Copy
Nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging voor Bloedtransfusie
maart 2019
NVB-TRIP Symposium: interessant programma

Heeft u zich al ingeschreven?

Over minder dan twee maanden vindt het jaarlijkse NVB-TRIP Symposium plaats. Over iets meer dan een maand ontvangt u het Symposiumblad, met daarin het volledige programma, alle abstracts en de agenda en notulen voor de ALV, die traditiegetrouw op donderdagochtend 16 mei zal plaatsvinden. Inmiddels buigt de wetenschappelijke commissie zich over de dankbare taak om 52 abstracts te beoordelen. Hieronder nogmaals de belangrijkste feiten op een rijtje.Programma en inschrijven
Op onze website vindt u de meest actuele versie van het programma.
U kunt zich inschrijven via het online inschrijfformulier. De prijzen zijn:
    1dag   2 dagen   Avondprogramma  
NVB-Leden   € 70   € 115   € 35  
Niet NVB leden   € 90   € 135   € 35  
Accreditatie is aangevraagd bij de NIV, NVKC, NVVI, NVML, NVK en ABSG.

Locatie en overnachtingen
Het symposium wordt gehouden in Congrescentrum en hotel ReeHorst in Ede. Het is mogelijk om tegen een gereduceerde prijs te overnachten in hotel ReeHorst. Reserveringen kunt u regelen via hotel@reehorst.nl, o.v.v. NVB-TRIP symposium.
Het is al bijna zover, meld u aan! 
Vrijdagmiddag 29 maart van 14.00-17.15 uur:

Brainstormsessie Consortium
in het UMC Utrecht


Degenen die zich hebben aangemeld krijgen nog een laatste update van het programma, met ook praktische informatie. Wilt u zich nog aanmelden, dat kan nog tot 28 maart,15.00 uur, via deze link: Inschrijven Consortium 29 maart.
Het Consortium hoopt met ieders input na de brainstormsessie een grootschalig transfusiegeneeskundig onderzoeksproject van de grond te tillen dat er werkelijk toe doet. Verder zullen drie jonge researchers hun onderzoeksproject presenteren. Zij hopen op uw reactie en discussie met de zaal.
Zie voor meer informatie en het programma de website: http://nvbtransfusie.nl/events/samen-denken-en-samen-doen-consortium-brainstormbijeenkomst/.                                                                                                                              
- Dorothea Evers, voorzitter Consortium Transfusiegeneeskundig Onderzoek

Geslaagde sessie Deskundigheidsbevordering Hemovigilantie


Op woensdag 13 maart 2019 was er een deskundigheidsbevordering voor hemovigilantie-medewerkers. Atalmedial had hiervoor hun vergaderruimtes beschikbaar gesteld. Het was een geslaagde dag met een maximale opkomst. Er stonden zelfs collega’s op een wachtlijst.

Het ochtendprogramma begon met een presentatie over het Jaarverslag: wat zet je er eigenlijk in, welke statistieken verwerk je enz. Het leverde een leuke discussie op waarbij de NIAZ norm- en jaarplanning ook naar voren kwamen.
De volgende presentatie ging over het bezoek van het NIAZ aan het Alrijne ziekenhuis. Hoe heeft het Alrijne ziekenhuis het aangepakt en wat werd er van het hemovigilantieteam verwacht. Omdat een aantal collega’s binnenkort bezoek krijgen van het NIAZ sprak deze presentatie veel mensen aan.
Als afsluiter van de ochtend was er een interactieve sessie over het onderwerp Informed consent. Dit is een onderwerp binnen de hemovigilantie waarover veel te doen is. Aan de ene kant zijn er de NIAZ norm en richtlijn en aan de andere kant de (veelal beperkte) mogelijkheden binnen een organisatie. In groepjes werden verschillende stellingen besproken en aanbevelingen gedaan.

Het middagprogramma begon met een presentatie over bloedtransfusie bij rampen. Hoe wordt er mee omgegaan in een organisatie en wat is hierbij de rol van een Klinische chemicus en (transfusie)laboratorium. Een erg actueel onderwerp.
Vervolgens was er een presentatie over een casus waarbij bloedproducten zijn meegegaan in een ambulance van het ene ziekenhuis naar het andere en waarbij een transfusiereactie is ontstaan. Wie is er dan verantwoordelijk en had deze transfusie überhaupt wel toegediend mogen worden? Een mooie brug naar de afsluitende presentatie over de logistiek van bloedproducten. Hierin werd aan de hand van stellingen verschillende logistieke (met mogelijke knelpunten)routes van een bloedproduct besproken, een leuke interactieve sessie waarin veel verschillen naar voren kwamen.

 
Kennisplatform Transfusiegeneeskunde ZO
Goed bezochte themamiddag Stamceltransplantatie


Op 21 maart 2019 organiseerde het Kennisplatform Transfusiegeneeskunde regio Zuidoost een regionale bloedtransfusiemiddag met als thema “Stamceltransplantatie” (SCT). Hieronder een kort verslag en een uitnodiging voor de volgende bijeenkomst op 21 november.


Na een korte inleiding door dr Eva Rombout werden er twee filmpjes getoond. Eén persoonlijk verhaal, gemaakt door een SCT-patiënt, waarin men kon zien hoe zij het beleefde. En een filmpje over allogene SCT. Waarna werd vervolgd met een aantal presentaties, waarin de 100 aanwezigen verder informatie kregen over de transfusieproblematiek die deze groep patiënten met zich meebrengt in academische en niet-academische setting. 

Foto: De presentoren op de Onderwijsbijeenkomst, vlnr:
Erik Beckers, Dorothea Evers, Annegeet van den Bos, Judith
Somers, Manon Dello en Ron Straat.
 

Dr Dorothea Evers gaf brede uitleg over diverse facetten van SCT. Ze focuste in het bijzonder op ABO incompatibele allogene stamceltransplantatie: wat maakt dat eigenlijk uit?  Dr Erik Beckers nam de zaal mee in de resultaten van een onderzoek dat hij deed in het MUMC naar verschillen in transfusiebehoefte bij ABO-incompatibele mismatches. Manon Dello gaf praktische uitleg rondom logistiek en onderzoek in het laboratorium. Drs Judith Somers legde uit hoe wordt gezocht naar de meest geschikte donoren en Ron Straat en drs Annegeet van den Bos vulden het programma aan met interessante casuïstiek.
Niet een heel gemakkelijk onderwerp, Stamceltransplantatie, maar met dank aan de presentatoren is het plaatje door alle informatie een stuk completer geworden. 


CASUÏSTIEK GEVRAAGD
Volgende bijeenkomst: donderdag 21 november, in het Máxima Medisch Centrum Veldhoven.
Op 21 november zal de bijeenkomst geheel in het teken staan van Casuïstiek. Was er in uw ziekenhuis, bij Sanquin of instelling een interessante casus op het brede terrein van de transfusiegeneeskunde, en wilt u dit delen met collega’s, mail dan naar Onderwijsbijeenkomst@sanquin.nl. Wij nemen dan contact met u op.

Schrijf ons!

De NVB heeft sinds kort een centraal emailadres voor communicatie: communicatie@nvbtransfusie.nl. Dit emailadres kunt u vanaf nu gebruiken als u vragen, verbetersuggesties of onderwerpen heeft voor de website of social media. Het emailadres wordt gelezen door de leden van de communicatiecommissie en de webmaster.  U kunt hier ook promoties en andere evenementen melden om op de wetenschapsagenda te plaatsen. Wij hopen zo snel te reageren op uw mails.
Promoties

De NVB feliciteert onderstaande promovendi met hun (aanstaande) promotie. Door op de naam van een promovendus te klikken komt u meer te weten over het promotie-onderzoek.

Edwin de Vrij, 27 februari, Reversible Suppression of Hemostasis in Hibernation and Hypothermia, Rijksuniversiteit Groningen
Caroline Zwiers, 12 maart, Hemolytic disease of the fetus and newborn, Universteit Leiden
C.B.C.A.G. Geven, 15 maart, Targeting adrenomedullin in sepsis, Radboud Universiteit Nijmegen
P. van der Heiden, 20 maart, Control of cytomegalovirus viremia after T cell depleted allogeneic stem cell transplantation, Universiteit Leiden
Christine Bruggeman, 22 maart, Expression and function of Fc-gamma receptors; Binding of Immunoglobulin G and its glycoforms, Universiteit van Amsterdam
Coco de Koning, 28 maart, Immune Reconstitution after Allogeneic Hematopoietic stem Cell Transplantation in Children, Universiteit Utrecht
Maaike Rijkers, 29 maart, Challenges in platelet transfusion from storage to alloimmunization, Universiteit van Amsterdam
G. Cavalli, 10 april,  Regulation of inflammatory responses by Interleukin 37, Radboud Universiteit Nijmegen
Erinke van Grinsven, 10 april, Sources and significance of neutrophil heterogeneity, Universiteit Utrecht
M.A. Loeven, 16 april, Complement regulation by heparan sulfate and factor H on the endothelial glycocalyx, Radboud Universiteit Nijmegen
Sulima Geerman, 17 April, Localization, phenotype and function of CD8+ T cells in the bone marrow, Universiteit van Amsterdam
I.L.A. Bodewes, 17 april, Interferon in Sjögren's Syndrome and Other Systemic Autoimmune Diseases: A driver of disease pathogenesis and potential treatment target, Erasmus Universiteit Rotterdam
Y. Klaver, 24 april, Immune Treatments of Solid Tumors and T Cell Monitoring, Erasmus Universiteit Rotterdam
H. van den Heuvel, 25 april, Heterologous Immunity in Organ Transplantation, Universiteit Leiden
P. Reinink, 25 april, Activation of the immune system by self and bacterial lipids, Universiteit Utrecht

Agenda

4 april - Masterclass door Paul Frenette en Matthew Porteus: Innovative cellular approaches for transfusion medicine, Sanquin, Amsterdam
5 april - Sanquin Spring Seminar: Innovative cellular approaches for transfusion medicine, Sanquin, Amsterdam
15 - 16 mei -  NVB-TRIP Symposium 2019, ReeHorst Ede
Copyright © 2019 Nederlandse Vereniging voor Bloedtransfusie NVB. Deze nieuwsbrief werd vervaardigd door Heesakker Tekst en Communicatie, www.heesakkertekst.nl in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Bloedtransfusie (NVB).


Wilt u wijzigingen aanbrengen in de manier waarop u deze emails ontvangt?
Verander uw voorkeuren of meld u af als ontvanger van de nieuwsbrief


This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Nederlandse Vereniging voor Bloedtransfusie NVB · Prinseneiland 67-A · Amsterdam, 1013 LM · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp