Copy
Kun je deze nieuwsbrief niet goed lezen?
Bekijk deze email in je browser
Online podium voor textielkunst, -ambacht en -technieken.

NIEUWSBRIEF DECEMBER 2020

Beste <<First Name>>,
 

We naderen het einde van een heel bijzonder jaar waarin alles anders ging dan we konden bedenken. Nu er vaccins in aantocht zijn kunnen we hopelijk in 2021 weer veel meer leuke dingen doen, zoals workshops, textielmarkten, tentoonstellingen en natuurlijk ook de dagen van onze verenigingen!

En ook het vijfjaarlijkse Textielfestival in Leiden! Zoals je misschien recent gelezen hebt, wordt er volop aan de opzet gewerkt omdat STIDOC en de verenigingen er echt voor gaan om het festival in mei 2021 door te laten gaan! Dan zullen we dus eindelijk ook weten wie de wedstrijd gewonnen heeft (was wel een echte cliffhanger om te weten wie er bij de laatste 8 zitten maar niet wie er gewonnen heeft ....) En we kunnen de kunstwerken zien waar de leden van de verenigingen aan hebben meegewerkt ! Het is ook leuk dat er veel op film gezet wordt want dan kun je het altijd nog eens terugkijken in slechtere tijden (nee geen nieuw virus alsjeblieft!).

Zo tegen het eind van het jaar zijn er weinig nieuwe exposities te vinden. Heel begrijpelijk wachten veel organisaties tot in het volgende jaar. Dus in deze nieuwsbrief weer veel videos. Om te bekijken, en natuurlijk ook weer een paar over projectjes om zelf te doen. 

Als je nog cadeautjes zoekt voor onder een kerstboom: geef eens een lidmaatschap van een vereniging cadeau! Zeker nu we nog zoveel binnen zitten kan het mensen inspireren om iets leuks te gaan doen. Een presentatie van alle verenigingen kun je deze weken voorbij zien komen op het Textielplatform.

Hele fijne feestdagen allemaal, en volgend jaar gaan we er een fantastisch jaar van maken!

Tot in januari!

OVER TEXTIELPLATFORM
Textielplatform.nl is een initiatief van STIDOCblogs en videos over textiel, textielboeken en textielevenementen. In deze nieuwsbrief weer een kleine selectie!
Wil je ook bijdragen of ons attenderen op een techniek, boek of evenement? Stuur dan een mail naar contact@textielplatform.nl
De website van Textielbibliotheek is vernieuwd!! 
Meer dan 11.000 textielboeken te leen! 

NU IN HET MUSEUM TE ZIEN EN THUIS TE BEKIJKEN:

Mieke Werners exposeert tot 18 april 2021 in Museum de Kantfabriek te Horst
 https://www.museumdekantfabriek.nl/ontdek-ons/wisselexposities/hulde/ 

Mieke Werners .... Zo werk ik

NOODOPROEP

Alle corona maatregelen hebben ook bij Museum de Kantfabriek grote gevolgen voor het voortbestaan van het museum. Ondanks een goed financieel beleid en voldoende reserves dreigen er grote financiële problemen door beperkte inkomsten vanwege het kleine aantal bezoekers en de blijvende vaste kosten. De reserves slinken hierdoor hard. Namens de 165 enthousiaste medewerkers, allemaal vrijwilligers, vragen wij daarom uw hulp. 

Draagt u het museum een warm hart toe dan zijn suggesties en ideeën van harte welkom via info@museumdekantfabriek.nl. Daarnaast kunt u ons ook direct steunen door een financiële bijdrage, klein of groot. Dat kan door een bedrag over te maken op Banknummer NL70 RABO 0120537397 t.n.v. Museum de Kantfabriek o.v.v. ‘donatie’. 

Mogen wij op u rekenen? Alvast dank!

SPLENDID ISOLATION

De Britse kunstenaar Ian Berry (1984) verovert de kunstwereld met de virtuoze collages die hij maakt van denim. Op het eerste gezicht lijken de werken hyperrealistische schilderijen of foto’s in blauwtonen. Van dichtbij is te zien dat de werken heel precies zijn opgebouwd uit meerdere lagen jeansstof in vele kleurschakeringen blauw. Berry heeft op alle continenten al solotentoonstellingen gehad, hij heeft een aantal jaren in Amsterdam gewoond, maar nog niet eerder is zijn werk in een Nederlands museum uitgebreid te zien geweest.  Nu dus te zien in Museum Rijswijk.
Lees meer >

Lost Connections

NB. Voor iedereen die er nog niet helemaal aan gewend is om een ondertiteling
bij de videos te regelen is hier de handleiding te vinden.

PUSHING THE LIMITS

Van 1 december 2020 t/m 1 december 2021 is de virtuele internationale weefexpositie 'Pushing the Limits' te zienl. Er zijn inzendingen van zeven Nederlandse wevers: Paulien van Asperen, Corrie van Eijk, Marina L. van Dobben de Bruijn, Anneke Kersten, Ilse Philips, Theo Roden en Marian Stubenitsky. Curatoren van de expositie zijn Olivier Masson uit Frankrijk en Lala de Dios uit Spanje.
Lees meer >

Achter de schermen bij Claudy Jongstra

Tot 28 februari is deze installatie te zien in Museum de Lakenhal in Leiden
https://www.lakenhal.nl/nl/verhaal/solotentoonstelling-claudy-jongstra

VERBEELDEND WEVEN

Ter ere van het  40-jarig bestaan exposeren de leden van de Nederlandse Beeldweefkring in Het Wevershuis in Leiden. In de expositie zijn werken te zien in verschillende technieken, die allemaal teruggrijpen naar het woord beeldend.
Een ander kenmerk van deze tentoonstelling is dat de weefsters zelf ontwerpen én zelf weven.
Lees meer >

DE HISTORIE VAN KANT
Deze video is de introductie van de DVD Kant klos je zo, te bestellen via de LOKK
https://www.lokk.nl/bestellen.php

TEXTILE ART ANNEKE KLEIN

Anneke Klein is opgeleid als goudsmid maar daarna heeft ze een passie voor weven ontwikkeld. Na een periode van het ontwerpen en vervaardigen van kleding heeft ze in opdracht gewerkt voor de Amerikaanse minimalist Richard Tuttle voor zijn expositie in de Vleeshal van het Frans Hals Museum en voor Alexis Gautier in het Bozar Museum Brussel. Daarna heeft ze een compleet eigen stijl ontwikkeld voor haar (wand)objecten. Haar werk oogst veel waardering in binnen- en buitenland en is voor internationale exposities in o.a. Berlijn, Madrid, Seoul, Massachusetts geselecteerd. Nu is haar werk te zien in de Cultuurfabriek en Wiebenga Silo in Veghel.
Lees meer >

GOED GEMUTST

Museum de Bevelanden in Goes heeft een expositie van verschillende creaties van Susan Bakx-Plasmans die geïnspireerd zijn op Zeeuwse streekdrachten.. Susan is medeauteur van het zojuist uitgekomen boek ‘de Zeeuwse streekdrachten - Goed gemutst’ .Susan benadrukt met haar ontwerpen de schoonheid in deze streekdrachten en legt hiermee een link naar een hedendaagse toepassing.
Lees meer >

Alexander McQueen Savage Beauty 

ZELF (MEE)DOEN? 

Hieronder vind je een aantal mogelijkheden om zelf mee te doen aan textielprojecten en evenementen. Ook een oproep plaatsen? Mail naar contact@textielplatform.nl

WERK MEE AAN DE INSTALLATIE PARADE

Voor een nieuwe expositie in de zomer in het Wevershuis, zoekt Mieke Werners textielliefhebbers die een creatief weefwerkje willen maken om te verwerken in haar installatie PARADE (een vierde hemd). Het werkje moet geweven zijn liefst in wol en in de kleur creme. Meedoen? Stuur dan voor 1 februari een mail!
Lees meer >

MEER DAN HISTORISCH ACCURAAT: DE FUNCTIES VAN EEN FILMKOSTUUM

Kostuumontwerpster Ilse Gregoor duikt in de wereld van historische filmkostuums. Wat maakt of breekt de kostuums van een historisch drama? Is het enkel en alleen de historische juistheid, of zit er toch meer achter die Victoriaanse jurken, korsetten en hoge hoeden? Op 11 december doet ze dit in een online presentatie uit de doeken. Dit is een van de gratis toegankelijke  presentaties die maandelijks worden georganiseerd door de Nederlandse Kostuumvereniging. De eerdere online presentaties zijn terug te zien op You Tube. Je kunt ze hier vinden via de site van de Kostuumvereniging.
Lees meer >

Iedere dag een nieuwe kerstbal van A&C

GESCHIEDENIS VOLMOLEN

Eind oktober is in de Amersfoortse Volmolen de Katoendrukkerij van start gegaan. Ter ere van het 375 jarige bestaan van de Volmolen in 2020 brengt De Katoendrukkerij een magazine uit waarin de geschiedenis van de Volmolen beschreven wordt. Wist je dat de Volmolen tot eind 19e
eeuw nog een stuk groter was? Dat er lange tijd een handweverij in zat die zelfs voor het Koninklijke huis weefde? Het 40 pagina’s tellende magazine ‘De Volmolen, industrieel erfgoed uit de textielnijverheid’ is vanaf 2 december 2020 verkrijgbaar bij De Katoendrukkerij in de Volmolen voor € 14,95 (ex. verzendkosten).
Lees meer >

Macramé kerstornament
Textielplatform is een initiatief van STIDOC, waarin deelnemen:
Twitter
Facebook
Website
TextielTube
Copyright © 2020 Textielplatform.nl, All rights reserved.


Wilt u uw abonnement wijzigen of opzeggen?
Hier kun je je voorkeuren wijzigen of uitschrijven van deze lijst

Email Marketing Powered by Mailchimp