Copy
Novembar 2017

AKTIVNOSTI  U NOVEMBRU 2017. GODINE

Glavni događaj u mesecu novembru bilo je objavljivanje  publikacije „Tržište rada u Srbiji – položaj žena 45+ - Uskraćivanje prava na dostojanstven rad”,  koju je Udruženje “Žene na prekretnici” priredilo u saradnji sa SeConS grupom za razvojnu inicijativu. Publikacija je  jedinstvena po tome što je problematika rodne nejednakosti na tržištu rada prvi put prikazana po starosnim kategorijama, poredeći položaj mlađih i starijih žena, sa mlađim i starijim muškarcima. Publikacija je tako potvrdila da su, među ženama najugroženije pripadnice srednje i starije generacije i ukazala na specifične oblike ranjivosti koje pogađaju žene u godinama 45+.
22. novembra. Povodom objavljivanja publikacije odražana je Konferencija za predstavnike medija, u Medija centru, na kojoj je učestvovala i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković. Ona je tom prilikom iznela pohvale na račun publikacije i najavila da će to istraživanje uvrstiti u svoj godišnji izveštaj koji dostavlja Parlamentu. Štampanje publikacije podržala je UniCredit Banka.
Publikacija je doživela veliko interesovanje među medijima tako da je objavljeno nekoliko novinarskih članaka (Politika, Ilustrovana politika, Biznis & Financije) dok su radio i televizija to propratile nizom priloga (N1, TV Kopernikus, Studio B, Radio  Beograd 2, RTS TV dnevnik).
 
 
NASTUPI
25. novembra. Drugi značajan događaj je bio organizovanje panel diskusije na temu zadrugarstva “Zadruge - najjednostavniji oblik ekonomskog udruživanja  žena koje su ostale bez posla u godinama 45+. Diskusija je organizovana, u okviru multikongresa Serbian Visions 2017 u organizaciji nemačko – srpske privredne komore, u hotelu Radisson Blue Old Mill.  Povod je bio nedavno usvojen Zakon o zadrugama i mogućnost osnivanja različitih vrsta socijalno odgovornih kooperativa za obavljanje proizvodnje, zanata, promet roba, vršenje usluga, kao i drugih delatnosti. Učesnici panela su bili predstavnici vlade, zadružnog saveza, zadruga i međunarodne organizacije koja podržava ovaj vid ekonomskog osnaživanja. Diskusija je bila vrlo dobro posećena i izazvala je veliko interesovanje među ženama koje razmišljaju o efikasnim oblicima samozapošljavanja.


Panel diskusija o zadrugarstvu
U okviru istog događaja održana je još jedna panel diskusija na temu “Kakav je položaj žena starijih od 45 godina na tržištu rada u Srbiji?”. U diskusiji su pored predstavnika Udruženja i SeConS-a, kreatora publikacije,  učestvovale i jedna od polaznica edukativnog programa Udruženja i direktorka privatne agencije za zapošljavanje, što je omogućilo da se ova tema proširi izvan okvira statistike.
 
PROGRAM
U okviru tekućeg edukativnog „Programa 16 radionica plus”, održano je pet radionica na teme zapošljavanja, preduzetništva i komunikacije kao i dva psihološka savetovališta. 
 
2. novembra. “Osnove poslovne komunikacije”, koju je držala  Nevena Savić  iz kompanije Infostud. To je bila prva saradnja Udruženja sa Infostudom, vodećom platformom za zapošljavanje. Radionica se bavila najvažnijim elementima komunikacije -  od verbalne do društvenih mreža.
 
07. novembra.  “Šta treba znati kada se otpočinje sopstveni biznis”, radionicu o preduzetništvu držala je Snežana Nikolić i bavila se temama kao što su- pisanje biznis plana, registracija i vodjenje firme, marketing, knjigovodstvo, finansije i porezi. 
 
09. novembra. “Kako opstati u malom biznisu”, drugu radionicu o preduzetništvu vodila je Lela Saković, koja je govorila o PEST analizi,  odabiru pravne forme, poslovnoj strategiji, konkurenciji, zašto je potreban biznis plan, jedinstvenoj prodajnoj ponudi, marketingu, 4P, prednostima i nedostacima.
14. novembra. Radionica o Programima podrške za početnike u poslovanju-start-up, ponudila je najnovije informacije o finansijskoj podršci državnih institucija i agencija za nove preduzetnice, a predavač je bila Ljiljana Marković, viši stručni saradnik Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije.
21. novembra. “Iz ugla poslodavca“ je bila radionica na kojoj je Radmila Marić,  HR menadžer u firmi Kuehne + Nagel govorila o kriterijumima i metodama zapošljavanja, dok je Lela Saković iznosila osnove komunikacija sa potencijalnim poslodavcem .
 
16. i 23. novembra održana su psihološka savetovališta na teme "Stres i greške u mišljenju" i "Disfunkcionalno mišljenje i ponašanje”. Savetovališta je vodila psiholog Vesna Čekić  kroz primere, vežbe i diskusiju.
 
ČLANSTVO

29. novembra, nastavljajući  aktivnosti usmerene prema članicama Udruženja na  temu odgovornosti prema sopstvenom zdravlju, održan je razgovor o "Rekreaciji kao aktivnost za dobro zdravlje, raspoloženje i korisno korišćenje slobodnog  vremena".  O potrebi za rekreacijom,  vrstama i prednostima, o uslovima i mestima za rekreaciju, kao i preporukama stručnjaka, zdravstvenih radnika i onih koji upražnjavaju rekreaciju, govorila je saradnica i član Udruženja,  Slavica Rakić, koja je predsednik   Asocijacije "Sport za sve" u  Beogradu.

PARTNERSTVA
Udruženje "Žene na prekretnici" je pokrenulo saradnju sa dve značajne organizacije koje su znatno doprinele kvalitetu ponuđenih aktivnosti. Jedno je saradnja sa Infostudom, vodećom platforom za on-line zapošljavanje. Dve predstavnice Infostuda su učestvovale u radionicama Udruženja, čime su polaznice dobile najrelevantnije informacije  o pravilima i metodama za traženje posla preko interneta.
 
Saradnja je ostvarena i sa UniCredit Bankom, koja je ne samo uspešna u osnovnoj bankarskoj delatnosti, već i u ostvarivanju rodne jednakosti na radnom mestu. UniCredit Banka je pomogla štampanje publikacije „Tržište rada u Srbiji – položaj žena 45+, i ponudila druge vidove saradnje, kako kroz razne treninge i obuke za nađe polaznice, tako i kroz tehničku pomoć u oblasti  socijalnog preduzetništva i zadrugarstva.
 
Copyright © 2017, Udruženje Žene na prekretnici, All rights reserved.

Hoćete da promenite kako primate ovaj email?
Možete ažurirati vaše podatke ili se odjaviti sa liste za slanje


This email was sent to <<Email adresa>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Udruženje "Žene na prekretnici" · Beogradska 8 · Belgrade 11000 · Serbia

Email Marketing Powered by Mailchimp