Copy

februari 2021

In deze nieuwsbrief:

| Welkom en tot ziens | Manouk stelt zich voor | PO nieuws | VO nieuws | Kunst & Cultuur | Verjaardagen in Maart | Uit de kringen | Agenda maart
Na sneeuw en ijs, werd het heel snel lente. Bloeiende krokusjes in de zijtuin, leerlingen die zonder jas naar buiten gaan. Na weken in lockdown, ging op 8 februari de school weer open voor basisschoolleerlingen. Heel fijn om iedereen te zien en samen veel te ondernemen. Wat hadden we dit gemist! Hopelijk na de voorjaarsvakantie ook voor de middelbare scholieren meer mogelijkheden om naar school te komen.

Welkom en tot ziens

Veel rondleidingen voor nieuwe leerlingen, een aantal komt wennen, dus waarschijnlijk kunnen we jullie in de volgende nieuwsbrief laten weten wie we welkom heten.
Tot ziens Zinzy en Micah
Hoi allemaal,
Wij, Monique, Micah en Zinzy gaan verhuizen naar..... Portugal. Over 6 weken. We zijn al flink bezig met opruimen. Ik zit nu 4 jaar op deze school en mijn broer 2 jaar. De school is een superleuke school, het was een leuke ervaring, Ik heb er veel geleerd en heel veel leuke mensen ontmoet. Ik vind het wel jammer dat school nu gestopt is. We nemen alle dieren mee in de bus maar mijn verzorgpony's ga ik wel missen. Maar ik ga daar ook een heel leuk avontuur tegemoet. Dit avontuur kunnen jullie volgen op mijn you-tube kanaal. Dit heet zinzy's leven. Jullie allemaal veel plezier en heel veel dank dat ik hier op deze school kon zitten.
Groetjes Zinzy


Heel veel plezier in Portugal; we horen graag hoe het jullie daar vergaat.

Tot ziens Suzanne! Suzanne Tamis was begeleider voor de basisschoolleerlingen. Ze deed leuke projecten, zoals een reeks paddenstoelenlessen, jongleren en concentratie-les. Vanaf december was ze er nog 1 dag per week, maar nu heeft ze een baan gekregen bij de GGD, waardoor ze niet meer bij DVR kan werken. We wensen je veel succes! Op het zomerfeest nemen we officieel afscheid van Suzanne.

Manouk stelt zich voor 

Mijn naam is Manouk de Vries en ik ben 23 jaar. Vorig jaar heb ik stage gelopen op De Vrije  Ruimte als Kunstzinnig therapeut Spraak & Drama. Ik vond dit een heel fijne plek om te mogen  leren en ben blij dat ik dit jaar mijn eindstage bij de Vrije Ruimte mag lopen. Dit keer zal ik niet  alleen Spraak en Drama therapie geven, maar zal ik ook leerlingen gaan coachen. Bij Spraak en Drama therapie zit je eigenlijk nooit stil. We zullen actief bezig zijn. Je kunt hierbij  denken aan improvisatie, het leren omgaan met emoties en daarmee spelen, bewegingsspellen, uitbeelden, het oefenen met grenzen door middel van spel en nog veel  meer! Het stukje spraak heeft een stukje overlap met logopedie. Ik zal bijvoorbeeld oefeningen  doen waarbij er wordt gewerkt aan het uitspreken van de klinkers, medeklinkers en combinaties van klinkers of medeklinkers. Maar ik zal ook oefeningen doen waarbij er door middel van  spraak gewerkt kan worden aan bijvoorbeeld het zelfvertrouwen, ontspanning, tot jezelf komen. Ik zal ook leerlingen gaan coachen. Door middel van gesprekken en oefeningen zal ik met leerlingen werken aan thema’s waar ze tegenaan lopen en/of moeite mee hebben. Je kunt  hierbij denken aan: omgaan met stress/spanning, omgaan met leerproblemen, slaapproblemen,  omgaan met motivatie voor school, concentratie, niet weten wat je later wil doen. Ik kijk uit naar het komende half jaar! Heb je nog vragen aan mij? Spreek me gerust aan of stuur een mailtje  naar: s1106852@student.hsleiden.nl

PO nieuws

In november hebben we wel 500 bollen in de tuin in aarde of zand gestopt. In de achtertuin als  letters DVR. In februari is het eerste resultaat al te zien. Voorzichtig komen de eerste groene  blaadjes en stengeltjes het zand of de aarde uit….benieuwd of we na de voorjaarsvakantie de  letters kunnen ontdekken en hoe mooi en kleurig de tuin er bij zal staan. Na een heerlijke winterweek smolt de sneeuw behoorlijk snel. in een dag was de voor en zijtuin van wit naar groen veranderd. Ook was ineens heel veel afval zichtbaar in de struiken en op het  gras. Gelukkig hadden we van Natuur- en Milieu-Educatie een grote tas met afvalgrijpers te  leen. Na een half uur grijpen, wat echt nog niet zo makkelijk is, hadden we al een grote  vuilniszak vol met plastic en heel veel blikjes. Dat gaan we vaker doen! Als er iemand is die ons afvalgrijpertjes wil doneren; heel graag! hannelore@devrijeruimte.org 
Sneeuw! IJs! Is er iets heerlijkers denkbaar in de winter? Het licht is anders, de lucht blauw. Al  in de maandagkring lieten we elkaar foto’s en filmpjes zien van wat we in het weekend gedaan  hadden. Hard van een heuvel afgesleed, door de sneeuw gerold in onderbroek (een familie challenge), gewandeld door een wit landschap. Op school gingen we verder: iglo’s en forten  bouwen, met kratten als vorm voor de sneeuw-bouwstenen, sneeuwgevechten, sleeën. Met als hoogtepunt samen schaatsen op het ijs in het Stadhoudersplantsoen. Niet iedereen had eigen  schaatsen, maar er werd geruild en geleend, zodat uiteindelijk iedereen die wilde wel even op  het ijs had gestaan met schaatsen aan. Anderen sleeden of stapten over het ijs, ook al een bijzondere ervaring. Heerlijk was het, die winterweek. En straks gaan we genieten van de lente. 

VO nieuws

Olympiades

Wat hebben we meegemaakt?
Dit schooljaar hebben twee leerlingen meegedaan aan de olympiades. Met veel plezier kunnen wij mededelen dat ze allebei hun wedstrijd goed gemaakt hebben. Tijmen heeft meegedaan met de wiskundeolympiade. Hij is met goede resultaten door naar de volgende ronde. De volgende ronde voor Tijmen wordt in maart gehouden. Darya heeft haar hersenen laten kraken bij de taalkundeolympiade en mocht naar de finale. Zij heeft de finale ook al gemaakt. In de voorjaarsvakantie worden de winnaars van de finale van de taalkundeolympiade bekendgemaakt. Wij feliciteren Darya en Tijmen met hun succes tot nu toe!

Waar gaan ze over?
De wiskundeolympiade is een wedstrijd voor leerlingen van klas 1 t/m 5 van havo en vwo. De speelse en uitdagende opgaven testen de creativiteit en inzicht. De Taalkundeolympiade is bedoeld voor leerlingen uit de bovenbouw van vwo. Kennis van de taal is niet nodig; het gaat om het analyseren van een onbekende stuk tekst.

Voorbeeld
Wil je je ook laten uitdagen? Dan vind je hier twee voorbeelden uit voorgaande jaren.

Wiskunde:
Vijf verdachten worden ondervraagd over de volgorde van aankomst op de plaats van een
misdrijf. Ze doen de volgende uitspraken.
Aad: “Ik was er als eerste.”
Bas: “Ik was er als tweede.”
Carl: “Ik was er als derde.”
Dave: “Van Aad en Bas kwam er één voor mij en één na mij binnen.”
Erik: “Van Bas en Carl kwam één voor mij en één na mij binnen.”
Bekend is dat precies één van de verdachten gelogen heeft. Wie kwam er als vierde binnen?

Taalkunde:
In India werd in wiskundige en sterrenkundige traktaten een systeem van getalsnotatie met
behulp van letters gebruikt dat was ontwikkeld door de beroemde wiskundige Āryabhaṭa (5de
eeuw na Chr.). Hieronder staan enkele getallen geschreven in Āryabhaṭa’s systeem. De tekens
van het Oudindische alfabet zijn hier vervangen door hun transcriptie:
2 kha
100 ki
10500 n̄iku
4 gha
240000 bhu

205 n̄akhi
130024 bhaḍu
11 ṭa
1101 kaṭi
150400 ghiṇu

15 ṇa
1304 ghaḍi
220013 ḍaphu
21 pa
2305 n̄abi
Schrijf in Āryabhaṭa’s systeem de volgende getallen op: 1, 22, 2405, 120025.
Succes met de voorbeeldvragen! Nazly

Kunst & Cultuur

Heel jammer natuurlijk, maar al onze kunstzinnige uitjes gaan niet door. We zouden naar de voorstelling ‘Eric of het Kleine Insectenboek’ en naar Pluk van de Petteflet. Maar alles is afgelast. Leuk om te melden is dat Max van der Drift, voorleeskampioen van de school, een filmpje heeft opgenomen voor de volgende ronde van de voorleeswedstrijd. Deze zou oorspronkelijk in de Haagse bibliotheek plaatsvinden, maar ook dat ging niet door. Via deze link kunnen jullie allemaal zien hoe Max voorleest uit Het Achterhuis van Anne Frank.
 

Verjaardagen in maart

Olivier van Dijk 
Galyna Chutska 
Inti van der Veer 
Onno van den Berg 
Maxim Davydov 
Niels van der Salm 
Micah Brouwer 
01-03
02-03
04-03
10-03
2-03
30-03
31-03

Uit de kringen

 

Leerlingenkring

Camillo heeft gezorgd dat er op school een Minecraftserver is, waarop iedereen kan spelen. Meld je bij Camillo, als je dat wilt.

Begeleiderskring

In de begeleiderskring hebben we gesproken over veiligheid, aannamebeleid, toegang tot Moodle voor leerlingen en een aanbod aan middelbare scholieren om een dag per week naar school te komen. In het kader van de veiligheid hebben we een zijtuincertificaat gemaakt: je krijgt dat als je 7 jaar bent en je kunt houden aan de enige regel op DVR: “Mijn vrijheid houdt op waar jouw grens begint.” Hieronder de besluiten op een rijtje:
 • Aannamebeleid: We hebben een wachtlijst voor jongens tussen 7 en 13 jaar. Broertjes van huidige leerlingen hebben voorrang op de wachtlijst. Suzanne beheert de wachtlijst.We maken een uitzondering voor leerlingen die nu al een afspraak hebben om te komen wennen: Roef (12) en Thomas (8) en Marcel (7). Rondleidingen kunnen doorgaan; We werken aan een aanbod voor jongens. De laatste studiedag voor dezomervakantie evalueren we balans jongens-meisjes, dynamiek en aanbod. Afhankelijk van hiervan bepalen of de wachtlijst blijft bestaan.
 • Moodle voor leerlingen: Alle leerlingen met een mailadres krijgen een eigen account op Moodle en worden gekoppeld aan hun eigen omgeving en aan de schoolkring.
 • School open voor middelbare scholieren: Zolang de middelbare scholen gesloten zijn, krijgen VO-leerlingen na de voorjaarsvakantie het aanbod om op woensdag naar school te komen: ’s morgens voor les (online). Tussen 9 en 16 uur is het souterrain beschikbaar. VO-leerlingen kunnen contact opnemen met hun mentor als ze nog 1 of 2 dagen extra naar school willen komen. Alle eerder gemaakte afspraken over rooster en (voor)examenleerlingen blijven bestaan.
 • Zijtuincertificaat: Je krijgt een zijtuincertificaat als je:
  •  7 jaar of ouder bent
  • Binnen de muurtjes blijft
  • Je houdt aan de regel: “Mijn vrijheid houdt op waar jouw grens begint.”
 • Het certificaat wordt voor de lopende week en de week daarop ingetrokken
  • Na 3 waarschuwingen per week
  • Na een te grove overtreding
  • Na een beslissing daartoe in de BMK
 

Schoolkring

Het veiligheidsplan, de domeinbeschrijving van de schoolkring en de dubbele koppeling tussen kringen stonden op de agenda:
 • Het veiligheidsplan is voor een groot deel klaar. De beleving van de veiligheid op DVR zal steeds in alle kringen terugkomen als gespreksonderwerp.
 • De domeinbeschrijving is onderdeel van de kringwerkwijzer van de schoolkring. Elke kring heeft een kringwerkwijzer die op dezelfde manier is opgebouwd. Alle schoolkringleden zullen hun opmerkingen en aanvullingen geven op de bestaande domeinbeschrijving, zodat die kan worden aangepast aan de huidige situatie.
 • De dubbele koppeling tussen de kringen blijft een boeiend onderwerp. Hoe zit het ook alweer precies? Huiswerk voor de schoolkring is het lezen van het sociocratisch statuut, waarin dat zorgvuldig is verwoord. Daarna vragen we aan Stijn Kingma, opsteller van dit statuut, of hij nog eens wil komen uitleggen hoe die dubbele koppeling werkt en waarom hij op deze manier is opgesteld.

Bestuurskring

De zakelijk leider is vanaf nu de domeinhouder van de bestuurskring. Er zal minimaal één persoon uit het stichtingsbestuur aanwezig zijn bij de vergaderingen van de bestuurskring.

Agenda

Onderstaand de belangrijke data van de komende maand
 
1 maart
3 maart6 maart
10 maart


11 maart

13 maart
16 maart20 maart
24 maart
25 maart


27 maart
31 maart

 
 
Living values: samenwerking
Leerlingkring
Begeleiderskring
PO/VOkring
Bestuurskring
Sprach Dach
Leerlingkring
Begeleiderskring
PO/VOkring
Ouderkring
Blijdorp groep 3-4 knoken en knekels
Sprach Dach
Studiedag
Leerlingenkring
Geen Crazy butler of Open Middag,
wel rondleidingen op afspraak
Sprach Dach
Leerlingkring
Begeleiderskring
PO/VOkring
Schoolkring
Natuurdag: kaas maken
Leerlingkring
Begeleiderskring
PO/VOkring
Stuur door Stuur door
Deel op Facebook Deel op Facebook
Tweet Tweet
Volg ons op Facebook
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Twitter
Ga naar onze website
Ga naar onze website
Copyright © 2021,De Vrije Ruimte All rights reserved.
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je interesse hebt getoond in De Vrije Ruimte

Ons adres is:
De Vrije Ruimte
Stadhouderslaan 15
2517 HV Den Haag

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list
 
Volg ons op Facebook
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Twitter
Ga naar onze website
Ga naar onze website


This email was sent to <<Email adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
De Vrije Ruimte · Stadhouderslaan 15 · Den Haag, Zh 2517 HV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp