Copy
Kun je deze nieuwsbrief niet goed lezen?
Bekijk deze email in je browser
Online podium voor textielkunst, -ambacht en -technieken.

NIEUWSBRIEF MAART 2022

Beste <<First Name>>,
 

We zijn Corona al weer bijna vergeten. Je hoort er bijna niemand meer over sinds veel maatregelen zijn afgeschaft en een belangrijke reden is ongetwijfeld ook dat er inmiddels een andere crisis is die onze aandacht vraagt.

Juist in turbulente tijden waarin er van alles gebeurt dat je nooit had kunnen bedenken kun je de kleine, mooie dingen soms weer zo gaan waarderen. Een expositie bezoeken, lekker aan de slag met een eigen handwerk of een video bekijken over eeuwenoud textiel! Daarna ziet de wereld er weer wat prettiger uit!
Hieronder weer enkele hoogtepunten uit de maandelijkse agenda en enige filmpjes.

Tot in april! 

OVER TEXTIELPLATFORM
Textielplatform.nl is een initiatief van STIDOCblogs en videos over textiel, textielboeken en textielevenementen. In deze nieuwsbrief weer een kleine selectie!
Wil je ook bijdragen of ons attenderen op een techniek, boek of evenement? Stuur dan een mail naar contact@textielplatform.nl
De website van Textielbibliotheek is vernieuwd!! 
Meer dan 11.000 textielboeken te leen! 

BINNENKORT IN HET MUSEUM TE ZIEN EN/OF ONLINE TE BEKIJKEN:

VINGERAFDRUKKEN VAN DE IJSSELSTEINSE APPELS EN PEREN

Karen Bruinsma heeft in IJsselstein een bijzonder project uitgevoerd. Ze maakte 'vingerafdrukken' van de appel- en perenbomen en daarna heeft ze het geheel geborduurd samen met een heleboel vrijwilligers. Iedereen mocht daarbij een eigen 'vingerafdruk' maken met de keuze van de vorm van het borduurwerk. Het resultaat is tot 1 juli te zien in het Stadhuis van IJsselstein!
Lees meer >

Layered & Stitched:
50 Years of Innovative Art | Betty Busby
Saqa Art

NB. Voor iedereen die er nog niet helemaal aan gewend is om een ondertiteling
bij de videos te regelen is hier de handleiding te vinden.

5000 JAAR KRALEN

Kralen zijn de universeelste sieraden van de mensheid. Ze komen voor op alle continenten en door de hele geschiedenis heen. Ze hebben basaal drie functies: als decoratie, bescherming en herinnering. De tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is samengesteld rondom in Nederland opgegraven kralen van de prehistorie tot de zeventiende eeuw, met de Vroege Middeleeuwen als hoogtij. In 5000 jaar kralen ziet u honderden veelkleurige kralensnoeren en losse kralen, waarvan het grootste deel in Nederland is opgegraven. Ze stammen uit de prehistorie tot de zeventiende eeuw. Er zijn ook kralen te zien uit andere landen en periodes, en afbeeldingen van mensen die kralen dragen of gebruiken. Zo vertelt de tentoonstelling wat kralen in het verleden voor mensen betekenden.
Lees meer >

Rondleiding expositie '5000 jaar kralen' Museum van Oudheidkunde Leiden 

BITTERZOET ERFGOED

Bitterzoet Erfgoed is een culturele manifestatie in Groningen die tot begin juli duurt. Hiermee wordt regionaal en nationaal aandacht gevraagd voor de sporen van het slavernijverleden in de stad en provincie Groningen. Binnen deze manifestatie opent de Stichting Oude Groninger Kerken een tentoonstelling in de Akerk met speciaal voor de manifestatie gemaakte kunstwerken. Een centrale rol is weggelegd voor een uniek, monumentaal wandkleed van maar liefst 2,5 bij 35 meter, waarin de sporen van het slavernijverleden in Groningen verbeeld worden. Het wandkleed is ontworpen door de Nederlands-Surinaamse illustrator en beeldmaker Hedy Tjin. Met een enthousiaste groep vrijwilligers, met kennis en kunde op het gebied van textiele werkvormen, wordt live gewerkt aan dit kunstproject. 
Lees meer >

Recreating Centuries Old Embroidery
The Stitchery 

STITCHED STORIES

Tilleke Schwarz is een internationaal bekende borduurster. Vanaf maart exposeert zij haar werk in Galerie High Five Art in Baarle Nassau.
Lees meer >

DE GROTE KUNSTSHOW

In maart en april 2022 vindt een gloednieuwe editie plaats van De Grote Kunstshow, geheel gewijd aan het werk van Bas Kosters, een van Nederlands meest eigenzinnige modekunstenaars. De Grote Kunstshow brengt kunst op theatrale manier voor het voetlicht. Tijdens een anderhalf uur durende show wandel je niet langs kunstwerken, maar krijg je deze één voor één voorgeschoteld in theatrale scenes. In Arnhem, Amsterdam en Utrecht zal De Grote Kunstshow elk meerdere keren per dag, overdag en ’s avonds, worden opgevoerd. De Grote Kunstshow met Bas Kosters is een show, waarin de mode, tekeningen, poppen, wandkleden en andere uitingen van Bas Kosters theatraal tot leven worden gewekt. Kijk voor de data op de website!
Lees meer >

Winterdag 2022 - dag 2
Nederlandse Kostuumvereniging
Lezing Ninke Bloemberg: Voices of Fashion
Lezing Tirza Westland : Geschiedenis van de japon

MY WHITE WORLD: LOST & FOUND

Textielkunstenaar Fransje Smit. maakt textielwerk en schilderijen. Haar textielwerk is te zien in een tentoonstelling in het Wevershuis in Leiden. Fransje zegt: om me heen ligt van alles. Nagelaten, weggegooid, verloren? Ik pak op en voeg samen, geef mijn wereld vorm. Al die delen met hun eigen geschiedenis zijn zo even samen, nu, en vallen ooit weer eens uiteen in onderdelen. Net als natuur en net als ik. Als alle leven en dingen ....
Lees meer >

LANGS GEBORDUURDE WEGEN

De indrukwekkende collectie van Ien Rappoldt is een verwijzing naar haar niet aflatende belangstelling voor de borduurkunst én de cultuur van de Miao en andere bergvolken in Zuidwest-China. Elk jaar brengt Ien er een aantal weken door, inmiddels al meer dan twee decennia. Met ijzeren geduld oefent ze steeds een ander, soms nauwelijks te onderscheiden steekje of randje. Inmiddels beschikt ze over een fenomenale theoretische en praktische kennis van de borduurkunst van de Miao-vrouwen. In een tentoonstelling in Museum de Kantfabriek zijn streekdrachten te zien uit verschillende regio’s van de provincie Guizhou.
Lees meer >

Notan Introduction
James Meara

LEIDSE WEEFSELS

Op Donderdag 7 april 2022 houdt de Textielcommissie haar voorjaarssymposium in Museum de Lakenhal in Leiden. Onder de titel Leidsche weefsels. zijn er lezingen over onder meer de reputatie van het Leidse laken en de Leidse Katoen Maatschappij. Ook wordt er aandacht besteed aan het 15-jarig bestaan van Museum het Leidse Wevershuis. Voor het hele programma zie de website van de Textielcommissie!
Lees meer >

Meet The Artist' (No:53)
Hannah Lamb | Textile Artist

ZELF (MEE)DOEN? 

Hieronder vind je een aantal mogelijkheden om zelf mee te doen aan textielprojecten en evenementen. Ook een oproep plaatsen? Mail naar contact@textielplatform.nl

Art For Everyone: Glue Resists
Creative Strength Collective with Jane Dunnewold

INSPIRATIEDAG HANDWERKEN VROUWEN VAN NU GELDERLAND

De Commissie Creatief Handwerk  van Vrouwen van Nu Gelderland nodigt leden van Vrouwen van Nu, maar ook niet-leden van harte uit om deel te nemen aan de inspiratiedag handwerken op 30 maart a.s. in Vorden en op 7 april in Heteren. Je kunt er onder deskundige leiding allerlei technieken leren en uitproberen zoals brioche breien, kantklossen, macramé en tapisserie.
Lees meer >

Turning plastic trash into Picasso
Green Solutions | World Economic Forum

BABYFOTO'S GEZOCHT

Sinds

Pleed en het Fries Landbouwmuseum organiseren van 27 mei t/m 1 november een expositie met de titel “100% wol, grondstof van de toekomst”. Hiervoor willen ze graag je hulp vragen.
Voor een grote muur met baby’s op heerlijke schapenvachtjes zijn Pleed en het museum op zoek naar de mooiste babyfoto uit je familie-album. Baby’s sliepen vroeger met een heerlijk warm schapenvachtje in hun wieg. Daardoor was het vroeger was het heel gewoon om je baby te fotograferen zittend of liggend op een schapenvachtje. In familie-albums zitten vast nog veel leuke baby’s op schapenvachtjes verborgen!.
Wie helpt hen aan een mooie foto voor de babymuur? Wordt je foto gekozen, dan krijg je natuurlijk gratis toegang tot de expositie!
Lees meer >

Artist Paints Portraits With Wool
Katherine McClelland

SLOTWEEKEND "IF THINGS GROW WRONG"

Ter afsluiting van de tentoonstelling "If things grow wrong" houdt Museum de Lakenhal  in Leiden een weekend met allerlei activiteiten. Op 19 en 20 maart is er in het Museum van alles te doen, geïnspireerd op het thema groeiverslaving. Kom kennismaken met de makers van de 15 geselecteerde werken, schep je eigen papier in het Open Atelier, shop tweedehands op zaal, leer voor eens en altijd hoe je nou eindelijk eens ergens mee stopt, maak kennis met inheemse perspectieven op klimaatverandering, ontdek hoe je zero waste kunt leven én hoe je een duurzame garderobe samenstelt. Deelname aan alle activiteiten is gratis met een geldig entreebewijs. Reserveren voor specifieke programmaonderdelen is niet mogelijk, bekijk op het moment zelf of er een plekje vrij is.
Lees meer >

Textielplatform is een initiatief van STIDOC, waarin deelnemen:
Twitter
Facebook
Website
TextielTube
Copyright © 2022 Textielplatform.nl, All rights reserved.


Wilt u uw abonnement wijzigen of opzeggen?
Hier kun je je voorkeuren wijzigen of uitschrijven van deze lijst

Email Marketing Powered by Mailchimp