Copy

Nieuwsbrief van HeppieLeven

 
De zomer begint echt over te gaan in de herfst. We zijn net weer gewend aan school en nu komt de herfstvakantie er alweer aan. Met de komst van de herfst gaan de dagen weer korter worden en is er weer volop ruimte om in de avond met elkaar op de bank te kruipen of een spelletje te doen. Ook weer leuk!
 
Met de herfst verkleuren ook de bladeren aan de bomen weer en verandert elk bos in een kleurenpracht. Weet u hoe dit komt? Lees het in de nieuwsbrief. In deze nieuwsbrief is er ook aandacht voor duurzaamheid in verschillende artikelen. De dag van de duurzaamheid op 10 oktober, wat is een voedselafdruk eigenlijk en wat doet Jong Leren Eten in dit kader?
 
Met de herfstvakantie op komst weer een selectie van uitjes. Er staan hele leuke uitjes bij (ook voor ouders), dus de moeite van het bekijken zeker waard!
 
Deze nieuwsbrief is opgesteld voor scholen en zal elke maand worden verstuurd op de eerste vrijdag van de maand. De nieuwsbrief staat vol interessante zaken over vitaliteit, HeppieLeven en aanverwante onderwerpen. U bent er vrij in de nieuwsbrief aan anderen door te sturen: collega’s, ouders, etc.
 
In de nieuwsbrief komen maandelijks een aantal vaste rubrieken aan bod:
 • De onderwerpen die aan het ouderportal zijn toegevoegd
 • De blogs van de afgelopen maand
 • Uitgelicht (deze keer beukennootjes)
 • Een onderdeel van ­­ (deze keer de les biologisch en keurmerken)
 • Een artikel van Jacqui van Kemenade (huisarts)
 • Een artikel van Monique van Seters (kindercoach)
 • De dag van (deze keer de dag van de duurzaamheid)
 • Het boek van de maand
 
Daarnaast zullen er wisselende leuke onderwerpen in de nieuwsbrief staan. Mocht je tips of suggesties hebben, stuur dan een berichtje aan info@heppieleven.nl.
 
Mocht u deze nieuwsbrief niet willen ontvangen, dan kunt u zich onderaan de nieuwsbrief afmelden.

Ouderportal HeppieLeven


HeppieLeven is een programma voor kinderen, maar de ouders worden ook niet vergeten!
 
Ouders spelen een enorm belangrijke rol als het gaat om de vitaliteit van hun kinderen. Daarnaast vinden veel ouders het ook prettig om te weten wat hun kind op school geleerd heeft. Om ouders te betrekken bij de lessen van HeppieLeven is er een ouderportal ontwikkeld.
 
In het ouderportal is informatie te vinden over elke les die gegeven wordt. Bij deze informatie zijn handige links, YouTube filmpjes en boekentips gegeven.
 
Naast informatie over de lessen, wordt het ouderportal maandelijks aangevuld met allerhande onderwerpen die met vitaliteit te maken hebben. In de nieuwsbrief zal elke maand vermeld worden welke onderwerpen recent toegevoegd zijn. Deze maand is toegevoegd:
 • Voedselafdruk: wat is een voedselafdruk? Waar bestaat het uit, hoe komt het tot stand en op welke manier kan je je eigen voedselafdruk beïnvloeden?
 
Als een school werkt met HeppieLeven, krijgen alle ouders onbeperkt toegang tot het ouderportal.

Blogs van deze maand


Met regelmaat verschijnt er een nieuwe blog op www.heppieleven.nl. Een blog gaat altijd over een artikel dat recent in de media (krant, tijdschrift of site) verschenen is. De kop van het artikel wordt weergegeven en er is een korte samenvatting van het oorspronkelijke artikel.
 
De blog geeft de mening van Heppie zowel voor ouders als voor kinderen. De blogs kunnen thuis gelezen worden, maar ook klassikaal besproken worden.
 
Blogs zijn voor iedereen toegankelijk.
 
Op www.heppieleven.nl zijn weer diverse nieuwe blogs verschenen deze maand (de koppen zijn de koppen van de oorspronkelijke krantenartikelen):
 • Steeds meer sportverenigingen verbannen sigaret;
 • Nooit te oud om je levensstijl te verbeteren, tot je 50 bent tenminste;
 • Helft leerlingen vermijdt vieze school-wc;
 • WHO: Wereldwijd beweegt meer dan een kwart van de mensen te weinig;
 • Verkeer bij scholen onveilig: 10.000 ongelukken in 3 jaar;
 • Advies aan scholen: Kinderen moeten per dag uur extra bewegen;
 • Te dik maar toch tevreden: Nederlander heeft geen last van extra kilo’s;
 • Meer zorgen over milieu in eigen omgeving;
 • Helft jongeren is eenzaam, maar durft er niet over te praten;
 • Brandwondenzorg wijzigt advies voor ongevallen met jonge kinderen;
 • Waarom je eten beter smaakt op een wit bord;
 • Schimmels op je eten? In veel gevallen is wegsnijden genoeg;
 • Veroordeel eetpatroon dat afwijkt van het jouwe niet.
 
 
Ziet u graag een blog over een bepaald artikel? Mail de kop van het artikel, de datum van verschijning en het media naar info@heppieleven.nl. Er wordt dan, mits het artikel relevant is voor HeppieLeven een blog over geschreven.

Uitgelicht: Het beukennootje


Met het aanbreken van de herfst kan je er eigenlijk niet omheen: het beukennootje. In parken, op straat en als je geluk hebt in je tuin: je kunt overal beukennootjes vinden.
 
Waar beukennootjes zijn, zijn over het algemeen ook eekhoorns. Ze verzamelen momenteel zo veel mogelijk beukennootjes om een wintervoorraad aan te leggen. Eekhoorns zijn niet de enige die beukennootjes eten, wij mensen kunnen ook beukennootjes eten, maar vooral niet te veel!
 
Noten kenmerken zich door een harde schil, meestal een houtachtige dop of steenachtige schil. Noten kennen maar één zaad (bij hoge uitzondering twee). Daarmee zijn pinda’s en amandelen bijvoorbeeld geen echte noten. Naast beukennoten zijn veel voorkomende noten eikels (beter om niet te eten), hazelnoten, en kastanjes.
 
Beuken groeien al heel lang in Noord-West Europa. Hoe lang precies, is moeilijk vast te stellen, omdat houten vondsten niet vaak gedaan worden. Hout vergaat immers. Toch weten we wel dat Beuken al ongeveer 4000 jaar geleden hier groeiden. Beuken zijn loofbomen en kunnen wel 40 meter hoog worden.
 
Behalve beukennootjes kan je ook jonge beukenbladeren eten. Jonge beukenbladeren zijn fris-zuur van smaak. Ze kunnen in april en mei geplukt worden. Ze bevorderen de spijsvertering.
 
De noten kan je niet zomaar eten (eentje kan geen kwaad), in beukennoten zit cyanide (blauwzuur). Gelukkig zit er maar heel weinig in. Het vervliegt als je de noten minimaal een week droogt of als je ze roostert. Eet nooit te veel ongedroogde ongeroosterde, verse beukennootjes. Je kunt er namelijk ook heel slaperig of zelfs duizelig van worden. Te veel beukennootjes kunnen ook hoofdpijn geven als je ze niet roostert.
 
Is het dan niet beter om helemaal geen beukennootjes te eten? Behalve dat ze lekker zijn, zijn ze ook gezond. Er zitten veel vitamines (vooral B en E) in. Beukennootjes hebben een ontstekingsremmende werking en zijn daarmee onder meer goed tegen spataderen.
 
Er wordt al heel lang olie gemaakt van beukennootjes. Vooral in landen waar geen olijven groeien, is het beukennootje jaren van groot belang geweest voor de productie van olie. De oorspronkelijke naam van de beuk in het oud Grieks is Phegos, wat afstamt van phagein en eten betekent.
 
Er zijn veel toepassingen voor beukennootjes. Koekjes met beukennootjes zijn lekker en leuk om te maken na het verzamelen van beukennootjes. Je kan ook pesto maken van beukennootjes en natuurlijk olie (al is het handiger om die kant en klaar te kopen, omdat je anders wel heel veel beukennootjes moet pellen).
 
Van beukennootjes zal je niet snel dik worden. Ze wegen bijna niets en het kost tijd om de nootjes te pellen. Als je 100 gram gedroogde beukennootjes zou eten dan zitten daar 567 Kcal in. Dat is best veel, maar je eet niet zomaar 100 gram gedroogde beukennootjes! Er zit veel eiwit en vet in beukennootjes.
 
Als je zelf niet zo goed weet of je de beukennootjes die je vindt, kunt eten, organiseert de boswachter meestal in het najaar wel een keer gezamenlijk beukennootjes zoeken. Leuk, lekker om daarna koekjes te bakken, leerzaam en gezellig!

Les Biologisch en Keurmerken


In HeppieLeven is een les opgenomen die gaat over biologisch eten en keurmerken. Deze les kan zowel in groep 5, 6 als 7 (8) gegeven worden.
 
In deze les bekijken we eerst wat iedereen al weet van biologisch eten en keurmerken. We bespreken wat biologisch eten is, waarom je biologisch zou willen eten en of biologisch eten nou echt gezonder is.
 
Proeft biologisch eten anders en hoe dan? En is diervriendelijk eten ook duurzaam eten? Hoe herken je eigenlijk of voedsel biologisch of duurzaam is? En wat voor keurmerken zijn er nog meer?
 
Wat is een voedselafdruk en een waterafdruk? Zijn die dingen nuttig?
 
Aan het einde van de les kijken we wat we geleerd hebben en wat we vanaf nu anders gaan doen als het gaat om biologisch of diervriendelijk eten.
 
Na de les zijn er nog allerlei leuke opdrachten die we zelfstandig of samen kunnen maken. Dit kan zowel thuis als op school!

Jacqui van Kemenade


Jacqui van Kemenade is huisarts op basis van voeding en levensstijl. Zij schrijft elke maand een stukje voor de nieuwsbrief van HeppieLeven. Deze maand een artikel van Jacqui over je eigen flora en fauna.
 
Flora en Fauna
Sinds begin van de vorige eeuw zijn we als de dood voor bacteriën, schimmels, virussen en alle kleine beestjes die je niet zo met het blote oog kan zien.
 
Toen de antibiotica uitgevonden werden sprongen we een gat in de lucht en werden zowel mannen als vrouwen opeens veel ouder. De infectie ziektes werden grondig aangepakt en er was veel minder kindersterfte. Tot zover alleen maar goed nieuws.
 
Toch komen we er langzaam maar zeker achter dat antibiotica hetzelfde effect kunnen hebben als een atoombom. Zeker al je vijanden gaan ermee dood. Maar alles gaat ermee dood.
 
In ons lijf hebben we miljoenen bacteriën. We beginnen steeds meer te onderkennen dat die bacteriën (en ook schimmels en zelfs wormen!) een rol hebben in ons lijf. Denk maar aan de laatste natuurfilm die je gezien hebt. Daar zie je vaak genoeg een olifant of een buffel rond hobbelen in het wild met een vogel op de rug. Die vogel heeft een functie. Je kunt hem afschieten maar dat zou toch jammer zijn. Ze pikken namelijk de insecten en teken uit de vacht van de grote zoogdieren. Vogel en een buffel hebben een overeenkomst. De één heeft de ander nodig. Het is een afspraak gemaakt door moeder natuur.
 
Ons lichaam is niet anders. Onze angstvallig preoccupatie met hygiëne (antibiotica doekjes, steriele keuken sprays) hebben heel veel micro organismen uit onze leefomgeving weg genomen. Ook het geboren worden via keizersnede en het niet krijgen van borstvoeding heeft impact. Het zijn de momenten waarop we als baby de micro-organismen van onze moeder kregen. Dit was heel handig en beschermde ons tegen ziektes.
 
We weten nu dat een gezonde darmflora (dat betekent veel flora en fauna in de vorm van micro organismes in onze darm) zorgt voor minder overgewicht, minder darm klachten en zelfs minder auto immuun ziektes.
 
Wat kun je nu doen om jouw flora en fauna zo gezond mogelijk te houden? In ieder geval veel en gevarieerde verse groentes en kruiden eten, het liefst uit eigen tuin. Hier houden de darm bacteriën van. Zorg je goed voor hen, dan zorg je goed voor jezelf.

Jacqui van Kemenade
(Voedings)Huisarts
www.voedingshuisarts.com

Monique van Seters


Monique van Seters is kindercoach. Zij heeft een eigen praktijk op meerdere locaties en werkt ook op scholen. Ze schrijft elke maand een stukje voor de nieuwsbrief van HeppieLeven.Deze maand een artikel over rouw en verlies.
 
Rouw en verlies…
In groep 8 heeft 70-80% van de kinderen al te maken gehad met verlies. Dan wel een opa, oma, of dichterbij in het gezin. Soms door een ziekte, ouderdom of een ongeval. Het is mijn ervaring dat ouders met veel vragen zitten over hoe om te gaan met de dood of het verlies.
 
Kinderen gaan anders met de dood om dan volwassenen. Wat de dood voor hen betekent, hangt af van hun leeftijd en ontwikkeling. Een ding wat ik altijd benoem, het is van belang dat hun dagelijkse situatie zo snel mogelijk of zo goed mogelijk doorgaat. Dat geeft houvast, structuur en veiligheid.
 
In iedere leeftijdsfase gaan kinderen anders om met verlies dan wel het rouwproces. Hieronder een korte uitleg over hoe kinderen cognitief in een leeftijd denken met daarbij praktische tips.
 
Van 3 tot 6 jaar
Kinderen in deze leeftijd kennen het verschil tussen leven en dood, en weten dat mensen en dieren dood kunnen gaan. Ze begrijpen alleen niet dat het voor altijd is. Ze zien de dood als iets tijdelijks (‘opa ligt te slapen’). Wel beginnen ze te leren dat dood met verdriet te maken heeft. Ze zijn niet bang voor de dood en kunnen veel vragen stellen. Geef zo open mogelijk antwoord. Er zijn hele mooie prent en voorleesboeken waarbij kinderen uitleg krijgen over dood en verlies.
 
Van 6 tot 9 jaar
Nu leren kinderen langzaam dat de dood voor altijd is. Iemand die dood is, komt niet meer terug. Wat dat precies betekent, begrijpen ze nog niet. Ze weten ook nog niet dat iedereen doodgaat. Je kind kan in de war raken of bang worden, bijvoorbeeld dat papa of mama doodgaat.
Op deze leeftijd zijn kinderen vooral op een praktisch niveau met de dood bezig. Je kind heeft behoefte aan feitelijke informatie en belangstelling voor de uiterlijke dingen die bij overlijden horen. Vragen komen vaak heel nuchter over, zoals: ‘Wordt die bril ook verbrand?’ Ze proberen op die manier te begrijpen wat de dood inhoudt.
 
Van 9 tot 12 jaar
In deze fase weten kinderen dat alle levende dingen dood kunnen gaan. Als je vraagt waarom mensen doodgaan, noemen ze vooral lichamelijke redenen: kanker, oud zijn, een hartaanval of een auto-ongeluk.
Kinderen in deze leeftijd vinden gevoelens zoals angst en verdriet meestal ‘kinderachtig’. Omdat deze gevoelens er toch zijn, vertonen ze soms lastig gedrag of slapen ze slechter. Al laten ze het niet zo merken, aandacht en troost is nodig. Ze kunnen hun gevoelens nog niet precies onder woorden brengen. In een veilige sfeer kan je kind iets van die gevoelens laten zien, zonder dat het er woorden aan hoeft te geven. Dit kan betekenen dat ze dat met vrienden doen, een coach of mentor op school.
Communicatie is belangrijk maar niet zozeer het praten dan wel een “gezinssysteem” bedenken waarbij het kind zich gehoord voelt zonder al te veel te moeten praten.
 
In de praktijk gaat het ook om hoe ouders om gaan met verlies. Hoe open en eerlijk durf je de vragen te beantwoorden, hoe sta jij zelf als ouder t.o.v. verlies en de dood. Hoe verloopt het rouwproces bij jou als ouder(s)?
 
Wil je meer weten over het ‘coachen van je gezin’? Stuur mij een mail! De mail kan naar info@jijenikkindercoaching.nl
 
Monique van Seters 
06-20076051
info@jijenikkindercoaching.nl

Boek van de maand


Omdat lezen zo verschrikkelijk fijn is… Maar ook omdat je van lezen zo ontzettend veel kan leren, heeft Heppie een ‘boek van de maand’. Het is een boek dat te maken heeft met vitaal leven en wat (meestal) de moeite van het lezen waard is!
 
Deze maand: Drink meer koffie van Dr. Bertil Marklund
 
Wie wil er niet zo lang mogelijk zo gezond en gelukkig mogelijk leven? Iedereen toch? Dr., Bertil Marklund speelt daarop in met dit boekje met 10 bruikbare tips als het gaat om gezond en gelukkig leven.
 
Een eenvoudig leesbaar boekje wat je in een avond uit kunt lezen, maar waar je ook gedoceerd mee om kunt gaan. Geen moeilijke taal of ingewikkelde adviezen.
 
In het boekje staat niets wat moet of niet mag, maar het geeft een praktische tips. Je kunt zelf kiezen of je alle tips wilt toepassen of dat je keuzes maakt. Vrijblijvend, maar toch wel met een bepaald appèl!
 
 
Kortom een leuk boekje voor iedereen die wat meer vorm wil geven aan gezond en gelukkig leven!
 

Jong leren eten


Wie heeft er wel eens gehoord van Jong Leren Eten? Wie Jong Leren Eten nog niet kent, mist wat!
 
Jong Leren Eten is een programma waar onderwijs en maatschappelijke organisaties samenwerken met het rijk en de provincies om kinderen en jongeren (0 t/m 18 jaar) structureel in aanraking te laten komen met informatie en activiteiten over voedsel. Het doel is dat kinderen en jongeren beter leren om gezond en duurzame keuzes te maken als het om voeding gaat. Keuzes die gezond zijn voor jezelf (je lijf) en gezond zijn voor de aarde (duurzaam).
 
Het programma loopt van 2017 tot 2020 en is een programma van de Ministeries LVN en VWS. Jong Leren Eten streeft ernaar dat voedingsonderwijs structureel deel gaat uitmaken van lesprogramma’s op scholen en onderdeel wordt van het schoolbeleid.
 
Om dit programma meer vorm te geven, komt er een subsidieregeling beschikbaar, waar scholen die voedingsonderwijs (duurzaam) geven, gebruik van kunnen maken!
 
Wie de komende periode start met HeppieLeven zal naar verwachting gebruik kunnen maken van deze subsidie. De subsidieregeling moet ingaan op 1 november 2018 en hanteert de regel ‘op=op’. Op korte termijn wordt er meer over de subsidieregeling bekend.

De dag van de duurzaamheid


Op 10 oktober is het de dag van de duurzaamheid. Doel van deze dag is om het belang van duurzaamheid onder de aandacht te brengen.
 
Het is de tiende keer dat de dag van de duurzaamheid gehouden wordt. Het is dus een jubileum-dag. Om dit te vieren zijn er tal van activiteiten georganiseerd door het hele land. Op de site www.dagvandeduurzaamheid.nl zijn alle activiteiten te zien en kan je je voor activiteiten aanmelden.
 
Dat duurzaamheid van levensbelang is, zou eigenlijk voor iedereen al lang duidelijk moeten zijn. We consumeren meer dan de aarde ons kan geven en putten daarmee de aarde uit. Als we zo doorgaan is er geen toekomst meer voor toekomstige generaties. En dat moment breekt dan eerder aan dan we denken!
 
Geen reden om somber te zijn, maar wel een reden om na te denken hoe we met elkaar deze mooie aarde op een goede manier kunnen beheren en door kunnen geven aan toekomstige generaties!
 
Als iedereen een beetje duurzamer leeft, dan heeft de jeugd nog toekomst!

Voedselafdruk en waterafdruk


U heeft vast wel eens van de voedselafdruk gehoord en misschien ook van de waterafdruk. In het kader van aandacht voor duurzaamheid, ook aandacht voor de voedsel- en waterafdruk in deze nieuwsbrief.
 
De voedselafdruk en de waterafdruk zijn beiden ontwikkeld om inzicht te geven in de milieu-impact die ons voedingspatroon met zich mee brengt.
 
Bij de voedselafdruk wordt het eigen consumptiepatroon afgezet tegen de hoeveelheid beschikbare ruimte per persoon op aarde. Bij de waterafdruk wordt het eigen consumptiepatroon afgezet tegen de beschikbare hoeveelheid zoet water per persoon op aarde.
 
Zowel de voedselafdruk als de waterafdruk geeft een indicatie en is niet zeer nauwkeurig. Aan de hand van de indicatie kan wel een beeld gekregen worden hoe verantwoord geconsumeerd wordt.
 
Aan het einde van de voedsel- en waterafdruk staan praktische tips om de voedsel- en waterafdruk te verkleinen.
 
De vragen voor de voedsel- en waterafdruk kunnen gedaan worden op de site van het voedingscentrum. Daar staat tevens een uitgebreide verantwoording.
 
In de lessen van HeppieLeven komt zowel de voedsel- als de waterafdruk aan bod.

Waarom verkleuren bladeren in de herfst?


Wat kunnen bomen mooi worden in de herfst. Prachtige gele, oranje en rode tinten kleuren het bos en menige tuin. Maar hoe kan dat nou? Wat maakt dat bladeren van kleur veranderen.
 
Er zijn oude fabels van Indianen, die uitgingen van de invloed van de jagers in de hemel. Doordat die de Grote Beer neerhaalden kleurden bladeren rood en door de Grote Beer op het spit te roosteren kleurden bladeren geel.
 
Een andere fabel gaat over Jack Frost, een soort koning Winter uit de Anglo-Saksische en Noorse Cultuur zou de bladeren geel en rood verven als de winter op komst is.
 
Mooie verhalen, maar niet echt waarheidsgetrouw. Hoe zit het dan? Als de winter nadert, dan moet een boom overleven op minder vocht. Als het kouder wordt dan 5 graden Celsius, dan werken de wortels van een boom niet meer en kan de boom niet langer vocht onttrekken aan de aarde. Om de winter te kunnen overleven laat een boom in de winter daarom zijn bladeren vallen. Bladeren hebben ook vocht nodig en zijn in de winter overbodige ballast.
 
In bladeren zit chlorofyl. Chlorofyl is een stof, die ook wel bladgroen genoemd wordt, en medeverantwoordelijk is voor het omzetten van zonlicht en koolzuur in suikers en zuurstof. Het aanmaken van chlorofyl is een kostbare zaak. Als een boom zijn blad laat vallen, trekt het het chlorofyl uit de bladeren terug naar de takken en stam, zodat het niet verloren gaat.
 
Het chlorofyl geeft de bladeren de groene kleur. Met het terugtrekken van het chlorofyl, worden de gele en oranje kleurstoffen zichtbaar. Bladeren kleuren dan oranje en geel.
 
De rode kleur in bladeren in de herfst is hiermee nog niet verklaard. De kleur rood wordt speciaal in de herfst aangemaakt. Waarom dat gebeurt is niet helemaal duidelijk. Er zijn verschillende verklaringen. Het zou te maken kunnen hebben met de suikers die niet langer afgevoerd kunnen worden en die daardoor opgeslagen blijven in het blad. Het kan een waarschuwingskleur zijn om luizen op afstand te houden. Met de rode kleur zouden ze het blad niet eten. Het zou kunnen zijn om de boom te beschermen tegen zonnebrand in de late herfst of een stressreactie van de boom kunnen zijn. Alle verklaringen zijn niet echt voor de hand liggend, maar momenteel is er niet meer bekend.
 
Ongeacht wat de reden is dat de bladeren verkleuren, het is prachtig! Geniet er nog even van, voordat ze echt vallen!
 

Uitjes in de herfstvakantie


De zomervakantie nog vers in het geheugen, komt de herfstvakantie er toch echt alweer aan! Geen idee wat te doen met al die vrije tijd of nog op zoek naar een heel leuk extra uitje? Onderstaand weer een aantal leuke tips!
 


Wat je echt niet wilt missen is het Oerfestival de Maashorst. In de herfstvakantie zijn er elke dag geweldige activiteiten en er is veel te beleven. Op zondag bijvoorbeeld een oerrace, op maandag onder meer opstijgen in het klimpark, op dinsdag sport en spel bij de Heische Tip, op woensdag op zoek naar oerbewoners in Keent en een dijk leren bouwen, op donderdag speelbos en voor pappa’s en mamma’s een bierproeverij en op vrijdag een stiltewandeling. Aanrader!
 


Voor de waaghalzen onder ons is er op 20 oktober een heuse piratendag in Batavia Land. De Batavia werf is 20 oktober een groot pirateneiland, waar de hele dag leuke activiteiten zijn. Je kunt kennis maken met de werf en haar ambachten, maar alle kinderen worden vooral opgeroepen om mee te helpen het schip de Batavia te bevrijden. Echt kanongebulder wordt beloofd…
 


Wie van robots houdt, heeft ook een leuk uitje in de herfstvakantie. In museum de Speelklok (Utrecht) zijn muzikale robots uit de hele wereld bijeengebracht in de tentoonstelling Robots love Music. Robots die harp, trompet of zelfs banjo spelen! En kan je menselijke muziek onderscheiden van die van een robot? Wil je zelf samenspelen met een robot? Dat kan ook!
 


Meer van de natuur? Ook dan hebben we een bijzondere ervaring voor de herfstvakantie: spotten naar bruinvissen en zeehonden op de Oosterschelde. Varen met de Onrust staat garant voor een prachtige reis door de natuur van Nationaal Park Oosterschelde. Je kan kiezen tussen familievaartochten met speciale doe-boekjes voor kinderen of een langer durende natuurrondvaart.
 


Geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog? Ga dan met een legerjeep op pad in de Peel. Aan de hand van een waargebeurd verhaal, ga je op ontdekkingsreis en zie je de meest bijzondere plekjes in het Peelgebied. Iedereen kan mee op deze leerzame, actieve en gezellige activiteit!
 


Voor alle actievelingen op een herfstachtige dag: het doe-museum. Het museum is te vinden in Veendam en is zeker de moeite waard. Je kunt er bouwen, schilderen en nog veel meer. In de herfstvakantie zijn er speciale leuke en spannende activiteiten zoals het oplossen van een kunstrood, aan de slag met vilt, leren coderen op een computer of een workshop airbrush. Let op voor de speciale activiteiten kan je je beter wel even aanmelden!
 


Nog niet genoeg avontuur: ga op de Veluwe op zoek naar de Big Five grootste wilde dieren van Nederland. Benieuwd wat onze Big Five inhoudt? Denk eens aan het Edelhert met zijn enorme gewei… Er zijn verschillende boswachters die graag met je op pad gaan! Via www.staatsbosbeheer.nl is meer informatie te vinden.
 

Uiteraard zijn er nog legio andere uitjes! Wat u ook gaat doen, Heppie wenst u een fijne herfstvakantie!
Copyright © 2018 HeppieLeven, Alle rechten voorbehouden.

Email Marketing Powered by Mailchimp

Afmelden van deze nieuwsbrief.