Copy

Nytt på Instagram!

Den senaste tiden har en rad nya funktioner rullats ut på Instagram. Allra störst bland nyheterna är att det nu går att schemalägga inlägg för direktpublicering. Med bakgrund av alla nya funktioner är det hög tid att gå igenom vad som är nytt på Instagram.

Direktpublicering

För företag och byråer är den största nyheten att Instagram äntligen öppnat upp för möjligheten att inlägg kan publiceras automatiskt på plattformen vid en bestämd tidpunkt, vilket länge fungerat på exempelvis Facebook och Twitter. Tidigare har man behövt publicera alla poster manuellt vilket inneburit obekväma arbetstider och ytterligare ett moment i samband med uppläggning av inlägg på Instagram. Genom att schemalägga inlägg med hjälp av det nya API:et eller via tredjepartslösningar som Hootsuite är detta nu ett minne blott.

Direct och Type

För användarna har det nyligen kommit två större uppdateringar i form av Instagram Direct och Type. Instagram Direct är en ny app som kommer att komplettera Instagram på samma sätt som Messenger kompletterar Facebook. Detta genom att vara ett mer renodlat chattverktyg för plattformen. Direct liknar den nuvarande chattfunktion som finns på Instagram men kommer, i och med att den ompaketeras till en ny app, att bli mer renodlad och utökas med mer funktionalitet.

Type är ett tillägg i Stories där grundtanken är att du inte längre skall behöva ett foto eller en video för att kommunicera. Istället ges du möjligheten att uttrycka dig med hjälp av färgsprakande bakgrunder med tillhörande text i en rad nya fonter. Instagram Direct är fortfarande i betastadiet men Type är sedan några veckor officiellt lanserat.

Stories

Det är inte bara Type som kommer att förändra hur Instagram Stories fungerar i fortsättningen. För Stories har ytterligare en rad nyheter tillkommit.

Dels går det nu att arkivera och skapa höjdpunkter av tidigare Stories. Med hjälp av arkivet kommer nu alla Stories du lägger upp att sparas i ett privat arkiv, en funktion du också kan stänga av, för att möjliggöra att du vid senare tillfälle kan titta på, dela eller skapa höjdpunkter av dina Stories. Att skapa en höjdpunkt, eller highlighta Stories, innebär att de sparas längst upp på din profil vilket möjliggör för dig och andra att se dem igen. Highlights bygger på teman som du själv bestämmer och under varje tema kan du addera vilka tidigare Stories som du tycker passar. Du kan skapa hur många teman du vill.

Vidare testar Instagram också möjligheten att reposta andras bilder till dina Stories vilket innebär att du kan kommentera, skapa memes eller lyfta material som andra användare publicerat. Huruvida denna funktion i slutändan kommer att bli en funktion som släpps på Instagram är ännu inte klart. Tidigare har Instagram inte velat implementera möjligheten att reposta eftersom de vill premiera unikt material från användarna.

Carousel-annonser

Ytterligare en nyhet som berör Stories är att carousel-annonser nu går att placera där, vilket gör det till den viktigaste Stories-nyheten för företag. Nu är det alltså möjligt att placera tre foton/videos i samma annons till skillnad från tidigare när det bara gick att använda sig av en, vilket ger ett större utrymme för storytelling. Carousel-annonser för Stories fungerar på samma sätt som Stories gör i övrigt med funktionalitet för att klicka sig vidare, svepa framåt, bakåt samt pausa innehåll.


Följa Hashtags

En funktion som är rolig för användare och har potential att bli betydelsefull för företag är att det sedan ett tag tillbaka går att följa hashtags på samma sätt som man följer användare. Denna funktion gör det möjligt att det material man producerar kopplat till en specifik hashtag kan komma att dyka upp i användarnas vanliga flöden, förutsatt att de följer samma hashtag, och inte bara när de aktivt söker på denna hashtag.

Detta ger utökade möjligheter att nå ut till fler personer genom att aktivt bearbeta specifika hashtags som är relevanta för det material man skapar och som används och följs aktivt av användarna. Samtidigt ställer det krav på att vara mer noggrann och genomtänkt i sitt användande av hashtags för att inte dyka upp i irrelevanta flöden. För att inte drunkna i bruset kan det också vara bra att rikta in sig på lite mindre använda hashtags, förutsatt att det finns en tydlig koppling till ditt företag och det material som produceras.

Vad saknas?

De senaste nyheterna på Instagram är alla väldigt bra sådana, både för privata användare och företag. Några saker som vi fortfarande saknar och hoppas kommer släppas i framtiden är dels bättre statistik och dels likes-annonser. Båda dessa saker gör att Instagram som verktyg fortsatt känns eftersatt i relation till Facebook. Att inte kunna få detaljerad statisk eller annonsera med målsättningen att öka sitt följarantal, vilket framförallt är viktigt för nystartade konton, gör att Instagram inte är ett lika välfungerande verktyg för företag som Facebook är.

Vår mejladress är:
Info@socialmedialab.se

Vill du att vi slutar skicka vårt nyhetsbrev till dig?

Här kan du avregistrera dig från vår maillista.

Email Marketing Powered by Mailchimp

Copyright © 2017  Social Media Lab, All rights reserved.