Copy
View this email in your browser
In deze nieuwsbrief brengen we u op de hoogte van de activiteiten van de zes verenigingen, de aanleg van Doepark de Hagen en het paviljoen. 
 • Bouw paviljoen in de startblokken!
 • Een ontmoeting in het Hagenpark
 • IVN Almelo, bereikbaar en ideeën voor doeners 
 • AstronA en Corona
 • Vereniging voor veldbiologie (KNNV) kijkt vooruit
 • Groei en Bloei: Geniet van de natuur!
 • Bijenstal voor 't Iemenschoer krijgt vorm
 • Vrijwilliger uitgelicht: Marcella Huttner
 • De nieuwe projectleider, Martin Stortelder, stelt zich voor
 • Tips

BOUW PAVILJOEN IN DE STARTBLOKKEN!

Blije gezichten van voorzitter Hans oude Luttikhuis en de bestuursleden van Stichting Natuurhus Almelo (SNA) als zij het bericht ontvangen dat het college van de gemeente Almelo op 14 april de garantiestelling voor de lening van SNA heeft goedgekeurd.
De goedkeuring van de garantiestelling voor de lening was naast de inmiddels verstrekte bouwvergunning het enige wat nog ontbrak om te kunnen starten met de bouw van het paviljoen.
De opdracht om te gaan bouwen kan daarom nu aan het bouwbedrijf verstrekt worden. 


Het is een mijlpaal voor SNA in het nu meer dan twee jaar lopende traject om in de gemeente Almelo een spraakmakend park met daarin een prachtig paviljoen te realiseren. Een nu al inspirerende plek, midden in de stad, voor jong en oud, waarin mensen elkaar kunnen ontmoeten en genieten van de omgeving. 
Want er is voor elk wat wils, spelen, relaxen, natuur zien en opsnuiven. Daar sluit het paviljoen op aan, waar op termijn de gelegenheid zal zijn om een drankje en/of een hapje te bestellen.

Een kijkje nemen? Dat kan, het park is vrij toegankelijk en er zijn regelmatig enkele vrijwilligers aanwezig die het park onderhouden.

 

EEN ONTMOETING IN HET HAGENPARK

Ben van Veenen, bestuurslid SNA, bezocht op 2e paasdag Doepark de Hagen. Door zijn toevallige ontmoeting van een moeder met haar zoontje in het park verraste zij hem met de reden van haar bezoek. Hierbij een impressie van zijn bezoek.

Ben vertelt: "Hoewel ik vanuit het bestuur van de Stichting Natuurhus Almelo (SNA) best druk ben met het Hagenpark, ben ik er al lang niet meer geweest. Dus een goede aanleiding om eens een kijkje te nemen. 
Wat me direct opviel is het nieuwe gebouw van ZorgAccent. Ik vind het een stuk mooier dan voorheen, maar hoewel het wat hoger en dichter op het park staat, past dit wel veel beter. En het park ziet er verzorgd uit, dankzij de inzet van de parkwerkgroep.

De vijver, het beekje en de waterspeelplaats lagen er prachtig bij. Toevallig kwam ik er een dame met haar zoontje tegen. Ik vroeg of ze in de buurt woonde of wellicht op 2e paasdag familie bezocht. Geen van beide, ze blijkt er regelmatig vanuit Vroomshoop (!) naar toe te gaan, om in deze Corona tijd even op een mooi buitenplekje met haar zoon te zijn. Ons park heeft vele functies …." 
 
IVN ALMELO, BEREIKBAAR EN IDEEËN VOOR DOENERS

Ook IVN Almelo heeft in verband met de coronacrisis risicovolle activiteiten, cursussen en excursies geannuleerd. Wel zijn ze bereikbaar voor allerlei natuurgerelateerde educatieve vragen en tips. Je kunt ze mailen via ivn.almelo@gmail.com

Mocht de verveling toeslaan in deze coronatijd dan zie je hierbij een paar ideetjes om 'natuurlijk' bezig te blijven.
 • Beleef de lente! 
  Bekijk een live natuuruitzending in een nest en leer hoe je meer vogels in je tuin kan krijgen
 • Maak je eigen nestmateriaalhouder
  Buiten zijn de vogels momenteel druk in de weer met het bouwen van hun nestjes. Voor deze nestjes hebben ze een heleboel soorten materiaal nodig, zoals: takjes, stokjes, mos, gras, veren en blaadjes. Ze vliegen dag in dag uit naar het nest toe met nieuwe materialen. Zoek jij nog wat leuks om te doen? Help de vogels een handje door nestmateriaal voor ze op te hangen in de tuin. Daar zullen de vogels heel blij mee zijn en het is zelf erg leuk om naar te kijken. (bron website IVN)

   
Wil je op de hoogte blijven, bezoek dan de website via https://www.ivn.nl/afdeling/almelo
ASTRONA EN CORONA

De reguliere sterrenkijkavond van AstronA kon vanwege de coronarichtlijnen niet doorgaan. In plaats daarvan werden de leden op donderdag 26 maart uitgenodigd voor een zogenaamde  livestackingavond. Bas Smit, lid van de vereniging, plaatste voor deze gelegenheid een telescoop met camera in de tuin. (Zie afbeelding) De telescoop geeft beelden door die via de camera gestapeld worden naar een YouTube kanaal. Via dit kanaal konden de leden de beelden thuis volgen en werd het commentaar bij de beelden gegeven door Bas en Edwin Sarink. 
Vragen of opmerkingen gedurende de sessie konden de leden via een chatfunctie doorgeven. 

Er zijn twee voordelen bij het gebruik van livestacking. Het eerste voordeel is dat bij livestacking meer details en kleuren van onder andere sterrenstelsels en nevels te zien zijn dan bij het kijken door de eigen telescoop. Tweede voordeel is dat er veel mensen tegelijkertijd kunnen deelnemen aan de sessie.
 
De deelnemers hebben deze avond het volgende gezien.
De Planeet Venus, Pleiaden (M45), Vlamnevel (NGC2024), Orionnevel (M42), Markarians ketting (M84), Leo Triplet (M65, M66, NGC3628), Komeet/2019 Y4 (ATLAS), Sigaar sterrenstelsel (M82). 

De livestackingavond was een groot succes en daarom gaat AstronA dit soort activiteiten, zolang de crisis duurt, vaker organiseren. Hun doel is om nog meer mensen te laten meegenieten va deze prachtige digitale bijeenkomsten. 
Misschien komt er binnenkort wel een speciale aflevering over de maan! 
Volg de website of de berichten via 
facebook!

 
VERENIGING VOOR VELDBIOLOGIE (KNNV) KIJKT VOORUIT

De KNNV volgt net als andere verenigingen de gedragscode in verband met de coronacrisis zoals die door de overheid is opgesteld. Dus de voorlopig de geplande activiteiten, die het KNNV vaak in samenwerking met het IVN doet, gaan niet door.

Maar een vooruitblik laat zien dat het KNNV in november 2020 een cursus mossen herkennen organiseert.
Onder deskundige leiding van mossenkenner Rudi Zielman geeft de KNNV afdeling Twenthe een korte cursus in het Natuurhus te Almelo. 

Het theoretische deel van de cursus beslaat twee avonden, 4 en 18 november 2020. En tijdens een excursie op zaterdagochtend 7 november oefenen de deelnemers het herkennen van mossen buiten. 


Ben van Veenen, voorzitter afdeling Twente hoopt dat het dit jaar nog mogelijk is om gezamenlijk deze leuke natuurstudie te doen.

Onderstaande afbeelding: Muisjesmos
GROEI EN BLOEI: GENIET VAN DE NATUUR!

Voorzitter G&B Almelo, Annelieke Huurneman zegt: “Als ik naar buiten kijk, zie ik een uitbundig bloeiende voorjaarstuin. Wat heerlijk dat in tijden van binnen zitten vanwege het coronavirus de tuin zich laat zien in al haar pracht.”  

Door deze bewustwording kreeg Annelieke het idee om elke dag een andere bloeiende plant of en struik te fotograferen. Ze begon met de fotoserie op 24 maart jongsleden en het is haar tot nu toe gelukt om iedere dag een andere bloem te fotograferen. Het is iedere dag weer een uitdaging voor Annelieke maar het lukt haar en misschien moet ze dit nog ………… dagen volhouden? 

Haar devies is: “ Geniet van de natuur, die laat zich niet tegenhouden.”  

Groei en Bloei heeft alle activiteiten afgelast tot eind juni 2020. Kijk op de 
website voor de planning van bijvoorbeeld het Open Tuinen Weekend.

Onderstaande afbeelding: Malus Rudolf
BIJENSTAL VOOR 'T IEMENSCHOER KRIJGT VORM

Met inachtneming van de regels omtrent de coronabesmetting zijn er regelmatig enkele vrijwilligers op de bouw om de nieuwe verenigingsstal bij boerderij Peeze vorm te geven.
De fundamenten zijn gelegd en het metselwerk is inmiddels afgerond. Op dit moment verrijst de houten constructie die het dak zal gaan dragen. Een aardige klus omdat de stal een bijzondere vorm heeft. Op de balkconstructie komen dakplaten die bedekt worden met sedum. Dit zijn een soort vetplantjes die veel vocht kunnen opnemen in de bladeren. Ze kunnen goed tegen langdurige droogte en verdragen hitte. 
 
De actie van de vereniging, waarbij sponsoren voor het project in RVS vereeuwigd worden, in een raatcel langs de wanden van de stal, loopt nog. Maak gebruik van deze gelegenheid door 100 euro in te leggen zodat je naam in RVS aan de wand van de bijenstal zal prijken. (Contact via imkersvereniging “
t Iemenschoer”) Het RVS materiaal waaruit raatcellen worden gestanst wordt ter bescherming van de bijenstal langs de voorzijde van de stal aangebracht.

 
VRIJWILLIGER UITGELICHT: MARCELLA HUTTNER
 
Marcella Huttner is vrijwilliger in het Doepark,
in het bijzonder de moestuin. 

Marcella heeft zich als vrijwilliger opgegeven omdat zij in de buurt van het park woont en de ontwikkeling van het Doepark leek haar een goed en zinvol project. 
Ze is graag buiten bezig en werd gelijk enthousiast toe ze de ontwikkeling van het park zag. Ze sloot zich aan bij de moestuincursus en werd een enthousiaste speler in het moestuinteam. Samen iets moois maken in de buitenlucht, daar geniet ze van.

Zorgen, is haar leven. Toen de zorg voor mensen en nu voor alles wat groeit en bloeit, maar ook genieten van kinderen en kleinkinderen. Sportief en altijd in beweging want ze wandelt, fietst en kookt ook graag. " Ik ben een gezelligheidsdier zegt ze, maar kan ook heel goed alleen fietstochten maken van een paar uur." 
Vorig jaar overleed haar partner, Gerard. Door zich in de natuur nuttig te maken vergeet ze haar zorgen en eenzaamheid. "Gerard heeft nog een tijdje meegeholpen in het Doepark. Een fijne gedachte voor mij in de wetenschap dat hij hier soms nog aanwezig is."
De nieuwe projectleider, Martin Stortelder, stelt zich voor
Lees het verhaal van Martin op onze site
Tips
 • Groen om te doen
  Met de IVN campagne #groenomtedoen bieden we dagelijks een groene tip die je thuis, in je tuin of op je balkon kunt uitvoeren. Van virtueel wandelen tot een broeikasje maken. 
  Meld je nu aan!
 • Blijf thuis en doe mee met de #natuurdichtbij fotochallenge
  https://www.natuurenmilieuoverijssel.nl/nieuws/blijf-thuis-en-doe-mee-met-de-natuurdichtbij-fotochallenge

Bezoek onze website voor een uitgebreid overzicht van de activiteiten van AstronA, KNVV, 't Iemenschoer, Groei&Bloei, IVN Almelo en NIVON
VERSTUUR NAAR GEINTERESSEERDEN
Facebook Natuurhus Almelo
Twitter Natuurhus Almelo
Website Natuurhus Almelo
Email Natuurhus Almelo
Copyright ©  2019 Stichting Natuurhus Almelo, All rights reserved.


U krijgt deze e-mail omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief van Stichting Natuurhus Almelo.

info@natuurhusalmelo.nl

Wilt u uwvoorkeurenwijzigen? En als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen, kunt u zich hier afmelden.

Email Marketing Powered by Mailchimp