Copy
Crailoo Food Forest - Nieuwsbrief #2
View this email in your browser
Bij Voedselbos Crailoo werken we aan een plantage vol smaken. Een nieuwe manier om eten te verbouwen, met de natuur als basis. In de natuur leidt elke straal zonneschijn tot een natuurlijke overvloed. Daar plukken wij straks de vruchten van. En de noten, bladgewassen en eetbare bloemen, of wortels, scheuten, sappen en paddenstoelen. Deze nieuwsbrief neemt je mee in onze ontdekkingsreis bij het bouwen aan Crailoo Food Forest.

Plant de lente op Crailoo Food Forest

Help boompjes planten op zaterdag 18 maart en 1 april

Op twee zaterdagen planten we de lente! Wil je kennis maken en meehelpen met ons voedselbos in Barsingerhorn? We kunnen je hulp goed gebruiken bij de eerste grote aanplant voor voedselbos Crailoo. Het worden gezellige dagen en we rekenen op veel belangstellenden, vrienden en familie die een handje komen helpen. We vertellen over voedselbossen en ons project en zorgen voor soep en warme drank. 

Je meldt je aan door een mailtje te sturen naar crailoo@fekkeslandschap.nl. Heb je een lift nodig of nog ruimte in je auto? Stuur dan ook even een mailtje, dan proberen we dat te regelen.
 
Tot dan!
Jelle Fekkes - Landscape Foodscape

Meer over deze dag, wat we al gedaan hebben en wat er staat te gebeuren vind je in deze nieuwsbrief over het eerste Westfriese voedselbos.

Inhoud

> Wat geven we een plek?
> Wat gaat er nog meer komen?
> Wat een helden!
> Praktische informatie plantdagen
> Multimedia en doorsturen nieuwsbrief

Wat geven we een plek?

In een voedselbos spiegelen we de ecologische principes van een natuurlijk bos door een zo groot mogelijke biodiversiteit aan te brengen en aan te trekken. Daarom beginnen we bij Crailoo met een ruim assortiment ondersteunende 'wilde' beplanting. Ook deze is eetbaar, maar nog niet gecultiveerd. Denk aan wilde appels, peren, kersen en bessen, verschillende rozen, kornoelje en eetbare bladbomen als beuk, linde, berk en iep. Daarnaast worden ook niet eetbare soorten geplant met een specifieke bijdrage aan het systeem. Denk aan een stikstofbindende els en
een windvangende es. Of aan pioniersoorten als wilg en populier, die de bodem in rap tempo verbeteren en al snel een 'bossig' micro-klimaat creëren. Veel schietwilg hebben we inmiddels al gepoot, maar bijvoorbeeld boswilg, amandelwilg en katwilg komen 18 maart of 1 april aan bod.
Bijzonder is dat vooral autochtoon en biologisch gekweekt plantmateriaal wordt geleverd, in eerste instantie door kwekerij de Keltenhof, maar uiteindelijk met subsidie van Fondation Yves Rocher via de actie 'Plantgoed voor natuurlijke
landbouw' van Heg & Landschap.
Er komt binnenkort ook plantgoed van kwekerij Arborealis, die een echt voedselbos-assortiment aanbiedt.
En op dit moment kijk ik nog naar fruitbomen voor zowel voedselbos als boomweide. Holistische kwekerij Op Goede Grond heeft bijzondere oude rassen staan en het blijkt dat de in Brabant gevestigde kweker zelf oorspronkelijk uit Barsingerhorn komt. Het zou leuk zijn om bij hem wat bomen af te nemen.

Wat gaat er nog meer komen?

Twee weken geleden zijn we naar het Groningse Midwolde gegaan voor enthout. Een tante en oom hebben daar bijzondere appels staan als Dijkmans Zoet, Bramley's seedling, Glocken en Ananas Reinette. Onderstammen haal ik komende week bij Floris Natuurlijke bomen in Den Dungen. En eind maart bezorgt Kwekerij de Keltenhof eetbare water- en moerasplanten. Bovendien zullen we de komende maanden het een en ander inzaaien en komen in mei/juni de noten. Maar dit is nog maar het begin.

Wat een helden

De afgelopen periode hebben veel mensen geholpen bij het uitzet van patronen, het knotten en poten van wilgen en het verzamelen van enthout. Marie-José, Wietske, 2x Thea, Sjef, Peter, Doranny, Jurrien, Yvette, Merel, Marit, Johan en Sjaak, dank jullie wel!

Praktische informatie plantdagen

Adres: Kreil 6, 1768 BT Baarsingerhorn
Data: 18 maart en 1 april, van 10:30 tot 16:30 uur

10:30-11:00 Welkom en inleiding
11:00-13:00 planten
13:00-14:00 lunch
14:00-16:00 planten
16:00-16:30 afronding

Neem laarzen mee en zorg voor gelaagde kleding die je kunt afpellen, het kan koud zijn maar ook behoorlijk warm worden. Als je zelf tuinhandschoenen en/of een shop of spade hebt, zou je die dan willen meenemen?

Heb je een lift nodig of heb je nog ruimte in je auto? Stuur dan een mailtje naar crailoo@fekkeslandschap.nl, dan proberen we dat te regelen. Met het openbaar vervoer kom je eenvoudig in Schagen, maar het laatste stukje is lastiger. Ook daar kunnen we je misschien bij helpen, dus laat het weten.

Multimedia en doorsturen nieuwsbrief

De knoppen onderaan deze nieuwsbrief geven je toegang tot Facebook en andere media. Inschrijven voor de nieuwsbrief doe je links bovenaan, uitschrijven onderaan. Ken je iemand die geïnteresseerd kan zijn in dit project? Fijn als je deze nieuwsbrief dan door stuurt.

Copyright © 2017 Landscape Foodscape, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp