Copy
Arjan en Aartje Paas zijn sinds 2011 werkzaam voor Mission Aviation Fellowship (MAF). Als pilotengezin, wonen ze in Liberia, West Afrika. Eerder werkten ze in Australië, Oeganda en Zuid-Soedan. In de loop van 2019 zullen ze verhuizen naar Papua New Guinea.
Nieuwsbrief niet goed te lezen? Klik hier!
Monrovia, april 2019
“De HEER is opgestaan!” “Hij is inderdaad opgestaan!” Dat is de groet waarmee men elkaar hier begroet op paaszondag. De opstanding van Jezus geeft hoop in ons leven. Samen met onze kinderen volgen we een Bijbelstudie over die hoop en de vreugde die dat geeft. Ondanks moeilijkheden in het leven mogen we vol vreugde zijn en uitzien naar een beter leven.

Onze ‘moeilijkheden’ zijn misschien verwaarloosbaar in vergelijking met de moeilijkheden van zoveel mensen om ons heen, maar toch hebben ze een flinke impact op ons. Na bijna 4 jaar moeten we afscheid nemen van onze vrienden, onze collega’s, ons huis, de campus, het MAF programma, de stad Monrovia en Liberia. Afscheid nemen doet pijn en het wordt niet minder moeilijk naarmate je er meer ervaring in krijgt. Vooral in de zendingswereld is afscheid nemen een steeds terugkerend iets.
 
De avonturen van de kids in de afgelopen maanden:
 
Boven: touwtje springen met opa en oma & Ethan's 7de verjaardag;
Onder: Rachel's 11de verjaardag & alle kinderen van het team tijdens een team etentje.
 

In de afgelopen jaren hebben we het MAF programma vanuit niets zien opgroeien tot een druk programma, waarin we best een tweede vliegtuig kunnen gebruiken. Onze passagiers zijn erg dankbaar voor MAF’s aanwezigheid in Liberia. Door onze vluchten kunnen zij hun werk veel efficiënter uitvoeren. Voor een heel aantal zou het niet mogelijk zijn geweest om in bepaalde gebieden te kunnen werken als MAF er niet was. Hoewel een aantal wegen geasfalteerd worden, is het grootste gedeelte nog onverhard en vol met gaten. Een Ghanese dokter die vanuit Zwedru met Arjan meevloog zei: “De reis hier naartoe duurde 15 uur. Het grootste deel van de trip was ik misselijk en moest ik overgeven vanwege het schudden in de auto.” De terugvlucht naar Monrovia duurde maar een uur en was erg comfortabel.
 
 
De nood in Liberia is nog steeds erg hoog. Er zijn verbeteringen in gezondheid en onderwijs, maar het gaat allemaal erg langzaam en op kleine schaal. Een aantal weken geleden had Arjan meer psychiaters en psychologen in zijn vliegtuig (4 in totaal) dan dat er in Liberia werkzaam zijn. De groep was vanuit de VS op bezoek bij een project voor de opvang van mentaal invalide mensen. Dit project, het enige van dat soort in Liberia, wordt aangestuurd door de enige psychiater in Liberia.
 

Samen met zijn team behandelt hij ruim 1800 patienten. De medicijnenvoorraad voor de behandeling van mentale aandoeningen (ook de enige voorraad in Liberia), wordt opgeslagen in een kastje zo groot als ons badkamerkastje. De resultaten die geboekt worden zijn positief en geven reden voor dankbaarheid, maar er is nog zoveel meer nodig.

In februari hebben we voor het eerst een vlucht gedaan naar en in Guinea. Dit land, dat in het noorden aan Liberia grenst, verkeert in een vergelijkbare staat als Liberia. De infrastructuur is erg slecht of ontbreekt helemaal en er is grote behoefte aan betrouwbaar en veilig transport. Het ziekenhuisschip van Mercy Ships, dat in Conakry aangemeerd ligt, vroeg MAF Liberia om twee van hun dokters naar het noorden van Guinea te vliegen. De vlucht was een mooie gelegenheid een aantal landingsbanen te bekijken en om de samenwerking met de lokale authoriteiten te ‘proeven’. De trip was een succes en er worden plannen gemaakt om binnen afzienbare tijd regelmatig naar en in Guinea te vliegen.

Aartje is alle dagen druk met de thuisscholing van de oudste drie. De combinatie van thuisscholing met een levenlustige peuter, een zwangerschap en tropische temperaturen, is niet altijd even gemakkelijk. Toch kunnen we terugkijken op een goed jaar. In de komende weken wordt het schooljaar afgesloten, maar in Nederland zullen de kinderen nog een aantal weken meedraaien in ‘hun’ klassen. 

Op 30 mei hopen we aan te komen in Nederland. Tot die tijd zijn we nog druk met uitzoeken, verkopen en inpakken van onze spullen. Daarnaast hebben we ons gewone werk thuis en in het MAF programma en moeten we onze taken overdragen aan onze opvolgers.

Tot ongeveer half augustus zullen we in Nederland verblijven. In deze periode hopen we onze nieuwe baby te verwelkomen. Ook willen we u graag ontmoeten, om bij te praten en om onze waardering voor uw steun te uiten. Komt u ook op zaterdag 22 juni? We zien er naar uit u te ontmoeten!
 
Hartelijke groet uit Monrovia,
Arjan & Aartje


 
DIT MOOIE WERK STEUNEN? KLIK HIER

 
TFC NIEUWS

Inmiddels ligt de voorjaarskledingverkoop weer achter ons. Ook dit keer was de belangstelling en het enthousiasme groot. De verkoop heeft ruim €10.000 opgebracht!
 

 
RESERVEER ALVAST IN UW AGENDA!! 
 
D.V. zaterdag 22 juni: ontmoetingsmiddag Arjan en Aartje. Binnenkort volgt meer informatie.
Hartelijk welkom!
 
En dan alvast een herinnering voor de jaarlijkse stroopwafelverkoop! Direct na de zomervakantie, in september, kunt u deze heerlijke lekkernij weer aanschaffen. Houdt u er alvast rekening mee?
Zou u, of uw vereniging, school, club etc., het leuk vinden als Arjan & Aartje iets komen vertellen over hun mooie werk in Liberia?

Mail naar tfcpaas@gmail.com voor meer informatie en om een afspraak in te plannen!
De Nieuwsbrief is bedoeld om u op de hoogte te houden van de ervaringen van de familie Paas. De verzending van de Nieuwsbrief wordt verzorgd door de Thuisfrontcommissie in samenwerking met MAF Nederland. Als u zich op wilt geven voor ontvangst van de nieuwsbrief of Arjan & Aartje als
supporter wilt ondersteunen, dan kunt u zich aanmelden via de website www.maf.nl. Wijzigingen (adres, e-mail, supportbedrag etc.) kunt u doorgeven aan adres@maf.nl of aan MAF Nederland, Postbus 7, 7390 AA, TWELLO. Vermeld daarbij dat het om de familie Paas gaat.

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Mission Aviation Fellowship · Postbus 7 · Twello, 7390 AA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp