Nyhetsbrev

Kära läsare,

I höst är det 40 år sedan AC/DC stod för första gången på svensk mark med den nya sångaren, Brian Johnson. För att uppmärksamma detta har vi valt att göra en djupdykning i de skandinaviska datum på "Back In Black" turnén. Frågorna är många, vad hände egentligen i Köpenhamn? Hade bandet med sig sin helvetesklocka? Och stämmer det att bandet käkade burgare på Clocks hamburgerrestaurang på Södermalm i Stockholm?
 
  

Låt oss börja med att spola tillbaka bandet till 1980. AC/DC hade precis startat sin "Back In Black" turné i Edmonton (Kanada) följt att fyra månaders turnerande genom Nordamerika och England, innan de slutligen kommer till Danmark i oktober 1980.

Den 19 november åkte Stefan Lundin (anställd av EMA Telstar som turnéledare) till Köpenhamn för att möta upp bandet. När de senare anländer till Odd Fellow Palæet märker de att scenen är alldeles för liten och gigget ställs in. Stefan berättar "Konserten i Köpenhamn ställdes in samma morgon, vi åkte ut till lokalen och märkte att de hade alldeles för liten scen. En slags jazz scen." Stefan tog beslutet att tillsammans med bandet flyga till Stockholm, en dag tidigare än planerat och checkar in bandet på Hotell Malmen (numera Scandic Malmen). Mittemot hotellet låg hamburgerrestaurangen Clocks, där bandet ska ha spenderat kvällen. 
 
 

Då var det gigdag, Stefan möter upp bandet i lobbyn och promenerar med bandet till Göta Lejon som bara ligger ett par hundra meter från hotellet, där bandets roddare redan är på plats och riggar inför kvällens konsert. En konsert som verkar ha genomförts utan den nu fyrtio år senare, legendariska helvetesklockan. Stefan berättar att de lämnade klockan i England innan de flög in till Köpenhamn. Detta för att samtliga konserter i Skandinavien var inbokade på små scener där klockan troligtvis inte skulle rymmas. Nästa gång man såg klockan var den 24 november i Kiel, Tyskland.

Några historier från fans som var på Göta Lejon:
  • "Jag var där, första raden parkett, det var helt underbart! Kom ut i foajen efteråt, tog av mig min vita Bon Scott t-shirt som jag bar som en tribut, och vred ur den, det forsade, jag var helt dyngsur av ren och skär rock'n'roll svett" - Richard Averdahl
     
  • "Vid ett tillfälle tappade Brian sin keps (eller ryckte vi av dem..?) som vi lät gå gänget runt innan vi kastade upp den igen. Starkaste minnet är under 'High Voltage' när Brian ville att publiken skulle svara på 'hiiiigggggh'. Aldrig tidigare hört ett sådant vrål. Titta bakåt upp mot balkongen som ta me fan såg ut att gunga. Ett grymt tryck!" - Olle Östergård
 
 

Dagen efter konserten, 21 november, flyger bandets roddare tillsammans med Stefan till Oslo för att förbereda den sista konserten från den skandinaviska delen av "Back In Black" turnén. Medans bandet spenderar sin lediga dag i Stockholm. Bandet flyger till Oslo den 22 november och spelar på Chateau Neuf (eller som den kallas i folkmun "Sjattå Nøff") en konsert som bland annat Petter Baarli, gitarrlegenden från Backstreet Girls, ska ha upplevt.
 
 
 
Har ni lagt märke till boken "The Göta Lejon Concerts"? En bok som fotografen Thomas Hagström lanserat i samarbete med Acdcmachine. Den 64-sidiga boken innehåller bilder tagna från AC/DC's och Iron Maidens konserter på Göta Lejon 1980/81.

Boken släpptes 5 april 2010 och såldes då exklusivt från Acdcmachine. Idag har vi, i regel, ett fåtal böcker i lager. Läs mer om boken nedan:
The Göta Lejon Concerts 1980-81
The Göta Lejon Concerts 1980-81
SEK315.00
View

Vinnare i "BIG BALLS" utlottningen

Som medlem i Acdcmachine är man automatiskt med i utlottning av AC/DC relaterade vinster. Årets första utlottning var med bildboken "Big Balls" i potten.
Vinnaren är Erik Andersson från Huddinge. Stort grattis!

Medlemskap i Acdcmachine

Acdcmachine är en ideell förening där alla intäkter går direkt till att arrangera evenemang och medlemsresor med AC/DC-koppling. För att kunna bibehålla vår verksamhet är våra betalande medlemmar helt ovärderliga och den försäljning vi har genom vår webshop är nödvändig för att finansiera verksamheten. Vårt medlemskap är uppdelat i tre olika nivåer

Brons (99kr/år)
Bronsmedlemskapet är ett stödmedlemskap där man väljer att stödja föreningslivet.

Silver (199kr/år)
Silvermedlemskapet är en mellannivå för de som vill prova på ett medlemskap. Det som skiljer "Silver" nivån från "Brons" är ett man får den senaste "Overdose - the international fanzine" tidning, när den släpps. Det är föreningens egna AC/DC tidning som trycks på papper av hög kvalitet och innehåller olika typer av texter med koppling till AC/DC.

Guld (299kr/år)
Guldmedlemskapet är vårt största paket. Förutom de ovannämnda så får man en medlems t-shirt som är exklusivt framtagen för medlemmar, finns i storlekarna S-XL. Vi designar en ny t-shirt varje år och skickar ut till våra guldmedlemmar.

Är du inte medlem? Så kan du enkelt teckna ett medlemskap här: 
Bli medlem idag
Vad tycker du om Acdcmachine? 

Vi har valt att plockat ihop ett formulär där ni kan berätta för oss vad ni tycker. Ta gärna tid på er att svara på frågorna. Vi vill veta vad du tycker vi kan förbättra. Gå in på: https://forms.gle/abTe3CYHpxJTi1jD8

Tack på förhand!

“Whiskey, gin and brandy
With a glass I'm pretty handy
I'm trying to walk a straight line
On sour mash and cheap wine
(“Have a drink on me” 1980)
 

Väl mött,

Copyright © 2020 Acdcmachine, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp