral: wat kunnen we er op school en thuis aan doen? Kinderen van de onderbouw van de basisschool zijn samen op onderzoek uitgegaan: hoe het zit met het afval op school? In de klas en in het souterrain? Er staan nu in het speellokaal drie verschillende bakken: papier/karton, plastic en restafval. Thema's als hergebruik en duurzaamheid zijn voorbijgekomen: wat kan en wil je hergebruiken? Hoe regel je dat? En hoe zorg je dat je minder plastic nodig hebt? We verzamelen tips en trucs. Dus als jullie nog tips hebben, laat het weten! Er is door de kinderen thuis plastic afval verzameld, waar we op DVR kunstwerkjes van hebben geknutseld. We willen deze winter ook op het strand gaan plastic rapen en strand jutten, om daarvan een groot gezamenlijk kunstwerk te maken.
Suzanne Tamis, begeleider onderbouw

Winteractiviteit

Vanuit de Tuinkring organiseren we dit jaar elke periode een themadag die past bij het seizoen. Woensdag 12 december was al weer onze 2e themadag. Met de winterse kou kunnen de vogels wat extra steun goed gebruiken. Daarom hebben de leerlingen zelf vogelvoer gemaakt. Pinda & popcornslingers, gevulde dennenappels, vetbollen en voerhangers. Hiermee is de kerstboom in de achtertuin prachtig versierd. En nu maar wachten op de eerste vogels.

Oproep! Bij de volgende themadag (13-2) gaan we met licht afscheid nemen van de winter. Hiervoor hebben we veel kaarsvet en twee oude pannetjes (liefst met schenktuit en handvat) nodig. Dus lever al je oude kaarsstompjes bij ons in! Ik zal na de kerstvakantie een doosje hiervoor bij de receptie zetten. De pannetjes zijn daarna waarschijnlijk niet meer bruikbaar.
Marguerite Michiels
 

Skaten

O ja, we gingen ook nog skaten. Gabriel (7) gaat zelf vaak naar Skatepark Sweatshop in de Binckhorst om te skaten en te steppen. Hij bedacht dat het leuk zou zijn om een keer met de hele school te gaan. Nou ja, met degenen die willen. Uiteindelijk waren dat 22 leerlingen die met een aantal ouders en begeleiders in auto’s naar het Skatepark reden. Ze hadden heel veel plezier en het ging heel goed! Voor herhaling vatbaar.

Van de begeleiders

Rots en Water

Op 12, 13 en 14 december heb ik (Hannelore) in Utrecht de basis Rots en Water training gevolgd. Rots en Water is een psychofysieke training. Middels bewegen, spellen en oefeningen leer je je bewust worden van je eigen kracht en mogelijkheden (rots) en het zetten. Dit kan helpen in situaties waarin je gaat samen werken, samen (buiten) spelen, focussen op een toets of presentatie, pesterijen en waar stoeien over gaat in vechten. Ook leert het je fysiek bewust te zijn en van hieruit naar emotioneel en vervolgens naar sociaal bewustzijn. Na drie lange, intensieve en inspirerende dagen ben ik nu officieel Rots en Water trainer! Fijn om de komende tijd te kijken hoe de training bij ons op school ingezet kan gaan worden.

BHV

Claartje en Myriam hebben het brandveiligheidsgedeelte van BHV weer gehaald. We oefenden met de verschillende brandklassen, het checken van ruimtes in een brandend gebouw, communiceren via de portofoon en we blusten diverse brandjes.
Met dank aan de HUSCHKA groep die ons gesponsord heeft.

Uit de Schoolkring

Er zijn deze maand geen besluiten van de schoolkring. Zowel schoolkring als bestuurskring is opnieuw aan het nadenken over de precieze invulling van domeinen, taken, rollen en verantwoordelijkheden van deze kringen. Update hiervan in de volgende nieuwsbrief.

Living Values: Eerlijkheid 

Agenda

Onderstaand de laatste belangrijke data voor komende maand:

JANUARI 2019

9 Wo
09:00-10:00 Leerlingenkring
14:00-16:00 Begeleiderskring
10 Do
12:15-13:00 Bemiddelingskring
16 Wo
09:00-10:00 Leerlingenkring
12:00-13:00 Crazy Butler
13:00-16:00 Open middag
19:30-21:30 Schoolkring
17 Do
12:15-13:00 Bemiddelingskring


21 Ma
16:00-17:00 Begeleiderskring
23 Wo
09:00-10:00 Leerlingenkring
24 Do 
Studiedag, school gesloten
30 Wo
09:00-10:00 Leerlingenkring
14:00-16:00 Schoolkring
31 Do
12:15-13:00 Bemiddelingskring
Volg ons op Facebook
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Twitter
Ga naar onze website
Ga naar onze website
Copyright © 2018 De Vrije Ruimte, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp