Copy

Nieuwsbrief van HeppieLeven

 
De zomer overweldigt ons land terwijl iedereen nog naar school moest, maar nu is de zomervakantie toch echt in zicht. Niet alleen in het weekend genieten van het mooie weer, maar hele dagen vrij om te doen waar je zin in hebt… en de zon schijnt nog steeds!
 
In deze nieuwsbrief is er uiteraard aandacht voor de vakantie. Een artikel met leuke tips voor dagen dat je niet weet wat je zou moeten doen. Ze zijn allemaal de moeite van het bezoeken waard! We kijken naar wat onze eetgewoonten zijn op vakantie. De langste dag van het jaar hebben we net gehad, maar hoe zit dat nou ook alweer? Ook een artikel over Ketikoti en een inspirerend boek van de maand. En actueel: waarom doen supermarkten energiedrank in de ban voor kinderen?
 
Heppie wenst iedereen een heerlijke, zonnige, relaxte zomervakantie toe! Geniet met en van elkaar. Tot september, in een nieuw schooljaar!
 
Deze nieuwsbrief is opgesteld voor scholen en zal elke maand worden verstuurd op de eerste vrijdag van de maand. De nieuwsbrief staat vol interessante zaken over vitaliteit, HeppieLeven en aanverwante onderwerpen. U bent er vrij in de nieuwsbrief aan anderen door te sturen: collega’s, ouders, etc.
 
In de nieuwsbrief komen maandelijks een aantal vaste rubrieken aan bod:
 • De onderwerpen die aan het ouderportal zijn toegevoegd
 • De blogs van de afgelopen maand
 • Uitgelicht (deze keer kersen)
 • Een onderdeel van HeppieLeven (deze keer de les ademhalen)
 • Een artikel van Jacqui van Kemenade (huisarts)
 • Een artikel van Monique van Seters (kindercoach)
 • De dag van (deze keer de dag van de vrijheid)
 • Het boek van de maand
 
Daarnaast zullen er wisselende leuke onderwerpen in de nieuwsbrief staan. Mocht je tips of suggesties hebben, stuur dan een berichtje aan info@Heppieleven.nl.
 
Mocht u deze nieuwsbrief niet willen ontvangen, dan kunt u zich onderaan de nieuwsbrief afmelden.

Ouderportal HeppieLeven


HeppieLeven is een programma voor kinderen, maar de ouders worden ook niet vergeten!
 
Ouders spelen een enorm belangrijke rol als het gaat om de vitaliteit van hun kinderen. Daarnaast vinden veel ouders het ook prettig om te weten wat hun kind op school geleerd heeft. Om ouders te betrekken bij de lessen van HeppieLeven is er een ouderportal ontwikkeld.
 
In het ouderportal is informatie te vinden over elke les die gegeven wordt. Bij deze informatie zijn handige links, YouTube filmpjes en boekentips gegeven.
 
Naast informatie over de lessen, wordt het ouderportal maandelijks aangevuld met allerhande onderwerpen die met vitaliteit te maken hebben. In de nieuwsbrief zal elke maand vermeld worden welk onderwerp recent toegevoegd zijn. Deze maand is toegevoegd:
 • Verkoelende voeding: gaat het dan om bevroren doperwten of ijsjes of zijn er meer verkoelende voedingsmiddelen? En wat is het effect dan van verkoelend voedsel? Helpt dat echt bij warme temperaturen?
 
Als een school werkt met HeppieLeven, krijgen alle ouders onbeperkt toegang tot het ouderportal.

Blogs van deze maand


Met regelmaat verschijnt er een nieuwe blog op www.heppieleven.nl. Een blog gaat altijd over een artikel dat recent in de media (krant, tijdschrift of site) verschenen is. De kop van het artikel wordt weergegeven en een korte samenvatting van het oorspronkelijke artikel.
 
De blog geeft de mening van Heppie zowel voor ouders als voor kinderen. De blogs kunnen thuis gelezen worden, maar ook klassikaal besproken worden.
 
Blogs zijn voor iedereen toegankelijk.
 
Op www.heppieleven.nl zijn weer diverse nieuwe blogs verschenen deze maand(de koppen zijn de koppen van de oorspronkelijke krantenartikelen):
 • Waarom we nog niet allemaal zijn gestopt met roken
 • Hulp bij overgewicht wordt toegevoegd aan basispakket
 • Glaasje fruitsap bij het ontbijt? Beter niet
 • Overheid moet verslavende games voor jongeren verbieden
 • Tien minuten flink wandelen levert meer op dan tienduizend stappen per dag
 • Kwart dertienjarigen bijziend, onderzoekers waarschuwen voor telefoongebruik
 • Kabinet gaat eisen burgerschap onderwijs voor scholieren aanscherpen
 • Word jij chagrijnig als je honger hebt? Tijd om naar je lichaam te luisteren
 • Ambachtelijk? Stop met liegen over voeding
 • Mooie kleren, lekker eten en familie: wat Kerst is voor jullie, is Suikerfeest voor ons
 • Nederlandse boeren willen overstappen op natuurvriendelijke methoden
 • Nederlanders tevreden met sociale leven; appen is minder belangrijk;
 • Nederlandse kinderen zijn kampioen stilzitten.
 
Ziet u graag een blog over een bepaald artikel? Mail de kop van het artikel, de datum van verschijning en het media naar info@Heppieleven.nl. Er wordt dan, mits het artikel relevant is voor HeppieLeven een blog over geschreven.

Uitgelicht: de Kers


Langs de kant van de weg, vers bij de boomgaard, bij de boer of in de supermarkt, ze zijn weer volop verkrijgbaar: de kersen! En wie lust er nou geen kersen? Een periode om volop te genieten van deze heerlijke vrucht!
 
Kersen bestaan al duizenden jaren. Ze zijn in Azië ontstaan door een toevallige kruising tussen meerdere prunussen. Er zijn kersenpitten (inmiddels versteend) gevonden van 5000 jaar oud. De eerste geschreven documenten waar kersen in voorkomen zijn van 300 voor Christus.
 
In de Romeinse tijd waren er al meerdere soorten kersen. Het waren ook de Romeinen die de kersen meenamen naar ons land. Tot de 15e/16e eeuw werden kersen vooral als dessert gegeten, maar vanaf die tijd werden ze ook gegeten om hun geneeskrachtige werking.
 
In Nederland werd al snel nadat ze kennis gemaakt hadden met de kers, geprobeerd om ook kersen te gaan telen. In eerste instantie langs rivieren met vochtige grond, later ook elders in het land. De kers bleek het hier prima te doen en in de 17e eeuw waren er al kersengaarden en werden kersen door de Nederlanders verhandeld.
 
Er zijn veel verschillende soorten kersen, maar liefst meer dan 1000 soorten! Het grootste onderscheid kan gemaakt worden naar smaak. Er zijn zure kersen en zoete kersen. Zure kersen worden vaak gebruikt in gerechten en zoete kersen worden meer gezien als een delicatesse. Ze kunnen in vrijwel alle gerechten en dranken gebruikt worden en natuurlijk los uit de hand gegeten worden.
 
De pit van kersen kan je beter niet doorslikken. De pitten van kersen kunnen giftig zijn. Het is geen drama om een keer een pit door te slikken, maar probeer het te vermijden. Het is ook aan te raden om kersen goed te wassen voor het eten. Er kunnen schadelijke bacteriën op kersen voorkomen en ze zijn vaak ook bespoten.
 
Kersen zijn ook nog eens gezond, net zoals vrijwel al het fruit dat puur gegeten wordt. Kersen hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Kersen bevatten veel vezels en zijn daarom goed voor onze darmen. Kersen verminderen spierpijn, dus lekker kersen eten na het sporten! Kersen bevatten melatonine, dus wie een slechte nachtrust heeft, kan prima wat kersen eten voor het slapen gaan. Kersen kunnen de kans op kanker verkleinen door allerhande stofjes die in de kers zitten. Kersen reguleren de bloeddruk en de glucose in ons lichaam (mede daardoor zijn kersen ook goed tegen diabetes). Kersen bevatten Retinol en ondersteunen daarmee een mooie huid. Tot slot zijn kersen ook een probaat middel tegen jicht en reuma klachten. Een indrukwekkende rij!
 
Kersen bevatten veel vitamines. Vooral vitamine A en C zijn goed vertegenwoordigd in de kers.
 
Van kersen zal je niet snel dik worden, want ze bevatten niet veel calorieën. Kersen bevatten ongeveer 54 Kcal per ons. Kersen bestaan voor een groot deel uit water.
 
Om kersen te verbranden hoef je niet lang te bewegen. De energie die je opdoet met het eten van een ons kersen kan je verbranden door ongeveer 12 minuten te wandelen of 10 minuten te fietsen.
 
Wat zal het een lekkere en gezonde zomer worden met al die kersen!
 

Les ademhalen

 
In HeppieLeven is een les opgenomen over adem halen. Deze les kan zowel in groep 5, 6 als 7 gegeven worden.
 
In deze les kijken we eerst hoe de ademhaling in ons lichaam gaat en welke dingen daar allemaal mee te maken hebben.
 
We gaan tellen hoe vaak we adem halen in een minuut. Als we een filmpje gezien hebben over de buikademhaling, dan gaan we daar mee oefenen.
 
We kijken hoe lang we onze adem in kunnen houden. Wat zegt dat eigenlijk als je je adem lang of kort kan inhouden?
 
En is het beter om heel snel of heel rustig te ademen? Gaat je ademhaling altijd even snel en wat wordt daardoor beïnvloed?
 
Roken is niet goed voor je longen, dat wisten we al, maar hoe zit dat er dan uit?
 
Aan het einde van de les kijken we wat we geleerd hebben en wat we vanaf nu anders gaan doen in ons eigen leven!
 
Na de les zijn er nog allerlei leuke opdrachten die we zelfstandig of samen kunnen maken. Dit kan zowel thuis als op school!

Jacqui van Kemenade


Jacqui van Kemenade is huisarts op basis van voeding en levensstijl. Zij schrijft elke maand een stukje voor de nieuwsbrief van HeppieLeven. Deze maand een artikel van Jacqui over diabetes of suikerziekte.
 
Sick Chauffeurs Syndrome
We kennen allemaal de term ‘Sick building Syndrome’. Een gebouw dat zo duister en deprimerend gebouwd is dat je er (bijna) ziek van wordt. Bijvoorbeeld het gebrek aan daglicht heeft een slechte invloed op je gemoedstoestand. Ziek worden van een gebouw dus.
 
Op mijn spreekuur krijg ik regelmatig vrachtwagenchauffeurs. Helaas laat de gezondheid het vaak afweten. Men zit niet in een gebouw, maar in een klein compartiment. Men begint rond de 20 jaar met rijden. Al snel gaat men internationaal rijden. Dat betekent veel uren zitten. Weinig bewegen. Altijd eten bij de snack of de pomp. Veel frituur, veel vet, veel suikers, weinig vers en onbewerkte voeding. En vaak ook nog eens veel roken. Heel veel roken.
 
Stress en onregelmatigheid. Onregelmatig slapen. Weinig tijd voor sporten. Weinig tijd voor hobby’s. Weinig tijd voor sociale interactie.
 
Als ik bij de gemiddelde chauffeur van 40 een lichamelijk onderzoek doe (en dit kan vaak alleen als ze toevallig voor iets anders komen) dan zie ik een mijnheer of mevrouw met minder spierweefsel (door het weinige bewegen en veel zitten), een dikkere buik, een slechte houding, een beginnende hoge bloeddruk en vaak ook nog eens een verhoogd cholesterol. En natuurlijk nicotine vingers.
 
Alles in de leefstijl van chauffeurs maakt ze ziek of ongelofelijk bevattelijk om ziek te worden. Dus zie ik weer iemand verschijnen die past in dit rijtje dan heb ik mijn eigen diagnose bedacht. Het Sick Chauffeurs Syndrome.
 
We worden ziek van onze leefstijl. En de enige die die leefstijl kan veranderen bent u zelf. Is de chauffeur zelf. En misschien zijn of haar baas (als u dit leest, graag!).
 
Er is een dorpje in de zuid Italië waar men voor het eerst het z.g. Mediterrane Dieet heeft beschreven. (Pioppi) Men wordt er heel oud en heel gezond oud. We kunnen beter spreken van een Mediterrane leefstijl. Want men beweegt. Men loopt de hele dag door de heuvels, achter de geiten of de schapen. Men vangt vis. Men kweekt zelf groentes en werkt zelf in de tuin. Er wordt uitgebreid gekookt met verse ingrediënten. Geen pakjes, geen zakjes. Er is veel sociale interactie en de gemeenschap is hecht en betrokken bij elkaar.
 
We kunnen dus ziek worden vanuit een genetische aanleg (soms), maar we worden veel vaker ziek door manier waarop we leven. En daar kunnen we iets aan doen. Kies voor gezond! Ik wens u een gezond en lang leven!

Kijk voor meer informatie hierover op www.voedingshuisarts.com

Jacqui van Kemenade
(Voedings)Huisarts
www.voedingshuisarts.com

Monique van Seters


Monique van Seters is kindercoach. Zij heeft een eigen praktijk op meerdere locaties en werkt ook op scholen. Ze schrijft elke maand een stukje voor de nieuwsbrief van HeppieLeven. Deze maand een artikel over teleurstellingen.
 
Het belang van een teleurstelling….
Een kritische blog naar ons als ouders. Herken je deze zinnen “Je kunt alles zijn wat je maar wilt zijn, de wereld ligt aan je voeten”. “belachelijk dat je niet in het selectie-elftal zit. Ik ga een hartig woordje spreken met de coach”.  “de juffrouw ziet jou niet zoals wij jou zien, VMBO tsss, je kunt makkelijk VWO aan.
 
Wat is er aan de hand met ons? Nee, mijn kinderen kunnen niet alles! Nee, ze zijn niet overal goed in! Nee, ze zijn niet DE beste van het voetbalteam! Ze zijn prima zoals ze zijn maar ze kunnen niet alles!
 
Ik zie het in mijn praktijk en om mij heen ( ja en ik betrap mezelf er ook wel eens op). Ouders die hun kinderen beschermen door de verantwoordelijkheid bij een ander te leggen, door de emoties zoals verdriet en teleurstelling kleiner te maken, zo niet weg te nemen.
 
Kom op, lieve ouders!
Het leven loopt niet zoals wij altijd willen!  We leren onze kinderen juist veel meer als we ze leren om te gaan met teleurstelling en verdriet als ze NIET gekozen worden voor een 1e elftal, NIET uitgenodigd worden voor een feestje.
 
Laat ze verdrietig zijn, laat ze boos zijn. Kinderen worden sterker als ze leren omgaan met teleurstellingen. Ze leren incasseren, accepteren, ze ontwikkelen doorzettingsvermogen en vastberadenheid.
 
Onze kinderen zijn precies goed zoals ze zijn met ieder hun eigen kwaliteiten die ze (en wij) gaandeweg hun leven gaan ontdekken.
 
Want nee, ik heb geen picasso-einstein-ronaldo-gates kinderen. Wat ik wel heb, zijn kinderen die emotioneel leren omgaan met de veranderingen van het leven, met de eisen van de maatschappij ( en ouders ) en met de onvoorspelbaarheid van het leven! Hoe waardevol.
 
Een pleidooi voor teleurstellingen………….
 
Wil je meer weten over het ‘coachen van je gezin’? Stuur mij een mail! De mail kan naar info@jijenikkindercoaching.nl
 
Monique van Seters 
06-20076051
info@jijenikkindercoaching.nl

Boek van de maand


Omdat lezen zo verschrikkelijk fijn is, maar ook omdat je van lezen zo ontzettend veel kan leren, heeft Heppie een ‘boek van de maand’. Het is een boek dat te maken heeft met vitaal leven en wat (meestal) de moeite van het lezen waard is!
 
Deze maand: Steeds leuker van Jelle Hermus
 
Dit boek is winnaar van het beste spirituele boek 2018. Het boek is geschreven door de auteur van de site SoChicken.nl. De site gaat over simpel maar goed leven en het boek volgt dezelfde lijn.
 
Het boek start met wat veel herhaling, maar als je daardoorheen bent, is het een boek vol prettige tips. Het boek is niet dwingend geschreven, waardoor het goed mogelijk is om echt uit te filteren wat passend is in je eigen leven.
 
Het doel van het boek is je leven leuker maken op een vrij eenvoudige manier aan de hand van meerdere stappen. In de lijn van SoChicken  heeft de auteur het over het uitbroeden van de juiste eieren en het broeden op de juiste eieren. Leuke woordkeuze!
 
Het principe van een leuker leven in dit boek is het schrappen van zoveel mogelijk ellende in je leven, wat je meer vrijheid oplevert. Vervolgens mag je je leven blijer maken om er als laatste ook nog betekenis aan te geven.
 
Een leuk, inspirerend boek met stappen die voor iedereen haalbaar zijn! Er is wel een risico als je alle tips opvolgt dat je als een wat zacht ei eindigt, maar misschien wordt de wereld wel veel leuker als we allemaal een wat hoger gehalte ‘zacht ei’ zouden hebben.

Dag van de afschaffing van de slavernij.


Op 1 juli wordt de afschaffing van de slavernij gevierd. Deze dag heet eigenlijk Ketikoti of Keti-Koti. Als het puntje bij paaltje komt, is het geen Nederlandse, maar een Surinaamse feestdag. Omdat Suriname tot 1975 een deel van Nederland was, is Ketikoti toch een dag om een keer bij stil te staan.
 
Ketikoti wordt georganiseerd door het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee). Ketikoti betekent letterlijk ‘ketenen doorbroken’, wat voor een dag die over het einde van slavernij gaat wel toepasselijk is. Ketikoti wordt sinds 2002 in Nederland gevierd.
 
Op 1 juli 1863 werd de slavernij afgeschaft in de toenmalige Nederlandse kolonies, waaronder Suriname. Daarmee kwam een einde aan een periode van ruim 200 jaar slavernij in die kolonies. Omdat de slavernij op 1 juli werd afgeschaft, is dat nog altijd de datum van de herdenking.
 
Op straat en op school ga je niet veel merken van Ketikoti. In Amsterdam vindt de avond voorafgaand aan Ketikoti een echte herdenking plaats bij het Nationale Slavernij Monument in de Oosterpark. Vaak zijn daar veel politici, hotemetoten en andere bekende Nederlanders bij. De gewone mens is zeker ook welkom! De Surinaamse vrouwen lopen dan in witte jurken (Koto’s), omdat wit in Suriname de kleur van de rouw is.
 
Naast een plechtige herdenking, is Ketikoti op de dag zelf vooral ook een uitbundig feest met muziek, dans en lekker eten dat tot in de kleine uurtjes doorgaat. Er wordt inmiddels in de meeste grote steden wel een feest gehouden in dit kader. De Surinaamse vrouwen lopen op deze dag in fel gekleurde jurken om feestvreugde te symboliseren.
 
Met deze jaarlijkse dag wordt vooral naar de toekomst gekeken en vrijheid, gelijkheid en verbondenheid gevierd!
 

De langste dag van het jaar


Hij is alweer voorbij, de langste dag van het jaar! Maar hoe zit dat nou ook alweer en wanneer was het dan?
 
Ze waren er weer: de midzomernachtfeesten! Rond de langste dag van het jaar wordt midzomernacht gevierd, de langste dag van het jaar. Oorspronkelijk waren de midzomernachtfeesten een paar dagen na de langste dag van het jaar en met deze feesten werd de zonnewende gevierd. Mensen geloofden dat planten op midzomernacht geneeskrachtige en magische krachten hadden. Ze werden rond de feesten volop geplukt. Het was een heidens feest, dus Christenen waarschuwden oorspronkelijk voor deze feesten.
 
Op 21 juni was het de langste dag. Het was 16 uur en 46 minuten licht. Op 20 juni ging de zon het vroegste op en 22 juni ging de zon het laatste onder. Op 21 juni om 22:34 was de zonnewende. Op dat moment staat de zon recht op de aarde. Het wordt dan niet donker op de noordpoolcirkel.
 
Met de langste dag is ook de astronomische zomer begonnen, het moment waarop we allemaal vinden dat ze zomer is begonnen: 21 juni. De zomer duurt tot 21 september.
 
Veel zonlicht is goed voor het humeur, dus laten we met elkaar nog lekker even genieten van al dat licht!

Energiedrank in de ban voor kinderen


In het nieuws wordt groot uitgemeten dat sommige supermarkten geen energiedrankjes meer gaan verkopen aan jongeren onder de 14 jaar. Een goede zaak, want energiedrankjes voegen niets toe en hebben wel veel schadelijke effecten.
 
Waarom is energiedrank eigenlijk zo slecht? Ja, er zit wat veel suiker in en cafeïne is misschien voor kinderen ook niet al te best. Er schijnt ook nog wat Taurine in te zitten, maar wat dat doet?
 
Als eerste dan maar de suiker. Alle energiedrankjes zijn gezoet met suiker, omdat ze anders domweg door niemand gedronken zouden worden. Energiedrankjes zonder suiker zijn niet lekker. Een beetje suiker krijgen we allemaal wel elke dag binnen, maar in energiedrankjes zit wel heel veel suiker. Het aantal suikerklontjes per blikje varieert tot wel 11 suikerklontjes in 1 blikje! Suiker is niet gezond voor je lijf en ook niet goed voor je tanden. Alleen daarom al moet je je afvragen of dit een kinderdrankje zou moeten zijn!
 
Er zit ook aardig wat cafeïne in energiedrankjes. Cafeïne is een stimulerend middel. Hoe moet je dat zien? Een lijf heeft energie nodig om te functioneren en te bewegen. Die energie krijgen we door voedingsmiddelen te eten. Cafeïne is niet zo’n voedingsmiddel waar je energie van krijgt. Cafeïne is een middel dat alertheid verhoogd. Dit geeft het idee dat je energie hebt. In een blikje energiedrank zit 1 tot 2 keer de hoeveelheid cafeïne van een kopje koffie. Sommige kinderen drinken ook wel eens een kopje koffie, maar dan niet met 10 suikerklontjes en taurine erin! Koffie wordt ook niet heel snel gedronken, omdat het warm is. Een blikje energiedrank wordt zo weg gespoeld en die snelheid is niet gezond voor ons lichaam, al helemaal niet voor een kind. Cafeïne kan ook nog verslavend werken.
 
Taurine is een stof die in meer voedingsmiddelen voorkomt. Het zit in vlees en vis en ons lichaam maakt het ook zelf. Bij energiedrank is taurine toegevoegd. Taurine op zich is niet schadelijk, maar als je er teveel van krijgt kan het schadelijk zijn voor je hartspier en zenuwcellen. Zeker een hartspier die nog niet uitontwikkeld is, zoals bij een kind, kan behoorlijk schade oplopen. Taurine is een stof die verslavend kan werken.
 
Alsof het nog niet genoeg is, zijn energiedrankjes enorme caloriebommen. Wie te vaak energiedrank drinkt, loopt het risico daar ook flink zwaarder van te worden.
 
Energiedrank is een drank, maar het droogt je lichaam uit. Veel kinderen weten niet dat energiedrank uitdrogend werkt voor je lichaam en drinken bijvoorbeeld geen water als ze energiedrank op hebben.
 
Het effect van een blikje energiedrank is maar kortdurend. Hierdoor is het risico dat je nog een blikje pakt en nog een blikje pakt groot. We gaan er voor het gemak maar even vanuit dat jonge kinderen energiedrank nog niet met alcoholische drank mengen…
 
Kinderartsen pleiten al jaren voor een verbod op energiedrank voor kinderen. Dit heeft ermee te maken dat een kind nog niet ten volle beseft wat hij naar binnen giet. Een lichaam dat nog niet uitontwikkeld is, loopt ook meer kans op schade dan een volwassen lichaam, omdat de hoeveelheid naar verhouding veel harder aantikt. Energiedrank wordt met allerlei nadelige lichamelijke gevolgen in verband gebracht. Dit gaat van hartkloppingen tot verhoogde bloeddruk tot angststoornissen tot zelfs overlijden. Dat gun je niemand, een kind al helemaal niet!
 

Eten en drinken op vakantie


Met de zomervakantie voor de deur gaan we ook weer massaal op vakantie. En als we op vakantie gaan, dan eten en drinken we vaak anders dan thuis. Onderstaand een aantal ‘wist u dat…’-jes over eten en drinken op vakantie.
 
Wist u dat…
 • Meer dan een kwart van de Nederlanders op vakantie dagelijks uit eten gaat?
 • Ongeveer een kwart van de Nederlanders op vakantie wel eens een gerecht besteld waarvan hij niet vooraf wist wat het was?
 • De meeste Nederlanders op vakantie rond 19:00 uur gaan eten?
 • We op vakantie gemiddeld anderhalf uur over onze maaltijd doen?
 • We op vakantie massaal minder gezond eten dan thuis?
 • We gemiddeld op vakantie niet aankomen of afvallen?
 • Goede koffie, kaas en Hollandse mayonaise op vakantie het meest gemist worden?
 • Er op vakantie aardig wat meer alcohol gedronken wordt dan thuis?
 • Er massaal voedingsmiddelen van thuis meegenomen worden?
 
Wat niets met eten te maken heeft, maar nog wel het vermelden waard is, is dat de gemiddelde Nederlander op vakantie maar 1 tot 2 boeken leest, en dat we op vakantie gemiddeld eigenlijk net zo goed (of slecht) slapen als thuis. We vergeten het meest onze oplader voor de telefoon en onze tandenborstel als we op vakantie gaan en we vragen massaal aan iemand om onze post op te halen als we op vakantie gaan.

Tips zomervakantie


Zoals elke vakantie, ook deze keer een aantal leuke tips voor een dagje uit. Natuurlijk is het Nederlandse strand een aanrader! Meters onbebouwde stranden, heerlijke strandtenten, wandelen, beachvolleybal en zwemmen natuurlijk! Maar voor iedereen die ook een dagje wat anders wil doen, onderstaand een selectie van alle leuke dingen die ons eigen land te bieden heeft!
 
Afrikamuseum
Voor wie niet zo ver op reis gaat of helemaal niet op reis gaat is een dagje Afrikamuseum een leuke optie. In het museum waan je je helemaal op vakantie in Afrika! En wie op ‘vakantie’ gaat naar Afrika, moet zeker zijn handdoek niet vergeten. Er kan een duik genomen worden in een leembad! Ook zijn er nog veel andere dingen te doen met leem en er zijn ook verschillende muziekworkshops.
 
Fort Loevenstein
Wie zin heeft in een spannend avontuur, kan goed terecht op Slot Loevenstein, het oudste slot van Nederland. Om te beginnen overvaren met het voetveer vanaf Woudrichem (ook een leuk plaatsje met een pannekoekenboot) naar het slot. Tijdens de zomervakantie is er op en rondom het slot van alles te doen, zoals maliënkolderarmbandjes maken, extra aandacht voor een soldatengezin in een soldatenhuisje, een kasteelschutter, oud Hollandse spellen en nog veel meer. Kijk voor alle activiteiten op de activiteitenkalender op www.slotloevenstein.nl. En niet vergeten: maak een afspraak voor de escape-room in de toren!
 
Fietsen in Rotterdam
Dat Rotterdam een stad is waar je je een hele dag kan vermaken, was al bekend. Wat leuk is om in de zomervakantie te gaan doen voor de actievere gezinnen is een fietstoer door de stad, speciaal voor gezinnen met kinderen! Je ziet alle hotspots van de stad! Zo kom je onder meer langs de oude haven, de Euromast, de Maasoever, de kubuswoningen en de markthal. Meer informatie is te vinden op www.bajabikes.eu.
 
Forteiland
Wie niet te beroerd is het eerste stukje met de auto te doen, belooft een dagje Forteiland een onvergetelijk avontuur te worden. In IJmuiden stap je aan boord van een boot, die je naar het forteiland brengt. Daar kan het avontuur echt beginnen. Er is op het eiland van alles te doen, zoals het ronddwalen in ondergrondse gangen, een vrije val maken, boogschieten of een oriëntatietocht met een kaart. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis: dit eiland is onderdeel van de Stelling van Amsterdam en staat op de Werelderfgoedlijst!
 
Parade 2018
Theater, muziek, en lekker eten… Wie daarvan houdt kan terecht op De Parade. De Parade is een rondreizend theaterfestival door de vier grote steden van Nederland (Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Amsterdam). Laat je verleiden door de artiesten, geniet van de zweefmolen en proef van al het lekkers. Kijk voor de data in de verschillende steden op www.deparade.nl
 
Zuiderzeemuseum
Enkhuizen is een historisch vissersplaatje, waar je heel veel kunt doen. Je kunt een dagje Enkhuizen combineren met het Zuiderzeemuseum. Een dagje terug in de tijd. Hoe zag een school er 100 jaar geleden eigenlijk uit? Of een snoepwinkel van 100 jaar geleden? Vroeger maakten kinderen een klompbootje om mee te spelen, zouden onze kinderen dat ook nog kunnen? En oude spelletjes, zijn die nog steeds leuk? Kunnen wij nog net zo leren schrijven als de kinderen dat vroeger leerden? Met een echte kroontjespen en inkt? Kortom, veel te doen, veel te beleven!
 
Veluws zandsculpturenfestijn
Hollandse meesters in zand! De gouden eeuw is tot leven gekomen in Garderen. In Garderen wordt jaarlijks een zandsculpturenfestijn gehouden, waar zowel binnen als buiten zandsculpturen te bewonderen zijn. Bekende schilderijen komen in drie dimensies tot leven! Wie de ‘meesters’ gezien heeft, kan binnen ook nog eens 40 sculpturen zien waar verschillende tegelwijsheden geraden kunnen worden. Zand gecombineerd met cultuur!
 
Copyright © 2018 HeppieLeven, Alle rechten voorbehouden.

Email Marketing Powered by Mailchimp

Afmelden van deze nieuwsbrief.