Copy

Nieuwsbrief 2019 - nummer 3

Stedenband Barendrecht - Louny

 

Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de activiteiten van de Stedenband Barendrecht - Louny. U ontvangt deze nieuwsbrief, omdat u in ons adressenbestand bent opgenomen. We kijken in deze nieuwsbrief terug op de activiteiten van het afgelopen jaar en kijken vooruit naar de komende activiteiten. Via de website en de Facebookpagina kunt u uitgebreidere informatie en meer foto’s vinden over de activiteiten die in deze nieuwsbrief zijn genoemd. 

Paasreis: nog enkele plaatsen vrij 
Het gaat goed met de aanmeldingen voor de Paasreis die de Stichting Stedenband naar belangrijke plaatsen in Duitsland en Tsjechië  organiseert. De reis van 10 t/m 13 april 2020 is onderdeel van de viering van 75 jaar Vrijheid. Om de indrukwekkende reis definitief door te laten gaan zijn nog 3 deelnemers nodig.

De reis gaat naar plaatsen waar veel gebeurd is in de Tweede Wereldoorlog en in de tijd van het communisme en bij de omwenteling in 1989. Zo wordt in Duitsland een bezoek gebracht aan het Grenzlandmuseum (over de muur tussen oost en west) en wordt overnacht in Dresden,  de stad die gebombardeerd werd in 1945. In Tsjechië bezoeken we Praag. Ook gaan we naar het voormalige getto en concentratiekamp Theresienstadt en naar het plaatsje Lidice, waar in 1942 een  groot deel van de bevolking werd vermoord. Er wordt in Tsjechië overnacht in Louny, de partnerstad van Barendrecht. Daar worden  verhalen verteld over de veranderingen die 30 jaar geleden bij de omwenteling hebben plaatsgevonden. Kortom een indringende  reis die we van harte aanbevelen. Meld u zich daarom snel aan. Het formulier is hier te vinden. (Het ingevulde formulier kan worden opgeslagen en gemaild aan secretaris@stedenbandbarendrecht.nl )

Voor meer informatie: www.stedenbandbarendrecht.nl
Wilt u meer weten? Bel met: Coby van der Schee (0180-615295) of Anke van den Boogert (06-55570435)
 

Leerlingen van het Gymnasium in Louny bezochten Calvijn Groene Hart
Van zaterdag 14 tot en met vrijdag 20 september waren 15 leerlingen en 2 docenten van het Gymnasium in Louny te gast in Barendrecht.
De bezoekers verbleven bij leerlingen en docenten van Calvijn Groene Hart. Tijdens het verblijf werd er samen gewerkt aan opdrachten rondom het thema Social Media en Duurzaamheid. De groep werd op het gemeentehuis ontvangen door burgemeester Van Belzen. Leerlingen gaven in het gemeentehuis presentaties over de beide thema’s.

Natuurlijk was er ook tijd voor het bijwonen van lessen en voor het verkennen van Barendrecht. Ook werden er tijdens deze week bezoeken gebracht aan Prinsjesdag, Scheveningen en Amsterdam. De Tsjechische leerlingen maakten op diverse manieren kennis met de Nederlandse cultuur. Zo gingen ze samen met de gastgezinnen op pad, en ook fietsten ze naar school. We danken Peter Terlouw voor het beschikbaar stellen van een aantal leenfietsen voor de groep!
De zeer geslaagde uitwisseling werd afgesloten met een bezoek aan de pannenkoekenboerderij in Leiderdorp.  

Delegatie uit Louny in Barendrecht
Van 26-30 oktober brachten 16 inwoners van Louny, onder wie burgemeester Pavel Janda, een bezoek aan Barendrecht. Het bezoek stond in het teken van het thema “hobby en vrije tijd”. De deelnemers werden getrakteerd op een goed gevuld programma waarin kennis werd gemaakt met het verenigingsleven in Barendrecht. Na een goede reis kwam de groep zaterdagavond aan in De Baerne. Ze werden daar welkom geheten door leden van de Stedenband. Voorzitter Arie de Jong heette de groep van harte welkom en gaf alle deelnemers een opdracht mee voor tijdens het bezoek. Iedereen werd gevraagd twee foto’s te maken die de vriendschap tussen Barendrecht en Louny symboliseren. Op de slotavond werden die foto’s gepresenteerd, en koos een jury een winnende foto. 

Op zondagochtend werd de groep zeer gastvrij verwelkomd bij de Roeivereniging. Na de koffie kon er zelfs even geroeid worden. Aansluitend werd er - per auto - koers gezet naar Zundert, alwaar het geboortehuis van Vincent van Gogh werd bezocht. Ook was er een rondleiding door het oude centrum. Iedereen probeerde zich voor te stellen dat ook Vincent van Gogh daar ooit heeft gewandeld. Na de wandeling ging de groep naar de voetbalvereniging Zundert, alwaar we zeer hartelijk welkom werden geheten door een aantal vrijwilligers. Na een aantal drankjes en een typisch Nederlands bittergarnituur was het tijd om terug te gaan naar Barendrecht. Daar werden de gasten getrakteerd op een uitgebreide maaltijd bij diverse gezinnen. 

Maandag werd de groep ontvangen op het gemeentehuis. Burgemeester Van Belzen sprak de groep toe. Hij benadrukte de goede band tussen de beide gemeentes; een band die alweer bijna 30 jaar bestaat.
Na de lunch werd de modelspoorbaan bij de Oude Maas bezocht, Ook was er tijd voor een kort ritje met een van de daar aanwezige treintjes. Na het avondeten gingen de deelnemende leden van de schaakclub uit Louny een (simultaan)wedstrijd spelen tegen een schaakmeester van de Barendrechtse schaakvereniging. Het waren spannende wedstrijden.  

Dinsdagochtend waren er twee activiteiten. Een deel van de groep ging naar de vrijwillige brandweer; een ander deel ging naar Calvijn Groene Hart en naar De Draaimolen. Docenten vinden het namelijk altijd interessant om in een ander land te kijken op scholen. 
Dinsdagavond was de slotavond. Deze vond plaats op Calvijn Groene Hart. Het uitstekende diner werd bereid door docenten van de Groene Hart Kookclub. 

Woensdag vertrokken de deelnemers zeer tevreden weer aan de reis richting Louny. 


Agenda
Een actueel overzicht van al onze activiteiten kunt u vinden via de website:
www.stedenbandbarendrecht.nl/agenda


Website / Facebook / Twitter

Informatie, nieuws en activiteiten zijn te vinden op de website van de Stedenband. Daarnaast maken we gebruik van sociale media. Op Facebook en Twitter zijn regelmatig updates te vinden over onze activiteiten. Op de website is tevens het meest actuele jaarverslag en het financiële verslag van onze stichting te vinden. 

Via deze digitale wegen houden we u graag op de hoogte van onze stichting:

Website: www.stedenbandbarendrecht.nl

Facebook: www.facebook.com/stedenbandbarendrecht.nl

Twitter: www.twitter.com/StbBarendrecht
Nieuwsbrief van de
Stedenband Barendrecht - Louny
View this email in your browser
Facebook
Twitter
Website
Copyright © 2019 Stedenband Barendrecht - Louny,