Copy

December 2019

In deze nieuwsbrief:

| Christmas Challenge | Welkom & tot ziens | Nieuws | Friends of DVR - activiteiten | Kunst & Cultuur | PO-nieuws: Sinterklaas | Kerst voor de vogels | Kerstspelletje | Dagje Blijdorp | Stokvechten en vuur maken | VO-nieuws: Leuke en geslaagde voorlichtingsmiddag over gamen | University College | Sonny Boy de posterpresentatie | In de kerstvakantie  | Uit de schoolkring: Huisvesting | Schoolkringbesluiten | Levende WaardenSociocratie | Agenda januari |

Christmas Challenge

MAKE A FRIEND FOR CHRISTMAS 

Friends of de Vrije Ruimte kijkt altijd uit naar nieuwe vrienden. Dus misschien kom je wel iemand tegen tijdens de kerstvakantie die een vriend wil worden. 

Friends of de Vrije Ruimte is always looking for new friends. So maybe you will meet someone during the Christmas holidays who wants to become a friend. 

Fijne kerstdagen en een heel gelukkig 2020! 
Merry Christmas and thank you! 

Welkom & tot ziens

Welkom Soul (bijna 4 jaar), broertje van Jazz en al een tijdje 2 dagen per week aan het wennen. Na de kerstvakantie komt hij 4 dagen per week naar school. 

Nieuws 

Melanie Beekman, moeder van Jazz en Soul, bracht een bezoek aan de onderwijsraad met het thema ‘vrijheid van onderwijs’: Na een landelijke oproep van de Onderwijsraad ben ik afgelopen september aanwezig geweest bij een van de vier rondetafelgesprekken die zij organiseerden voor ouders. De Onderwijsraad brengt medio 2020 een verkenning uit aan de regering rondom het onderwerp ‘vrijheid van onderwijs’. En dat onderwerp ligt ons allen nauw aan het hart ligt, stel ik mij zo voor. Er waren zo’n 35 mondige ouders aanwezig die elk een sterke eigen mening hadden over het nut van die vrijheid van onderwijs, hoe zij dit momenteel ervaren en waar in hun ogen de knelpunten zitten. Het was een zeer nuttige bijeenkomst waarin er heel respectvol met elkaar gesproken werd, al was niet iedereen het met elkaar eens.

Naast deze gesprekken met ouders, heeft de Onderwijsraad soortgelijke gesprekken gevoerd met schoolbestuurders, leerkrachten en leerlingen met als doel een meer compleet beeld te krijgen van de huidige stand van zaken rondom de vrijheid van onderwijs.  In navolging op deze gesprekken werd iedereen die zich betrokken voelt bij het onderwijs uitgenodigd om op 9 december jongstleden deel te nemen aan het Onderwijsdialoog, waarbij alle groepen bij elkaar kwamen en ook samen in gesprek konden gaan over diverse onderwerpen. Ook hier was de sfeer zeer prettig en werd er goed met elkaar meegedacht en aandachtig naar elkaar geluisterd. Het algemene gedachtengoed van De Vrije Ruimte en Democratisch onderwijs is ook goed onder de aandacht geweest en werd positief ontvangen. En ik hoop dat we daar iets van terug zien in de verkenning die medio 2020 bij de regering wordt ingebracht! 

Friends of DVR

Activiteiten januari: 

• 14 januari, 19:00-21:00: Women’s circle, Anik ten Have 
• 17 januari, 19:00-21:00: Get Together 
• 18 januari, 14:00-16:00: Portretfotografie, Stefan Heijdendael 
• 25 januari, 14:00-16:00: The best evidence for the lost civilization, Casimir ten Have

Wil je meer weten? Kijk op friendsofdvr.com of whatsapp Laura Fraticelli: 0645638877.

Kunst & Cultuur

Monet Hoe makkelijk is het, als er genoeg begeleiders op school zijn, om even met een klein groepje leerlingen naar het Kunstmuseum te lopen om naar Monet te kijken? Dat deden we, Hannelore met 5 leerlingen en ik met 4 leerlingen. We zagen de waterlelies, het Japanse bruggetje over de vijver (op heel veel schilderijen), de blauwe regen en heel veel verschillende kleuren boven water en onder water. We zagen Monet schilderen bij de treurwilg en we zagen zijn tuin zoals die nu is, nog net als toen, meer dan 100 jaar geleden. Iedereen had een kaart uitgezocht en ging op zoek naar ‘zijn’ schilderij. Een welbestede ochtend! Claartje van der Grinten 

PO nieuws

Sinterklaas

Het lijkt al weer heel lang geleden maar toch was het nog deze maand dat de Sint ook op De Vrije Ruimte langs kwam met zijn Pieten. We hebben schoenen gezet, gezongen, tekeningen en brieven gemaakt, lootjes getrokken en prachtige surprises gemaakt, warme choco gedronken, cadeautjes uitgepakt en Sint en Piet weer uitgezwaaid. Dag Sinterklaasje, hopelijk tot volgend jaar! 
 

Kerst voor de vogels

Op 12 december stond er een schattig kerstboompje bij ons op school. Niet voor binnen maar voor buiten, in de achtertuin, voor de vogels. Met een gezellig klein groepje, hebben Marguerite en Sigrun versieringen voor deze boom gemaakt; slingers van pelpinda’s en vijgen, dennenappels met vet en zaadjes. Dus ook voor de vogels; fijne kerst! 

Kerstspelletje

Ook dit jaar was er weer een aantal leerlingen dat een kerstspel wilden opvoeren met de kerstborrel. Toen alle Sintdrukte weer uit Nederland was verdwenen, zijn we aan de slag gegaan. Midas had al een schets gemaakt en had heel veel leuke ideeën. Samen met de anderen ontstond zo een eigentijds en eigenwijs kerstspel. Met vooral veel dieren. Nou ja.....jullie hebben het als het goed is gezien! 

Dagje Blijdorp

Met 17 kinderen en 3 volwassenen in de tram en metro naar de dierentuin. Een hele onderneming, zou je denken. Maar dat viel reuze mee. Eerst lekker een stukje lopen, met de tram naar Voorburg ’t Loo, daar overstappen op hetzelfde perron (oeps, vergeten in te checken, want dat moest op het perron en niet in de metro) en bij aankomst in Rotterdam 9 minuten wandelen naar Blijdorp. We bewonderden de roze flamingo’s in het water, aten wat en gingen toen naar de les over het territorium van een dier. Hoe laten ze merken dat het hun gebied is? Dat kan door geluiden en geuren; er zijn aapjes die over hun voorpoten plassen en dan de boom in klimmen, waardoor hun geur op de takken achterblijft. En nijlpaarden die in het water poepen, met hun staart rondzwaaien, waardoor iedereen weet dat dit hun gebied is. 

Er was een speurtocht naar geuren, geluiden, kleuren en dreigende dieren. En we mochten de opgezette dieren, die in dat lokaal stonden, aaien. Daarna was er tijd genoeg om een rondje door de dierentuin te lopen. Rijk praatte met de zeeleeuwen, we liepen onder roggen en haaien door in het Oceanium en hoorden uitheemse vogels krijsen. Op de terugweg merkte iedereen wel dat we veel gelopen hadden: moe in de benen, maar zeer de moeite waard! 

Stokvechten en vuur maken

Wat doen jongens en meisjes op een school als de DVR, als ze de vrijheid hebben om in de tuin zichzelf te zijn om van alles uit te vinden? Jongens en enkele meisjes spelen oorlogje, compleet met stokgevechten, het bouwen van kastelen en gevangenissen. Er zijn dan twee of drie legers en die gaan uitmaken wie de baas is of zoiets dergelijks. Dat doen ze niet alleen maar natuurlijk. Ik heb gezien dat ze meters diepe putten aan het graven waren, dat ze in bomen klimmen en vanuit de allerhoogste top zichzelf heen en weer aan het zwiepen waren. Dat ze met dat oorlogje spelen sociale omgang met elkaar leren, dat er leiders opstaan, dat anderen volgen, dat die volgers moed verzamelen en de volgende keer op die plek gaan staan. 

Bij het stokvechten ging het er soms hard aan toe. Dus heb ik het op me genomen om met die jongens en enkele meisjes te leren hoe je er een spel van kunt maken zonder elkaar pijn te doen. Dus aanvallen en verdedigen. Proberen elkaar te raken. Niet door te slaan, maar elkaar met de punt van de stok aan te raken. En dan heb je een punt verdiend. Het is bijzonder om dit met ze te oefenen en de verschillen te zien tussen de kinderen. Zelfvertrouwen is zo’n kwaliteit die je kunt leren door voorbij je angst te gaan om daar te staan en zo hard mogelijk proberen tegen mijn stok te slaan. Voelen hoe dat is. Dit gaat na de vakantie weer een vervolg krijgen. 

Vuur maken is zo’n ander ding waar kinderen blij van worden en het razend spannend vinden. Dus eerst kijken met welk hout je het beste het vuur kunt aan krijgen. Geen  eikenhout bijvoorbeeld. En je kunt aan het geluid van het hout horen of het snel brandt of niet. En vervolgens hoe dun moeten de eerste houtjes zijn. En dan moeten die houtjes gemaakt worden. Met een bijltje. En daar gaat het ook om goed kijken wat je aan het doen bent. Hoe je met een bijltje veilig een houtje kunt splijten. En dan vervolgens gaan we vuurtje stoken. Met een vonk en een verkoold stukje stof, waar omheen heel brandbaar spul zit, zoals bijvoorbeeld houtwol. Dat gaat op de kleine brandbare houtjes en vervolgens zie je de vlammetjes komen. Geweldig om dit te doen met ze. Krijgt ook een vervolg. Jos Kester (vader Ea)

VO nieuws

Leuke en geslaagde voorlichtingsmiddag over gamen 

In november hebben we in plaats van de Civilization 5 les, een voorlichtingsles gehad over gamen. Regilio, die zelf ook een gamer is en de voorlichting kwam geven, had al heel snel door wat voor publiek hij voor zich had. Hij liet de powerpoint voor wat het was en begon een vraaggesprek met de leerlingen. Wat betreft een aantal dingen was de voorlichting namelijk niet nodig. De leerlingen waren al bekend met het jargon en er ontstond een ons-kent-ons- dialoog over de ontwikkelingen in de computerspellenwereld. Samen werd er gelachen over deze ontwikkelingen. Er is besproken welke spellen het beste zijn en welke geflopt zijn. Dit alles met een taal die alleen echt te begrijpen is in de wereld van de gamers. 

Tijdens dit vraaggesprek wist Regilio de belangrijkste punten wat betreft de voorlichting toch te benadrukken. Incidenten van ‘Bad manners’ en discriminatie in chats, hacken, gokken en microtransacties in online videogames. Ook heeft hij laten zien wat de echte kenmerken van een gameverslaving zijn, en wat het verschil is met gewoon veel tijd besteden aan een spel. We hebben het ook gehad over discriminatie in videogames zelf en het daarbij horende ‘gamergate’. Alles kwam aan bod. Het was een heel leuke gezellige en informatieve middag. Casimir ten Have 

University College

We krijgen heel veel informatie binnen over activiteiten, cursussen, vakanties, kampen, etcetera etcetera. Deze info wordt niet allemaal gedeeld tijdens de maandagkring. Info, flyers hangen we op in het halletje bij de ingang. Dus de moeite waard om even op onderzoek uit te gaan. 

De VO kring is altijd ☺ bezig te onderzoeken welke studies interessant zouden kunnen zijn voor leerlingen van DVR. Zo kwam het dat Nazly, Casimir en Roeline neerstreken bij een informatie-avond van University College Leiden op de campus in den Haag of te wel Leiden University College the Hague. Het is eenn Liberal Arts en Sciences bachelor opleiding. De focus van dit University College, waarvan er een aantal is in Nederland, ligt bij ‘complex global challenges’. Complexe mondiale vraagstukken worden vanuit meerdere disciplines bestudeerd. 

Wat is een University College? Het onderwijs zoals deze wordt vormgegeven op een University College is overgewaaid uit Amerika. De studenten betalen een hoger collegegeld, worden streng geselecteerd, wonen met zijn allen op een campus en volgen een intensief, interdisciplinair bachelorprogramma. 

Sonny Boy
de posterpresentatie

Op de laatste schooldag van 2019 hebben de teams Amber & Dechen, Jeldau & Eline, Geertje & Zinzy & Yanna hun presentatie over het boek Sonny Boy gegeven. Het boek gaat over de relatie van een bijzondere vrouw (Rika uit Den Haag) met een jonge man (Waldemar uit Paramaribo). Ik (Joke Sohl) vind het een hele prestatie dat iedereen het boek gelezen heeft én dat alle teams op basis van een opdracht een posterpresentatie gemaakt en gehouden hebben. Amber en Dechen hebben ons veel kunnen vertellen over Waldemar en het leven van zijn zoontje Waldy. Jeldau en Eline hebben het thema water, met in de hoofdrol Waldemar, goed opgepakt en uitgelegd. Geertje, Zinzy en Yanna hebben Rika’s leven bestudeerd. Ook hebben zij met hun moeder gesproken over de bijzondere persoon Rika. Iedereen heeft ook prima zijn/haar mening over het boek en de film verwoord. Samenwerking, planning en presenteren zijn vaardigheden die óók komen kijken bij het maken van een posterpresentatie. Een heel leerproces! Ik heb iedereen een 8 gegeven.

Samen hebben we besloten in januari weer met een nieuw project Boek & film te starten. Ik zal een aantal titels (leesniveau 3) selecteren, zodat we in de eerste les van 2020 een nieuw boek kunnen kiezen. Joke Sohl 

In de kerstvakantie

tips van Roeline Ruules

Reading:
The Secret History - Donna Tartt;
Alice in Wonderland – CS Lewis; Clarice
Lispector – Alle verhalen
Willy Vlautin – Motel Life
Dit is mijn hof – Chris de Stoop
Johan Cruijff – Auke Kok
The Party – Elizabeth Day
Middle England – Jonathan Coe 

Luisteren:
Coldplay Everyday Life
Frank Sinatra –In the Wee Small Hours
Michael Kiwanoka – Kiwanuka
Brad Mehldau- Finding Gabriel
Arr Puhar -Improvisations on Purcell
Bob Dylan – Blood on the tracks
Oasis – Morning Glory
Paul Simon – In the blue light
Richard Howley -Coles Corner
Ronnie Earl and the Broadcasters - Language of the Soul
Simon and Garfunkel – Life 1969;
Spinvis – Spinvis; Paris City Jazz – Bellaire
Sven van Hees – Gemini; Anderson
Paak – Ventura
The Delines - the Imperial. 

Uit de schoolkring

Huisvesting

Vanuit de Huisvestingskring wordt er in het nieuwe jaar een bijeenkomst georganiseerd met een aantal partijen uit de omgeving. Dit zijn ondernemingen die interesse hebben getoond om hun activiteiten in ons toekomstig pand onder te brengen, naast De Vrije Ruimte. Zij dragen dan vanuit hun opbrengsten bij aan het bekostigen van het nieuwe pand. Behalve dat dit de mogelijke opties voor ons vergroot, wordt zo ook gewerkt aan de visie van De Vrije Ruimte als een ontmoetingsplek voor de gemeenschap. 

Schoolkringbesluiten 

(11 december 2019) Besluit over vergoeding aan studenten die hier les komen geven: We geven studenten, die gevraagd worden door De Vrije Ruimte, dezelfde vergoeding als andere vrijwilligers. Verder hebben we gesproken over wat te doen als ouders hun 50 uur ouderparticipatie niet invullen. 

Levende waarde

Vertrouwen
We hebben veel vertrouwensspelletjes gedaan, bijvoorbeeld: Eén kind heeft een blinddoek om en wordt tussen de tafels door geleid door een ander kind; Stoelendans, zakdoekje leggen; Je draait een fles en diegene naar wie de fles wijst beantwoordt een vraag; Moordenaarsspel (al klinkt dat niet zo vertrouwenwekkend...). 

Sociocratie

In de leerlingenkring gaat het over de indeling van de kringen in het VO (voortgezet onderwijs). Er zijn nu drie kringen: vo-onderbouw, vo-middenbouw en vo-bovenbouw. Deze indeling lijkt niet meer kloppen, omdat op De Vrije Ruimte de niveaus per leerling kunnen verschillen. Misschien doe je wel wiskunde op onderbouw-niveau en aardrijkskunde op bovenbouw-niveau. 

Wat kan de leerlingenkring hierover zeggen? Allerlei ideeën worden geopperd. Dan rijst de vraag: ‘Moeten we hierover een voorstel maken?’ We doen een rondje, duimen wijzen omhoog en naar beneden. “We doen dit even democratisch”, zegt de gespreksleider. “Meer duimen omhoog, dus er moet een voorstel komen.” Een van de leerlingen wil het wel proberen. “Hoe moet ik dat doen?” Een tip van de gespreksleider: “Neem in je voorstel mee wat iedereen gezegd heeft.” Het wordt: “We laten het zoals het is.” (Het idee hierachter: de leerlingen blijken eigenlijk allemaal tevreden met hoe het nu gaat). 

Geen CONSENT. “Waarom moeten we eigenlijk een voorstel doen?”, vraagt iemand die daarvoor ook al tegen was. Er komt weer een duimen omhoog of duimen omlaag ronde. Nu wijzen alle duimen naar beneden. “We geven het punt terug aan de VO-begeleiders, zij konden er immers niet meer mee leven”, zegt de gespreksleider. En zo sluiten we af, terugkijkend op een interessante uitwisseling van meningen. 

Agenda

Onderstaand de belangrijke data van oktober en november

JANUARI

ma 6    begeleiderskring
wo 8    leerlingenkring
wo 8    schoolkring
do 9     schaatsen voor PO bij het Kurhaus
do 9     bestuurskring
vr 10    pizzadag
ma 13  begeleiderskring
wo 15  studiedag
ma 20  begeleiderskring
wo 22  leerlingenkring
wo 22  Crazy Butler open middag
do 23   Natuurdag: kaarsen maken
ma 27  begeleiderskring
do 30   Jaarlijkse update over stand van zaken DVR door bestuur
            19:30 - 21:30
Stuur door Stuur door
Deel op Facebook Deel op Facebook
Tweet Tweet
Volg ons op Facebook
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Twitter
Ga naar onze website
Ga naar onze website
Copyright © 2019 De Vrije Ruimte, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp
Volg ons op Facebook
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Twitter
Ga naar onze website
Ga naar onze website
Copyright © 2019 De Vrije Ruimte, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp