Copy

December 2020

 

In deze nieuwsbrief:

 
Dat we zo snel de school moesten sluiten, hadden we niet verwacht. In deze nieuwsbrief leest u wat we in deze korte periode hebben meegemaakt. Naast een zakelijk leider, hebben we ook een derde bestuurslid in het Stichtingsbestuur. Zij stellen zich aan u voor. De laatste dinsdag was een dag vol gebeurtenissen, Roeline schreef erover. We kijken ook vooruit, corona volente hebben we een live DVR-update-avond op donderdag 28 januari en een DVR-droomdag op 17 februari. Plannen genoeg, maar eerst … vakantie! We hebben een week extra kerstvakantie, zodat iedereen helemaal tot rust kan komen en een frisse start kan maken op maandag 11 januari. Fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar voor jullie allemaal
 

Welkom en tot ziens

Ase (6) en Rixt (8) hebben afscheid genomen van De Vrije Ruimte; zij gaan naar de Max Velthuijsschool bij hen in de buurt. Dit schreven zij aan ons ten afscheid:

Beste allemaal, 
Rixt en Ase nemen tijdens de volgende maandagkring afscheid van de DVR. Wij dragen de school, begeleiders, kinderen en de grotere DVR gemeenschap een warm hart toe. Het is een mooi concept en ook indrukwekkend hoe dit over de afgelopen jaren is opgebouwd en in stand gehouden. Wij hebben in goed overleg met de school besloten dat dit echter voor vooral Rixt niet de beste plek is en dus om in januari te switchen naar regulier onderwijs.  Wij willen iedereen bedanken voor de mooie herinneringen en voor het fijne contact met jullie als ouders en jullie kinderen.
Sjoerd, Margje, Rixt en Ase

Nieuw bestuurslid

Ilse Wortelboer was al ooit even bestuurslid van de Stichting Natuurlijk Leren Scheveningen, het Stichtingsbestuur waar De Vrije Ruimte onder valt. Ook heeft ze een aantal jaren geleden stage gelopen bij ons bij de kleuters en heeft ze een kindercoachopleiding gedaan. Uiteindelijk is ze geen docent geworden maar organisatieadviseur gebleven bij de Rijksoverheid. Nu is ze terug in het bestuur.
 
“Hans (Herlaar) belde mij en vroeg of ik iemand wist voor het bestuur. Toen zei ik: ‘zal ik dat dan maar doen?’ Ik kon geen nee zeggen. De Vrije Ruimte, het concept, de docenten en de kinderen, zitten voor altijd in mijn hart. Het is goed als het bestuur veel meer de communicatie zoekt met de andere kringen. Ik heb met Hans en Richard al afgesproken dat we om de beurt bij de verschillende kringen gaan zitten, zodat mensen onze gezichten zien en weten wie we zijn.”
 
Wat wil je aanpakken?
“Sowieso de verbinding en de communicatie. Maar ik wil me vooral (weer) inzetten voor het krijgen van meer geld, bijvoorbeeld door subsidies aan te vragen bij de gemeente. Maar ik wil ook graag (met Marty) weer in gesprek met andere schoolbesturen. Wie weet komt er toch een mogelijkheid dat De Vrije Ruimte geld krijgt voor de leerlingen zoals andere scholen. Of anders geld binnenhalen via de ANBI status. Eerst kijken waar de grootste kansen liggen. Ik kan dat niet allemaal zelf gaan doen natuurlijk. Misschien kunnen we studenten marketing of vrijwillgers zoeken die helpen. Begeleiders en ondersteuners zijn idealistisch bezig, maar verdienen bijna niks, en er wordt ook veel van de ouders gevraagd. Het zou heel fijn zijn als het financieel wat ruimer wordt.”

Zakelijk leider

Sinds 1 december 2020 is Ingrid Koster zakelijk leider van De Vrije Ruimte. Wie is Ingrid?
 
“Ik ben altijd zelfstandig ondernemer geweest als ontwerper en architect. Heb aan de basis gestaan van verschillende ondernemingen, nieuwe samenwerkingsverbanden en coöperaties.
Nu wil ik heel bewust een nieuw pad opgaan. Ik kies voor onderwijs, omdat mijn dochter hier op school zit. Dit onderwijs sluit naadloos aan bij wat zij nodig heeft. Daardoor is mijn interesse aangewakkerd.”
 
Je bent twee weken geleden begonnen. Wat heb je gedaan?
“Ik ben bij alle kringen die er waren aangeschoven: bestuurskring, ouderkring, maandagkring, schoolkring. De maandagkring vond ik verrassend interessant en leuk om bij te zitten: de zelfstandigheid van de kinderen onderling om met elkaar de dingen die besproken moeten worden te bespreken; het vertrouwen in elkaar om over zichzelf te praten en elkaar te corrigeren. Ook heb
Ik veel geleerd van Suzanne Dekker, hoe alles is georganiseerd op De Vrije Ruimte.”
 
Wat ben je tegengekomen?
Heel veel leerlingen die ik nog niet van gezicht kende. De gedrevenheid van de begeleiders om klaar te staan voor alle leerlingen. Als ouder vond ik het al een warm bad, als onderdeel van het team is het een warm zwembad geworden. Ik hoop dat ik door mijn werk in de organisatie wat rust kan brengen bij de begeleiders, zodat zij zich kunnen richten op hun primaire taak: onderwijs, zorg en aandacht bieden aan de leerlingen.
 
Wat ga je oppakken?
Het contact met onze verhuurder, de gemeente, wil ik actiever maken. Ik wil verder duiken in de financiële situatie; verder met het beleid; met het sociocratisch model. Ik wil aan de buitenwereld vertellen wie we zijn, zodat anderen ons kunnen helpen om onze visie uit te dragen en zodat we meer kinderen kunnen bereiken die ik dit type onderwijs gun. Ik wil hier maandag, woensdag, vrijdag in en rondom de school aanwezig zijn om korte lijntjes met de school te houden, met leerlingen, ouders en begeleiders. Januari staat nog in het teken van zoveel mogelijk luisteren en mensen ontmoeten. In januari ga ik samen met de schoolkring en de bestuurskring een plan maken van prioriteiten en plannen voor de lange termijn.
 
Wat is je wens voor DVR?
Dat we zo snel mogelijk een nieuwe passende ruimte vinden voor de kinderen, zodat school en leerlingen tot wasdom kunnen komen, verder kunnen bloeien. De school heeft nog een klein stukje groei nodig om hem solide te maken.

Vacature PO-begeleider

Wij zoeken:
Een bevoegde begeleider voor de basisschool voor twee dagen per week, die de volgende vaardigheden bezit:
 • Je benadert kinderen vanuit vertrouwen en observeert hun spel en kunt daar, zo nodig, op inspelen.
 • Je bent in staat om een veilige en rijke omgeving te creëren waarin spel als vanzelf ontstaat.
 • Je kunt inspelen op individuele behoeften van leerlingen, zowel op cognitief als sociaal-emotioneel gebied.
 • Je kunt lessen en activiteiten bedenken die aansluiten bij waar leerlingen mee bezig zijn, of bij dat wat je zelf graag doet.
 Taken:
 • Vast aanspreekpunt zijn voor alle leerlingen;
 • Hulp bieden waar dat nodig is;
 • Zorgen voor een veilige en rijke vrije ruimte, waar leerlingen kunnen ontdekken, spelen en leren;
 • Aanbieden van activiteiten, zoals een spelletje spelen met leerlingen;
 • Geven van lessen aan onder-, midden- en bovenbouw.
 Wij vragen:
 • Pabo-diploma;
 • Bereidheid om je te verdiepen in natuurlijk leren en sociocratie;
 • Een collega die open staat voor het continue leerproces van leerlingen, collega’s, ouders én jezelf.

Vergoeding:
Zie DVR als een investering in jezelf. Bij ons krijg je een vergoeding van € 125 tot € 500 per maand voor twee dagen werken. Je krijgt er veel voor terug: leerlingen die je uitdagen om zelf te kiezen; een enthousiast en sociaal team dat altijd klaarstaat voor elkaar; zeer betrokken ouders die graag willen meedenken en meehelpen, en niet te vergeten: elke dag een heerlijke lunch..
 
Ben je geïnteresseerd, of ken jij iemand die belangstelling heeft? Stuur dan een mail naar claartje@devrijeruimte.org.

Update DVR op 28 januari

Het is al bijna een traditie dat de bestuurskring op de derde donderdag van januari een update geeft over de stand van zaken van De Vrije Ruimte: Hoe staat het met de organisatie, het onderwijs, het aantal leerlingen, het gebouw, de financiën en de toekomst? Een avond vol informatie, met ruimte voor vragen en nieuwe ideeën. Na afloop een drankje en een hapje. Mocht het live niet door kunnen gaan, dan doen we het online.

DVR-droomdag op 17 februari

Tja, het is natuurlijk nog even de vraag of het live door kan gaan als corona nog zo aanwezig is, maar een droomdag komt er. Aanleiding was het herschrijven van het beleidsplan uit 2018. Een blik op de toekomst, maar hoe ziet die toekomst eruit? In het beleidsplan staan feiten en cijfers, grafieken en tabellen. De droomdag is er om te dromen over de toekomst. Hoe zie jij De Vrije Ruimte in 2024? Wie kom je tegen? Welke activiteiten ga je doen, welke lessen volgen? Wat gebeurt er buiten? Joki Beerendonk (die in 2017 ons vredessymposium begeleidde) is er om ons te helpen dromen. Kom jij ook?

Kerstdinsdag op DVR …

Tijdens de kerstmiddag, de laatste dag voor de vervroegde vakantie worden alle activiteiten in één dag gedaan. Kerststukjes maken, kaarsen versieren, kerstfilms kijken.  In de rekenruimte gaan we op pad met family Griswold. We kijken naar een te grote kerstboom in een te klein huis, ontploffende kalkoenen, kibbelende huisgenoten, vallende ladders, en ronkende kettingzagen. In het taallokaal is Kevin alleen thuis met inbrekers, boobytrabs, blauwe plekken, en een verschroeide haardos. We eten zakjes chips en snoep van Joke. Er hangen kerstslingers en hier en daar brandt een kerstlichtje. Dan belt Betül, de moeder van Ammar, naar school. Ammar heeft naar huis gebeld, de deur van het taallokaal kan niet meer open. Actie gewenst!
Terwijl Casimir door het raampje van de deur tegen de taallokaal kinderen zegt dat er niks aan de hand is maakt Andreas, contactpersoon van de kluskring,  een analyse. Hij heeft veel ervaring met een steenboor en een houten balk. Hij pakt de gereedschapskist en komt met tangen en schroevendraaiers naar boven. Het vermoeden rijst dat het gereedschap uit het geboortejaar van de Kerstman stamt. Geeft niet. Het pinnetje van de klink moet eruit. De schroeven zijn er al uitgedraaid met een munt uit de vorige eeuw. Er wordt gehamerd, getangd en wat nog meer.  Dit klusje wordt geklaard. De pin er uit, de klink er uit, en dan….. nog gaat de deur niet open. Het ding wat in de deurpost zit heeft zich afgezonderd van het mechanisme. Natuurlijk. Wat nu…?
 
Een slotenmaker, een slotenmaker een kerstkrans voor een slotenmaker. 
We juichen wanneer blijkt dat hij in het pand is. Het lot van de deur ligt in de handen van ... Bjorn.  We zien het meteen, hij gaat de klus klaren. We zien nonchalance die alleen gepaard kan gaan met subliem vakmanschap.  Na zorgvuldige analyse blijkt dat hij een PETfles nodig heeft. Hoera.  We gaan enthousiast op zoek. Echter er is in het pand geen petfles te vinden. Met een stuk plastic probeert hij het afgezonderde onderdeel weer bij het systeem te krijgen. Helaas! De conclusie: We moeten door het raam naar binnen om de scharnieren er uit te tillen. Er wordt een pietengym ladder gevonden van 1 meter hoog. ‘We komen er aan’, roepen we door het raampje. Het komt helemaal goed. Terwijl de kinderen braaf blijven kijken hoe de achtjarige Kevin de boeven om de tuin leidt staat met de snelheid van het licht de held van het verhaal al in het taallokaal. De deur kan weer open.  We halen opgelucht adem. We danken Bjorn die weer naar een andere klus gaat. De familie van Kevin komt weer thuis en ook in huize Griswold is alles weer pais en vree.
Ondertussen in het souterrain “gaat Jezus buiten spelen en ontdekt sporen ... van de polarbeer. We gaan op zoek naar de polarbeer! Eerst komen ze een egel tegen bij de egelopvang. Jezus koopt hem en ontfermt zich over hem. Dan pakt iedereen wat spulletjes in en gaan ze op reis, de hondenzusjes, de kitten-broer en -zus, Nina, de egel, de hamster en Jezus. Dagen en dagen zijn ze onderweg en het wordt steeds kouder. Ze lopen over besneeuwde bergen tot ze op een hoge berg staan en in de verte een enorm paleis van sneeuw en ijs zien. Ze gaan er naar toe en lopen door de poort in de muur. In de toren met ramen zonder glas zien ze ... een ijsbeer met vleugels. Opeens verschijnt er witte rook en daar
stond de kerstman! Hij pakt een veer en begint te schrijven in een groot boek. Toen wist  Jezus zeker dat de kerstman de polarbeer was.”

In de voortuin zingt Laura met koor, Rudolph the red-nosed raindeer, alsof het zomer is. 

Merry Christmas and a Happy New Year van ons aan jullie! Big bear hug!
Met dank aan Midas voor het kerstverhaal
 
 
What do you want to do ?
New mailCopy
klik hier voor een klein stukje van het liedje

PO-nieuws

Sintviering
Op donderdagochtend 3 december kwam Sinterklaas op bezoek, met twee van zijn Pieten. Een Piet kon prachtig gitaar spelen en de kinderen zongen uit volle bordt de liedjes mee. Ze kregen allemaal een cadeautje: fijne klei die vanzelf droogt. Dat Sint zijn snor er af en toe afviel? Dat kwam door de wind, zei hij zelf, en omdat hij al zo verschrikkelijk oud was…
De dag erna vierden we Sint met PO en VO samen, met surprises en warme chocolademelk in het souterrain. Toepasselijke gedichten en mooie knutsels voor iedereen. Dank u Sinterklaasje! 
Mythologie-les
Al dagen verdiepte Isaac (11) zich in de Twaalf Werken van Hercules en andere mythologische vertellingen. Hij wilde er wel wat over kwijt. En zo organiseerde hij een les voor iets jongere kinderen, die het maar wat spannend vonden wat Hercules allemaal beleefde en welke wezens hij tegenkwam. Dank je wel Isaac!

VO-nieuws

Dit zijn Artemisia, Dechen en Imme, klas 1 havo/vwo Nederlands. Zij hebben net de toets Spelling gemaakt. Joke laat trots weten dat ze alle drie een prima resultaat hebben gehaald. Kun jij ook zo goed spellen? Wat is het verkleinwoord van: baby, jongen, café en ketting? En hoe spel je deze woorden dan?
Burgerschap
In de maandagkring doet iedereen mee en is actief betrokken en geïnteresseerd in de agenda en de activiteiten van de week en de besluiten die voor langere tijd gelden. De sociocratische besluitvorming kent bijna geen geheimen voor de deelnemers. Er worden verkiezingen gehouden wanneer nodig en elke week is er een andere gespreksleider, de sfeer is vriendelijk, we luisteren naar elkaar. Het zal fijn zijn wanneer we ook een keer weer wat buiten de school kunnen ondernemen. Daar kijken we naar uit!

Kunst & Cultuur

Voorstellingen die niet doorgaan, geen museumbezoekjes, maar kunst en cultuur bloeien op DVR. Kijk maar eens wat er gemaakt wordt, bijvoorbeeld tijdens de lessen van Damir.

Verjaardagen januari

 
Sofie van Arkel 09-01
Andreas Boon Alexaki 10-01
Lumen Heijdendael 13-01
Sophie Ephraim 14-01
Joke Sohl 17-01
Amber Jahnichen 21-01
Esqua Swennen 21-01
Luna Heijdendael 28-01
 

Uit de kringen

Leerlingenkring

 
We hebben het gehad over certificaten en over veiligheid. Dit kwam eruit:
Certificaten: Elke kring kan een voorstel doen voor een certificaat en daarvoor een verantwoordelijke aanwijzen die het certificaat kan uitgeven. Mensen die de certificaten uitgeven zijn hiervoor verantwoordelijk en leggen verantwoording af in de leerlingenkring. Dit wordt elke eerste woensdag na een vakantie gecheckt.
 
Veiligheid: Hoe kunnen we zorgen dat iedereen zich veilig voelt op school? Onder andere door:
 • Praten met elkaar over dingen die niet goed gingen, bijvoorbeeld in de maandagkring;
 • Consequenties verbinden aan het schenden van afspraken;
 • Zorgen dat er een begeleider in de zijtuin is als daar leerlingen zijn;
 • Mensen inbrengen in de bemiddelingskring, zodat erover gesproken wordt en er consequenties komen.

Begeleiderskring

In de begeleiderskring hebben we gesproken over de gevolgen van de corona-maatregelen voor DVR. Dit bericht plaatsten we op moodle:

Corona en online-lessen: De kerstvakantie van DVR duurt tot 11 januari. In overleg met de docent kunnen examenleerlingen online les krijgen. Vanaf 11 januari krijgen alle middelbare scholieren en basisschoolleerlingen online les. Een rooster hiervoor volgt nog.

Ook zijn we op zoek naar een leerkracht basisonderwijs voor twee dagen. Zie de vacaturetekst hierboven.
 

Schoolkring

In de schoolkring hebben we gesproken over de rol van de zakelijk leider. Dit hebben we besloten:
 • De zakelijk leider wordt lid van de schoolkring. In mei evalueren we dit.
 • Claartje en Marty nemen het voorstel  'zakelijk leider wordt lid van de bestuurskring' mee naar de bestuurskring.
Ook spraken we over veiligheid. Dit onderwerp is in alle kringen -leerlingenkring, ouderkring, begeleiderskring- besproken. In de schoolkring hielden we een brainstorm over hoe ouders, leerlingen en begeleiders kunnen bijdragen aan de veiligheid op school. Dit zijn een paar van de ideeën:
 • Laat het weten als je kind zich niet veilig voelt op school, zodat je samen op zoek kunt gaan naar een oplossing;
 • Meer sportactiviteiten;
 • Veiligheidsbeleving wordt een punt in het mentorgesprek;
 • Zichtbaarheid van de regel ‘Mijn vrijheid houdt op waar jouw grens begint’;
 • Zichtbaarheid van de afspraken op school;
 • We helpen elkaar om ons aan de afspraken te houden;
 • Als je ergens mee zit, bespreek dit dan met je mentor of een andere volwassene;
 • Ga weg uit een situatie als het je te veel wordt of als je merkt dat je boos wordt;
 • Zorg dat zaken niet oplopen, bespreek het meteen;
 • Ga als begeleider naar een kind toe, als je denkt dat er wat speelt.

Bestuurskring

Evaluatieverslag
Het evaluatie-verslag over de verhoging van het schoolgeld staat op moodle. In dit verslag wordt het hele proces beschreven en worden een aantal concrete verbeterpunten genoemd:
 • Verduidelijken van de sociocratie op DVR;
 • Meer zorgvuldigheid bij het nemen van grote besluiten;
 • Meer zichtbaarheid van de bestuurskring;
 • Meer aandacht voor nieuwe ouders;
 • Duidelijker communicatie over de toekomstvisie van DVR.

Richard Rensman over het afgelopen jaar:
“Wij kijken als bestuurskring terug op een veelbewogen 2020. Een jaar waarin diverse lockdowns veel van iedereen hebben gevergd. Online onderwijs via video en opdrachten die via ouders moesten worden gegeven. Ook bijeenkomsten, zoals allerlei kringen en informatieavonden vonden hun weg via Jitsi. In plaats van een zomerfeest een bijeenkomst per maandagkring in de achtertuin. En helaas viel ook het Kerstfeest in duigen doordat een nieuwe lockdown plotseling zorgde voor een vervroegde vakantie.
 
In dit jaar hebben we een wijziging van het schoolgeld ingevoerd terwijl we iedereen alleen nog via telefoon of video konden bereiken. Daarnaast is er een zakelijk leider aangesteld en is het stichtingsbestuur uitgebreid. Ondertussen gaat de zoektocht naar een ander gebouw onverminderd verder.
 
Allen – leerlingen, docenten, begeleiders, ouders, ondersteuners en iedereen die De Vrije Ruimte een warm hart toedraagt – heel erg bedankt voor alle inzet in dit lastige jaar. Wij zien de school bruisen van energie en we zijn erg trots op jullie allemaal!"

Levende waarde: geluk

Agenda

Onderstaand de belangrijke data van januari


11-1: Start school
18-1: Ouderkring, 19:30-21:30 uur
20-1: Schoolkring, 19:30-21:30 uur
21-1: Studiedag
27-1: Open Middag
28-1: Natuurdag, vogelvoer maken
             Update DVR 19:30-21:30 uur

 
 
 
What do you want to do ?
New mailCopy

 

 

Stuur door Stuur door
Deel op Facebook Deel op Facebook
Tweet Tweet
Volg ons op Facebook
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Twitter
Ga naar onze website
Ga naar onze website
Copyright © 2020, De Vrije Ruimte All rights reserved.
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je interesse hebt getoond in De Vrije Ruimte

Ons adres is:
De Vrije Ruimte
Stadhouderslaan 15
2517 HV Den Haag

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list
 
 
What do you want to do ?
New mailCopy
Volg ons op Facebook
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Twitter
Ga naar onze website
Ga naar onze website


This email was sent to <<Email adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
De Vrije Ruimte · Stadhouderslaan 15 · Den Haag, Zh 2517 HV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp