Copy
Juli 2019    Jaargang 4    nummer 3

In deze nieuwsbrief:
• Patiëntencontactdagen 2019
• SPAEN webinar 24 juli 2019

• Patiëntenbetrokkenheid bij sarcoomonderzoek
• Resultaten onderzoek 'Hoe ervaar je de hulp van je huisarts en verpleegkundige?
• Verslag New Horizons (GIST) 2019
• Verslag ASCO 2019

 

Patiëntencontactdagen 2019
Contactdag GIST 2019 zaterdag 21 september  •  Door: Contactgroep GIST

Contactdag GIST 2019
Ook dit jaar organiseert Patiëntenplatform Sarcomen een contactdag voor GIST-patiënten en hun naasten.
Net als andere jaren is de locatie voor de contactdag landgoed Zonheuvel in Doorn. De opzet van de dag komt overeen met wat je van ons gewend bent. Na een update van onze voorzitter Gerard van Oortmerssen en enkele vrijwilligers zal de ochtendpresentatie worden gegeven door prof. dr. Hans Gelderblom van het LUMC. Na de lunch zijn er weer twee ronden van thema’s waar je je voor kunt opgeven.

Een nieuw thema is het ‘GIST Panel’. In deze bijeenkomst kunnen de deelnemers laagdrempelig vragen stellen aan drie GIST-experts (de panelleden). De discussies beperken zich tot drie vooraf vastgestelde onderwerpen en de regie ligt in handen van discussieleider en lotgenoot Paul van Kampen.

In het magazine kunt je lezen uit welke thema’s je kunt kiezen en hoe je je kunt opgeven voor deelname. Om je direct in te schrijven klik op onderstaande button.

Schrijf je in

SAVE THE DATE!

5 oktober 2019

Contactdag wekedelen- en borderlinetumoren
Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis Amsterdam 

12 oktober 2019
Contactdag Botsarcomen
UMC Groningen

In oktober vinden er weer twee interessante sarcoomcontactdagen plaats met als thema: behandeling, gevolgen en revalidatie.

Het Sarcoom Expertise Centrum van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis is op 5 oktober gastgever voor (ex)patiënten met een wekedelen- of borderlinetumor. Met een algemeen programma in de ochtend rondom het thema behandeling, gevolgen en revalidatie en een middagprogramma met lotgenotencontact en separate sessies voor phyllodes en desmoïd. 

Het Bottumoren Expertise Centrum in Groningen is op 12 oktober gastgever voor (ex)patiënten met een bottumor zoals Ewing-sarcoom, osteosarcoom, chondrosarcoom of chordoom. Ook patiënten met reusceltumoren en UPS uit het bot zijn van harte welkom.

De contactdag in mei is goed ontvangen vanwege de openheid van de deelnemers en de interactie met de aanwezige artsen. Wij hopen dit in de komende edities te kunnen herhalen. 

Inschrijven kan vanaf 24 juli a.s. De link naar het inschrijfformulier zal per mail en social media gecommuniceerd worden. 

Vragen: 
contactdag@patientenplatformsarcomen.nl

SPAEN webinar 24 juli 2019

SPAEN (SARCOMA PATIENTS EURONET) organiseert op 24 juli aanstaande een webinar voor GIST-patiënten en patiëntbelangenbehartigers. Dit webinar zal in het Engels zijn.

Dit webinar zal worden verzorgd door internationaal vooraanstaand medisch oncoloog Dr. Jonathan Trent van het Sylvester Comprehensive Cancer Center, University of Miami, USA. Nieuwe therapie-opties voor de behandeling van GIST: Wat staat er aan te komen? (What’s on the horizon?

Voor deelname aan dit webinar op 24 juli om 20.00 uur klik dan op onderstaande button. Voor degene die de GoTo
Meeting-app gebruiken, de meeting ID is 801-950-117.

Er is geen registratie nodig. Je kunt gewoon deelnemen. Meer informatie kun je op de SPAEN-website vinden. 
In geval van vragen s.v.p. contacteer (in het Engels) SPAEN op: info@sarcoma-patients.eu

Deelnemen

Patiëntenbetrokkenheid bij sarcoomonderzoek

Er komt meer aandacht voor inbreng van patiënten bij onderzoek op het gebied van sarcomen. Dat is een goede zaak en wij bevelen deelname aan deze onderzoeken van harte aan.

Op dit moment loopt er een flink aantal projecten, het is mogelijk dat je een of meer verzoeken hebt gekregen of nog zult krijgen om deel t
e nemen aan onderzoek. Het leek ons goed om een duidelijk overzicht te geven van alle lopende onderzoeken, om verwarring te voorkomen.

Lees meer

Resultaten onderzoek 'Hoe ervaar je de hulp van je huisarts en verpleegkundige?
Publicatie NFK

Huisartsen kunnen een prominentere rol spelen bij het ondersteunen van kankerpatiënten. Hoewel een ruime meerderheid behoefte heeft aan contact met de huisarts, zegt 1 op de 5 van deze patiënten geen contact te hebben gehad met hun huisarts. Ook ervaren de meeste patiënten nog weinig hulp bij het maken van keuzes in hun behandeling.

Lees meer

Verslag New Horizons 2019
Door: Paul van Kampen

New Horizons is een jaarlijkse bijeenkomst waarop vertegenwoordigers van GIST-patiëntenorganisaties uit de hele wereld elkaar treffen. De laatste ontwikkelingen aangaande GIST worden gepresenteerd door medisch specialisten.

Tussen de vertegenwoordigers onderling worden ervaringen uitgewisseld. Dit jaar werd de bijeenkomst van 8 tot en met 10 mei gehouden in Wayne, New Jersey (VS) en ook ditmaal was het Patiëntenplatform Sarcomen / Contactgroep GIST aanwezig.

De nieuwe middelen avapritinib (BLU-285) en ripretinib (DCC-2618) beheersten ook op deze bijeenkomst het GIST-nieuws.

Lees meer

Verslag ASCO 2019
Door: Gerard van Oortmerssen

Van 31 mei tot en met 3 juli heb ik ASCO 2019 bijgewoond namens SPAEN (en natuurlijk ook ons eigen platform). ASCO staat voor American Society of Clinical Oncology. ASCO organiseert jaarlijks het grootste internationale congres op het gebied van kankerzorg en -onderzoek. Het is een giga grote bijeenkomst, er waren meer dan 30.000 experts van over de hele wereld. Ook heel veel ons goed bekende specialisten uit de sarcoom expertisecentra in Nederland waren aanwezig. 

Deze conferentie richt zich op alle soorten kanker, maar ook sarcomen, GIST en borderline tumoren kwamen goed aan bod in enkele speciale sarcoomsessies en ook tijdens de posterpresentaties. 

Prof. Bernd Kasper, Duits sarcoomspecialist en board member van SPAEN, heeft een uitgebreid verslag gemaakt van alle voor ons relevante presentaties dat te vinden is op de SPAEN website.

Lees meer
Facebook
Twitter
LinkedIn
Website

Contactgegevens
www.patientenplatformsarcomen.nl  •  info@patientenplatformsarcomen.nl 
030 - 291 60 90 (secretariaat)  •  Postbus 8152, 3503 RD Utrecht

Disclaimer
Hoewel aan deze nieuwsbrief grote zorg wordt besteed, kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud. Het Patiëntenplatform Sarcomen aanvaardt geen aansprakelijkheid voor iets dat zou kunnen voortkomen uit de inhoud van de Nieuwsbrief en de daarin voorkomende links.

Colofon
Het Patiëntenplatform Sarcomen is een patiëntenorganisatie voor Nederlandstalige (ex-)patiënten en hun naasten met een sarcoom, gastro-intestinale stroma tumor (GIST) of een borderlinetumor.

Deze nieuwsbrief wordt uitgegeven onder verantwoordelijkheid van het bestuur van het Patiëntenplatform Sarcomen. De technische redactie van deze nieuwsbrief is verzorgd door Lawine * visuele communicatie (Utrecht), de eindredactie berust bij Marcel Bernards secretaris@patientenplatformsarcomen.nl


© 2019 Patiëntenplatform Sarcomen  •  Privacy  •  Disclaimer  •  Contact
Let op: Je kan op deze e-mail niet direct antwoorden.

Patiëntenplatform Sarcomen
Gebouw Janssoenborch, 3e etage · Godebaldkwartier 365 · Utrecht, 3511 DT · Netherlands

Wijzig hier uw instellingen of meld u af voor deze nieuwsbrief.


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Patiëntenplatform Sarcomen · Gebouw Janssoenborch, 3e etage · Godebaldkwartier 365 · Utrecht, 3511 DT · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp