Copy
Voit lukea jäsenkirjeen selaimessasi tämän linkin kautta >>

#järjestötihmisenpuolella

Kesäkuun Toivotus 2020

Pääkirjoitus


#sininauhaliike #ihmisenpuolella
 

”Pois poista murheemme”
 
Kesän valo ja lämpö ovat tavoittaneet meidät aivan poikkeuksellisen kevään jälkeen. Yksiköiden, yhdistysten ja koko yhteiskunnan tasolla olemme kohdanneet haasteita, huolia ja kysymyksiä, joihin emme ole voineet valmistautua. Elämme edelleen epätietoisuudessa mutta juuri tällä hetkellä näyttää siltä, että pääsemme nauttimaan kesästä vailla akuuttia kriisiä. Toivottavasti kohtaamme kesällä vain veden aaltoja, emme koronan toista aaltoa.

Ihmeellinen kevät on varmasti tuottanut huolta sekä tavoittamatta jääneistä kävijöistä ja asiakkaista että yhdistyksen toiminnasta, ehkä myös työpaikoista. Samalla kevät on osoittanut jäsenyhteisöjemme voiman uusiutua ja reagoida. Näyttää myös siltä, että pakon edessä olemme koko liikkeenä ottamassa sellaista digiloikkaa – yhteisiä verkostotapaamisia, etäauttamista – joka tulee palvelemaan sekä asiakkaita että Sininauhaliikkeen yhteistyötä myös tilanteen jossain vaiheessa palautuessa ennalleen. Olen erityisesti iloinnut siitä, miten eri puolilla Suomea toimivat jäsenyhteisömme ovat löytäneet keskinäistä tukea etätapaamisissa. Jatkukoon tämä yhteys myös sitten, kun myös livetapaamiset ovat taas mahdollisia.

Muistutan, että Sininauhaliiton jo kaksi kertaa siirretty Liiton kokous pidetään 2.9.2020. Kokous on tuolloin joka tapauksessa, tarvittaessa etänä, jos silloin ei ole mahdollista kokoontua läsnäolevana. Liiton hallitus kokoontuu 7.8.2020 ja päättää tuolloin vallitsevan tilanteen mukaan, miten kokous järjestetään. Liiton kokouksen materiaalit toimitetaan jäsenyhteisöille välittömästi tuon kokouksen jälkeen.

Kukaan ei tiedä, millainen syksy ja talvi meillä on edessämme kesän jälkeen. Mutta nyt kesä on saapunut. Kannustan kaikkia rauhoittumaan ja virkistäytymään kesällä. Kun aurinko paistaa ja lämpö hellii, on aika palautua menneestä ja ladata akkuja.

Haluan toivottaa kaikille mitä parhainta ja murheetonta kesää virren 571 neljännen säkeistön sanoin.

Voikaa hyvin,
Pekka Lund
toiminnanjohtaja
Sininauhaliitto
 
Oi Jeesus Kristus jalo
ja kirkas paisteemme,
sä sydäntemme valo,
ain asu luonamme.
Sun rakkautes liekki
sytytä rintaamme,
luo meihin uusi mieli,
pois poista murheemme.


- Virsi 571, säkeistö 4
 

Liiton kokous on siirtynyt syyskuulle


Uusi kokouspäivä on ke 2.9.2020
Sininauhaliiton hallitus arvioi lähempänä tuota ajankohtaa, onko kokous tuolloin mahdollista järjestää ja lähettää virallisen kutsun sekä kokousaineistot jäsenille viimeistään kolme viikkoa ennen kokousta, kuten säännöt määräävät.

Lisää aikaa ehdotuksille hallituksen jäsenistä
Hallitus päätti myös jatkaa Sininauhaliiton jäsenjärjestöille annettua aikaa tehdä ehdotuksia hallituksen jäsenistä.
Esityksiä voi tehdä 31.7.2020 asti tästä linkistä >>Aiheeseen liittyvät tiedustelut:
Tapio Tähtinen
Sininauhaliiton hallituksen puheenjohtaja
tapio.tahtinen@mieli.fi

puh. 050 5027 518

Lue SOSTE ry:n ohje vuosikokouksien siirtämisestä >>
Oikeusministeriö on 16.4.2020 ehdottanut, että yhdistykset voivat poikkeustilan takia myöhentää vuosikoustaan syyskuulle, tosin tilinpäätös pitää laatia kesäkuun loppuun mennessä. Tämä on toistaiseksi ehdotus, mutta saattaa piankin muuttua päätökseksi.
Lue lisää oikeusministeriön ehdotuksesta >>

Tervetuloa mukaan Sininauhaliikkeen vapaaehtoistyön verkostoon
 

Sininauhaliitto tarjoaa jäsenyhteisöilleen yhteisen alustan vapaaehtoisten rekrytointiin sekä heidän yhteystietojensa ylläpitoon. Palvelu on kaikille maksuton.

Saatte tunnukset palveluun rekisteröitymällä vapaaehtoistyö.fi -sivuston kautta: https://vapaaehtoistyo.fi/osio/sininauhaliike/

Lisätietoja:
Asta Juntunen
asta.juntunen@sininauha.fi
050 382 7470
Päiväkeskustoimijat kohtaavat etäyhteydellä

"Sininauhaliiton jäsenyhteisöjen päiväkeskustoimijat ovat tavanneet alkukesästä kahdesti etäyhteydellä. Poikkeustilanne ei ole esteenä hyvien käytäntöjen jakamisessa, verkostoitumisessa ja vertaistuen toteutumisessa. Tarve keskustelulle ja uusien ratkaisujen hakemiselle on ollut olennaista kevään aikana ja tärkeän vuoropuhelun mahdollistuminen on onnistunut verkkotapaamisen kautta!

Verkkotapaamiset ovat nostaneet esiin monia hyviä vinkkejä ja toimintamalleja, jotka ovat monistettavissa muillekin toimijoille. Keskusteluista on koottu niitä aiheita, joita päiväkeskustoimijat ovat itse pitäneet tärkeinä, lue lisää Sininauhaliiton sivuilta: https://www.sininauhaliitto.fi/ajankohtaista/koronakriisi-keskustelutilaisuus/  

 
STEA on julkaissut tietoa uudistetusta toiminnan tulosten raportoinnista

Uudistuksen tavoitteena on saada entistäkin paremmin esille järjestöjen STEA-avustuksilla tekemän toiminnan tuloksia, eli miten avustuksilla rahoitetun toiminnan kohderyhmä on hyötynyt toiminnasta. 
 
Lue lisää toiminnan tuloksellisuuden raportoinnin ja arvioinnin kehittämistyöstä >>
Tieto- ja tukipiste Tiltin toiminta kasvaa

Tiltti Satakunta on Stean rahoittama kolmivuotinen hanke (2020-2023), jota hallinnoi Porin Sininauha.
Se tarjoaa tietoa, päivystysvastaanoton sekä ryhmä- ja vertaistoimintaa rahapelaajille ja heidän läheisilleen Porissa ja Raumalla.Tiltti Satakunnan tavoitteena on viedä Peliklinikalla toimivan Tiltin kehittämiä hyviä käytäntöjä ja toimintamalleja Satakuntaan.
Yhteistyötä tehdään tiiviisti. Hankkeessa on palkattuna kaksi työntekijää: Sanna sosiaalialan ammattilaisena ja Tomi kokemustoimijana.
Lisätietoa toiminnasta »

Tiltti on mukana myös A-klinikkasäätiön koordinoimassa Yhteispelillä-hankkeessa, joka on aloittanut kevään aikana toimintansa.
Hankkeessa kehitetään kahdelle pilottialueelle (Espoo ja Kymenlaakso) pelihaittoja ehkäisevien järjestöjen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja kuntien yhteistyönä rahapelihaittojen ehkäisyn toimintamalli.
Lisäksi pilottialueille jalkautetaan olemassa olevia hyviä käytäntöjä. Tiltin matalan kynnyksen neuvontaa ja vertaistukea yhdistävien toimintojen jalkauttamisesta on alustavasti keskusteltu Kymenlaakson alueen toimijoiden kanssa.
Lisätietoa hankkeesta »
Peluurin vuosiraportti

Peluurin vuosiraportissa esitellään Peluurin toimintaa ja sen tunnuslukuja vuonna 2019.
Peluuri on kuudentoista toimintavuotensa aikana kehittynyt auttavasta puhelimesta monipuoliseksi palvelukokonaisuudeksi.

Tänä aikana yhteydenotot ovat jatkuvasti kasvaneet. Vuonna 2019 Peluurissa käytiin yhteensä 2304 peliongelmaa koskevaa keskustelua pelaajan, läheisen tai peliongelmia työssään kohtaavan ammattilaisen kanssa.

Vuonna 2019 ensimmäistä kertaa verkossa pelattavat automaatit (43%) ohittivat kauppojen, huoltoasemien, kioskien ja pelisalien automaatit (40%) pelaajien ensisijaisina ongelmien aiheuttajina.

Isojen velkojen määrä rahapelaajilla näyttäisi pysyneen edellisen vuoden varsin korkealla tasolla. Kun pelaajien yhteydenotoissa on käynyt ilmi velkasumma, on se ollut yleisimmin 20 000–50 000 euron välillä. Pääosa (75%) suurista veloista kertyi nettipelaajille. Suurella osalla pelaajista velkaantumiseen liittyi runsas määrä erilaisia kulutusluottoja.
Lue lisää »
ETRA-lenkit

Koronavirusepidemia on tuonut myös jäsenyhteisöille uusia hienoja kohtaamisen tapoja. Hyvä esimerkki tästä on ETRA-liiton kävelylenkit. Lenkeillä on käsitelty stressinhallintaa ja ongelmanratkaisutaitoja. Lenkille voi osallistua missä vain. Osallistuja tarvitsee vain puhelimen ja mielellään kuulokkeet, jotta puhelinta ei tarvitse pitää korvalla vaan voi rauhassa keskittyä juttelemaan ja kävelemään. 

Mikäli kumppanuudet tai vastaava toiminta tai kiinnostavat, ole yhteydessä ETRA-liiton toiminnanjohtaja Mirva Korpelaan mirva.korpela@etraliitto.fi tai Sininauhaliiton järjestösuunnittelija Heidi Erikssoniin heidi.eriksson@sininauha.fi


ETRA-liitto järjestää myös Homma pannussa -koulutusviikonlopun 27.-28.8.2020 tuleville kurssinvetäjille ja kutsuu mukaan Kokkikisaan Hävikkifestareiden yhteydessä 13.9.2020.
Löydät kurssin mainoksen tämän linkin takaa>>, alustavan ohjelman>> sekä kokkauskisan julisteen>>
 

Kiitos ja näkemiin!


On tullut aika kiitoksen. Haluan kiittää työnantajaani Sininauhaliittoa näistä vuosista, joita olen saanut olla sen palveluksessa. Kiitos monista mahdollisuuksista ja erilaisista tehtävistä, joita olen saanut toteuttaa monien asiantuntijoidemme kanssa.

Koen, että minut on johdatettu Sininauhaliittoon tekemään niitä tehtäviä, joita ikään kuin tuotiin eteeni. Olen oppinut jotakin päihde- ja läheistyön tärkeydestä, vaikeassa tilanteessa elävien ihmisten tukemisesta ja ihmissuhteiden merkityksestä toipumisessa sekä elämästä yleensä. Olen oppinut tuntemaan myös itseäni ja saanut kehittää ja kehittyä omassa ammatissani.

On ollut mielenkiintoista saada nähdä myös Sininauhaliiton jäsenyhteisöjen toteuttamaa monipuolista ja arvokasta työtä vaikeassa tilanteessa elävien ihmisten auttamiseksi. Kiitos teille siitä.  

Aloittaessani Sininauhaliitossa vuonna 1996 aluesihteerinä, minua hieman pelotti astua tehtävääni. Näin jälkikäteen katsottuna, kaikesta on selvitty ja työ on palkinnut enemmän mitä osasin odottaa.

Koen kaiken tämän etuoikeutena ja Jumalan armona minua kohtaan. Kokemukseni näistä vuosista on enemmän, mitä pystyn tässä kuvaamaan. Kiitollisuus täyttää mieleni.
Hyvää jatkoa ja Jumalan siunaus ja johdatus olkoon työssänne ja elämässänne. 

Turvallista matkaa toivoo Tarja Hiltunen
 

On aika hiljaa kiittää ja kättä puristaa
Nyt meidät yhteen liittää vain muistojemme maa
Jäi jälki sydämiimme (sydämeeni)
Jälki unelmiin
Teille laulamme (laulan) nyt näkemiin
 
Turvallista matkaa me toivotamme (toivon nyt) näin
On aika purjeet nostaa ylöspäin
Turvallista matkaa aalloilla elämän
Kanssa hyvän ystävän
 
Ei huomispäivän teitä voi kukaan aavistaa
On joskus kyyneleitä ja joskus naurattaa
On yksi joka pystyy kaiken ymmärtää
Jeesus vierellemme aina jää.


- Pekka Simojoki 
 

Nyt on kiitosten ja jäähyväisten aika     


Minulla on ollut ilo ja onni saada tehdä merkitykselliseksi kokemaani työtä Sininauhaliiton kautta vuodesta 2002 lähtien. Haikein ja kiitollisin mielin siirryn loman jälkeen eläkepäiville elokuun alusta alkaen.

Pitkään työrupeamaani mahtuu monenlaisia sisältöjä sekä Sininauhaliiton omana että yhteistoimintana erityisesti Kasvatus- ja perheneuvonta – Kasper ry:n kanssa. Kaikki on liittynyt ikään kuin samaan puun runkoon - erilaisia vaikeuksia ja elämänkriisejä kokeneiden ihmisten tukimuotojen kehittämiseen yhteistyössä eri toimijoiden ja kokemusasaintuntijoiden kanssa.

Lähtökohtana on aina ollut ihmisten tarpeet, olipa kyseessä esimerkiksi päihdehaitoista kuntoutuminen tai vanhemmuus haasteellisissa tilanteissa. Keskeisiä sisältöjä työssäni ovat eri aikoina olleet vertais- ja vapaaehtoistoiminta, naiserityinen päihdetyö ja sijoitettujen lasten vanhempien tukeminen. Kaikkiin on liittynyt vertaistukiryhmämallien ja muiden tukimuotojen kehittäminen ja levittäminen laajempaan käyttöön sekä kouluttaminen ja mallien kirjalliseen muotoon laittaminen.  
  
Tärkeimpiä periaatteita, joita olen työssäni noudattanut, ovat kristillisestä vakaumuksestani nouseva kaikkien ihmisten arvostamisen ja kunnioittamisen sekä aidon kuuntelemisen tärkeys. Monet kerrat huomasin pähkäileväni asioita hiuksia haroen ja miettien, miten olisi hyvä toimia, mikä olisi tärkeää, mitä ihmiset tarvitsevat.

Parhaita neuvonantajiani ovat tässä mielessä olleet ihmiset, joita varten olen suunnitellut ryhmätoimintoja, koulutuksia tai muita tapahtumia. Työparityö kokemusasiantuntijoiden kanssa on ollut aivan mahtavaa. Ei ole tarvinnut kuin puhua ääneen tai soittaa tai koota pieni porukka asian äärelle. Viisaat näkemykset ja vastaukset ovat tulleet saman tien ja monelta kompastukselta on säästytty! Ohjenuorani onkin: Kysy heiltä ketä asia koskee! 

Viimeiset pari kuukautta ovat sisältäneet työtehtävien loppuun saattamisen, toimiston tyhjentämisen ja työyhteisölle jäähyväisten jättämisen lisäksi myös pitkän työtaipaleen muistelua. Mappeja ja tiedostoja läpikäydessäni nousivat kirkkaina mieleen monet tärkeät kohtaamiset, keskustelut, toimintojen ja tapahtumien suunnittelut ja toteutukset jäsenyhteisöjen ja muiden toimijoiden työntekijöiden, vapaaehtoisten ja asiakkaina olleiden ihmisten kanssa.

Organisaatiot ovat välttämättömiä alustoja, joiden kautta työtä tehdään, mutta ilman teitä työntekijöitä, ihmisiä, teidän asennettanne ja itsenne likoon laittamista jäisi suuri määrä ihmisiä vaille ihmisarvoista elämää.
  
Toivotan teille kaikille voimia, uskoa ja toivoa jatkaa arvokasta työtänne tässäkin haasteellisessa tilanteessa, joka on kohdannut myös meitä suomalaisia. Korona-tilanteen vaikutukset tuntuvat rankimmin juuri teidän työsarallanne.

Lämpimästi kaikkia yhteistyöstä ja kohtaamisista kiittäen,
Virpi Kujala

Suo, Herra, toivon kynttilöiden loistaa,
tyyneksi, lämpimäksi liekki luo.
Valaiset pimeän, voit pelot poistaa.
Jää keskellemme, Kristus, rauha tuo!
Hyvyyden voiman uskollinen suoja
piirittää meitä, kuinka käyneekin.
Illasta aamuun kanssamme on Luoja.
Häneltä saamme huomispäivänkin.


- Virsi 600
Sininauhaliitto on julkaissut neljä tuoretta opasta päihderiippuvuudesta toipumiseen ja läheisten tueksi

Kaikki kirjat voi tilata Sininauhaliitosta maksutta ja niistä löytyy myös verkkoversiot Sininauhaliiton nettisivuilta, jonne pääset oheisen linkin kautta>>

Langaton verkko on asioinnin edellytys


Kaikki päiväkeskukset eivät tarjoa asiakkailleen nettiyhteyttä. Paras tapa oppia sähköistä asiointia on käyttää omaa laitetta – jos sellainen löytyy. Jotta voit käyttää omaa laitettasi, tarvitset verkkoyhteyttä. Kaikilla ei ole varaa omaan nettiyhteyteen. Siksi olisi hyvä, että päiväkeskuksissa olisi mahdollisuus käyttää nettiä.

Langattoman verkon käyttöönotto pienellä panoksella on helposti toteutettavissa.Lisätietoja ja apua yhdistyksille langattoman verkon perustamisessa saat meiltä!

Digiasiat ovat kaikkien asioita
Korona-aika on tuonut hyvin näkyväksi sen, miten moni asia on mahdollista hoitaa sähköisen asioinnin kautta. Olemme tahtomattammekin joutuneet tilanteeseen, jossa sähköinen asiointi on edellytys sille, että saa asiansa hoidettua. Kaikessa toiminnan suunnittelussa ja työssä kannattaa ottaa huomioon myös digitaaliset ulottuvuudet. Jokaisen taidot huomioiden voi toimintaa myös suunnitella ja toteuttaa sähköisessä muodossa.

Digiasiat eivät ole enää yksittäisen it-hepun hommia, vaan koskettavat meistä jokaista. Digi on yksi työväline muiden joukossa!

Suomen YMCA:n Liitto, Tuire Silvennoinen Savumerkeistä lisättyyn todellisuuteen -hanke tarjoaa tukea päiväkeskuksille ja pienille toimijoille digitaalisuuteen liittyvissä haasteissa. Lisätietoja ja yhteystiedot: https://ymca.fi/yhteistyo/savumerkeista-lisattyyn-todellisuuteen/

Sininauhaliitto, Piia Niilola ja Janne Haikka Sininauhaliiton #digiosallisuus vie digitukea päiväkeskusten ja yhteisöiden asiakkaille. Lisätietoja ja yhteystiedot: https://www.sininauhaliitto.fi/toimintamme/digiosallisuutta-asunnottomille/

Epätietoutta? Epätoivoa?
Sininauhaliiton jäsenyhteisötiimi ja jäsenjärjestöjemme kummit ovat olemassa juuri sitä varten, että heihin voi ottaa yhteyttä yhteisöänne koskevissa asioissa.

Sininauhaliiton henkilöstön yhteystiedot >>

Kerro miten koronakriisi on vaikuttanut elämääsi


Koronapandemia on asettanut ihmiset kaikkialla maailmassa täysin uudenlaiseen tilanteeseen. Poikkeustilan vaikutukset tuntuvat jokaisen arjessa ja kriisi osuu vakavasti jo haavoittuvassa  asemassa oleviin ihmisiin.

Huoli, epävarmuus tulevasta ja taloudelliset ongelmat ovat riskitekijöitä kasaantuville toimintakyvyn vaikeuksille sekä päihde- ja riippuvuusongelmille. Vastaa tähän kyselyyn ja ole mukana tuottamassa hyödyllistä tietoa!

Sininauhaliiton yhteistyökumppani A-klinikkasäätiö kutsuu kyselyyn mahdollisimman monenlaisia vastaajia. On tärkeää, että tietoa saadaan erityisesti sellaisilta ihmisiltä, jotka ovat kohdanneet elämässään erilaisia vaikeuksia.

Vastauksia käytetään toimintakyvyn ja hyvinvoinnin tukemiseksi, tutkimukseen sekä järjestötyön kehittämiseksi.

Kyselyyn vastataan anonyymisti ja se sisältää kysymyksiä elämäntilanteen eri osa-alueista, psyykkisestä kuormittuneisuudesta, päihteiden käytöstä, järjestöjen toiminnasta ja hyvinvointia tukevista tekijöistä.

Sininauhaliiton jäsenyhteisön asiakas, työntekijä tai vapaaehtoinen, Vastaa kyselyyn täältä!

Tule Valonrastille Keuruulle elokuussa!

Sininauhaliitto on uudistanut perinteistä Syysrastit -tapahtumaansa: 2020 tapahtumia on kaksi – Valonrasti ja Kaamosrasti.
Valonrasti on yhteisöllinen, virkistävä tapahtuma, jossa on myös mahdollisuus hengelliseen yhteyteen ja sielunhoidolliseen keskusteluun. Tapahtumaan voi jokainen tulla sellaisena kuin on, vailla vaatimuksia mistään.

Aika: 18.8.2020 klo 9–20
Paikka: Isokirja-opistoHeikkiläntie 177, 42700 Keuruu

Mukaan mahtuu 55 ensiksi ilmoittautunutta. Viimeinen ilmoittautumispäivä on maanantai 3.8.
 

Lisätietoa tapahtumasta oheisen linkin takaa>>

Valoisaa kesää! Seuraava Toivotus ilmestyy elokuussa.
Facebook
Twitter
Link
Website
Jaathan Toivotusta eteenpäin omassa jäsenyhteisössäsi, kiitos!
Tästä voit perua jäsenkirjeen >>


This email was sent to <<sähköpostiosoite>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Sininauhaliitto · Opastinsilta 7 A · Helsinki 00520 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp