Copy
Nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging voor Bloedtransfusie
oktober 2019
Tipje van de sluier: nieuw NVB-logoErik Beckers

Heeft u al een slogan ingezonden voor de NVB? Dat kan nog tot het einde van het jaar. Weet u hoe u de NVB het beste in een zin kunt vatten? Aarzel dan niet. U kunt er gratis toegang tot het NVB/TRIP-symposium 2020 mee verdienen.

De slogan dient de NVB-activiteiten te onderstrepen. Nog even op een rijtje:

Wat kenmerkt de NVB?

  • Het is een breed platform voor alle professionals in de bloedtransfusie;
  • Alle activiteiten van donor tot patiënt zijn van belang;
  • De NVB omvat de gehele transfusieketen;
  • Het gaat niet alleen om bloedproducten, maar ook om (nieuwe) therapieën, zoals cellulaire toepassingen en therapeutische afereses;
  • Daarnaast zijn ook diagnostiek, research en onderwijs belangrijke pijlers.

We ontvangen graag Nederlandstalige teksten, die echter wel geschikt zijn voor een Engelse vertaling. U kunt uw inzending sturen naar secretaris@nvbtransfusie.nl.

Voorproefje


In de volgende nieuwsbrief onthullen we ons nieuwe logo. Voor nu licht ik alvast een tip van de sluier op. Laat het u inspireren!

Erik Beckers, voorzitter

Contributie: vergeet niet te betalen!

Beste leden,
In september van dit jaar ontving u de factuur voor het lidmaatschap van de NVB over 2019. Helaas heeft nog lang niet iedereen die voldaan. Zou u, indien u nog niet betaald heeft, de €25,- alsnog willen storten?
Bij voorbaat dank!
Harry de Wit,
Penningmeester NVB
Oproep: abstracts en inzendingen Van Dijkprijzen

Op woensdag 13 en donderdag 14 mei 2020 vindt het NVB-TRIP Symposium weer plaats. Tijdens de bijeenkomst worden zoals elk jaar prijzen toegekend aan de beste ingezonden abstracts. Ook worden de Van Dijkprijzen weer bekendgemaakt. Wilt u meedoen? Dan kan het geen kwaad nu alvast na te denken over uw inzending!

Abstracts 2020
Abstracts kunnen worden ingediend over wetenschappelijk onderzoek of over casuïstiek. Ingezonden wetenschappelijke abstracts worden beoordeeld door de wetenschappelijke commissie: geaccepteerde abstracts worden als poster gepresenteerd en mogelijk ook geselecteerd voor orale presentatie of een korte ‘poster pitch’. Posters dingen mee naar prijzen in verschillende categorieën.
 
Van Dijk prijzen
De Van Dijk prijzen worden toegekend voor de beste afstudeerscriptie en het beste proefschrift, afgerond in 2019 op het gebied van bloedtransfusie. Op de website kunt u meer over deze prijzen lezen. Meedingen? Dien uiterlijk 15 maart 2020 een kopie van uw proefschrift of afstudeerscriptie in, samen met een aanbevelingsbrief van de supervisor of (co)promotor aan de secretaris van de NVB (secretaris@nvbtransfusie.nl).
 
Geslaagde bijeenkomst Deskundigheidsbevordering Hemovigilantie
 
Op donderdag 3 oktober 2019 vond de vijfde deskundigheidsbevordering voor hemovigilantiemedewerkers plaats in het Maastricht UMC+, dat de locatie beschikbaar stelde. Het was een geslaagde dag: er waren meer aanmeldingen dan capaciteit.
 
Het programma was zeer gevarieerd. Het eerste onderwerp was het ontstaan van problemen in het laboratorium door Daratumumab-gebruik onder patiënten. Manon Dello besprak de oplossing om testcellen te bewerken. Daarna besprak Judith Lie een casus transfusiereactie of incident, waarbij het belang van de hemovigilantie en de tijd die vrijgemaakt moet worden om ingewikkelde incidenten uit te zoeken zichtbaar werd. Het derde praatje ging over transfusiereacties, gezien vanuit het perspectief van arts Erik Beckers. De verschillende reacties werden benoemd met handvatten om de reactie in te delen in de juiste categorie. Daarna sprak Gerda van Grootveld over 12 jaar TRIX: waarom is het opgezet, wat heeft het ons gebracht en hoe gaan we verder.
 
Na een lekkere lunch sprak Rinie van Wordragen over 2 maal kruisbloedafname, hoe doe je dat in de praktijk, wat zijn de valkuilen. De dag werd afgesloten door cardiothoractaal radioloog Miranda Snoeren, zij gaf uitleg over het beoordelen van de X-thorax. Daarna kon er volop worden geoefend.
 
Het was een leuke, informatieve dag, waarbij volop ruimte was voor discussie. Wij bedanken het MUMC+, de organisatie en alle sprekers voor deze geslaagde dag.
 
Oproep:
Voor het organiseren van een volgende deskundigheidsbevordering zijn wij op zoek naar enthousiaste hemovigilantiemedewerkers, sprekers, onderwerpen en locaties, meld je aan via deskundigheid-hemovigilantie@nvbtransfusie.nl.
 

Cursus: Update hemostase

Een tweedaagse interactieve cursus over de diagnostiek en behandeling van stollingsstoornissen. Deze vindt plaats op 31 oktober en 1 november in het Conference Centre Leeuwenhorst te Noordwijk.

U kunt zich inschrijven voor deze cursus via www.sophiakindergeneeskunde.nl.

Voor meer informatie en het volledige programma kunt u op de NVB-website terecht.

Kennisplatform Transfusiegeneeskunde
regio ZO

21 november: Onderwijsbijeenkomst Casuïstiek

Bij deze nodigen wij u van harte uit voor de Onderwijsbijeenkomst van het Kennisplatform ZO op donderdagmiddag 21 november. Deze themamiddag is volledig gewijd aan casuïstiek uit de ziekenhuizen en van Sanquin. Onder meer is er een blok over zwangerschap, antistoffen en wat daar al niet bij komt kijken voor de diverse betrokkenen.
U kunt het volledige programma bekijken en u inschrijven via de website van de NVB: www.nvb-tripsymposium.nl/Aanmelden Onderwijsbijeenkomst 21 november.

Najaarsbijeenkomst Consortium Transfusiegeneeskundig Onderzoek
 
Locatie: Maliebaanzaal – UMCU – Heidelberglaan 100, Utrecht. De bijeenkomst is gratis. Meld u zich alstublieft wel even aan. Doelgroep: Onderzoekers en betrokkenen of geïnteresseerden in transfusiegeneeskundig onderzoek
 
Deze bijeenkomst bestaat uit twee onderdelen: onderzoeksvoorstellen en een update van de drie researchprojecten die naar aanleiding van de brainstormmiddag van 29 maart van start zijn gegaan.
 
INSCHRIJVEN kan via het aanmeldformulier
Na inschrijving ontvangt u aanvullende informatie.
 
Namens de Consortium werkgroep,
Dorothea Evers en Erik Beckers

 
Promoties

De NVB feliciteert de volgende promovendi:
11 september, Ada Gillissen, Towards better prognostic and diagnostic strategies for Major Obstetric Haemorrhage, Universiteit Leiden
27 september, Anna van Beek, Factor H family proteins in health and infectious disease, Universiteit van Amsterdam
9 oktober, Aggrey Dhabangi, Transfusion in sub-Saharan Africa: Blood Products, Clinical Care and Community Perceptions, Universiteit van Amsterdam
14 oktober, Raul Aguirre Gamboa, Integrative omics to understand human immune variation, Rijksuniversiteit Groningen
22 oktober, C. Salvagno, Immune cell complexity in the tumor microenvironment of breast cancer, Universiteit Leiden
25 oktober, R.M. Koch, Immunological interplay between host and pathogen, Radboud Universiteit Nijmegen
30 oktober, Michele Eisenga, Iron deficiency and erythropoietin excess: two sides of the same coin?, Rijksuniversiteit Groningen
4 november, Katharina Mattes, Biology of acute myeloid leukemia stem cells, Rijksuniversiteit Groningen
6 november, Linda Joosse, A Dynamic Balance: Regulatory and inflammatory T-cell responses in inflammatory bowel disease, Erasmus Universiteit Rotterdam
14 november, Judith Wienke, Local and systemic profiles of inflammation, adaptation and regulation at the interface between tissue and immunity, Universiteit Utrecht
18 november, J.K. Freitas Leal, Red blood cell stress: a challenge to homeostasis, Radboud Universiteit Nijmegen
19 november, M.F.S. Lindenbergh, Triggers for the release of extracellular vesicles from dendritic cells - Implications for antigen presentation, Universiteit Utrecht
19 november, H. Benonisson, Mechanisms of melanoma-targeting antibody therapy in mice, Universiteit Leiden
21 november, E.J.F.M. de Kruijf, Biology of cytokine-induced hematopoietic stem and progenitor cell mobilization, Universiteit Leiden
26 november, Dian Winkelhorst, Fetal and Neonatal Alloimmune Thrombocytopenia evidence based screening, Universiteit Leiden

Landelijk Hemaferese Symposium 2020

Op 6 maart 2020 vindt in het LUMC het Landelijk Hemaferese Symposium 2020 plaats, een vervolg op het voormalige Haagse Hemaferesesymposium.
Op dit moment kunt u zich nog niet inschrijven, maar op de website van Boerhaave Nascholing kunt u al wel meer lezen over het programma en de locatie.
Facebook
Tweet
Email
Copyright © 2019 Nederlandse Vereniging voor Bloedtransfusie NVB. Deze nieuwsbrief werd vervaardigd door Heesakker Tekst en Communicatie, www.heesakkertekst.nl in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Bloedtransfusie (NVB).


Wilt u wijzigingen aanbrengen in de manier waarop u deze emails ontvangt?
Verander uw voorkeuren of meld u af als ontvanger van de nieuwsbrief


This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Nederlandse Vereniging voor Bloedtransfusie NVB · Prinseneiland 67-A · Amsterdam, 1013 LM · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp