Copy

Nieuwsbrief van HeppieLeven

 
En dan lijkt het er eindelijk op dat het toch echt herfst gaat worden. Na een herfstvakantie met nog zomerse temperaturen, wordt het nu echt kouder en vallen er serieus bladeren van de bomen. Tijd voor een heerlijke wandeling door het bos!
 
Wist u dat in de maand november meer mannen hun snor laten staan dan in de rest van het jaar? Dat dat een wereldwijd fenomeen is en met Movember te maken heeft? Lees meer over Movember in deze nieuwsbrief. En een dankdag voor gewas en arbeid… wat heeft dat met de herfst te maken? En hoe zit het ook alweer met vitamine D in de wintermaanden?
 
Naast bovenstaande onder meer een artikel over de duur van kindercoaching en informatie over het Beter-Leven Keurmerk. En waarom heeft nog niet iedereen een toilet?
 
Deze nieuwsbrief is opgesteld voor scholen en zal elke maand worden verstuurd op de eerste vrijdag van de maand. De nieuwsbrief staat vol interessante zaken over vitaliteit, HeppieLeven en aanverwante onderwerpen. U bent er vrij in de nieuwsbrief aan anderen door te sturen: collega’s, ouders, etc.
 
In de nieuwsbrief komen maandelijks een aantal vaste rubrieken aan bod:
 • De onderwerpen die aan het ouderportal zijn toegevoegd
 • De blogs van de afgelopen maand
 • Uitgelicht (deze keer de pastinaak)
 • Een onderdeel van HeppieLeven (deze maand positief denken)
 • Een artikel van Jacqui van Kemenade (huisarts)
 • Een artikel van Monique van Seters (kindercoach)
 • De dag van (deze keer de dag van het toilet)
 • Het boek van de maand
 
Daarnaast zullen er wisselende leuke onderwerpen in de nieuwsbrief staan. Mocht je tips of suggesties hebben, stuur dan een berichtje aan info@heppieleven.nl.
 
Mocht u deze nieuwsbrief niet willen ontvangen, dan kunt u zich onderaan de nieuwsbrief afmelden.

Ouderportal HeppieLeven


HeppieLeven is een programma voor kinderen, maar de ouders worden ook niet vergeten!
 
Ouders spelen een enorm belangrijke rol als het gaat om de vitaliteit van hun kinderen. Daarnaast vinden veel ouders het ook prettig om te weten wat hun kind op school geleerd heeft. Om ouders te betrekken bij de lessen van HeppieLeven is er een ouderportal ontwikkeld.
 
In het ouderportal is informatie te vinden over elke les die gegeven wordt. Bij deze informatie zijn handige links, YouTube filmpjes en boekentips gegeven.
 
Naast informatie over de lessen, wordt het ouderportal maandelijks aangevuld met allerhande onderwerpen die met vitaliteit te maken hebben. In de nieuwsbrief zal elke maand vermeld worden welk onderwerp recent toegevoegd zijn. Deze maand is toegevoegd:
 • Vezels: wat zijn vezels, waar kom je ze tegen, waar heb je ze voor nodig? Zijn vezels lekker en kunnen we ook zonder? Kortom uitleg over nut en noodzaak van vezels.
 
Als een school werkt met HeppieLeven, krijgen alle ouders onbeperkt toegang tot het ouderportal.

Blogs van deze maand


Met regelmaat verschijnt er een nieuwe blog op www.heppieleven.nl. Een blog gaat altijd over een artikel dat recent in de media (krant, tijdschrift of site) verschenen is. De kop van het artikel wordt weergegeven en een korte samenvatting van het oorspronkelijke artikel.
 
De blog geeft de mening van Heppie zowel voor ouders als voor kinderen. De blogs kunnen thuis gelezen worden, maar ook klassikaal besproken worden.
 
Blogs zijn voor iedereen toegankelijk.
 
Op www.heppieleven.nl zijn weer diverse nieuwe blogs verschenen deze maand (de koppen zijn de koppen van de oorspronkelijke krantenartikelen):
 • Hoge werkdruk: 1 op de 6 krijgt burn-outklachten;
 • Met een boek in een hoek ben je uren zoek;
 • Waarom is er zo weinig aandacht voor kinderboeken;
 • Derde van Nederlanders weet niet waar defibrillator te vinden is;
 • 15 minuten om je bammetjes op te eten: ‘je kunt buikpijn krijgen’;
 • Krachttraining helpt dikke kinderen bij gym;
 • Lieve Coca-Cola en Mars, wij weten al hoe we de school gezonder krijgen: al uw rommel de deur uit;
 • Nieuwe plannen hebben ingrijpende gevolgen voor rokers en bedrijfsleven;
 • Misleidende vinkje verdwijnt van etiket, maar goede vervanger is er nog niet;
 • Meer dan de helft van de Nederlanders beweegt te weinig;
 • Kinderen besteden meer tijd aan smartphone dan aan buiten spelen;
 • Jongeren zijn de laatste tien jaar minder gaan drinken.
 
Ziet u graag een blog over een bepaald artikel? Mail de kop van het artikel, de datum van verschijning en het media naar info@heppieleven.nl. Er wordt dan, mits het artikel relevant is voor HeppieLeven een blog over geschreven.

Uitgelicht: De pastinaak


De Pastinaak, ook wel witte wortel genoemd, is in Nederland een beetje een vergeten groente en dat is eigenlijk best jammer!
 
Pastinaken worden ook wel witte wortels genoemd. Pastinaken lijken ook op wortels, maar het is geen familie van de wortels. Ze hebben beiden een andere (Latijnse) wetenschappelijke naam en komen zelfs uit een ander plantengeslacht. Lang geleden waren wortels ook nog minder felgekleurd en moeten ze dus nog meer op elkaar geleken hebben.
 
Waar de pastinaak vandaan komt is niet volledig duidelijk. Pastinaken worden wel al heel lang gegeten. Er zijn verhalen dat ze in het oude Egypte al gebruikt worden in verschillende gerechten. Sommige bronnen geven aan dat de Pastinaak bij ons geïntroduceerd is door de Romeinen. Andere bronnen zeggen dat de Pastinaak een inheemse plant was. De tweede bron lijkt meer voor de hand liggend omdat Pastinaken smaakvoller worden als ze in kou gekweekt worden en pastinaken in de mediterrane keuken niet of nauwelijks een rol spelen.
 
Als Pastinaken in kou gekweekt worden, gaan ze suiker aanmaken als een soort van antivries (dat doen meer planten). Als het dus kouder wordt, wordt de pastinaak wat zoeter van smaak en als lekkerder bestempeld. De vorst geeft wel wat bruine vlekken op de pastinaak, maar dat kan geen kwaad. Dat zou verklaren waarom de pastinaak niet of nauwelijks voorkomt in de mediterraanse keuken.
 
Voorheen werden pastinaken veel gebruik als vulling voor stamppotten. Met de opkomst van de aardappel, verdween de pastinaak uit het zicht. Tegenwoordig hoort de pastinaak bij de vergeten groenten. Dat is jammer, want nog altijd is een pastinaak door een stamppot een verrijking van de smaak! In Engeland wordt de pastinaak (parnsip) nog altijd gebruikt in veel gerechten.
 
Pastinaak moet op een koele plaats bewaard worden. Pastinaken kunnen op veel manieren bereid worden. Je kunt pastinaken koken, stomen, bakken, verwarmen in de oven, frituren en grillen. Pastinaak kan ook rauw gegeten worden. Lekkere recepten zijn op internet volop te vinden.
 
Pastinaak kent een aantal gezondheidsclaims. Zo bevat pastinaak inuline (iets anders dan insuline), wat goed is voor de bloedsuikerspiegel en de darmflora.
 
Pastinaak bevat veel vezels en mineralen. Onder meer calcium, ijzer, magnesium en kalium komen veel voor in pastinaak. Ook vitamine B, C en E zijn in ruime mate aanwezig. Pastinaken bevatten best wel wat kcal. 100 Gram pastinaak bevat ongeveer 75 Kcal. Om een ons pastinaak te verbranden moet je 16 minuten wandelen of een kwartier fietsen.
 
Hopelijk hoort pastinaak binnenkort niet meer tot de vergeten groenten!

Les Biologisch en Keurmerken


In HeppieLeven is een les opgenomen die gaat over positief denken. Deze les kan zowel in groep 5, 6 als 7 (8) gegeven worden. Deze les gaat over de minder leuke dingen in het leven en de tegenvallers, hoe kan je er toch nog wat van maken?
 
In deze les bekijken we eerst wat iedereen al weet over positief denken. Wanneer is het handig als je goed positief kan denken? We krijgen vijf tips die helpen om positief denken makkelijker te maken.
 
We bekijken voorbeelden van tegenvallers, waar we toch wat positiefs uithalen en maken afspraken (kaders) voor positief denken.
 
We leren zelfs wat er ‘leuk’ is aan het opruimen van je kamer! We kijken naar belangrijke eigenschappen voor positief denken. We hebben veel aan geduld en doorzettingsvermogen.
 
Aan het einde van de les kijken we wat we geleerd hebben en wat we vanaf nu anders gaan doen als het gaat om positief denken gaat!
 
Na de les zijn er nog allerlei leuke opdrachten die we zelfstandig of samen kunnen maken. Dit kan zowel thuis als op school!

Jacqui van Kemenade


Jacqui van Kemenade is huisarts op basis van voeding en levensstijl. Zij schrijft elke maand een stukje voor de nieuwsbrief van HeppieLeven. Deze maand een artikel van Jacqui over de Marathon in NY.
 
De New York Marathon - 31 Oktober 2018
Dit weekend lopen er weer duizenden mensen door de parallelle straten van  New York. Hijgend en puffend door Central Park hopen de renners zo hun persoonlijk record te kunnen verbeteren.
 
De marathon is het meest populair bij mannen en vrouwen tussen de 40 en 50 jaar.  Soms vraag je af of het rennen van een marathon nou het meest gezonde is wat je kunt doen. Ik denk dat veel renners hopen een stuk van een ongezonde leefstijl zo te kunnen compenseren.
 
Een mooie studie uit Maastricht heeft dit verder onderzocht. In het onderzoek kregen mensen een stappenteller aan gedurende 8 dagen. Er werd gekeken hoe actief iemand in het dagelijks leven is. Zo kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat sporten gezond is. Het geeft minder risico op het krijgen van allerlei hart en vaat ziektes. Gelukkig, we sporten dus niet voor niets. Maar als je een zittend leven hebt, veel in de auto zitten dus, of achter je bureau, of achter de computer, dan heb je ongeacht het feit of je sport of niet meer kans op het krijgen van een hart-vaat ziekte of diabetes.
 
Dus met andere woorden; zelfs het lopen van de New York marathon kan je eeuwige zit gedrag niet compenseren. En wij zitten in Nederland heel veel. Gemiddeld tussen de 9 en 11 uur.
 
Sinds kort heb ik dan ook dagelijks een stappenteller om mijn pols. En dat is enorm confronterend. Als ik aan het werk ben dan loop ik soms maar 4000 stappen op een dag. En ik zou er 10.000 moeten lopen. Als ik er wat meer over nadenk is het eigenlijk heel fijn. Ik kan dus thuis ook gewoon heel veel doen om gezond te blijven. Even de bakken buitenzetten. Trappen lopen op het station i.p.v. de lift. Op het werk naar een collega lopen i.p.v. bellen of appen. Noem maar op. Het dagelijks in beweging blijven en elk half uur even iets doen is enorm gezond voor je hart en vaten maar ook voor je concentratie. Het houdt je lekker fris en goed bij de les.
 
Dus, als je geen tijd hebt om te trainen voor de marathon, train dan thuis en op het werk. Blijf lekker in beweging. Loop 10.000 stappen minimaal per dag, dan heb je al heel wat bereikt!

Jacqui van Kemenade
(Voedings)Huisarts
www.voedingshuisarts.com

Monique van Seters


Monique van Seters is kindercoach. Zij heeft een eigen praktijk op meerdere locaties en werkt ook op scholen. Ze schrijft elke maand een stukje voor de nieuwsbrief van HeppieLeven. Deze maand een artikel over wanneer en hoe een kindercoach past in het leven van een kind.
 
Een kindercoach als hulplijn...
Het lijkt wel een trend, wanneer we twijfelen en het niet weten, zoeken we hulp. Dit op zich een hele goede en verstandige impuls die zeer zinvol en helpend kan zijn. Als ik echter hoor van kinderen die maanden, een jaar en soms zelfs al 3 of 5 jaar wekelijks naar een coach of therapeut gaan, grijpt het me bij de keel.
 
Want welke boodschap geven we deze kinderen? Hoe kan een kind dat iedere week naar een therapeut of coach moet zelfredzaam, verantwoordelijk en weerbaar worden? Dat is toch ten diepste het bevestigen van faalangst en jezelf als minderwaardig en onvolledig zien? Of zie ik het zo verkeerd?
 
Kindercoaching is een ondersteuning die erop gericht is (en moet zijn!) om kinderen en ouders snel weer in hun kracht te zetten. Regie te krijgen op de problematiek die ze ervaren. Een kortdurende interventie waarbij we handvatten geven waardoor een kind/jongere zelfredzaam en verantwoordelijk wordt en neemt. WEERBAAR dus.
 
Als kindercoach wil ik graag ingezet worden als de problemen te groot worden of zijn voor het kind en ouders. Wanneer ze al verschillende methoden/oplossingen bedacht hebben maar dit niet voldoende heeft gebracht om weer regie te krijgen.
 
Lieve ouders, heb vertrouwen in jezelf, in het feit dat sommige problemen wat langer de tijd nodig hebben. Dat je verschillende oplossingen moet proberen en het langer vol moet houden. Ook al twijfel je en weet je het even niet, dat is niet erg.
 
Ga ik nu mijn eigen beroep afvallen? Nee, maar ik merk dat ouders soms te snel de oplossing willen en daardoor mij willen inzetten en dat er te vaak langdurig gebruikt wordt gemaakt van coaching. Wat ik wil is dat we allemaal “kritisch” blijven kijken naar ons zelf en naar onze kinderen.
 
Wil je meer weten over het ‘coachen van je gezin? Stuur mij een mail! De mail kan naar info@jijenikkindercoaching.nl
 
Monique van Seters 
06-20076051
info@jijenikkindercoaching.nl

Boek van de maand


Omdat lezen zo verschrikkelijk fijn is… Maar ook omdat je van lezen zo ontzettend veel kan leren, heeft Heppie een ‘boek van de maand’. Het is een boek dat te maken heeft met vitaal leven en wat (meestal) de moeite van het lezen waard is!
 
Deze maand: “Wie heeft er van mijn kaas gepikt?” van Spencer Johnson
 
Een heel klein boekje wat al aan de 50e druk toe is en waar al meer dan 26 miljoen exemplaren van verkocht zijn in 37 talen.
 
Een grappig verhaal over twee muizen en twee minimensjes en een zoektocht naar kaas. Het leest weg als een vermakelijk verhaal, maar… met boodschap!
 
Een boekje waar je een jaar over kunt doen of wat in je in een uurtje uit hebt. Een boek over omgaan met veranderingen. Speels en makkelijk leesbaar met een duidelijke boodschap over veranderingen. Leuk en leerzaam!
 
Voor iedereen leuk om een keer te lezen, wordt niemand minder van!

Beter-Leven-Keurmerk


Iedereen kent dit logo inmiddels wel en dat drie sterren beter is dan maar één ster dat weten we ook wel, maar verder? Wist u dat dit een logo is van de Dierenbescherming?
 
Is de Dierenbescherming voor het eten van vlees? Dat is een lastige vraag. In beginsel kan je dieren het beste beschermen door ze eenvoudigweg niet te eten. In de praktijk wil alleen lang niet iedereen vegetariër worden. De Dierenbescherming heeft er daarom voor gekozen om dit logo in het leven te roepen. Op deze manier kan bijgedragen worden aan een beter leven voor de dieren die uiteindelijk opgegeten worden.
 
Wie het keurmerk wil voeren, moet afspraken maken met de Dierenbescherming over leefruimte van dieren, over ingrepen die het welzijn aantasten en nog andere verbeteringen. Op die manier wordt er meer diervriendelijk geproduceerd. Er zijn basisnormen ontwikkeld waaraan veehouders zich moeten houden om één ster te kunnen krijgen. Aanvullende normen gelden voor meer sterren. De normen verschillen per diersoort.
 
Het Beter-Leven-Keurmerk mag gevoerd worden als aan de normen voldaan wordt. Uiteraard vindt er periodieke controle plaats of er nog steeds aan alle normen voldaan wordt.
 
Het Beter-Leven-Keurmerk is een middel en geen doel. Het doel is om massale vee-industrie uit te bannen. Het welzijn van enorm veel dieren is ermee gemoeid. Elke stap naar een beter welzijn voor dieren is een stap in de goede richting!

Dankdag voor gewas en arbeid


Dankdag voor gewas en arbeid is een dag waar bijna niet meer aan gedaan wordt. Toch is het principe om stil te staan en dankbaar te zijn voor alles wat de aarde ons geeft, wel goed.
 
Dankdag voor gewas en arbeid is een principe uit de Protestantse Kerkgemeenschappen. Op de eerste woensdag van de maand november wordt deze dag gevierd. Op de tweede woensdag in maart is er altijd een biddag voor gewas en arbeid.
 
Het gebruik van een dankdag dateert uit de middeleeuwen. Er waren toen vaste dagen waarop voor bepaalde zaken gebeden of gedankt werd. In 1578 werd in eerste instantie bepaald dat er tijdens oorlogen en rampen massaal gebeden moest worden. Later (in 1653) werden er een vaste dag om te danken aan toegevoegd.
 
De eerste woensdag in november (als de oogsten binnen waren) werd er gedankt voor het gewas, het eten waar iedereen van leefde. Met een toename van de industrialisatie werd ook de arbeid toegevoegd om voor te danken.
 
Ook anno 2019 wordt er in veel Protestantse kerken een dienst (mis) gehouden op deze dankdag voor gewas en arbeid. Vaak wordt er kleiding, dekens, speelgoed, etc. ingezameld voor wie dat nodig hebben.
 
Iedereen kan een dankdag invullen op zijn of haar eigen manier. Misschien is het goed om allemaal eens stil te staan bij de dingen waar je dankbaar voor bent! Dat kan gewas en arbeid zijn, alles wat de aarde geeft, maar ook je gezondheid, familie, vrienden en vul zelf maar verder in!

Movember


Is het je wel eens opgevallen dat in november meer mannen hun snor laten staan? Misschien heeft het iets te maken met Movember.
 
Movember is een samentrekking van de Engelse worden snor (moustache) en november. Movember is een jaarlijks terugkerende aandachtsvraag voor bepaalde vormen van kanker bij mannen (prostaatkanker en telbaalkanker) en de gezondheid van mannen in het algemeen.
 
Ondanks dat mannen gemiddeld 6 jaar eerder dood gaan dan vrouwen en mentale gezondheidsproblemen veel vaker voorkomen bij mannen dan bij vrouwen (teelbalkanker en prostaatkanker komt ook alleen bij mannen voor), is er in de gezondheidszorg weinig aandacht voor verschil in geslacht.
 
Movember komt oorspronkelijk uit Australië. In Melbourne hebben 30 mannen in 2003 30 dagen hun snor laten staan in november om aandacht te vragen voor prostaatkanker en depressie bij mannen. Tegenwoordig doen er wereldwijd heel wat meer mannen mee en lopen de donaties in de honderden miljoenen.
 
De Movember Foundation financiert meer dan 800 onderzoeksprojecten over heel de wereld die te maken hebben met hun doelstellingen.
 
In november kunnen mannen hun snor laten staan, maar er zijn nog veel meer activiteiten in het kader van Movember. Zo zijn er diverse sportieve activiteiten, snorrenborrels en nog veel meer. Op de Nederlandse site van Movember (https://nl.movember.com) kan je een overzicht vinden van alle activiteiten.

Vitamine D in de winter


Vitamine D is een bijzonder vitamine. We hebben vitamine D nodig en ons lichaam kan zelf vitamine D aanmaken, in tegenstelling tot andere vitamines.
 
We hebben verschillende bronnen van vitamine D. Vitamine D wordt door onze huid opgenomen uit zonlicht en we kunnen vitamine D halen uit voeding. Vitamine D zit onder meer in vette vis, eieren, volle zuivel en vlees.
 
We hebben vitamine D nodig om calcium op te kunnen nemen uit onze voeding. Het draagt bij aan stevige botten en tanden en ook is het nodig voor een goede werking van spieren en ons immuunsysteem. Daarnaast heeft vitamine D een beschermende werking tegen tal van ziekten. Een belangrijke vitamine dus.
 
Hoeveel vitamine D je kunt aanmaken is afhankelijk van je leeftijd (hoe ouder hoe minder en jonge kinderen kunnen het ook nog niet zo goed), je huidskleur (hoe donkerder je huidskleur hoe moelijker je vitamine D uit zonlicht kan opnemen) en het seizoen. Voor een blanke huid zijn de zonnestralen in Nederland alleen tussen maart en oktober sterk genoeg om er voldoende vitamine D uit te kunnen halen. Je moet dan wel voldoende buiten komen. Zonnebrandcrème is heel goed tegen zonnebrand, maar het remt ook de opname van vitamine D.
 
In de winter zou de oplossing dus moeten liggen in het eten van veel voeding die vitamine D-rijk is. Helaas neemt ons lichaam maar met mate de vitamine D uit onze voeding op. Je kunt wel wat reserve opbouwen in de zomermaanden, maar dat is zelden genoeg om de hele winter door te komen.
 
Wie geen tekort aan vitamine D wil oplopen, doet er goed aan om, zeker in de wintermaanden, elke dag een vitamine D tabletje te slikken. Op internet zijn veilige dosis te vinden voor verschillende leeftijdsgroepen en bevolkingsgroepen. Een teveel aan vitamine D loop je niet zo snel op. Twijfel je? Overleg dan met je huisarts.

Wereld Toilet Dag


Wereld Toilet Dag… wat is dat nou toch voor iets? Wereld Toilet Dag is elk jaar op 19 november. Het is een dag om aandacht te vragen voor alle mensen die niet beschikken over normale sanitaire omstandigheden ofwel een schone wc!
 
Een toilet is voor ons niet meer dan normaal. Het ene toilet is wat schoner dan de andere, maar er is vrijwel altijd een toilet in de buurt als we daar behoefte aan hebben. Dat ligt voor veel mensen anders: maar liefst 2,5 miljard (dat is 2.500.000.000!!) beschikken niet over sanitaire voorzieningen! Ze moeten hun behoefte bijvoorbeeld doen in struiken of in de buurt van riviertjes (bron van besmetting).
 
Jaarlijks sterven er 800.000 kinderen aan diarree, dat is ongeveer 70 schoolklassen per dag! Dat zou voorkomen kunnen worden met schoon drinkwater, zeep en een toilet. Hoe schrijnend dat door een dergelijk basisgebrek zoveel kinderen sterven!
 
De Wereld Toilet Dag wordt gesteund door de Verenigde Naties. Het doel is om media, bedrijfsleven, hulporganisaties en consumenten aandacht te vragen voor dit probleem en iedereen in actie te krijgen om dit probleem te verhelpen. Er worden diverse activiteiten georganiseerd onder meer The Urgent Run-UN World Toilet Day: Sanitation for all.
Copyright © 2018 HeppieLeven, Alle rechten voorbehouden.

Email Marketing Powered by Mailchimp

Afmelden van deze nieuwsbrief.