Copy

Alles over cultuureducatie in Zeeland
Maart 2020

                                                            webversie  
 INHOUDSOPGAVE

Maatregelen coronavirus

In lijn met de maatregelen rondom het coronavirus zijn de activiteiten georganiseerd door Cultuurkwadraat t/m 6 april geannuleerd. Als je betrokken bent bij een activiteit nemen we deze week contact met je op. De medewerkers van Cultuurkwadraat werken vanuit huis. Zij zijn per mail bereikbaar.

Heb je een rit met De Cultuurbus geboekt? Kijk op onze website voor alle informatie of neem contact op met cultuurbus@cultuurkwadraat.nl.

Cultuurkwadraat wenst iedereen veel sterkte in deze tijden van onrust.

Eerste Zeeuwse Inspiratiedag Cultuuronderwijs groot succes!

Meer dan honderd professionals die zich bezighouden met cultuureducatie bezochten 4 maart de eerste Zeeuwse Inspiratiedag Cultuuronderwijs. Uit heel Zeeland kwamen leerkrachten, icc'ers, vertegenwoordigers van het culturele veld, bestuur en politiek samen in Slot Oostende in Goes. Zij gingen met elkaar in gesprek over de staat van het cultuuronderwijs in Zeeland. De dag werd prachtig samengevat in acht korte delen door spoken word artiest Jos Rouw. Lees de samenvatting op onze website. Cultuurkwadraat bedankt iedereen die onderdeel was van deze succesvolle eerste inspiratiedag! Foto: Martijn Fincke

Verdieping cultuuronderwijs

Acht scholen starten nieuwe projecten

Scholen die willen investeren in hun cultuureducatie komen in aanmerking voor het Stimuleringsbudget Verdieping cultuuronderwijs. Met deze stimulans – bestaande uit geld en advies – speelt Cultuurkwadraat in op de individuele behoefte van scholen. De afgelopen maand startten acht Zeeuwse scholen met een bijdrage uit dit budget nieuwe projecten. Lees hieronder over het multidisciplinaire en vak-doorbrekend project Mozart en een kerndoel-dekkende doorgaande leerlijn muziek.

Mozart, zijn leven en zijn werken

Zeven scholen van de Primas-scholengroep gaan samen met plaatselijke muziekverenigingen, vakleerkrachten muziek, beeldende vorming en dans een multidisciplinair en vak-doorbrekend project genaamd Mozart uitvoeren. Het doel is dat leerkrachten hun vaardigheden binnen de vakgebieden muziek dans, drama en vormgeving verder ontwikkelen. De leerkrachten van Onderdak, De Bergpadschool, De Wegwijzer, 't Klinket, De Goede Polder, De Lichtstraal en 't Paalhoofd gaan aan de slag met de ontwikkelvraag: 'Hoe begeleid ik kinderen in het bedenken en ontwerpen voor een opera en hoe reflecteer ik met kinderen op het proces en op het resultaat’. Cultuurkwadraat-adviseur Tessa Sonnemans begeleidt de scholen.

Zingen, bewegen, lezen & noteren, luisteren en muziek maken

Archipelbasisschool Tweemaster-Kameleon gaat het team scholen in het werken met een nieuwe methode voor muziekonderwijs. Het overkoepelende doel is dat de leerlingen van Tweemaster-Kameleon gedurende hun basisschooltijd kerndoel-dekkend muziekonderwijs krijgen. Vijf leerkrachten worden extra geschoold zodat zij collega’s kunnen coachen en de doorgaande lijn binnen muziekonderwijs en de vijf domeinen - zingen, bewegen, lezen & noteren, luisteren en muziek maken - kunnen bewaken. Binnen het project is er speciale aandacht voor dans. Zo gaat de school nauw samenwerken met omliggende dansscholen en dansverenigingen. Cultuurkwadraat-adviseur Tessa Sonnemans begeleidt de school.
Is jouw school klaar voor een verdere verdieping van jullie cultuuronderwijs? Lees meer over de mogelijkheden van het Stimuleringsbudget Verdieping cultuuronderwijs en maak een afspraak met een van de adviseurs van Cultuurkwadraat.
Lees verder op onze website

Samenwerken in cultuuronderwijs

Inspiratiebijeenkomsten Kinderkunstweek

In samenwerking met de Kinderkunstweek organiseerde Cultuurkwadraat inspiratiebijeenkomsten. Op zeven verschillende schoollocaties brachten we leerkrachten en kunstenaars samen. De Zeeuwse beeldend kunstenaars Kees Wijker, Bianca Runge, Ramon de Nennie en Agnes den Hartogh gaven de leerkrachten uiteenlopende praktische tips en handvatten voor creatieve lessen. Bianca Runge maakte deze foto tijdens een workshop bij basisschool De Horizon in Rilland.

Inventarisatie effecten corona-maatregelen

Verschillende belangenorganisaties doen een oproep om informatie te verzamelen om inzicht te krijgen in de gevolgen voor de culturele sector.  

De Kunstenbond maakt zich sterk voor zelfstandigen. Zzp'ers worden gevraagd hun problemen en gederfde inkomsten te melden via:
https://kunstenbond.typeform.com/to/YdKUkm 

De Boekmanstichting vraagt zowel zelfstandigen als culturele organisaties een enquête in te vullen om de impact van de maatregelen te onderzoeken:
https://nl.surveymonkey.com/r/MQY8H5M 

Leden van Kunsten '92 wordt gevraagd om relevante informatie te delen via info@kunsten92.nl

Website
Email
Facebook
Instagram
LinkedIn
Cultuurkwadraat • Kuiperspoort 12 • 4331 GS Middelburg