Copy

Nieuwsbrief van HeppieLeven


Vlak voor Sinterklaas weer een volgende nieuwsbrief van Heppieleven. Tussen het rijmen en eten van de pepernoten door, nog even tijd om te lezen waar die pepernoten eigenlijk vandaan komen en hoe het eigenlijk zit met Sinterklaas.
 
Deze maand in de nieuwsbrief uiteraard onderwerpen die met deze tijd van het jaar te maken hebben, zoals Sinterklaas, maar ook Wereld lichtjesdag. Uiteraard weer een boek van de maand, deze keer over de verschillende soorten honger. Lekkere trek, zal dat er ook in staan? En met de kerstvakantie voor de deur, uiteraard wat leuke uitjes om te gaan doen!
 
Heppie wil iedereen natuurlijk een hele fijne Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw wensen! Tot volgend jaar!
 
Deze nieuwsbrief is opgesteld voor scholen en zal elke maand worden verstuurd op de eerste vrijdag van de maand. De nieuwsbrief staat vol interessante zaken over vitaliteit, HeppieLeven en aanverwante onderwerpen. U bent er vrij in de nieuwsbrief aan anderen door te sturen: collega’s, ouders, etc.
 
In de nieuwsbrief zullen maandelijks een aantal vaste rubrieken aan bod komen:
 • De onderwerpen die aan de ouderportal zijn toegevoegd
 • De aanbeveling van de maand
 • De blogs van de afgelopen maand
 • Uitgelicht (deze keer de pepernoot)
 • Een onderdeel van HeppieLeven (deze keer de les positief denken)
 • Een artikel van Jacqui van Kemenade (huisarts)
 • Een ervaringsdeskundige (80-plusser) aan het woord
 • Een artikel van Monique van Seters (kindercoach)
 • Een boek van de maand
 
Daarnaast zullen er wisselende leuke onderwerpen in de nieuwsbrief staan. Mocht je tips of suggesties hebben, stuur dan een berichtje aan info@heppieleven.nl.
 
Mocht u deze nieuwsbrief niet willen ontvangen, dan kunt u zich onderaan de nieuwsbrief afmelden.

Ouderportal HeppieLeven


HeppieLeven is een programma voor kinderen, maar de ouders worden ook niet vergeten!
 
Ouders spelen een enorm belangrijke rol als het gaat om de vitaliteit van hun kinderen. Daarnaast vinden veel ouders het ook prettig om te weten wat hun kind op school geleerd heeft. Om ouders te betrekken bij de lessen van HeppieLeven is er een ouderportal ontwikkeld.
 
In het ouderportal is informatie te vinden over elke les die gegeven wordt. Bij deze informatie zijn handige links, YouTube filmpjes en boekentips gegeven.
 
Naast informatie over de lessen, wordt de ouderportal maandelijks aangevuld met allerhande onderwerpen die met vitaliteit te maken hebben. In de nieuwsbrief zal elke maand vermeld worden welke onderwerpen recent toegevoegd zijn. Deze maand zijn toegevoegd:
 • Verwarmende voeding: welk eten verwarmt ons? Niet alleen door warm te zijn, maar door ons ook te verwarmen?
 • Blessures: wat zijn blessures, welke blessures komen veel voor en wat kan je ertegen doen?
 
Als een school werkt met HeppieLeven, krijgen alle ouders onbeperkt toegang tot de ouderportal.

Aanbeveling Benjamin Brouwers
 Fysiotherapeut en actief betrokken bij Join(t) Forces blessure preventie


Gedurende de presentatie van de digitale lesomgeving van HeppieLeven werd ik enthousiast.
 
Voor mij persoonlijk is de balans tussen vier elementen belangrijk voor een goede gezondheid; bewegen, voeding, rust en mindset. Zodra ik zag dat deze elementen als een rode draad door het blauwe olifantje werden behandeld in het HeppieLeven programma, wekte dit mijn interesse.
 
Tijdens mijn werk als fysiotherapeut kom ik veel patiënten tegen met weinig ziekteinzicht. Ik vind het belangrijk dat kinderen op een jonge leeftijd al spelenderwijs in contact komen met een ‘healthy lifestyle’. De interactie tussen kinderen, maar ook de ouders is leuk om te zien. Doordat de ouders worden betrokken in dit concept komt er een leuk dialoog tussen ouder en kind op gang.
 
Het ouderportaal van HeppieLeven maakt het ook voor volwassenen mogelijk om inzicht te krijgen in het lesmateriaal.
 
HeppieLeven is een leuk en leerzaam initiatief. De communicatie via een tablet op het smartboard in de klas maakt het interessant en aantrekkelijk voor de kinderen om proactief mee te doen met de les. Het is een innovatieve manier om belangrijke onderwerpen te leren.
 
Ik hoop dat HeppieLeven een groot draagvlak gaat krijgen.
 
Benjamin Brouwers
Fysiotherapeut

Blogs van deze maand


Met regelmaat verschijnt er een nieuwe blog op www.heppieleven.nl. Een blog gaat altijd over een artikel dat recent in de media (krant, tijdschrift of site) verschenen is. De kop van het artikel wordt weergegeven en een korte samenvatting van het oorspronkelijke artikel.
 
De blog geeft de mening van Heppie zowel voor ouders als voor kinderen. De blogs kunnen thuis gelezen worden, maar ook klassikaal besproken worden.
 
Blogs zijn voor iedereen toegankelijk.
 
Op www.heppieleven.nl zijn weer diverse nieuwe blogs verschenen deze maand(de koppen zijn de koppen van de oorspronkelijke krantenartikelen):
 • Stoppen lukt slechts 5%
 • 60% van de 1-jarige kinderen wereldwijd wordt geslagen
 • Startsein Nationaal Schoolontbijt gegeven in Rijksmuseum
 • Kinderen ontbijten vaker, maar wel met chocola
 • Minister wil kijken naar gifnorm aardbeien
 • Kinderen van homoseksuele ouders hebben niet vaker psychische problemen
 • Kinderen eten te weinig groente, fruit en vis
 • Kaneel kan belangrijk ingrediënt zijn in strijd tegen obesitas
 • Nederlanders vinden gezondheid belangrijkst voor goed leven
 • Koekje ’s nachts eten maakt dikker dan overdag
 • Jeugd liever lui dan moe: smartphone verdringt sport
 • Merendeel Nederlanders loopt te lang door met fysieke klachten
 
Ziet u graag een blog over een bepaald artikel? Mail de kop van het artikel, de datum van verschijning en het media naar info@heppieleven.nl. Er wordt dan, mits het artikel relevant is voor HeppieLeven een blog over geschreven.

Uitgelicht: de pepernoot


Wie heeft ze nog niet op? Ik denk dat haast iedereen deze maand wel een pepernootje op heeft. Per slot van rekening liggen ze al vanaf september in de winkel, horen ze bij Sinterklaas en is er bijna niemand die geen pepernootje lust!
 
Al eeuwen horen pepernoten bij Sinterklaas. Er wordt mee gestrooid door Pieten, ze zitten in de zak en kunnen ook zomaar in of rondom een schoentje belanden.
 
Pepernootjes worden ook wel kruidnootjes genoemd, al zijn er ook verschillen. Officieel (van oudsher) zijn pepernoten wat groter, niet rond en wat zachter dan kruidnoten. Pepernoten smaken meer naar taaitaai. Kruidnoten zijn knapperig en meer kleine koekjes. In de oorspronkelijke pepernoten zat ook echt peper. Bij kruidnoten worden allerlei kruiden gebruikt, maar geen peper meer. Dat komt omdat peper vroeger een dure specerij was.
 
Al sinds de 16e eeuw worden pepernoten aan kinderen gegeven om ze eens extra te verwennen. Dat is zelfs op oude schilderijen zichtbaar. De pepernoten van toen waren een soort brokjes en smaakten naar kruidkoek.
 
Er zijn verschillende verhalen over de herkomst van pepernoten. De eerste link die gelegd wordt is die met het strooien van geld. De echte Sint Nicolaas heeft meisjes geld gegeven als bruidsschat. Het strooien van pepernoten wordt daarom wel vergeleken met het strooien van geld.
 
Een andere link die gelegd wordt met pepernoten is die met de vruchtbaarheid. Zoals een boer zaad over zijn akker strooide, zo wordt er nu met pepernoten gestrooid. Van oudsher werd er begin december een dergelijk vruchtbaarheidsritueel uitgevoerd.
 
Met pepernoten strooien doen we overigens pas vanaf de 19e eeuw. Voor die tijd kwam Sinterklaas namelijk niet met zijn pieten op bezoek, maar was hij vrijwel onzichtbaar. Er werden op geheimzinnige wijze pakjes en pepernoten bezorgd. Pas later, toen de traditie uitgebreider werd, kwam het strooien met pepernoten en werden daar ook andere snoepjes aan toegevoegd.
 
Vroeger mocht niet iedereen zomaar pepernoten bakken. Er waren zogenaamd koekebakker gilden. Wie daar geen lid van was, mocht geen pepernoten bakken. Je kon alleen lid worden door 2 jaar koeken met goed gevolg gebakken te hebben en door bij een meester-bakker in de leer geweest te zijn. Wie geen lid was van het gilde en wel pepernoten bakte en verkocht, kon een fikse boete krijgen!
 
Pepernoten (kruidnoten) zijn niet bijster gezond. Ze bestaan voor een groot deel (bijna 80%) uit koolhydraten, waarvan ruim 30% suiker is. Naast koolhydraten bevatten pepernoten ook nog wat vet en eiwit en als je geluk hebt wat voedingsvezels. Voor het gezonde hoef je dus geen pepernoten te eten!
 
5 pepernoten (ongeveer 11 gram) bevatten ongeveer 50 Kcal. Die energie kan weer verbrand worden door ongeveer 11 minuten te lopen of 9 minuten te fietsen.
 
Geniet deze maand lekker van de pepernoten! Eigen gebakken pepernoten zijn vaak nog lekkerder!

Les positief denken

 
In HeppieLeven is een les opgenomen die gaat over positief denken. Deze les kan zowel in groep 5, 6 als 7 (8) gegeven worden. Deze les gaat over de minder leuke dingen in het leven en de tegenvallers, hoe kan je er toch nog wat van maken?
 
In deze les bekijken we eerst wat iedereen al weet over positief denken. Wanneer is het handig als je goed positief kan denken? We krijgen vijf tips die helpen om positief denken makkelijker te maken.
 
We bekijken voorbeelden van tegenvallers, waar we toch wat positiefs uithalen en maken afspraken (kaders) voor positief denken.
 
We leren zelfs wat er ‘leuk’ is aan het opruimen van je kamer! We denken na welke eigenschappen handig zijn voor als je positief wilt denken.
 
Aan het einde van de les kijken we wat we geleerd hebben en wat we vanaf nu anders gaan doen als het gaat om positief denken!
 
Na de les zijn er nog allerlei leuke opdrachten die we zelfstandig of samen kunnen doen. Dit kan zowel thuis als op school!

Jacqui van Kemenade


Jacqui van Kemenade is huisarts op basis van voeding en levensstijl. Zij schrijft elke maand een stukje voor de nieuwsbrief van HeppieLeven. Deze maand een artikel van Jacqui over de hoeveelheid suiker die we mogen eten.
 
Hoeveel suiker mogen we nou eten?
Een gemiddelde Nederlander eet 122 gram suiker per dag. Dus, suiker kan niet bijdragen aan de obesitas epidemie want, vroeger (in 1987) at een gemiddelde Nederlander 134 gram suiker per dag.
Dus het gaat nu veel beter!........????? Toch raar vind ik dat.
Als je het rapport van de Universiteit van Wageningen leest (die het onderzoek heeft uitgevoerd) blijkt dat je de metingen in 1987 en nu niet mag vergelijken: de vragenlijsten van toen waren anders dan nu. Ook kun je afvragen hoe betrouwbaar zo’n vragenlijst is: als jij weet dat je wordt gecontroleerd op hoeveel je van iets eet : dan zorg je er wel dat je die dag netjes eet.
Wat ook vreemd is, is dat als we minder suiker eten, waarom kopen we dan meer suiker? In het onderstaande diagram zie je dat we veel meer suiker kopen dan de Fransen en het is alleen nog maar aan het toenemen.
 

Wat ik ook bijzonder vind is dat we van de WHO (world health organisation) maximaal 25 gram suiker per dag mogen eten. Weet u hoeveel suiker er in een blikje cola zit? 35 gram. Dan zit je dus al over je quotum heen. En tegenwoordig stopt men overal suiker in: zelfs in de boterhamworst zit suiker...het moet niet veel gekker worden!
Dus of we nu 122 gram suiker eten of 134... het één is veel en het ander is nog veel meer. En van beiden worden we ziek en te dik!

Jacqui van Kemenade
(Voedings)Huisarts
www.voedingshuisarts.com

Ervaringsdeskundige


Elke maand vraagt Heppie een ervaringsdeskundige hoe je vitaal oud kunt worden.
 
Deze maand vroegen we het aan mevrouw van Ooyers. Mevrouw van Ooyers is 88 jaar oud en woont zelfstandig met haar man. Mevrouw van Ooyers heeft nog veel plezier in haar leven en lacht heel graag!
 
Het advies van mevrouw van Ooyers is persoonlijk contact onderhouden met je omgeving! Laat niet alles via social media verlopen, maar zoek elkaar op en zorg dat je elkaar vaak genoeg daadwerkelijk ziet, dat je meer echt met elkaar bezig bent!

Monique van Seters


Monique van Seters is kindercoach. Zij heeft een eigen praktijk op meerdere locaties en werkt ook op scholen. Ze schrijft elke maand een stukje voor de nieuwsbrief van HeppieLeven. Deze maand een artikel over rust aan tafel.
 
Meer rust aan de eettafel
Wil je meer rust aan tafel en minder strijd dan is het de moeite om eens naar de plek aan tafel te kijken! Vanuit de systeemtherapie is het belangrijk dat een ieder zijn of haar eigen plek heeft.
Regelmatig zie ik in mijn praktijk dat de jongste aan het hoofd van de tafel zit en ouders verspreid tussen de kinderen. Als we uitgaan van een gezin van 3 kinderen zou dit de juiste opstelling zijn
 
   1. vader
   2. moeder
   3. oudste kind
   4. middelste kind 
   5. jongste kind
 
Eventueel kan moeder (2) doorschuiven naar het hoofd van de tafel, zodat het jongste kind(5)naast de vader(1) komt de zitten. Ieder op zijn of haar eigen plek in volgorde van geboorte!
 
Geloof mij , de moeite waard om door te zetten. Uiteindelijk worden slaap en eetproblemen een stuk minder dan wel opgelost!
 
Wil je weten hoe je aan tafel moet zitten bij een 1-oudergezin of minder kinderen? Stuur mij een mail! De mail kan naar info@jijenikkindercoaching.nl

Monique van Seters 
06-20076051
info@jijenikkindercoaching.nl
monique@coachconnectbijkanker.nl

Boek van de maand


Omdat lezen zo verschrikkelijk fijn is… Maar ook omdat je van lezen zo ontzettend veel kan leren, heeft Heppie een ‘boek van de maand’. Het is een boek dat te maken heeft met vitaal leven en wat de moeite van het lezen waard is!
 
Deze maand: (H)erken je honger! van Marie-José Torenvliet
 
Wie weet hoeveel soorten honger er zijn?
 
In het boek (H)erken je honger worden maar liefst 15 soorten honger beschreven. Als je vooraf tegen iemand zegt: ‘schrijf 15 soorten honger op’, dan zullen de meeste mensen halverwege echt vast lopen. Als je het boek leest, herken je ze vrijwel alle 15!
 
Naast het omschrijven van de verschillende soorten honger (wat op een heel toegankelijke manier gebeurt), wordt beschreven wat je aan of tegen de betreffende honger zou kunnen doen.
 
Bij elke soort honger wordt een waargebeurde ervaring verteld. Ook heb je de mogelijkheid om bij elke vorm van honger wat meer te lezen over theorie van honger en hoe ons lichaam daar mee om gaat. Deze stukken zijn iets moeilijker, maar verhelderen ons gedrag wel!
 
Tot slot staan aan het einde van het boek nog wat praktische hulpmiddelen voor iedereen die worstelt met honger.
 
Kortom een leuk boek voor iedereen die meer wil weten over honger en/of iets aan zijn of haar honger wil doen!

Sint Nicolaas


Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan…”. Maar eh... komt Sinterklaas wel uit Spanje? Onze goedheiligman heeft echt bestaan en kwam oorspronkelijk niet uit Spanje. Toch is er een goede reden waarom wij zingen dat hij uit Spanje komt!
 
Sint Nicolaas is geboren rond 270 na Christus in Turkije. Rond zijn 30e jaar werd hij bisschop van Myra. Op 6 december 343 na Christus zou hij overleden zijn. We vieren dus op 6 december de sterfdag van Sint Nicolaas. Omdat het vroeger gebruikelijk was om de avond voor de sterfdag een naamdag of sterfdag te vieren, werd 5 december Sinterklaasavond. Al vrij snel na zijn dood gingen er allerlei verhalen over de goede daden van Sint Nicolaas. Hij werd ook heilig verklaard.
 
Na het overlijden werd Sint Nicolaas bijgezet in zijn eigen basiliek in Myra. Deze basiliek werd in 1087 door de Turken verwoest. Aanhangers van Sint Nicolaas gingen zijn stoffelijke resten halen en brachten ze naar Bari. Daar werden de stoffelijke resten in een speciaal daarvoor gebouwde kerk gelegd. In die tijd was Bari een Spaanse kolonie (nu is het een deel van Italië).  Vandaar dat onze stoomboot uit Spanje komt!
 
Sint Nicolaas was onder meer beschermheilige van de zeelieden. Uit de legendes blijkt dat hij een woeste zee heeft gekalmeerd en zeelieden in nood te hulp geschoten is. Dat is de reden dat hij met een (stoom)boot reist. Dit is ook de reden dat in veel kustplaatsen (niet alleen in Nederland) een Sint-Nicolaas-kerk staat.
 
Een verhaal dat over Sint Nicolaas gaat is dat hij drie meisjes van de prostitutie heeft gered. Arme meisjes konden in die tijd niet trouwen, want ze hadden geen bruidsschat. Sint Nicolaas heeft bij drie meisjes een buidel met geld naar binnen gegooid, die ze als bruidsschat konden gebruiken en op die manier konden ze alsnog trouwen. Op deze manier werd Sint Nicolaas beschermheilige van de jongeren en huwbare jeugd. Hier komt onder meer het eten van marsepein (op die manier werd vroeger kenbaar gemaakt welk meisje een jongen leuk vond) vandaan, het eten van speculaas (voor degenen die geen marsepein konden betalen) en de taai-poppetjes (voor de allerarmsten). Het strooien met suikergoed en pepernoten, het eten van chocolademunten wordt geassocieerd met het geven van geld aan arme mensen.
 
Sinterklaas wilde als gulle gever nooit gezien worden. Daar komt het verhaal vandaan dat hij stilletjes over de daken reist.
 
En dan nog zwarte Piet, waar komt hij vandaan. Het verhaal gaat dat zwarte Piet een Afrikaanse jongen was die Piter heette. Sint Nicolaas zou ervoor gezorgd hebben dat deze Piter zijn vrijheid kreeg. Als dank is Piter zijn hele leven bij Sint Nicolaas gebleven.

Wereldlichtjesdag


Op de tweede zondag van de maand december is het wereldlichtjesdag. Op die dag staan we stil bij overleden kinderen die we meedragen in ons hart. Door middel van lichtjes wordt verbondenheid getoond.
 
In 1997 is in Amerika ‘Worldwide Candle Lighting’ ontstaan. Deze traditie is dus dit jaar 20 jaar oud, wat voor een traditie nog niet zo heel oud is.
 
Om 19:00 uur ’s avonds steken mensen over de hele aarde kaarsjes aan ter nagedachtenis aan kinderen. Op die manier wordt de wereld letterlijk even lichter en weet iedereen die een kind verloren heeft, dat hij niet alleen is in zijn verdriet.
 
Omdat het niet overal op aarde op het zelfde moment 19:00 uur is, zullen gedurende deze dag op elk uur op een andere plek op aarde lichtjes aangestoken worden voor de overleden kinderen. De wereld wordt zo een etmaal lang verlicht en het licht kan zijn warmte verspreiden.
 
Ook in Nederland zijn diverse bijeenkomsten gepland op 10 december in het kader van wereldlichtjesdag
 
Of je nou een kaarsje opsteekt of niet, sta even stil bij dit moment…

Uitstapjes kerstvakantieVoor we het weten is de helft van het schooljaar alweer zo ongeveer voorbij en hebben we weer twee weken vakantie. Hier in Nederland geen bikini-weer, maar genoeg leuke activiteiten als je een dagje wat leuks wilt doen! Bij deze weer een paar leuke tips van Heppie!

In Zwolle is een waar ijssculpturen (ijsbeelden) festival. Het is het grootste ijssculpturen evenement van heel Europa!

Bij de Heilige Landstichting wordt een feest van licht gehouden met allerlei activiteiten voor kinderen en een kerststallen-tentoonstelling.

In Ahoy heb je een waar kerstcircus. Er worden circusacts vanuit de hele wereld opgevoerd!

Op het vrijthof in Maastricht wordt een gezellig kerstmarkt gehouden: Magisch Maastricht. Er is een ijsbaan, een reuzenrad en natuurlijk een ‘echte’ Kerstman!

Voor de pretparkliefhebbers is de Efteling in wintersferen en ook is Slagharen sfeervol versiert!
Copyright © 2017 HeppieLeven, Alle rechten voorbehouden.

Email Marketing Powered by Mailchimp

Afmelden van deze nieuwsbrief.