Copy

Nå nya nivåer med Analytics

Alla som har en hemsida har med största sannolikhet hört talas om Google Analytics och att det är något som är väldigt bra att ha. Troligtvis har många av dessa något sämre koll på exakt vilka funktioner och fördelar det finns med Analytics. Hur fungerar då Analytics och hur kan det användas för att ta din marknadsföringsstrategi till nya nivåer? Vi förklarar här grunderna samt vad du ska tänka på för att komma igång med ditt konto.

Kort sammanfattat är Analytics ett analysverktyg som Google tagit fram för att samla in data över hur besökare interagerar med din hemsida, detta gäller allt ifrån vilka de är till hur de reagerar på olika steg i köpprocessen. Datan som Analytics kan samla in är snudd på obegränsad och det är just den stora mängden data som gör att verktyget ibland upplevs som svårmanövrerat och överväldigande för användarna. Vi kommer därför att sammanfatta grunderna i Analytics, hur du kan använda verktyget på bästa sätt samt ge dig tips om vilka andra verktyg som med fördel går att kombinera med Analytics.

 

Detta gör Analytics

Analytics ger dig, via insamlad data, insyn i användarbeteendet hos de som besöker din hemsida samt vilka besökarna är. När du har skaffat dig förståelse kring den data du samlat in kan denna användas till att t.ex. kvalitetssäkra ditt arbete med SEO. Du kan nämligen i detalj se vilka sidor som drar mest trafik, vilka besökarna stannar längst på och om det finns sidor som inte alls besöks eller där besökarna endast befinner sig en kort tid. Denna data kan du sedan utgå från när du optimerar och utvecklar din hemsida.

Du kan även sätta upp mål i Analytics, detta gör att du t.ex. kan följa besökaren genom hela köpprocessen och få statistik över när ett köp eller annat mål genomförts. Analytics ger dig genom detta möjlighet att ta din marknadsföring till nya nivåer. Den djupa insynen i dina besökares användarbeteenden, vilka besökarna är samt statistik för vilka sidor och digitala kanaler som bidrar till mest trafik, är bra verktyg när du funderar kring din marknadsföringsstrategi.

Att tänka på när du sätter upp konto och mål

Vad vill du mäta och vad är huvudsyftet med din hemsida och verksamhet? Genom att ställa dig själv dessa frågor som ett första steg kommer du sannolikt fram till vilka siffror som du har störst användning för. Analytics kan i stort sett samla in obegränsat med data och all tillgänglig data är såklart inte relevant för dig bara för att den finns där. Använd därefter dina olika intresseområden för att ta fram mätbara KPI:er och ha sedan alltid dina KPI:er i åtanke när du sätter upp ditt konto.

Beroende på hur din hemsida ser ut samt vilka KPI:er du har valt kan även målen komma att variera. När mål uppnås visas de som konverteringar i din statistik och antalet fylls på allt eftersom ett nytt mål uppnåtts. Lägg lite extra tid på att fundera kring vilka mål du vill ha, när du satt upp dina mål går dessa nämligen inte att ta bort. Mål går endast redigera men det går inte radera redan befintlig data. Det är därför att föredra att börja med några få mål som du har användning för även på lång sikt och sedan fylla på allt eftersom.

Har du en hemsida som innefattar en webbshop kan rimliga mål vara kopplade till lagda produkter i varukorg, när någon går vidare till kassan samt slutförande av köp och när någon går vidare till bekräftelsesidan. Mål behöver nödvändigtvis inte vara slutförda köp utan kan även innebära ett ifyllt kontaktformulär eller en prenumeration på ett nyhetsbrev, beroende på vad som lämpar sig för din hemsida och verksamhet.

Slutförda mål som resulterar i konverteringar i statistiken är inte bara bra för att du ska kunna mäta hur många besökare som har slutfört mål och vilka mål som slutförts utan genom att sätta ett värde på varje slutfört mål kan du enkelt mäta din ROI (Return of investment).

Google Adwords

Använder du dig av sponsrade länkar via Google Adwords är det lämpligt att koppla ihop dessa med ditt Analytics. Du kan då mäta hur många besökare dina sponsrade länkar bidrar med och jämföra med den organiska trafiken. En stor fördel med att koppla dina sponsrade länkar till Analytics är att du även kan mäta exakt vad du får ut av din investering. Det är även en fördel att använda sig av Analytics under optimeringen då du kan se vilka annonser och sökord som bidrar till trafik till hemsidan.

Google Tag Manager

Genom att använda Google Analytics i kombination med Google Tag Manager kan du göra det enklare att implementera och utföra avancerad spårning utan att du behöver lägga till kod direkt på din egen hemsida. Google Tag Manager (GTM) förenklar kopplingen av spårning av Googles egna kanaler samt andra kanaler som till exempel Facebook. På så vis kan kan du använda Google Analytics till att analysera samtliga dina digitala marknadsföringskanaler och följa upp att de levererar de mål du vill nå. Google Tag Manager installeras via ett script likt Google Analytics och fungerar tillsammans med Analytics-scriptet på hemsidan. Alternativt kan man koppla Google Analytics via Google Tag Manager.

Google Search Console

Google Search Console är ytterligare en Google-produkt som rekommenderas för den som vill hålla koll på sin sida. I Google Search Console kan du se om Google kommer åt din hemsida korrekt och läser av allt material, du kan även se om skadlig programvara eller spam letat sig in. Det är också möjligt att styra så att Google indexerar nytt material snabbare och tar bort det du inte vill ska synas i resultaten. Ytterligare en fördel med Google Search Console är att du kan se vilka frågor som ledde till trafik till hemsidan, vilket du tidigare kunde se i Google Analytics.

Både Google Tag Manager och Google Search Console är, precis som Google Analytics, kostnadsfria Google-produkter som varmt rekommenderas.

Lycka till!

Vår mejladress är:
Info@socialmedialab.se

Vill du att vi slutar skicka vårt nyhetsbrev till dig?

Här kan du avregistrera dig från vår maillista.

Email Marketing Powered by Mailchimp

Copyright © 2017  Social Media Lab, All rights reserved.