Copy
Kun je deze nieuwsbrief niet goed lezen?
Bekijk deze email in je browser
Online podium voor textielkunst, -ambacht en -technieken.

NIEUWSBRIEF APRIL 2023 

Beste <<First Name>>,
 

De verenigingen van STIDOC hebben de smaak goed te pakken! Morgen (zaterdag 1 april) is er de Kreahub van LOKK en ook Quiltersgilde en Merkwaardig organiseren binnenkort een serie Kreahubs. Museum de Kantfabriek organiseert er zelfs eentje van drie dagen in april!

Een KreaHub is  een plek die vrij toegankelijk is, waar je een techniek kunt bekijken, inspiratie op kunt doen en vragen kunt stellen aan mensen die daar al langer mee bezig zijn. Een leuke manier om zonder kosten kennis te maken met een werkwijze waar je wel wat meer over zou willen weten. Ook de andere verenigingen zijn plannen aan het maken. Je kunt er meer over lezen in de rubriek Zelf Meedoen onderaan in deze nieuwsbrief.

Deze week begint ook de Nationale Museumweek. Van 1 t/m 7 april zijn er allerlei activiteiten in de Nederlandse musea. Daar zitten natuurlijk ook textiele zaken bij. Het programma vind je hier.
Erg leuk is dat je deze keer ook iemand anders op een museumkaart gratis een museum binnen kunt laten gaan. Als je even wat kaarten bij elkaar leent kun je dus goedkoop en gezellig een dagje op stap!

En tot slot nog weer een nieuwtje: in april starten we ook met drie online Communities! Dat zijn groepen op een website  waar je met elkaar kunt praten over een onderwerp dat je interessant vindt. In ons geval gaat het natuurlijk over textiel, ambacht, kunst en erfgoed. De thema's van de groepen zijn (om te beginnen): 'Duurzaam en circulair', 'Hoe begin ik aan', en 'Ambacht anno nu'. Je kunt ze vinden  op: https://community.textielplatform.nl/groepen/. Nadere berichten volgen op het Textielplatform!

Veel plezier en tot ziens in mei! 

De website van Textielbibliotheek is vernieuwd!! 
Meer dan 11.000 textielboeken te leen! 

(BINNENKORT OF NU AL) TE ZIEN EN/OF ONLINE TE BEKIJKEN:

PATCHWORK EN QUILTDAGEN

Van 13 t/m 15 april worden in Rijswijk de Patchwork en Quiltdagen gehouden. Er zijn exposities van onder meer de Colorminds, Dijanne Cevaal, Dineke Ugen, Quiltersgilde en nog veel meer. Iedere dag zijn er allerlei workshops en natuurlijk kun je ook spullen halen bij een flink aantal winkels.
Lees meer >

Online ledenbijeenkomst #18 Diana Spiekhout over Middeleeuwse Friese klederdracht en sieraden
Nederlandse Kostuumvereniging

SHIFTING THE NARRATIVE

Shifting The Narrative is een modetentoonstelling die een tegengeluid geeft aan de huidige mode-industrie door de Zwarte man centraal te stellen.
Door de modellen, collecties en presentatie niet te laten conformeren aan het gangbare beeld laat modeplatform OHIM, in samenwerking met modeprofessionals Bianca Saunders, BOTTER, CRUÈL, Denzel Veerkamp, Filling Pieces, PALMWINE IceCREAM, Patta x Bodil Ouédraogo en The New Originals, een controversieel beeld zien van wat mode en kunst daadwerkelijk is. Voornamelijk voor degene van kleur.
Voor deze tentoonstelling werd samengewerkt met het decoratelier van Nationale Opera & Ballet waar de ateliermedewerkers het decor ontwikkelden.

Lees meer >

Layered & Stitched:
50 Years of Innovative Art
 Elizabeth Barton
SAQA Art

NB. Voor iedereen die er nog niet helemaal aan gewend is om een ondertiteling
bij de videos te regelen is hier de handleiding te vinden.
ZINNIGE DRADEN

De vereniging MerkWaardig bestaat dit jaar 35 jaar. Dit jubileumjaar heeft als thema “Zinnige draden” gekregen. Het jubileum wordt gevierd met een reizende tentoonstelling langs vier bibliotheken verspreid over Nederland. Op de tentoonstelling zijn het verenigingsproject, ledenwerken en jaarlappen te zien en er worden verschillende workshops gegeven. Eind april begint de rondreis in Burgum (Friesland)
Lees meer >

MAASDAMME COLLECTIE

Maak in het Amsterdams Museum kennis met ruim 130 creaturen, zoals Maasdamme de poppen in haar diorama’s zelf noemde. Maasdamme toonde met haar diorama's die ze vanaf de jaren '80 van de twintigste eeuw maakte een geschiedenis die zij en vele andere leeftijdsgenoten hier en in de voormalige koloniën nooit op school hadden geleerd. Van slavenhandel in de haven van Paramaribo, een marrondorp en de opstand van Tula tot meer eigentijdse scenes als een verbeelding van prostitutiedorp Campo Alegre op Curaçao.
Lees meer >

Stacey Esajas over de poppen
in de Maasdamme Collectie | Amsterdam Museum

MAN RAY EN MODE

De tentoonstelling in het Momu in Antwerpen verenigt de iconische fotografie en kunstwerken van Man Ray met modesilhouetten uit het interbellum en het werk van hedendaagse modeontwerpers en -fotografen die geïnspireerd zijn door zijn werk. De expo toont creaties van onder andere Chanel, Maison Lanvin, Madeleine Vionnet, Norine, Yves Saint Laurent, Martin Margiela, Olivier Theyskens en Dries Van Noten.
Lees meer >

Exploring Historical Embroidery:
An Intro to Blackwork | Scribble & Stitch

ERFGOEDDAG 2023 'WILD'

Van 23 april tot en met 1 mei organiseert Kant in Vlaanderen in samenwerking met het Kant en Textielcentrum Diest  een groot erfgoedevenement in het Belgische Diest. Centraal staat de handgemaakte kant.
Lees meer >

The Art of Making a Tapestry | Getty Museum

SYMBIOSE

In Museum de Kantfabriek is vanaf eind april een internationale tentoonstelling te zien met werk van Experikant uit Nederland, KantelinK uit België en kantklossters van het Deutsches Klöppelverband en papierkunstenaars uit deze drie landen.
Er is papierkunst te zien van Herman Coppus (NL), Sabine Jacobs (DE) en Bob Matthysen (BE)

Lees meer >

ROTSGEPRAAT

Cijfers rondom de klimaatverandering zijn voor velen abstracte begrippen. Nora van Klingeren neemt flarden uit de wetenschap als vertrekpunt om meer grip te krijgen op hetgeen ons boven het hoofd hangt: het poolijs smelt, de gletsjers verdwijnen, de oceanen worden warmer en de warme golfstroom zwakt af, luchtstromen veranderen, vissen migreren. Ze maakt hierover textiele werkstukken van vilt en zijde. Die zijn te zien in Galerie Hawar in Oldeberkoop.
Lees meer >

KLEUREN EN LIJNEN

Vanaf 29 april is er in het Leids Wevershuis een expositie te zien van het werk van Ans Zuijderhoudt. Volgens haar man Gerard was Ans een echte uitvinder. In welk domein van de kunst ze zich ook begaf, ze begon met ‘uitvinden’. Of het nu ging om gobelin weven, haar eerste grote liefde in de kunst, of, achtereenvolgend, tekenen, drukken of haar laatste grote passie: digitale kunst, ze deed het op een geheel eigen wijze, met als grote gemene deler haar fascinatie voor ‘Kleuren en Lijnen’.
Lees meer >

KLEUREN MET NAALD EN DRAAD

In een voormalige school in Amstelveen exposeren Miki Horstman en Viviane van Nieuwkerk hun patchwork en borduurwerk.
Lees meer >

KANT-TENTOONSTELLING EN DEMONSTRATIE IN HET HUIS VAN OSCAR

Het Huis van Oscar in Lier (Be) heeft van 18 - 23 april een bijzondere tentoonstelling over Lierse kant, ingericht t.g.v. Erfgoeddag 2023 die jaarlijks georganiseerd wordt  door Kempisch Erfgoed. In samenwerking met de vijf Lierse kantverenigingen worden er in het Atelier van Oscar uitzonderlijke kantwerken in privé-bezit tentoongesteld.
Er zal ook doorlopend een demonstratie kantborduren worden gegeven en bovendien is er voor kinderen én volwassenen gelegenheid om zelf een ‘kantje te borduren’. 

Lees meer >

Century of Color:
Maya Weaving & Textiles Endangered Threads

ZELF (MEE)DOEN? 

Hieronder vind je een aantal mogelijkheden om zelf mee te doen aan textielprojecten en evenementen. Ook een oproep plaatsen? Mail naar contact@textielplatform.nl

MASTERS ANGISA VOUWEN

In april 2023 start Tailors and Wearers een verdiepende lessenserie over de Afro-Surinaamse angisa. In 16 bijeenkomsten, waarvan 8 in het voorjaar en 8 in het najaar zullen plaatsvinden, leer je het stijven, maat nemen en de basis plooien te vouwen. Daarna leer je het creëren van de verschillende modellen zoals: strik feda, let them talk, dubbele feda, waaier creaties, opo-lanki, oto-baka, fini plooi, proysi-ede en is er ruimte om eigen creaties te maken. De cursus wordt in Rotterdam gegeven. Voor praktische informatie kijk onder Lees Meer.
Lees meer >

3 GEWELDIGE IDEEËN VAN EEN NORMAAL SNOER!
Sewing ideas

KIJK- EN DOE 3-DAAGSE/ KREAHUB

Tijdens de Museumweek 2023 organiseert Museum de Kantfabriek op 6,7 en 8 april de KIJK-en Doe 3-daagse. In een pop-up expositie tonen ze handwerstukken van alle handwerktechnieken die er in het textieldepot aanwezig zijn.
Een tijdelijke huiskamer biedt de bezoekers de gelegenheid om kennis te maken met deze technieken.
Breng je eigen handwerk mee en laat je inspireren!
Het handwerk café is dé ontmoetingsplek voor liefhebbers van textiele vormgeving en handwerken. Ook zonder handwerk is iedereen van harte welkom. Er is voldoende materiaal aanwezig om iets kleins zelf te maken.
Geopend van 11.00 – 17.00 uur.
Entree tijdens deze 3-daagse is gratis.

Lees meer >

Craft Ideas With Textile Artist Margaret Beal | Textile Art Techniques | Homemade Crafts

JUBILEUMDAGEN /KREAHUBS

Het Quiltersgilde zal in het kader van haar 40-jarig jubileum een zevental Kreahubs organiseren, verspreid over Nederland.
Tijdens deze Kreahubs zullen de quiltjes die zijn ingestuurd voor de Miniatuurtentoonstelling 2023 te zien zijn. Deze quiltjes zijn gemaakt door leden van het Quiltersgilde en geven een goed indruk van wat er allemaal mogelijk is met patchwork en quilten.
Bij de Make & Take tafels kunnen bezoekers aanschuiven om een klein werkje te maken of informatie over technieken te krijgen. Ook zijn er demonstraties te zien.
Quiltgroepen uit het land worden uitgenodigd om zich te presenteren, hun werk te laten zien en ontmoetingen mogelijk te maken met geïnteresseerden.
Op 21 en 22 april zijn de eerste twee bijeenkomsten in Hoogeveen. Voor praktische informatie en de data en locaties van de andere dagen zie onder Lees Meer.

Lees meer >

Trying Lace Net Darning |  a vintage 80s craft kit
Retro Craft Dreams

EERSTE HULP BIJ BORDUUR ONGELUKKEN /KREAHUB

Tijdens haar jubileumjaar organiseert Merkwaardig een reizende tentoonstelling.In vier bibliotheken (Burgum, IJmuiden, Breda en Apeldoorn) komen werken van leden van MerkWaardig te hangen, waar iedereen kan komen kijken naar bijzondere uitwerkingen van het borduurambacht. Daarnaast is er een woordenproject te zien met woorden die door leden zijn geborduurd.
In samenwerking met de bibliotheken wordt er een aantal workshops georganiseerd rond  verschillende borduurtechnieken.Tijdens deze borduurmiddagen kunnen mensen met een niet afgemaakt borduurwerk advies komen vragen aan de experts van Merkwaardig. Voor iedereen die nog nooit geborduurd heeft, zijn er kleine pakketjes om de beginselen van borduren uit te proberen. Je hoeft je niet vooraf op te geven maar kunt zo aanschuiven en meedoen.
Eind april kun je in Burgum terecht. Zie voor andere dagen en locaties onder Lees Meer.

Lees meer >

BORO SASHIKO POUCH
Slow Stitching Patchwork Project | Stitch with Rachel

Textielplatform is een initiatief van STIDOC, waarin deelnemen:
Twitter
Facebook
Website
TextielTube
Copyright © 2023 Textielplatform.nl, All rights reserved.


Wilt u uw abonnement wijzigen of opzeggen?
Hier kun je je voorkeuren wijzigen of uitschrijven van deze lijst

Email Marketing Powered by Mailchimp