Copy
View this email in your browser
In deze nieuwsbrief brengen we u op de hoogte van de activiteiten van de zes verenigingen, de aanleg van Doepark de Hagen en het paviljoen. 
 • Nieuw tenue voor vrijwilligers SNA
 • Proostmoment start bouw paviljoen
 • Nacht van de Nacht in aantocht!
 • Paddenstoelenexcursie in Almelo
 • Opening bijenstal van 't Iemenschoer bij boerderij Peeze
 • Doepark de Hagen in de pers
 • Infoavond met Cor Bras van Wico planten
 • Wij zoeken jou!
 • Tips
NIEUW TENUE VOOR VRIJWILLIGERS SNA

Onze vrijwilligers, die voor Stichting Natuurhus Almelo (SNA) wekelijks werkzaamheden verrichten in de moestuin, het park schoonhouden, snoei-en maaiwerkzaamheden verrichten, zijn vanaf nu herkenbaar in het Doepark. Zij hebben een mooie lichtgrijze polo gekregen met daarbij een donkergrijze bodywarmer, met het natuurhuslogo.

De vrijwilligers zijn elke woensdag- en zaterdagmorgen van 9.30-12.00  in het park aanwezig. Hebt u een vraag of wilt u iets melden, de vrijwilligers staan u met plezier te woord. Zonodig kunt u een mailbericht sturen via doeparkwerkgroep@gmail.com.

PROOSTMOMENT START BOUW PAVILJOEN

Namens zes groene verenigingen, Nivon, KNNV, 't Iemenschoer, AstronA, IVN en Groei en Bloei bouwt Stichting Natuurhus Almelo een paviljoen in het Doepark Almelo. Doepark de Hagen (voormalig Hagenpark) is een educatief park in het centrum van Almelo. Op 25 september jl. was er een moment om stil te staan bij de start van de bouw van het paviljoen. Een klein gezelschap woonde dit moment bij met inachtneming van de noodzakelijke coronarichtlijnen. Aanwezig was het Comité van aanbeveling, Gravin Els van Rechteren Limburg-Buis en Mr. Egbert ten Cate. Helaas moest het derde lid van het Comité, Herman Finkers, afzeggen. Daarnaast ook directbetrokkenen bij de bouw, enkele opdrachtgevers, vrijwilligers en afgevaardigden.

Onthulling bouwdoek
Het bouwdoek werd onthult door S
charrelkids van het IVN, Kim (8) en zusje Roos (2). De voorzitter van het SNA bracht vervolgens met de aanwezigen een toast uit op de bouw van het paviljoen. De gasten konden onder begeleiding van een bestuurslid SNA in kleine groepjes even door het Doepark wandelen om de ontwikkelingen in het park te bekijken.

Doel
Met de bouw en ontwikkeling van het educatieve park en paviljoen, wil de Stichting kinderen en volwassenen een veelzijdig programma aanbieden over natuur, cultuur, milieu en duurzaamheid. In de uitgebreide agenda worden veel activiteiten en cursussen opgenomen. In het Doepark met waterspeelplek, buurtmoestuin en paviljoen wordt nog gewerkt aan een beleef- en beweegtuin, kano- aanlegsteiger, vleermuisgrot, Tiny Forest, olmenbos met knuppelpad en een educatief pad. 
In het paviljoen worden te zijner tijd schoolklassen ontvangen voor natuureducatie.


Voor iedereen
Park en paviljoen zijn voor alle inwoners van Almelo en omstreken. Uitgangspunt is om het publiek op ongedwongen, speelse wijze bewust te maken van noodzakelijke vergroening en biodiversiteit in de natuur. Het park wordt een groene oase waar Stichting Natuurhus Almelo mensen van alle leeftijden in contact brengt met de natuur en hen wil inspireren tot een milieubewust en duurzaam leven.

Planning 
Volgens planning zal het paviljoen in de zomer van 2020 gereed zijn in het dan deels aangelegde Doepark. De bouw zal deels met professionals, leerlingen en vrijwilligers tot stand worden gebracht. De samenwerking tussen 6 groene verenigingen en diversiteit van genoemde partijen is uniek en vergt daarom veel afstemming, flexibiliteit en doorzettingsvermogen. Het enthousiasme onder de deelnemers is groot waardoor succes verzekerd is.


Iedereen kan op de website de voortgang van de bouw van het paviljoen, de buurtmoestuin, het Tiny Forest en veel meer volgen. Neem daarom regelmatig een kijkje!

NACHT VAN DE NACHT IN AANTOCHT!

Op 24 oktober is het weer zover. De nacht van de Nacht! Dit keer zullen er activiteiten worden georganiseerd met inachtneming van de richtlijnen RIVM.
De vooraankondiging met links naar meer informatie kun je 
vinden bij de nieuwsberichten op onze 
onze website
PADDENSTOELENEXCURSIE IN ALMELO

De paddenstoelen zijn er weer! Het moment voor de gidsen van IVN en KNNV om op zondag 11 oktober aanstaande op zoek te gaan naar verschillende soorten paddenstoelen. Volwassenen en kinderen zijn van harte welkom. De excursie begint om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 16.00 uur.

De zoektocht start in de Gravenallee, vanaf het bruggetje over de Lolee. Graag zelf een spiegeltje meenemen. Om deel te kunnen nemen aan de excursie is aanmelden noodzakelijk. Er is een maximum groepsgrootte van 20 personen.

Tijdens de excursie gelden de richtlijnen van het RIVM
De gidsen die alles kunnen vertellen over paddenstoelen zijn Henri Jansen en Laura Brummelhuis. Opgave is mogelijk via laurabrummelhuis@gmail.com of de app via nummer 06-30520322.
Bezoek voor meer informatie de website.

 
OPENING BIJENSTAL VAN 'T IEMENSCHOER BIJ BOERDERIJ PEEZE
 
Een beetje bewolkt maar droog met een frisse wind was het 26 september waar bij boerderij Peeze een selecte groep genodigden bijeen kwamen om de opening van de bijenstal bij te wonen. De voorzitter, Hans Oude Luttikhuis, opende de bijenkomst, waarna Herman van Limbeek namens de project- en bouwgroep de aanwezigen over het project informeerde. Daarna nam wethouder van Mierlo het woord waarin hij zijn bewondering uitsprak over de wijze en inzet waarop de nieuwe bijenstal tot stand is gekomen. Martin Mulder sloot de rij met "Biodiversiteit versus honingbij" een inspirerend verhaal voor de aanwezigen.

Het merendeel van de gasten bestond uit imkers vanuit besturen in de regio, met enkele gasten in het bijzonder zoals de oudste imker van de vereniging, Theo van Dam, wethouder van Mierlo en de weduwe Kuiphuis en haar dochter. De heer van Dam onthulde de naam van de vereniging ' t Iemenschoer (zie foto) en de weduwe van wijlen Henny Kuiphuis onthulde de spreuk van Henny "welkom in de wondere wereld van de bijen". (zie foto) Bekijk ook de video van Aavisie 

Na afloop van het officiële gedeelte was er nog gelegenheid om de stal en de slingerruimte te bekijken onder het genot van een drankje en een hapje. Zie ook het artikel dat verschenen is in de Tubantia
DOEPARK DE HAGEN IN DE PERS

De pers volgt de vorderingen en ontwikkelingen in het park op de voet. In iedere nieuwsbrief lichten we een of meerdere nieuwsbronnen uit. Dit keer is het een artikel in de wijkkrant Almelo Centrum. 
INFOAVOND MET COR BRAS VAN WICO PLANTEN

Op 28 oktober aanstaande geeft Cor Bras van Wico planten namens Groei en Bloei Almelo informatie over tuinieren zonder gif. Zijn bijdrage is gericht op onderhoudsarm tuinieren, wat kan door de planten op de goede plek te zetten, de plek waar de plant in de natuur ook gaat staan.

De bijeenkomst is in de Schouw aan het Kerkplein 3 te Almelo. U kunt parkeren bij het Kolkje 2 te Almelo. Leden betalen voor deze avond 1 euro, niet leden 3 euro.
Zie hier de route en parkeerinfo. Nadere info volgt, hou daarom de site goed in de gaten!
WIJ ZOEKEN JOU!

De bouw van het paviljoen is in volle gang. De komende periode zal de kelder worden voltooid en komt de begane grondvloer in zicht. Vanaf dat moment is het tijd om wanden samen te stellen in samenwerking met studenten en vrijwilligers.
Om deze wanden te plaatsen hebben we ondersteuning nodig. Ook zoeken we hulp bij het leggen van dakplaten, plaatsen van kozijnen etc.

We zoeken jou om ons te helpen met deze werkzaamheden. Heb je enkele uurtjes, een dagdeel, een dag of misschien meer over? Met elke helpende hand zijn we blij!
We zorgen ervoor dat bij het verrichten van de werkzaamheden de richtlijnen RIVM in acht worden genomen.

Ben je 
geïnteresseerd en wil je ons komen helpen? Bel of app een van onze coördinatoren, Hans van Gerwen via 06-51065770 of Martin Peeters, 06-13828819 of stuur een mailtje via park@natuurhusalmelo.nl

Tips

 • Overijssels Havezatenpad
  'De Tuin van Nederland' Lees meer over dit Overijssels Havezatenpad. Het biedt de wandelaar een Lange Afstands Wandeling langs prachtige havezaten, kastelen, landgoederen, historische stadjes en veenmoerassen.
 • Plantenruil
  Op 10 oktober aanstaande is er weer plantenruil bij Stadsboerderij Beeklust, Ledeboerslaan 3, 7606 HS Almelo
  U bent van harte uitgenodigd om aan de plantenruil deel te nemen. Hieraan zijn geen kosten verbonden. 
  Afdeling Groei en bloei Almelo
  Zie de -> ROUTE
  Hou de site in de gaten voor MEER INFO:
 • Visit Twente
  Een website met inspirerende activiteiten in ons mooie Twente!
Bezoek onze website voor een uitgebreid overzicht van de activiteiten van AstronA, KNVV, 't Iemenschoer, Groei&Bloei, IVN Almelo en NIVON
VERSTUUR NAAR GEINTERESSEERDEN
Facebook Natuurhus Almelo
Twitter Natuurhus Almelo
Website Natuurhus Almelo
Email Natuurhus Almelo
Copyright ©  2019 Stichting Natuurhus Almelo, All rights reserved.


U krijgt deze e-mail omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief van Stichting Natuurhus Almelo.

info@natuurhusalmelo.nl

Wilt u uwvoorkeurenwijzigen? En als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen, kunt u zich hier afmelden.

Email Marketing Powered by Mailchimp