Copy
Nieuwsbrief maart 2017
Bekijk deze nieuwsbrief in jouw browser
Eén aanspreekpunt in de Achterhoek voor al je vragen over energiebesparing en wooncomfort
In deze nieuwsbrief:
  • Nieuws: warmtefoto's in Gaanderen en Wehl
  • Erik de Groot: "feedback leidt tot verbetering"
  • De praktijk: op weg naar zelfvoorzienend 
  • Voorjaar: de ramen open?
  • Duurzaamheidslening: "wat gemakkelijk!"

Warmtefoto's laten lekken zien
(schrik niet)

Hoe goed is mijn huis geïsoleerd? Verdwijnt er warmte uit mijn huis? Zitten er naden en kieren rond mijn ramen? Een ‘warmtefoto’ geeft antwoord op deze vragen.

gratis warmtefoto
In Gaanderen en in Wehl konden beide keren zo’n 30 inwoners een gratis warmtefoto van hun eigen huis ophalen en bespreken. Het initiatief van de dorpsraden van Gaanderen en van Wehl werd mogelijk gemaakt door de Gemeente Doetinchem en het verduurSaam energieloket.

nog meer winst
Jan Lodder van de Dorpsraad Wehl: "De mensen schrokken niet hoor, zo'n foto maakt het inzichtelijk en bespreekbaar. Toch heeft een aantal mensen direct actie ondernomen." 
Volgens Lodder was er nog meer winst: "Er ontstond spontaan een groepje dat een coöperatie wil oprichten om bijvoorbeeld duurzame energie op te wekken."

Energiecoach Chris Buijk legde uit wat de beste volgorde is om energie te besparen en waar je op moet letten. Energiedeskundige Erwin Reuterink ging dieper in op de oorzaken en gevolgen van ‘warmtelekken’ in de woning. Jeroen aan het Rot van het verduurSaam energieloket vertelde over beschikbare financiële regelingen. Meer informatie vind je op onze website

Op weg naar energieneutraal


De familie Plas uit ’s-Heerenberg is ambitieus. Ze willen zelfvoorzienend zijn wat energie betreft. Ze lopen vooruit op een gasloze toekomst. Met 44 zonnepanelen en een warmtepomp hebben ze geen gas meer nodig om hun woning te verwarmen. De heer Plas: “Als over een paar jaar de batterij om stroom op te slaan betaalbaar is en een beter rendement heeft wil ik die ook hebben.“

> Bekijk meer voorbeelden

Ventileren


De lente klopt aan het raam. Tijd om het huis een flink te luchten en het nieuwe seizoen te vieren. Daarna gaan de ramen weer dicht. Daarom is het belangrijk om te blijven ventileren, ook als het koud is.
Denk niet dat ventilatie op gespannen voet staat met een goede isolatie. Te veel vocht en schadelijke stoffen in huis zijn slecht voor je gezondheid. Dit filmpje laat het zien.

> Meer maatregelen

Energiecoach

Erik de Groot

psycholoog uit Vorden

Ik geloof erg in het effect van feedback. Als je ziet dat een maatregel werkt ga je dat toepassen. Voor mijn werk verbeter ik methoden om de geestelijke gezondheid van mensen te meten. Goede feedback zorgt voor verandering in gedrag, ook bij energieverbruik.
 
door het huis rennen
De energiemeter die ik bij me heb werkt zo ook. Je ziet het actuele stroomverbruik en dat verrast de mensen. Het is zo leuk dat ik ze wel eens heb zien rennen door het huis om apparaten uit te zetten om het elektriciteitsverbruik op nul te krijgen. Mijn klanten mogen de meter een week houden om zelf alles na te lopen.

wens achter de vraag
Na zeven coachgesprekken valt het me op dat achter de vraag vaak een andere vraag zit. De vraag over het extra isoleren van een muur bijvoorbeeld. Dan blijkt het eigenlijk te gaan om op energiekosten te besparen. Dan zie ik dat ze beter het veertig jaar oude dubbelglas kunnen vervangen door HR++glas. De mensen zijn zo goed geholpen. Maar ik kom altijd terug op de primaire vraag.

Ook een bezoek? Vraag het nu aan

Ondernemer blij met duurzaamheidslening

Henk Wisselink uit Zelhem heeft een eenmanszaak in Zelhem. “Ik constateerde al langer dat het in de winter niet altijd aangenaam was in huis. Maar ik heb het geld nodig voor mijn eigen business. Dus toen ik over het aanbod van de duurzaamheidslening las heb ik snel toegehapt.

Wat heeft u geïnvesteerd?
Ik heb het dak geïsoleerd en 23 zonnepanelen geplaatst. Ze zijn in september geplaatst en hebben ondanks de korte dagen al veel opgeleverd. En het effect van de dakisolatie merken we ook meteen: het was afgelopen winter een stuk aangenamer in huis.

Hoe verliep de aanvraag?
Dat was simpel. Het proces was straight forward. De meeste tijd hebben we gehad met het kiezen van een leverancier van zonnepanelen. Dat wilden we goed doen. Via het verduurSaam energieloket kwamen we in contact met aantal bedrijven. Dat maakt het makkelijk, maar we hebben ook nog een ander uitgenodigd.

Ook profiteren? Vraag direct aan
Henk Wisselink
T: 0314 - 820 360
W: verduursaamenergieloket.nl
E: info@verduursaamenergieloket.nl
P: Postbus 22, 7100 AA Winterswijk
Copyright © 2017 Achterhoeks Energieloket B.V., Alle rechten voorbehouden.