Copy
Mei 2021     Jaargang 6     nummer 2

In deze nieuwsbrief:
  • Eerste online GIST-café een succes
  • Nieuwe Facebook-groep Contactgroep Desmoïd
  • Hond Saartje helpt bij onderzoek osteosarcomen
  • Week van de zeldzame kankers: sarcomen in de spotlight


Eerste online GIST-café een succes

Vanwege de coronapandemie kunnen fysieke bijeenkomsten zoals de jaarlijkse Contactdag tijdelijk niet plaatsvinden. Om toch tegemoet te komen aan de behoefte aan onderling contact, zijn we binnen de Contactgroep GIST op zoek gegaan naar een andere mogelijkheid om lotgenoten te ontmoeten. Dit heeft geresulteerd in het eerste online “GIST-café”, dat werd gehouden op vrijdag 12 maart. 

Ongeveer 15 GIST-patiënten en naasten waren die dag aan het eind van de middag achter de computer gekropen. Door op de van tevoren opgestuurde link te klikken kwamen allen terecht in hetzelfde Teams-videogesprek. Een computerscherm vol lotgenoten was het gevolg. 

Gastheer van dit eerste GIST-café was Louis Rijnberk. Na een welkomstwoord van hem werden de deelnemers met een druk op een knop in twee groepen verdeeld. In kleinere groepen praat het immers makkelijker dan in een grote groep. In beide groepen stelde iedereen zich vervolgens voor. Dat leverde een interessante serie korte GIST-geschiedenissen op. En meer dan voldoende gespreksstof voor een geanimeerde uitwisseling van ervaringen, gedachten en tips. 

Er is onder meer gesproken over hoe de diagnose GIST gesteld wordt, over hoe vervolgens om te gaan met die diagnose, over manieren om zo min mogelijk last te hebben van de bijwerkingen van GIST-medicijnen en over de laatste ontwikkelingen op het gebied van nieuwe GIST-medicijnen en onderzoek. 

Technisch was het af en toe nog even zoeken en uitproberen, maar uiteindelijk functioneerde alles ook in dat opzicht naar wens. Al met al kijken we terug op een geslaagd experiment dat zeker navolging verdient. Het idee is nu dat het GIST-café om de twee maanden zijn digitale deuren opent. 

De volgende ontmoeting staat gepland voor vrijdag 28 mei van 17 tot 18 uur

Nieuwe Facebookgroep Contactgroep Desmoïd

De Contactgroep Desmoid heeft een nieuwe Facebook-groep gelanceerd "contactgroep desmoid (lotgenotencontact)". Het gaat om een ​​besloten facebookgroep waar desmoïdpatiënten en hun naasten contact kunnen zoeken met gelijkgestemden.

De Facebook-groep wordt beheerd door vrijwilligers van de contactgroep Desmoïd waardoor juiste informatie en privacy gewaarborgd zijn. Bij vragen, neem contact op via info@desmoid.nl

Hond Saartje helpt bij onderzoek osteosarcoom

Onderzoek met tumorcellen van een hond kan in de toekomst honden én kinderen met de meest voorkomende vorm van botkanker, osteosarcoom, helpen.

Door het kweken van tumorcellen kunnen wetenschappers het effect van nieuwe medicijnen onderzoeken zonder dat een patiënt daar last van heeft.

Onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, het UMC Utrecht en het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie werken samen om de zeldzame bottumor zo beter te begrijpen bij honden en kinderen.

Klik hier voor het volledige artikel

Week van de zeldzame kankers: sarcomen in de spotlight 

Van 8 tot 14 maart vond de Week van de Zeldzame Kankers plaats. Patiëntenplatform Sarcomen heeft een grote socialmediacampagne ingezet om meer aandacht te vragen voor sarcomen als zeldzame kanker met de boodschap: Zeldzame Kankers Verdienen Meer Aandacht.  

Door de betrokkenheid van alle expertisecentra, de patiënten en specialisten die hun verhalen deelden, de achtergrondverhalen van
Kanker.nl, IKNL en KWF kankerbestrijding en de Dutch Sarcoma Group hebben we deze week een stevig statement kunnen maken. Mede door de indrukwekkende patiëntverhalen.  

Een aantal opvallende zaken: 

- Er gebeurt best veel op onderzoeksgebied.  

- Samenwerking is key tot verbetering op vele fronten.  

- Kwaliteit van leven is in toenemende mate belangrijk in het behandelplan. 

- Zeldzame kankers zoals sarcomen staan duidelijker op de agenda van KWF kankerbestrijding, wat hoop geeft op mogelijkheden tot financiering van onderzoek bij sarcomen.  

Klik hier voor de sarcoomverhalen
Facebook
Twitter
Instagram
Website
Email

Contactgegevens
www.patientenplatformsarcomen.nl  •  info@patientenplatformsarcomen.nl 
030 - 291 60 90 (secretariaat)  •  Postbus 8152, 3503 RD Utrecht

Disclaimer
Hoewel aan deze nieuwsbrief grote zorg wordt besteed, kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud. Patiëntenplatform Sarcomen aanvaardt geen aansprakelijkheid voor iets dat zou kunnen voortkomen uit de inhoud van de Nieuwsbrief en de daarin voorkomende links.

Colofon
Het Patiëntenplatform Sarcomen is een patiëntenorganisatie voor Nederlandstalige (ex-)patiënten en hun naasten met een sarcoom, gastro-intestinale stroma tumor (GIST) of een borderlinetumor.

Deze nieuwsbrief wordt uitgegeven onder verantwoordelijkheid van het bestuur van het Patiëntenplatform Sarcomen. De technische redactie van deze nieuwsbrief is verzorgd door Lawine * visuele communicatie (Utrecht), de eindredactie berust bij Marcel Bernards secretaris@patientenplatformsarcomen.nl


© 2021 Patiëntenplatform Sarcomen  •  Privacy  •  Disclaimer  •  Contact
Let op: Je kan op deze e-mail niet direct antwoorden.

Patiëntenplatform Sarcomen
Gebouw Janssoenborch, 3e etage · Godebaldkwartier 365 · Utrecht, 3511 DT · Netherlands

Wijzig hier uw instellingen of meld u af voor deze nieuwsbrief.






This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Patiëntenplatform Sarcomen · Gebouw Janssoenborch, 3e etage · Godebaldkwartier 365 · Utrecht, 3511 DT · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp