Copy
View this email in your browser
NIEUWSFLITS

In deze extra nieuwsbrief aandacht voor het vrijwilligersuitje op zondag 3 november, de informatiebijeenkomst voor de Doepark vrijwilligers en meer:
  • Uitnodiging VRIJWILLIGERSUITJE zondag 3 november
  • Informatiebijeenkomst Doepark vrijwilligers en overige belangstellenden
  • Stadsprijs 2019
  • Nacht van de Nacht bij de Wateregge
  • Parkwerkgroep
  • Doepark de Hagen in de pers
  • Aardappelen voor de voedselbank
UITNODIGING VRIJWILLIGERSUITJE ZONDAG 3 NOVEMBER

Op zondag 3 november is er een uitje voor de vrijwilligers van Stichting Natuurhus Almelo. Het is een uitje waarmee we iedereen die op welke manier dan ook betrokken is bij Stichting Natuurhus Almelo willen bedanken voor zijn/haar inzet!

Inmiddels hebben zich reeds ruim 20 vrijwilligers aangemeld voor het uitje! Er zijn op allerlei manieren vrijwilligers actief voor het Natuurhus, zoals de vrijwilligers in het Doepark, de vrijwilligers van het Natuurhus aan de Deldensestraat, de redactie van het Natuurhus blad, de bestuursleden van de zes SNA verenigingen, het SNA bestuur, de projectgroep paviljoen, de werkgroep interieur, de werkgroep horeca, de werkgroep tentoonstelling, de Groene Visite en de parkcommissie. Alle vrijwilligers zijn uitgenodigd voor 3 november! 
 
Het programma:
12.30 uur vertrek per touringcar vanaf de parkeerplaats bij het wijkcentrum de Schelf in Almelo
13.45 uur Ontvangst met koffie en appelcake in het Duurzaamheidscentrum van Assen
16.30 uur In Restaurant Rheezerbelten in Hardenberg staat een stamppottenbuffet voor ons klaar
19.00 uur Aankomst Almelo
 
Aanmelden voor het vrijwilligersuitje kan nog tot vrijdag 25 oktober bij Mini Eshuis: 
eshuis2014@gmail.com

 
 
INFORMATIEBIJEENKOMST DOEPARK VRIJWILLIGERS EN OVERIGE BELANGSTELLENDEN
 
Op 9 november nodigen we alle vrijwilligers uit in de Bleekkerk voor een tweede informatiebijeenkomst over de voortgang van Doepark de Hagen, het paviljoen en de planning omtrent de bouw van het paviljoen, de vervolgcursus buurtmoestuin en de tweede basiscursus buurtmoestuin, het kettingzaagproject, de aanleg van een tiny forest in het Doepark en problematiek rond stikstof en Pfas.
 
Locatie: Bleekkerk, Hofstraat 1, Almelo
Start bijeenkomst: 9.30 uur
Einde bijeenkomst: 11.00 uur


Iedereen is van harte welkom!
STADSPRIJS GEMEENTE ALMELO
 
De plannen voor het Doepark krijgen de definitieve vorm en ook het paviljoen zit er aan te komen! Iedereen kijkt er naar uit om zijn intrek te nemen in het nieuwe onderkomen.
 
Ook de Almelose burger is positief over de aanpak van het Doepark, de buurtmoestuin en
de natuurspeelplaats, waar honderden kinderen met ouders op afkwamen tijdens de mooie zomer.
 
De Gemeente Almelo reikt tweejaarlijks de Stadsprijs uit, een prijs voor personen of organisaties
die een bijzondere  bijdrage leveren aan de stad.  De Stichting Natuurhus Almelo maakt het voormalige Hagenpark mooier, groener, educatiever en leuker! Wij hopen dan ook in aanmerking te komen voor deze Stadsprijs 2019.
 
U kunt ons daarbij helpen en steunen door ons voor te dragen voor de Stadsprijs 2019. Dat kunt u doen tot uiterlijk 7 november op:
 

www.almelo.nl/stadsprijs
 
We maken dan kans op de hoofdprijs van € 3000, -- , een bedrag dat we ten goede laten komen
aan het paviljoen of het park. De prijsuitreiking is 13 december 2019.
 
Steun ons, stem op ons, samen maken we Almelo mooier!
 
Bestuur Stichting Natuurhus Almelo.

 
NACHT VAN DE NACHT BIJ DE WATEREGGE

Op zaterdag 26 oktober is het alweer de 15e landelijke editie van de Nacht van de Nacht. Op deze dag wordt extra aandacht gevraagd voor het belang van een donkere nachtelijke hemel voor mens, milieu en dier.

In oktober wordt het steeds vroeger donker en daarbij gaat op zaterdag 26 oktober de klok ook een uur terug. Helaas brandt er veel te veel, vaak onnodig, kunstlicht. Het is een unicum om in Nederland nog een donkere hemel te zien. Tijdens de Nacht van de Nacht doven we het licht en nemen u mee de prachtige, donkere natuur in. Het wordt een leuke, leerzame avond voor volwassenen en kinderen.

De Nacht van de Nacht is met name een moment om stil te staan bij de enorme rijkdom van de natuur om ons heen en onze unieke planeet gezien in het grotere perspectief van het universum. Na deze avond kijkt u anders naar de hemel en de natuur. “Tijdens de avondwandeling langs de Gravenallee wordt er verteld over het leven van vleermuizen, uilen en nachtvlinders. En hopelijk zien en horen we ze ook”, aldus Truus Hoesseler van IVN Almelo. Daarnaast neemt een verhalenvertelster de bezoekers mee in een spannend verhaal en kinderen kunnen met verschillende proefjes hun zintuigen testen. “En de bezoekers worden getrakteerd op een ritje met een huifkar. Het is namelijk een eindje lopen naar de start van de wandeling. Daarom brengen we bezoekers van de boerderij naar het startpunt van de wandeling en weer terug”, vult Miriam ten Velde van de Wateregge aan.

“Als het een mooie donkere nacht is kun je veel sterren zien. En daar valt zoveel moois over te vertellen”, aldus Edwin Sarink van AstronA. Bij historische boerderij Erve de Wateregge en op de Gravenallee gaan de lichten uit, vandaar dat dit een perfecte plek is om op 26 oktober de sterren te bewonderen door een telescoop en de verhalen te horen over de planeten en sterrenhemel. De avond is ook zeer geschikt voor ouders met kinderen vanaf 7 jaar.

Eén tip! Kleed u vooral warm en trek laarzen of waterdichte schoenen aan!

Locatie: Bolkshoekweg 1 in Almelo
De inloop is om 19.30 uur met een kopje koffie of thee en iets lekkers.
De kosten zijn €3. Kinderen tot 12 jaar betalen €1.
Aanmelden kan via
.

De avond wordt verzorgd door de vrijwilligers van stichting Natuurhus Almelo, de Groene Loper en Erve de Wateregge.

PARKWERKGROEP
 
Uit de groep vrijwilligers die in het Doepark werkzaam zijn, is een parkwerkgroep geformeerd, die bestaat uit: Piet Entius, Harrie Kuiphuis, Martin Peeters, Martin Bergevoet, Marthijs Ekkel, Roos de Vries, Annelie Heerink-Nekkers en Ben Heerink. Martin Mulder zal als adviseur bij het park betrokken blijven. In de volgende nieuwsbrief zal de werkgroep zich voorstellen. Zij gaan ook in overleg met de gemeente over beheer en onderhoud van het Doepark.

 

DOEPARK DE HAGEN IN DE PERS

De pers volgt de vorderingen en ontwikkelingen in het park op de voet. In iedere nieuwsbrief lichten we enkele artikelen uit. Dit keer een artikel uit de Tubantia en een reportage van Aavisie, beide besteden aandacht aan het zeer geslaagde oogstfestival op zondag 6 oktober.
Oogstfestival in het Doepark
AARDAPPELEN VOOR DE VOEDSELBANK

Op zaterdag 2 november worden de aardappelen uit de buurtmoestuin die net geoogst zijn uitgedeeld aan vrijwilligers én aan de Voedselbank. Er zijn dit eerste oogstjaar verrassend veel aardappelen geoogst. Mede daarom is er kortgeleden al een oogstfestival gevierd. Daar was van alles te proeven van de buurtmoestuin aardappelen; zoals patat, chips en aardappelen van de grill. Ook werd er gestempeld met aardappelen. 

In totaal zijn er zes soorten aardappelen gepoot in de buurtmoestuin, zowel vroege als late rassen. 
  • De vroege rassen kunnen worden geoogst vanaf juni tot en met augustus.
  • De halfvroege rassen kunnen worden geoogst vanaf begin augustus tot eind september.
  • De late rassen kunnen worden geoogst vanaf eind september tot half oktober.
Bezoek onze website voor een uitgebreid overzicht van de activiteiten van AstronA, KNVV, 't Iemenschoer, Groei&Bloei, IVN Almelo en NIVON
VERSTUUR NAAR GEINTERESSEERDEN
Facebook Natuurhus Almelo
Twitter Natuurhus Almelo
Website Natuurhus Almelo
Email Natuurhus Almelo
Copyright ©  2019 Stichting Natuurhus Almelo, All rights reserved.


U krijgt deze e-mail omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief van Stichting Natuurhus Almelo.

info@natuurhusalmelo.nl

Wilt u uw voorkeuren wijzigen? En als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen, kunt u zich hier afmelden.

Email Marketing Powered by Mailchimp