Copy

Nieuwsbrief van HeppieLeven

 
De laatste maand van het jaar alweer. Het jaar is omgevlogen. Mooie dingen zijn bereikt, mooie momenten hebben we beleefd. Tijd om afscheid te nemen van 2018 met een laatste nieuwsbrief voor dit jaar.
 
In de laatste nieuwsbrief van dit jaar vindt u meer over goede voornemens en oliebollen. Waarom komen die beide dingen toch altijd rond een jaarwisseling terug? Naast oliebollen eten we rondom de feestdagen over het algemeen veel. Is dat wel voor iedereen een feest?
 
Omdat het weer vakantie wordt, uiteraard ook weer hele leuke tips wat we in deze vakantie allemaal kunnen gaan doen. En voor wie er over na wil denken een artikel over het nieuwe preventieakkoord dat ons allemaal gezonder moet gaan laten leven!
 
Deze nieuwsbrief is opgesteld voor scholen en zal elke maand worden verstuurd op de eerste vrijdag van de maand. De nieuwsbrief staat vol interessante zaken over vitaliteit, Heppieleven en aanverwante onderwerpen. U bent er vrij in de nieuwsbrief aan anderen door te sturen: collega’s, ouders, etc.
 
In de nieuwsbrief komen maandelijks een aantal vaste rubrieken aan bod:
 • De onderwerpen die aan het ouderportal zijn toegevoegd
 • De blogs van de afgelopen maand
 • Uitgelicht (deze keer de oliebol)
 • Een onderdeel van Heppieleven (deze maand voeding toen en nu)
 • Een artikel van Jacqui van Kemenade (huisarts)
 • Een artikel van Monique van Seters (kindercoach)
 • De dag van (deze keer de dag van de Rechten van de Mens)
 • Het boek van de maand
 
Daarnaast zullen er wisselende leuke onderwerpen in de nieuwsbrief staan. Mocht je tips of suggesties hebben, stuur dan een berichtje aan info@heppieleven.nl.
 
Mocht u deze nieuwsbrief niet willen ontvangen, dan kunt u zich onderaan de nieuwsbrief afmelden.

Ouderportal HeppieLeven


HeppieLeven is een programma voor kinderen, maar de ouders worden ook niet vergeten!
 
Ouders spelen een enorm belangrijke rol als het gaat om de vitaliteit van hun kinderen. Daarnaast vinden veel ouders het ook prettig om te weten wat hun kind op school geleerd heeft. Om ouders te betrekken bij de lessen van HeppieLeven is er een ouderportal ontwikkeld.
 
In het ouderportal is informatie te vinden over elke les die gegeven wordt. Bij deze informatie zijn handige links, YouTube filmpjes en boekentips gegeven.
 
Naast informatie over de lessen, wordt het ouderportal maandelijks aangevuld met allerhande onderwerpen die met vitaliteit te maken hebben. In de nieuwsbrief zal elke maand vermeld worden welk onderwerp recent toegevoegd zijn. Deze maand is toegevoegd:
 • Slapen: wanneer slaap je genoeg en wat gebeurt er tijdens je slaap? Is slapen een luxe of een noodzaak?
 
Als een school werkt met HeppieLeven, krijgen alle ouders onbeperkt toegang tot het ouderportal.

Blogs van deze maand


Met regelmaat verschijnt er een nieuwe blog op www.heppieleven.nl. Een blog gaat altijd over een artikel dat recent in de media (krant, tijdschrift of site) verschenen is. De kop van het artikel wordt weergegeven en een korte samenvatting van het oorspronkelijke artikel.
 
De blog geeft de mening van Heppie zowel voor ouders als voor kinderen. De blogs kunnen thuis gelezen worden, maar ook klassikaal besproken worden.
 
Blogs zijn voor iedereen toegankelijk.
 
Op www.heppieleven.nl zijn weer diverse nieuwe blogs verschenen deze maand(de koppen zijn de koppen van de oorspronkelijke krantenartikelen):
 • Hoe slaapproblemen tot overgewicht kunnen leiden;
 • Van gebrom tot piep: gehoorschade bij jongeren groeiend probleem;
 • Waarom mensen niet meer verdwalen, maar dat wel zouden moeten doen;
 • Nederlanders eten meer fruit en minder vlees;
 • Stress is onvermijdelijk, maar druk zijn is een keuze;
 • Gebitten van tieners gaan achteruit, 5 jarigen minder gaatjes;
 • Nationaal Preventieakkoord: iedereen moet gezonder gaan leven.
 
Ziet u graag een blog over een bepaald artikel? Mail de kop van het artikel, de datum van verschijning en het media naar info@heppieleven.nl. Er wordt dan, mits het artikel relevant is voor HeppieLeven een blog over geschreven.

Uitgelicht: De oliebol


De pepernoten zijn nog niet opgeborgen of de gebakskramen schieten als paddenstoelen uit de grond. Er worden al ruim voor Oud & Nieuws oliebollen verkochten. Op sommige plaatsen kan je ze tegenwoordig het hele jaar door kopen. Maar oliebollen horen eigenlijk echt bij Oud & Nieuw, toch?
 
Waar oliebollen vandaan komen is niet helemaal helder. Er zijn verschillende verhalen over het ontstaan van de oliebol. Friezen en Bataven offerden in de oudheid tussen 26 december en 6 januari voedsel van vette deegwaren aan de Germaanse Godin Perchta. Zij zou met haar zwaard hun buik kunnen opensnijden als straf. Door het offeren van vette etenswaren hoopten de Friezen en Germanen dat het zwaard uit zou glijden op hun buik en hun buik gespaard zou worden.
 
Het tweede verhaal speelt zich af in de Middeleeuwen. In die periode werd er door alle gelovigen gevast tussen Sint Maarten (11 november) en Kerstmis. Op die manier werd stil gestaan bij de zonde en tevens werd er voedsel bespaard in de wintermaanden. Als het vasten eindelijk voorbij was, dan werd er feest gevierd, gegeten en gedronken. Oliekoeken hoorden bij dit feesten. Het waren koeken die rijk waren aan vet en calorieën (goed voor in de winterkou).
 
Het derde verhaal komt ook uit de Middeleeuwen. In de late Middeleeuwen werd al Oud & Nieuw gevierd. Het was in die tijd de gewoonte dat de rijken de armere mensen dan een plat wafeltje of oliekoek gaven.
 
Het vierde verhaal zegt dat de oliebol uit Portugal komt. Er is een vermoeden dat de Portugese Joden tijdens de Spaanse Inquisitie naar Nederland vluchtten. Ze namen hun recepten mee. In Portugal at men soort oliekoeken met zuidvruchten. De olie zou hierbij verwijzen naar de eeuwig brandende lamp in de tempel van Jeruzalem.
 
Ongeacht waar de oliebollen echt vandaan komen, is Nederland het enige land dat met Oud & Nieuw oliebollen bakt. We zijn daar uniek in. Al eeuwen wordt de oliebol in Nederland gegeten, maar pas in de negentiende eeuw werd dit gebruik echt gekoppeld aan Oud & Nieuw.
 
Het eerste recept voor oliebollen in een kookboek dateert uit 1667, al was dat meer een oliekoek dan een oliebol. Oliebollen worden vrijwel altijd  en al heel lang gegeten met poedersuiker of basterdsuiker. Naar alle waarschijnlijkheid is dat een verwijzing naar sneeuw in de winter. Het maakt de oliebol in ieder geval wel een stuk lekkerder!
 
Oliebollen waren in de winter een welkom voedsel. De winter was een zware tijd voor veel mensen in de oudheden. Er was geen vriezer (vaak wel koud weer), er was geen voedsel op het land te vinden en er was al helemaal geen supermarkt. Voedsel was meer beperkt verkrijgbaar en beperkt houdbaar. Oliebollen of oliekoeken (net als lijnzaadkoeken) worden gemaakt van ingrediënten die geen last hebben van bederf of kou in de winter. Oliebollen zijn voedzaam en calorierijk, dus goed tegen de honger. Als laatste zijn oliebollen ook nog eens makkelijk te delen. Perfect voor de koude winterse maanden dus!
 
Aan oliebollen kunnen weinig gezondheidsclaims opgehangen worden. Het is vet, calorierijk voedsel (260 kcal per 100 gram), waar je niet gezonder van wordt. Je hoeft er ook niet perse ongezonder van te worden, afhankelijk van hoeveel oliebollen je eet. Een gemiddelde oliebol weegt 65 tot 70 gram. Wel kan je beter een oliebol nemen dan een appelflap of appelbol, want die hebben nog twee tot drie keer zoveel calorieën! Om de energie die een oliebol geeft weer kwijt te raken moet je ongeveer 40 minuten wandelen of ruim een half uur fietsen.
 
Aangezien wij tegenwoordig genoeg voedsel in de winter hebben, hebben we de oliebol niet meer nodig om vol te raken, maar het blijft een lekkere traktatie rondom de jaarwisseling en leuk om met elkaar te bakken!

Les Voeding toen en nu


In Heppieleven is een les opgenomen die gaat over voeding toen en nu. Deze les kan zowel in groep 5, 6 als 7 (8) gegeven worden.
 
In deze les bekijken we eerst wat iedereen al weet over voeding vroeger en tegenwoordig. We beginnen vervolgens heel lang geleden. We kijken hoe de mensen toen aten en wat er wel en niet voorhanden was.
 
Vervolgens gaan we verder naar de landbouwrevolutie. Wat heeft die ons gebracht? Zijn we er met z’n allen veel gezonder van geworden?
 
We maken opnieuw een sprong in de tijd en belanden bij de industriële revolutie. Die heeft ons onder meer raffinage gebracht, maar wat is dat eigenlijk? En doen we dat ook met voeding?
 
De laatste revolutie die aan bod komt, is de meest recente: de fastfoodrevolutie! Waarom eten we eigenlijk graag zo vet?  Echt beter worden we niet van al dat vette en zoute eten. Wat dan wel?
 
Aan het einde van de les kijken we wat we geleerd hebben en wat we vanaf nu anders gaan doen als het gaat om eten gaat!
 
Na de les zijn er nog allerlei leuke opdrachten die we zelfstandig of samen kunnen maken. Dit kan zowel thuis als op school!

Jacqui van Kemenade


Jacqui van Kemenade is huisarts op basis van voeding en levensstijl. Zij schrijft elke maand een stukje voor de nieuwsbrief van Heppieleven. Deze maand een artikel van Jacqui over spelletjes..
 
Het is gewoon een spelletje
December 2018

We worden als ouders overspoeld door de ongelofelijke snelheid van de moderne technologie. Mijn oudste dochter kreeg op pas op haar 16de een mobiele telefoon. Simpelweg omdat ze er voor die tijd  niet waren. Bij de jongste is dat alweer een heel ander verhaal.
 
De middelste is in de tussen tijd volop bezig met dit apparaatje waarvan ik nog dacht dat het voor bellen was. Ik kan niet verder van de waarheid vandaan zitten. O.k. het is voor appen. Ja een beetje. Maar het is m.n. voor Instagram, het kijken van Youtube filmpjes en zelfs binge-kijken op Netflix kan ermee.
 
Ik krijg als ouder niet eens de kans om erover na te denken wat ik er allemaal van vind. Voor je het weet gebeurd het al. Voor je neus. Een puber de hele dag op de dag met zijn mobieltje. Of nog erger  een oudere puber de hele dag achter zijn p.c.  En niet zoals jij naïeve moeder dacht, braaf zijn huiswerk aan het maken. Nee hij doet een spelletje. Nou ja prima. Ontspannen moet ook even kunnen. Maar na 1 uur doet hij nog steeds een spelletje. En na 2 uur nog steeds. Het gaat maar door. Dit spelletje heet Fortnite. En sinds mijn puber dit spelletje ontdekt heeft is hij van een vrolijke zeer bezig en actief mannetje veranderd in een zittend wezen die eindeloos op zijn stoel op en neer wipt en luidt in het Engels schreeuwt tegen andere onbekende pubers die aan de andere kant van de wereld blijken te wonen.
 
Ja toch leuk, hij maakt vrienden, en hij leert Engels. Dat is fijn. Maar hij beweegt niet meer. Hier ben ik niet zo blij mee. En het is verslavend. Heel verslavend. Zijn prestaties op school kelderen achteruit en hij komt nauwelijks de deur meer uit.
 
We kijken als ouder nog wat verwonderd naar onze spelende kinderen. Niet op het schoolplein maar in een hoekje achter de pc. Zouden de ouders van 100 jaar geleden ook zo naar hun rokende kinderen gekeken hebben.? Niet bewust dat deze nieuwe leuke hobby ongelofelijk ongezond is voor de longen.
 
Gaan wij over 10 jaar heel anders kijken naar spelletjes op de pc? Wordt het een maatschappelijke discussie? Gaan we ons zorgen maken? Gaat de minister er iets van vinden? Komt er nieuwe wetgeving? Ik heb geen idee. Ik weet de oplossing nog niet maar het begint met het zien wat er gebeurd. En ik zie wat er gebeurd met mijn puber. Met onze pubers. Ik maak me zorgen. Weet u de oplossing?  Zullen we het erover hebben? Wat mij betreft wel.

Jacqui van Kemenade
(Voedings)Huisarts
www.voedingshuisarts.com

Monique van Seters


Monique van Seters is kindercoach. Zij heeft een eigen praktijk op meerdere locaties en werkt ook op scholen. Ze schrijft elke maand een stukje voor de nieuwsbrief van HeppieLeven. Deze maand een artikel over de decembermaand en alle drukte die deze maand met zich meebrengt.
 
De decembermaand…
Drukker, dwarser, slecht slapen, buikpijn, hoofdpijn, weinig eetlust.
 
Herkenbaar? In deze drukke decembermaand lopen veel kinderen en ouders op hun tenen. Wanneer je er als ouder rustig in staat zal je dit overdragen aan je kind. Het is echter niet alleen maar “het ontspannen gevoel” wat de ultieme sleutel is tot omgaan met deze maand.
 
Het is belangrijk om de spanning zoveel mogelijk te verminderen voor het kind. Vooral voor kinderen die behoefte hebben aan structuur kan deze maand extra lastig zijn. De dagen op school zijn anders, er zijn extra vrije dagen, in de vakantie is het Kerst en oudjaar. Hoe kun je deze spanning hanteerbaar houden? Hieronder een aantal tips:
 • Maak gebruik van een weekplanner. Het geeft structuur, overzicht en rust;
 • Probeer het aantal speelafspraken en activiteiten te beperken;
 • Houd de dagen van de Kerst enigszins kort qua eten en invullen afhankelijk van de leeftijd van uw kinderen;
 • Choose you’re battle als het gaat om ruzies en discussies;
 • Behoud structuur in bedtijd.
 
Maar bovenal GENIET!
 
Wil je meer weten over het ‘coachen van je gezin? Stuur mij een mail! De mail kan naar info@jijenikkindercoaching.nl
 
Monique van Seters 
06-20076051
info@jijenikkindercoaching.nl

Boek van de maand


Omdat lezen zo verschrikkelijk fijn is… Maar ook omdat je van lezen zo ontzettend veel kan leren, heeft Heppie een ‘boek van de maand’. Het is een boek dat te maken heeft met vitaal leven en wat (meestal) de moeite van het lezen waard is!
 
Deze maand: Kilo complot van An Bogaerts
 
Een boek van een Belgische schrijfster, wat alleen al leuk is om het taalgebruik!
 
Voor iedereen die voor of na de feestdagen overweegt om een dieet te gaan volgen, is dit boek een echte aanrader! Wedden dat je na het lezen van dit boek je plannen aanpast?
 
Het boek geeft inzicht in het fenomeen dieet. Wat doet het met onze hersenen? Houden we onszelf voor de gek of zijn we goed bezig?
 
Wat doen supermarkten, voedselproducenten en andere belanghebbenden om ons wel of niet te laten diëten? Kan het ook anders?
 
Waarom eten we zo graag ongezonde dingen die ons ook nog een dik maken? Wat maakt dat we steeds weer de verkeerde beslissingen nemen als het om eten gaat?
 
Een makkelijk te lezen boek met goede onderbouwingen en humor. Na dit boek laat je je hoop ik niet meer vangen in de psychologische trucs van dieetgoeroes en anderen!

Dag van de rechten van de mens


Op 10 december is het de internationale dag van de Rechten van de Mens. Op die dag vragen de Verenigde Naties en andere mensenrechtenorganisaties aandacht voor hun werk.
 
Op 10 december 1948 werd de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aangenomen tijdens de algemene vergadering van de Verenigde Naties in Parijs. Nederland is al aangesloten bij de Verenigde Naties sinds 10 december 1945 (jaar van oprichting). Vanaf 1950 is 10 december de Internationale Dag van de Rechten van de Mens.
 
Wereldwijd wordt deze dag aangegrepen door regeringen, organisaties en anderen voor het bewustzijn van de mensenrechten. Vaak zijn er op of rond 10 december wakes, fakkeltochten, tentoonstellingen, seminars, bijeenkomsten, concerten, films en festivals.
 
Als de Sint weer naar huis is, is het misschien eens een optie om 10 december even tijd te nemen voor de Universele Rechten van de Mens. Wat houden ze in en wie maakt zich er hard voor. Zoek eens uit waarom deze dag nog moet bestaan…
 

De feestdagen en eten


Met de feestdagen weer op komst, staat er voor velen van ons veel eten op het menu. Voor sommigen een heerlijk vooruitzicht, voor anderen een strijd met jezelf.
 
Onze feestdagen in de winter kenmerken zich door veel eten, vaak gezellig met vrienden en familie. Veel mensen genieten van deze uitgebreide maaltijden en de gezelligheid die daarbij komt kijken. Toch is er ook een aanzienlijk deel van de Nederlanders die letterlijk en figuurlijk met deze maaltijden in de maag zit. Te veel, te vaak, te calorierijk voedsel is niet voor iedereen een feest.
 
Feest vieren door gezamenlijk een maaltijd te delen is een traditie die al bestaat zolang als de mensheid bestaat. Een gezamenlijk maaltijd met mooie gerechten en goede wijnen of andere alcohol is ook een prima manier om samenzijn te vieren. In de middeleeuwen werd er vaak tot Kerst gevast. Het Kerstdiner was dan ook het einde van de vasten, nog een extra reden om veel en zwaar te tafelen.
 
In onze huidige maatschappij zijn er te veel mensen die kampen met overgewicht of een slechte gezondheid. Voor die mensen is de gewoonte om uitgebreid te tafelen met de feestdagen een lastige. Enerzijds willen ze graag gezellig meedoen en is het eten vaak ook zo ontzettend lekker, maar anderzijds weten ze dat het niet verstandig is om zo uitgebreid te dineren en te drinken.
 
Er zijn tegenwoordig gelukkig veel gezonde recepten te vinden van heerlijke gerechten. Dat kan vegetarisch zijn, maar koken met pure producten is ook al een stap op de goede weg. Laten we met elkaar eten en drinken met respect voor iedereen aan tafel. Dring niemand iets op en hopelijk kan het gezellig samenzijn belangrijker zijn dan het eten!

Fijne feestdagen!

Goede voornemens


Het nieuwe jaar 2019 is in zicht. Veel mensen hebben bij de aanvang van een nieuw jaar allerhande goede voornemens. Waarom doen we dat eigenlijk bij aanvang van een nieuw jaar? Is januari wel een goed moment om met goede voornemens te starten?
 
Goede voornemens zijn al heel oud. Ze gaan terug tot het Babylonische rijk van 4000 jaar geleden. Goede voornemens gaan over het algemeen niet over dingen die we makkelijk vinden. We willen onze goede voornemens op een speciaal moment starten en een nieuw jaar is voor veel mensen daar een uitgelezen moment voor. In het Babylonische rijk ging het dan om dingen teruggeven aan een rechtmatige eigenaar of schulden afbetalen. Later in het Romeinse rijk beloofden mensen om anderen goed te behandelen.
 
De Germanen deden ook aan goede voornemens. Lang geleden werd het nieuwe jaar niet speciaal op 1 januari gevierd, want de mensen hadden geen beschikking over een kalender. Toen er meer tijdsbesef kwam, werden er in eerste instantie winterfeesten gevierd tussen 25 december en 6 januari. De Germanen vierden dan de wedergeboorte van de zon en het opnieuw ontwaken van de natuur. Ze geloofden dat tijdens die nachten de goden naar de aarde kwamen om weldaden te verspreiden. Op die manier werd op positieve veranderingen gehoopt. Vergelijkbaar met de goede voornemens die wij nu maken.
 
Nu hebben veel mensen goede voornemens. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat meer dat ongeveer 80% van de Nederlanders goede voornemens heeft. Het merendeel denkt de goede voornemens ook vol te gaan houden, maar in de praktijk valt dat tegen. Ongeveer een kwart van de mensen houdt hun goede voornemens vol. Een groot deel is na een bepaalde periode zelfs ‘vergeten’ dat ze goede voornemens hadden…
 
Het is eigenlijk best vreemd dat we onze goede voornemens in januari doen, want dat blijkt de slechtste maand om goede voornemens vol te blijven houden. Wie zijn goede voornemens in augustus start, maakt aanzienlijk meer kans om ze vol te houden!
 
Een goed excuus om geen goede voornemens te hebben? Misschien toch maar gewoon in januari starten en mocht het niet vol te houden zijn… dan starten we in augustus gewoon opnieuw!

Preventieakkoord


Een nieuw preventieakkoord waardoor iedere Nederlander gezonder zou gaan leven… met veel bombarie is het gepresenteerd als een grote stap in de goede richting van een gezond Nederland!
 
De zoveelste regeling om Nederland gezond te krijgen, pure betutteling, enorm noodzakelijk, een stap op de goede weg of een melkkoe voor de overheid? Niemand kan gemist hebben dat het nieuwe preventieakkoord gepresenteerd is. Het is gepresenteerd als een enorme stap in de goede richting voor een gezond Nederland. Is dit nieuwe preventieakkoord een oplossing of zonde van het geld?
 
Nederland kampt met een groot probleem: onze zorgkosten rijzen de pan uit. Dit komt onder meer doordat we ouder worden (gemiddeld). Een andere belangrijke reden is dat we niet gezond genoeg leven. Er zijn zoveel kansen en mogelijkheden om ongezond te leven, dat je wel heel standvastig moet zijn om geen verkeerde keuzes te maken. En verkeerde keuzes kosten de maatschappij uiteindelijk geld. De reden dat de overheid zich druk maakt om onze gezondheid heeft een financiële achtergrond. Het is een illusie om te denken dat regels een gezond land kunnen creëren.
 
De kosten voor zorg kunnen flink omlaag als:
 • Er minder overgewicht zou zijn;
 • Er minder gerookt zou worden;
 • Er minder alcohol gedronken zou worden.
 
Overgewicht is al jaren een probleem in ons land. Te veel mensen zijn te zwaar. Al jaren worden daar maatregelen tegen genomen. Er zijn ontelbaar veel projecten gestart en per saldo is het percentage mensen met overgewicht alleen maar groter geworden… Alle maatregelen ten spijt, het beleid heeft gefaald. In het preventieakkoord zijn hardere maatregelen aangekondigd, maar of dat zoden aan de dijk zet? Wie gewend is om ongezond te eten kan daar gewoon mee doorgaan!
 
Ook roken is al jaren een speerpunt in onze samenleving. Anti-rook maatregelen zijn er al legio genomen. En ja, dat heeft een lager percentage rokers opgeleverd. De rokers die er nog zijn, zijn meer en meer de paria’s van onze samenleving. Roken is wordt minder en minder sociaal geaccepteerd. Toch rookt nog meer dan 20% van de mensen in ons land. Door die mensen een strop om de nek te leggen door roken overal te verbieden en onbetaalbaar te maken, wordt het probleem niet opgelost. Ja een toekomstige rookvrije generatie is geweldig, maar dan zullen we toch eerst de huidige rokers moeten helpen!
 
En dan de derde pijler: alcohol. Alcohol is de opvolger van de tabak. Ook alcohol blijkt ongezonder dan we lang hebben gedacht en moet dus aan banden worden gelegd. Er mag pas alcohol gedronken worden in openbare gelegenheden vanaf 18 jaar en er mag geen alcohol meer aan minderjarigen verkocht worden. De maatregelen worden nog strakker. Maar de pubers die nog nooit een glas bier voor hun 18e verjaardag hebben gedronken zijn toch behoorlijk zeldzaam. Het aantal 50-plussers dat teveel drinkt neemt toe, maar wat is teveel? Ook hier lijkt inzicht belangrijker dan harde maatregelen, maar wie weet…
 
Dan hebben we de drie pijlers gehad, maar wat ontbreekt? Er is duidelijkheid over alles wat niet mag, maar wat is wel gezond en hoe bereik je dat? Wanneer is gezond eten gezond genoeg? 5 appels op een dag is ook weer geen aanrader! Wanneer beweeg je genoeg en wat moet je dan bewegen? Kinderen minimaal een uur per dag en volwassenen wat minder volgens de norm, maar is dat dan garantie voor minder zorgkosten? Slapen en stress wat doen we daarmee in dit akkoord? Een zorgstelsel dat wil repareren, maar amper aan preventie doet? Dan dus maar een preventieakkoord?
 
Een nieuw preventieakkoord, wat regels voorschrijft waar de overheid goed aan gaat verdienen, is dat de oplossing? Misschien een tegemoetkoming aan de zorgkosten! Regels kunnen zeker helpen, maar wie weet is het verstandiger om onze kinderen te leren wat gezond leven is en hoe je dat doet? Een generatie die gezond wil leven, omdat ze weten hoe fijn dat is? Wie het weet mag het zeggen…

Uitstapjes tijdens de Kerstvakantie Met de kerstvakantie voor de deur uiteraard weer aandacht voor de leukste uitstapjes tijdens de vakantie!
 


Iedereen weet dat je voor een nieuwjaarsduik (brrrr-kud) terecht kan in Scheveningen, maar dit jaar is er meer! Tussen 1 december 2018 en 13 januari 2019 is er een Coll Event in Scheveningen. Niet alleen een overdekte ijsbaan voor het Kurhaus, maar ook een Ice Roetsjbaan waar je met tubes vanaf kunt glijden! Er zijn ook nog diverse ijsbeelden te zien in het thema Steams & Tales.
 


In kasteel de Haar is deze kerstvakantie (25 dec t/m 6 jan) een eigentijdse avonturenbelevenis van het sprookje Hans en Grietje. Dagelijks kun je deelnemen aan de ‘knibbel-knabbel-knuisje-kasteel’ speurtocht of het snoephuisje in het bos bezoeken, kijken naar een wervelende show of een prachtig verlicht park en kasteel (27 t/m 30 dec) aanschouwen.
 
 

De kerstvakantie leent zich ook uitermate goed voor het bezoek aan een wintercircus. Artiesten die rondwervelen in de piste in een adembenemende sfeer. Verschillende gerenommeerde of minder bekend circussen treden op in verschillende steden.
 


Zoals elk jaar is Slot Loevenstein in de winter het bezoeken meer dan waard. In de kerstvakantie (22 dec-6 jan) branden de vuurkorven en zijn overal fonkelende lichtjes. Er is middeleeuws entertainment, er zijn rondleidingen met kaarslicht en op 26 december kan je aanschuiven bij de kerstbrunch bij Slot Loevenstein.
 


Op veel plaatsen in Nederland worden kerstmarkten gehouden, groot of klein. Verschillende kraampjes, lichtjes en sfeer. Altijd leuk om rond te struinen.
 
 
Copyright © 2018 HeppieLeven, Alle rechten voorbehouden.

Email Marketing Powered by Mailchimp

Afmelden van deze nieuwsbrief.