Copy
View this email in your browser
In deze nieuwsbrief brengen we u op de hoogte van de activiteiten van de zes verenigingen, de aanleg van Doepark de Hagen en het paviljoen. 
 • Uitnodiging nieuwjaarsreceptie
 • Nieuwe website Natuurhus Almelo
 • AstronA nu officieel een vereniging
 • De parkwerkgroep stelt zich voor
 • In kerstsferen met Groei en Bloei
 • Bouw bijenstal 't Iemenschoer van start
 • Stand van zaken paviljoen
 • Doepark de Hagen in de pers
 • Zeer geslaagde Nacht van de Nacht
 • Vrijwilliger uitgelicht: Hans van Gerwen
 • Fijne feestdagen
 • Tips
UITNODIGING NIEUWJAARSRECEPTIE

Op 11 januari willen we graag met onze leden, vrijwilligers, buren van Doepark de Hagen en overige geïnteresseerden proosten op het nieuwe jaar! Dat doen we dit keer bij Hof 88, naast de receptie is het namelijk ook mogelijk om de film ‘The biggest little farm’ te kijken. Vanaf 14.00 uur wordt de film vertoond en om 15.30 uur start de receptie, deze duurt tot 18.00 uur. Mochten er tijdens de receptie ook nog geïnteresseerden zijn voor de film, dan wordt deze nogmaals vertoond. We hopen samen met jullie het nieuwe jaar te kunnen inluiden!

Graag aanmelden via info@natuurhusalmelo.nl Dit in verband met de catering en het tegengaan van verspilling. Bij voorbaat dank!

Bekijk hier de trailer van "The Biggest little Farm".
NIEUWE WEBSITE STICHTING NATUURHUS ALMELO

De website van onze stichting heeft een nieuw jasje gekregen. Een nieuwe frisse uitstraling en een andere indeling. Het hoofdmenu is opgedeeld in: HOME, EDUCATIE, OVER ONS, DOEPARK DE HAGEN, DOE MEE, ACTUEEL EN CONTACT. Op de homepage worden enkele projecten en werkgroepen uitgelicht, ook de actuele nieuwsberichten kunt u op onze homepage lezen, net als de activiteitenkalender met daarin alle activiteiten van onze groene verenigingen. Ook zullen we iedereen via de website op de hoogte houden van de voortgang van de bouw van het paviljoen, de buurtmoestuin, het Tiny Forest en veel meer. Er is nu ook een DOE MEE onderdeel op de website, daar kan je je aanmelden als lid, vriend, groenpartner of vrijwilliger. Nieuwsgierig geworden naar de website? Neem dan een kijkje!
ASTRONA NU OFFICIEEL EEN VERENIGING

Op 5 december kreeg AstronA een heel mooi kado van de Sint, op die dag hebben penningmeester Bas Smit, secretaris Bert Doldersum en voorzitter Edwin Sarink de oprichtingspapieren getekend. Gefeliciteerd allen! Wij wensen jullie veel succes met het ledenwerven. Nieuwsgierig naar de activiteiten van Astronomie Onderwijs Almelo, ga dan naar onze website
DE PARKWERKGROEP STELT ZICH VOOR:

De leden van de parkwerkgroep zijn Martin Peeters, Harry Kuiphuis, Annelie en Ben Heerink, Martin Bergevoet, Marthijs Ekkel, Rosaly de Vries en Piet Entius. Martin Mulder is de deskundige adviseur. De Parkwerkgroep heeft tot taak het bedenken, aansturen en uitvoeren van het (groen)onderhoud van Doepark De Hagen.

Zo’n park vraagt om een goed beheer en onderhoud. Bij het Doepark staat een container met gereedschappen en materialen. De leden van de parkwerkgroep zijn tevens de sleutelhouders. Zij openen op woensdag- en zaterdagmorgen de container en de poort van de moestuin. Aan het eind van de morgen wordt alles weer netjes afgesloten. Om dit park te onderhouden heb je nogal wat man(vrouw)kracht nodig. En we mogen ons gelukkig prijzen met een grote groep enthousiaste vrijwilligers. Voor hen is het belangrijk te weten wat er zoal gedaan moet worden. En om dat in goede banen te leiden is de parkwerkgroep gevormd. Deze bestaat uit 8 vrijwilligers die ook elke week in het park aan het werk zijn. Het is de bedoeling dat zij aan de hand van een uitgebreid onderhoudsplan de vrijwilligers aansturen in alle werkzaamheden. Maar de PWG is ook de groep die contacten heeft met het bestuur, de gemeente, de wijkagent en andere instanties.

Naast deze werkzaamheden staan er nog enkele grote projecten op stapel, zoals de buitenlokalen, de beleef- en beweegtuin voor ouderen en het paviljoen. Al met al een prachtige uitdaging om op deze schitterende plek een Doepark te realiseren voor jong en oud!

Piet Entius
Lees het hele artikel van Piet Entius op onze website.
IN KERSTSFEREN MET GROEI EN BLOEI
 
Op 7 december was de kerstworkshop van Groei en Bloei in het Natuurhus. Henny van der Veen en Annelieke Huurneman hebben de workshop voorbereid om er voor te zorgen dat iedereen een mooie, originele kerstkrans kon maken. Veertien deelnemers hebben van een leuke ochtend genoten. Ter afsluiting van deze gezellige ochtend kreeg iedereen een drankje en een hapje. En daarna vertrokken ze trots naar huis om de krans een mooi plekje te geven.
BOUW BIJENSTAL 'T IEMENSCHOER VAN START!
 
Op maandag 23 december gaat de schop, de kraan liever gezegd, in de grond om de fundering te leggen voor de bijenstal c.q. verenigingsstal van ’t Iemenschoer. De afgelopen maanden is de projectgroep druk bezig geweest om de benodigde financiën binnen te halen en met een donatie vanuit het Glazen Café in Bornerbroek van € 2.500,- staat niets de bouw van een duurzame bijenstal bij boerderij Peeze in de weg.
 
De stal zal meerdere functies krijgen: allereerst wordt de stal gebruikt om de kwaliteit van de volken te garanderen door koninginnenteelt uit te voeren, daarnaast zullen de nodige educatieve activiteiten worden georganiseerd voor de jeugdige inwoners van de gemeente.
Op termijn zullen ook alle andere inspanningen van de vereniging op de locatie worden uitgevoerd.
 
In de boerderij zelf is een slingerruimte getimmerd, waar op korte termijn een honingslinger, wassmelter en kunstraatmachine worden geïnstalleerd. Ook is de vereniging met een actie gestart waarbij sponsoren in RVS vereeuwigd worden langs de wanden van de bijenstal ( 100 euro per RVS-cel).

Bouwtekening: Bouwkundig Adviesbureau Rob Hazelhoff
STAND VAN ZAKEN PAVILJOEN
De bouwvergunning voor het paviljoen is binnen, dat betekent dat de planfase nu voorbij is en dat er op korte termijn kan worden gestart met de bouw van het paviljoen in Doepark de Hagen. Afgelopen vrijdag is de eerste vergadering van het bouwteam geweest, bij de volgende vergadering, eind januari zullen zij een planning presenteren. De financiering is nog niet helemaal rond, het bestuur van Stichting Natuurhus Almelo gaat kijken naar aanvullende financiering.
DOEPARK DE HAGEN IN DE PERS

De pers volgt de vorderingen en ontwikkelingen in het park op de voet. In iedere nieuwsbrief lichten we een of meerdere nieuwsbronnen uit. Dit keer is het een artikel in de wijkkrant Almelo Centrum. 
ZEER GESLAAGDE NACHT VAN DE NACHT

Op 26 oktober was het 's avonds een drukte van jewelste bij Erve de Wateregge. Het was weer Nacht van de Nacht. In het donker gingen de bezoekers op pad. In drie groepen werden ze, met een ritje in een huifkar, vanaf de boerderij naar het beginpunt van de wandeling gebracht. Na ongeveer 100 meter het bos in te lopen kwamen de mensen aan bij een verhalenvertelster. Zij zat verkleed in een donker hoekje met wat kleine lantaarntjes om zich heen. Zij vertelde een heel spannend verhaal voor m.n. de kinderen. Daarna kwamen ze bij een man die veel over uilen en vleermuizen wist te vertellen. Hij had enkele opgezette dieren meegenomen en wist zelfs een echte bosuil op te roepen, die de oproep beantwoorde met zijn geluid.

Toen ging de wandeling verder langs de nacht-insecten en nachtvlinders. In een donkere omgeving, op een groot wit doek met een lamp erboven, kan men veel insecten op het doek zien komen. Deze werden gedetermineerd en er werd over verteld. Als laatste activiteit in het bos kon men de zintuigen testen. Kinderen konden hier verschillende dingen proeven, ruiken en voelen, zonder ze te zien. Het horen en zien had men in het donkere bos al geoefend. Enkele volwassenen durfden het ook aan om hier aan mee te doen. Aan het eind van het laatste pad werden de bezoekers weer opgehaald door de huifkar, om terug te gaan naar de boerderij.

Na terugkomst van de wandeling door het bos konden kinderen en ouders bij de Wateregge wat drinken, kijken naar een presentatie van Astrona en marshmallows roosteren boven het vuur. De sterrenkijkers zijn niet opgesteld door AstronA, er was helaas geen heldere hemel. Al met al was het een hele gezellige Nacht van de Nacht.
VRIJWILLIGER UITGELICHT: HANS VAN GERWEN

Hans van Gerwen is vrijwilligerscoördinator en hij helpt bij de aanleg en het onderhoud van het Doepark.

Hans van Gerwen (links op de foto) is samen met Martin Peeters vrijwilligerscoördinator, vanuit die hoedanigheid zit hij ook in de projectgroep paviljoen en sinds kort ook in het bouwteam. Want het is de bedoeling dat ook vrijwilligers gaan helpen bij de bouw. "De vrijwilligers zullen heus geen ingewikkelde bouwtechnische taken krijgen, maar we hebben ondersteuning nodig bij het plaatsen van de houten buitenwanden, materiaal afvoeren, dakplaten leggen, maaiveld egaliseren, kozijnen plaatsen en meer van dat soort taken," vertelt Hans. Hij hoopt dat als de bouw start er zich nog nieuwe vrijwilligers zullen melden. "Nu zijn er ongeveer 30 actieve vrijwilligers in het park, het zou toch mooi zijn als dat er 50 worden."

Hans is meestal samen met zijn vrouw Marja op de woensdag- en zaterdagmorgen aan het werk in het Doepark. "We hebben een erg leuke club mensen, iedereen gaat altijd met plezier aan de slag. Een van de eerste dingen die ik doe als ik in het park ben is kijken of de stroming loopt, als dat niet zo is ga ik kroost en blad weghalen om ervoor te zorgen dat het water weer doorstroomt. Daar wordt ik nou blij van!"

FIJNE FEESTDAGEN!
TIPS:
 • Lezing de kosmische draaimolen door Robert van Lente - donderdag 16 januari, van 20.00 uur tot 22.00 uur. Locatie: Natuurhus, Deldensestraat 205, Almelo
  Toegang € 3,00 (leden AstronA gratis).  

   
 • Langlauf- en wandelweekend
  vrijdag 7 t/m zondag 9 februari in de Harz, Naturfreundehaus Oderbrück op basis van halfpension. Kosten ongeveer € 70,- voor Nivon-leden, € 80,- voor niet Nivon-leden.
   Meer informatie: Robert Kramer robertkramer59@gmail.com. Inschrijven kan tot 5 januari en vol = vol.

   
 • Film 'Land, water en lucht in vogelvlucht'
  woensdag 26 februari, van 20.00 tot 22.00 uur. Informatieavond in combinatie met de film van Ella Roelfs.

  Locatie: De Schouw, Kerkplein 3, Almelo.
  Toegang € 1,00 leden Groei en Bloei  en niet-leden € 3,00.

   
Bezoek onze website voor een uitgebreid overzicht van de activiteiten van AstronA, KNVV, 't Iemenschoer, Groei&Bloei, IVN Almelo en NIVON
VERSTUUR NAAR GEINTERESSEERDEN
Facebook Natuurhus Almelo
Twitter Natuurhus Almelo
Website Natuurhus Almelo
Email Natuurhus Almelo
Copyright ©  2019 Stichting Natuurhus Almelo, All rights reserved.


U krijgt deze e-mail omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief van Stichting Natuurhus Almelo.

info@natuurhusalmelo.nl

Wilt u uwvoorkeurenwijzigen? En als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen, kunt u zich hier afmelden.

Email Marketing Powered by Mailchimp