Copy

Januari 2019

In deze nieuwsbrief: 

 • Welkom en Tot ziens 
 • Terugblik op kerstborrel 
 • Oproep voor themaweek weer & klimaat 
 • Crazy Butler en open middag 
 • VO-nieuws: een gedicht 
 • PO-nieuws: schaatsen, Sea Life, huizen van Kapla 
 • Van de begeleiders 
 • Schoolkringbesluiten, Living Values, Agenda van januari en februari 

 

 

Kapla-Eiffeltoren, een van de bouwwerken die tijdens een ‘kapla-explosie’ werden gebouwd

Stuur door
Deel op Facebook
Tweet

Welkom

Welkom: Camillo (10)

Tot ziens: Clara (15), succes op je nieuwe school! En Sophie (begeleider van de onderbouw basisschool), veel plezier op je verre reis!

Terugblik op kerstborrel 

Kerstkaartjes schrijven; iedereen mocht er een meenemen na de kerstborrel, met een kaarsje erbij.

We hadden een gezellige afsluiting van 2018 met leerlingen, broertjes en zusjes, ouders, begeleiders, vakdocenten en oud-leerlingen. Iedereen heel erg bedankt voor je inzet en bijdrage aan de school afgelopen jaar. En natuurlijk nog een gelukkig nieuwjaar!

Themaweek weer & klimaat 

Vanaf eind januari tot de voorjaarsvakantie gaan we aan de slag met het thema weer/klimaat/seizoenen. Zijn er nog ouders of vakdocenten die het leuk vinden om in die week iets aan te bieden binnen dit thema? Mail dit naar myriam@devrijeruimte.org, want zij maakt het rooster voor die week. De meeste activiteiten en lessen zullen gepland worden in de week van 4-8 februari, vooral voor het VO. In die week gaan alleen de eindexamenlessen door. Verder komt er een aangepast rooster. Maak een mooie foto van het weer en stuur die voor 31 januari naar Myriam. Alle ingezonden foto's worden afgedrukt op 13x18 en in de week van 4 februari mag iedereen stemmen. De mooiste foto wordt 2 keer afgedrukt op canvas (1 keer voor op school en 1 keer voor de winnaar).

Crazy Butler

Woensdag 16 januari, 10.30 uur, ‘ik ruik ei, mag ik helpen pellen?’ Om de beurt komen kinderen en ook volwassenen even langs in de keuken. De één heeft zich aangemeld om te helpen, de ander komt spontaan langs. Iedereen weet inmiddels dat alle hulp altijd welkom is op de dag van Crazy Butler. De chef-kok van Vivere (democratische school Rotterdam) die vandaag op bezoek is, geeft de tip om de eieren lang te laten schrikken zodat ze makkelijker te pellen zijn. De vloer wordt geveegd, rauwkost gesneden in de soep geroerd, dienbladen gezocht en klaar gelegd voor de bediening. Toetjes worden gemaakt, bakjes rauwkost gemaakt. De bakker bezorgt de broodjes die vast doorgesneden kunnen worden. Op iedere tafel servetten, een kan water, peper en zout. Langzaam verandert het souterrain in een restaurant.

Dechen haalt de badges zodat alle gasten weten wie er bij De Vrije Ruimte hoort. Ammar haalt de kassa met het geld bij de administratie. De eerste gasten komen binnen en worden ontvangen door de bediening, netjes gekleed in zwart/wit. Leerlingen die jaren in de bediening en keuken hebben gewerkt, nemen nu plaats in het restaurant om te genieten als gast, ze weten hoe lekker alles is! De keukenhulpen staan klaar om broodjes te maken, toetjes en salade uit te delen, koffie, thee en sap in te schenken, bestellingen door te geven van de bediening aan de keuken en tussendoor werd er afgewassen.

Toen alle gasten genoeg hadden gegeten en gedronken, werd er afgerekend bij de kassa. De pepermuntjes die voor de gasten waren tijdens het afrekenen werden vooral gegeten door het personeel … Het was weer een groot succes! Dank je wel iedereen: Amber, Ammar, Andreas, Anne Sophie, Artemisia, Dario, Dechen, Ea, Eline, Isaac, Jade, Kees, Lenna, Micah, Monique, Pieke, Ramses, Rowan, Tjebbe, Tuana

Marty Smit

Open Middag

Open dag op De Vrije Ruimte. Dit keer weliswaar met een nieuw rekruut. Samen werkten ik en mijn compagnons aan de logistiek van de kassa. We begonnen met het ordenen van al het geld. Toen liepen wij tegen een probleem aan. De vijf-centen-afdeling zat helemaal vol! Op het eerste gezicht is dat geen probleem. Maar dan heb je de prijzen niet gezien. Geen mogelijkheid om je van die 5 centen af te schudden. Dus wat hadden wij bedacht? Gooi die vijf centen maar op een stapel. Stapel na stapel deden wij ons van die 5 centen af. Maar aan die lol kwam abrupt een eind! Men had onze snode plannen in de smiezen. We mochten nu alleen met groot geld wisselen. Allemaal leuk en aardig, maar ja die 5 centen raak je dan mooi niet kwijt. Toen de keuken ging sluiten, was onze jongste collega apetrots op hoeveel geld hij binnen had gehaald. Voor ons was het sluiten van de keuken het begin van een nieuw avontuur. We mochten de rondleidingen geven.

Onze eerste bezoeker was een enkele man die kwam kijken voor zijn zoon. Onze kleine club groeide snel uit tot een hele bende. Toen onze eerste rondleiding tot een einde kwam, konden wij een kleine pauze nemen. Hier greep mijn trouwe compagnon de kans om het hazenpad te kiezen. Gelukkig werd ik door een toevallige bijstander te hulp geschoten. Samen trotseerden wij vraag na vraag. We waren een super team! Maar jammer genoeg moest mijn collega plots naar huis. Ik moest er even op eigen houtje door. Maar daar staken mijn medegidsen een smerig stokje voor. Met als excuus dat zij hier iets te vertellen hadden, kaapten zij langzaam mijn hele groep. Van dit geval maakte ik dan weer gebruik, om mijn trouwe compagnon weer op te zoeken. Gelukkig was hij nog te vinden. En konden wij samen de dag afsluiten met de laatste rondleiding van de school.

Andreas Boon

- VO nieuws -

Een gedicht

In de les ‘gedichten maken’ dachten we na over tijd, waarom die soms langzaam gaat, en soms juist heel snel. Isabelle schreef dit gedicht:

Snel
Vijftien jaar
Vijftien jaren lang loop ik al rond op deze plek
Al vijftien jaar ben ik opnieuw geboren,
Met slingers en met taart. Alleen maar om te vieren;
Nog een jaar erbij!
Vijftien keer heb ik gedacht: “wat zal ik dit jaar doen?”
Al vijftien jaar ben ik een bruin-gekruld Pools/Russisch/Azerbeidzjaans/Nederlands meisje met kastanjebruine ogen, en heel groot zwak voor dieren.
Al vijftien jaar adem ik en slaap ik op mijn zij.
Vijftien streepjes. Vijftien stipjes. Vijftien tikjes op een klok.
Al vijftien jaar besta ik.
De tijd gaat veel te snel…

- PO nieuws -

“Cool-event”

Donderdag 17 januari gingen we met de hele PO onder- en middenbouw op “Cool-event”. Nou cool was het! Met 19 leerlingen, 2 baby’s en 3 zusjes, allemaal aankomende DVR kleuters ;-) en 6 begeleiders, gingen we met de bus naar de schaatsbaan voor het Kurhaus. Het was rustig op de baan en iedereen kon, met wat vallen en opstaan, héérlijk schaatsen. We kregen warme choco en na anderhalf uur was het tijd om te lunchen en te vertrekken. We gingen, langs een onstuimige zee, door naar Sea Life waar we een prachtige Nautilus en vissen met de mooiste kleuren zagen en de reuzegrote Pica’s (pas op die bijten!) mochten voeren. Moe maar voldaan kwamen we op school terug na een heel fijne dag!

Techniektoernooi; van tekening tot huis

De leerlingen van 4 tot 8 jaar zijn begonnen met de voorbereiding voor het techniektoernooi. Dit jaar is voor hen de opdracht om van tekening tot huis te komen. Dus zijn ze een grote onderzoek-tocht begonnen naar welke soorten huizen er zijn, hoe ze zijn gemaakt; van paleis tot iglo en flat tot hutje. Dit maakt voorlopig heel veel fantasie los en er wordt verwoed gebouwd en getekend. Het techniektoernooi is pas eind maart dus…...wordt vervolgd

Van de begeleiders

Maandagkringen

De overstap van de ene naar de andere maandagkring was niet altijd duidelijk. Mocht je nou gaan als je 6, 9, 12, 14 of 16 jaar was? Of speelden er nog andere factoren mee? We hebben het hierover gehad in de maandagkring en kwamen tot het volgende besluit:

De maandagkringen zijn verdeeld in onderbouw, middenbouw, bovenbouw. De overstap naar een volgende maandagkring wordt als volgt geregeld:

 • Als je qua niveau met vakken en activiteiten bij een volgende maandagkring past, mag je wisselen, maar dat hoeft niet.
 • Als je qua niveau niet met vakken en activiteiten bij een volgende maandagkring past, maar wel de leeftijd hebt die bij de andere maandagkring past, dan is het niet vanzelfsprekend dat je de overstap maakt. De betrokken maandagkringbegeleiders bespreken dit. Elke overstap van leerling naar andere maandagkring komt als mededeling in begeleiderskring en alle maandagkringen.

Schoolkring besluiten

19 dec 2018:
 • We heffen de ondersteunerskring op. Alle kringen die aan de ondersteunerskring hangen, vallen onder de schoolkring. In de schoolkring worden Claartje en Sandra de contactpersonen voor de voorzitters van de kringen die nu nog aan de ondersteunerskring hangen. We evalueren dit over 3 maanden.
 • Bij feesten op school wordt geen alcohol gedronken en geschonken.
 • De werkgroep sociocratie voert de besteding van de sociocratie-subsidie uit zoals is voorgesteld.
 • De aangescherpte betalingsprocedure gaat in werking per direct.
16-1-2019:
 • Vader en dochter uit Finland betalen €160 voor een bezoek van 4 dagen aan DVR in de week voor de voorjaarsvakantie.
 • Als ouders met hun kind(eren) langer dan 2 maanden naar het buitenland gaan betalen ze 100 euro per maand per kind. De betaling van €100 per maand gaat in op de 1e van de eerstvolgende maand dat ze weg zijn. Korter dan 2 maanden naar het buitenland betekent gewoon schoolgeld betalen.

Living Values: Liefde 

Agenda

Onderstaand de laatste belangrijke data voor komende maand:

JANUARI 2019

30 Wo
09:00-10:00 Leerlingenkring
14:00-16:00 Schoolkring
19:30-21:30 avond over de toekomst van DVR voor leerlingen, ouders, begeleiders
31 Do
12:15-13:00 Bemiddelingskring

FEBRUARI 

4 Ma
Themaweek weer & klimaat
6 Wo
09:00-10:00 Leerlingenkring
20:00-21:30 Informatieavond
7 Do
12:15-13:00 Bemiddelingskring


13 Wo
09:00-10:00 Leerlingenkring
14:00-16:00 Begeleiderskring
14 Do
12:15-13:00 Bemiddelingskring
19 Di
13:30 theater aan het Spui, Voorstelling: Revolutions voor VO- onderbouw en bovenbouw
20 Wo
09:00-10:00 Leerlingenkring
14:00-22:00 Oudergesprekken
21 Do
09:15-11:15 Papiria, Kinderboekenmuseum
12:15-13:00 Bemiddelingskring
22 Vr Studiedag, school gesloten
23 Za Voorjaarsvakantie
Volg ons op Facebook
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Twitter
Ga naar onze website
Ga naar onze website
Copyright © 2019 De Vrije Ruimte, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp