Copy

Nieuwsbrief van Heppieleven

 
Het lijkt of we pas net weer aan de slag zijn of de volgende vakantie staat alweer voor de deur! Mocht je niet weten wat te doen in die vakantie? Heppie heeft raad met wat leuke tips in deze nieuwsbrief!
 
In deze nieuwsbrief ook de start van  weer een nieuwe ‘vaste’ rubriek: boek van de maand. Met de Kinderboekenweek die van start is gegaan, leek het ook Heppie goed om meer aandacht te geven aan lezen. Uiteraard dan wel lezen over gezond leven. Elke maand zal Heppie kort een boek toelichten wat de moeite van het lezen waard is voor iedereen die meer wil weten over gezond leven! Heb je geen tijd deze maand? Boeken zijn geduldig!
 
In deze nieuwsbrief ook wat meer over de pompoen en over Halloween! Ze horen eigenlijk ook wel een beetje bij elkaar!
 
Deze nieuwsbrief is opgesteld voor scholen en zal elke maand worden verstuurd op de eerste vrijdag van de maand. De nieuwsbrief staat vol interessante zaken over vitaliteit, Heppieleven en aanverwante onderwerpen. U bent er vrij in de nieuwsbrief aan anderen door te sturen: collega’s, ouders, etc.
 
In de nieuwsbrief zullen maandelijks een aantal vaste rubrieken aan bod komen:
 • De onderwerpen die aan de ouderportal zijn toegevoegd
 • De aanbeveling van de maand
 • De blogs van de afgelopen maand
 • Uitgelicht (deze keer de pompoen)
 • Een onderdeel van Heppieleven (deze keer de les voeding toen en nu)
 • Een artikel van Jacqui van Kemenade (huisarts)
 • Een ervaringsdeskundige (80-plusser) aan het woord
 • Een artikel van Monique van Seters (kindercoach)
 • Een boek van de maand
 
Daarnaast zullen er wisselende leuke onderwerpen in de nieuwsbrief staan. Mocht je tips of suggesties hebben, stuur dan een berichtje aan info@heppieleven.nl.
 
Mocht u deze nieuwsbrief niet willen ontvangen, dan kunt u zich onderaan de nieuwsbrief afmelden.

Ouderportal HeppieLeven


Heppieleven is een programma voor kinderen, maar de ouders worden ook niet vergeten!
 
Ouders spelen een enorm belangrijke rol als het gaat om de vitaliteit van hun kinderen. Daarnaast vinden veel ouders het ook prettig om te weten wat hun kind op school geleerd heeft. Om ouders te betrekken bij de lessen van Heppieleven is er een ouderportal ontwikkeld.
 
In het ouderportal is informatie te vinden over elke les die gegeven wordt. Bij deze informatie zijn handige links, YouTube filmpjes en boekentips gegeven.
 
Naast informatie over de lessen, wordt de ouderportal maandelijks aangevuld met allerhande onderwerpen die met vitaliteit te maken hebben. In de nieuwsbrief zal elke maand vermeld worden welke onderwerpen recent toegevoegd zijn. Deze maand zijn toegevoegd:
 • Drinken: hoeveel moet je per dag drinken? Moet je eigenlijk wel bepaalde hoeveelheden drinken of mag het ook gewoon als je dorst hebt? En wat is dan goed om te drinken?
 • Koolhydraten: wat zijn ook alweer koolhydraten? Zijn ze juist goed voor onze gezondheid of kunnen we ze beter laten staan? Maakt het ook nog uit wat voor soort koolhydraten?
 
Als een school werkt met Heppieleven, krijgen alle ouders onbeperkt toegang tot de ouderportal.

Aanbeveling Stevie van Loo
 weerbaarheids- en agressieregulatie-trainster en (sport)coach 


Mijn naam is Stevie van Loo en ik ben geboren en getogen in Breda. Ik ben in 2015 voor mijzelf begonnen als zzp’er, waarbij ik een unieke combinatie inzet voor kinderen en jongeren. Ik combineer mijn sociaal pedagogische hulpverlening achtergrond met (vecht)sport en spel. Daarnaast ben ik aanvullend ook docente weerbaarheid- en agressieregulatie . Sport, spel, positieve en oplossingsgerichte gespreksvoering zorgen ervoor dat ik de kinderen en jongeren verder kan helpen in hun ontwikkeling.
 
Ik heb werkervaring met kinderen met uiteenlopende achtergronden, zoals kinderen met sociale, emotionele en psychische problemen, kinderen met ziekten en stoornissen, kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking enzovoorts. Graag werk ik één op één om de juiste doelen te bereiken. En zoals mijn vader altijd zegt: “100% aandacht = 100% resultaat”. Daar waar nodig betrek ik ook andere gezinsleden bij het proces. Ouders worden uiteraard altijd bij de begeleiding betrokken.
 
Net als Heppie Leven vind ik dat je zowel fysiek als mentaal aan de slag moet gaan om daadwerkelijk iets te kunnen bereiken. Wat super is van Heppie Leven is dat zij voeding ook bij hun projecten toevoegen. Hierdoor heeft Heppie Leven een compleet plaatje!
 
Stevie
www.mwk-breda.nl

Blogs van deze maand


Met regelmaat verschijnt er een nieuwe blog op www.heppieleven.nl. Een blog gaat altijd over een artikel dat recent in de media (krant, tijdschrift of site) verschenen is. De kop van het artikel wordt weergegeven en een korte samenvatting van het oorspronkelijke artikel.
 
De blog geeft de mening van Heppie zowel voor ouders als voor kinderen. De blogs kunnen thuis gelezen worden, maar ook klassikaal besproken worden.
 
Blogs zijn voor iedereen toegankelijk.
 
Op www.heppieleven.nl zijn weer diverse nieuwe blogs verschenen deze maand(de koppen zijn de koppen van de oorspronkelijke krantenartikelen):
 • School verplicht kinderen water te drinken, ouders boos: ‘water is voor honden’
 • Geen reclame voor ongezond eten in metro Amsterdam
 • Geen frisdrank met suiker meer op scholen
 • Wereldwijd steeds meer plastic in drinkwater
 • De Nederlander eet 23 suikerklontjes per dag
 • Meer kans op gewichtstoename bij kinderen die vlakbij snackbar wonen
 • Een op de vijf doden gevolg van slechte voeding
 • Nederlanders slapen genoeg, maar vaak niet goed
 • Het moeten geen watjes worden, maar om ze nou te laten sporten in een herfststorm…
 • De banaan is ten dode opgeschreven
 • Sporten is gezond, maar sportclubs zijn dat vaak iets minder…
 
Ziet u graag een blog over een bepaald artikel? Mail de kop van het artikel, de datum van verschijning en het media naar info@heppieleven.nl. Er wordt dan, mits het artikel relevant is voor Heppieleven een blog over geschreven.
 

Uitgelicht: de pompoen


Je ziet ze weer overal en in allerlei kleuren: pompoenen! Ze zijn er in zoveel variaties en met zoveel toepassingen dat deze groente zonder meer veelzijdig genoemd kan worden!
 
Vanaf eind september worden ze weer geoogst: de pompoenen. Pompoenen zijn er in veel vormen, er zijn sierpompoenen en eetbare pompoenen. Pompoenen zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren.
 
De pompoen komt oorspronkelijk uit Mexico en het noordelijke deel van Zuid-Amerika. Er zijn aanwijzingen dat pompoenen al 9000 jaar geleden geteeld werden. Daarmee is het zonder meer een oergroente te noemen!
 
Al eeuwen geleden werden pompoenen door de Indianen gebruikt. Ze gebruikten pompoenen niet alleen als onderdeel van hun dagelijkse voeding, ze vlochten er ook matten van. De blanke kolonisten zagen het gebruik van de pompoenen bij de Indianen en hebben dat overgenomen.
 
De naam van een pompoen komt van het Griekse woord pepon. Pepon betekent grote meloen ‘gekookt door de zon’. Ook de Engelse benaming (pumpkin) en de Franse naam (erpompon) stammen hiervan af.
 
Er zijn vele soorten pompoenen. De pompoen behoort tot de familie van cucurbita. Deze telt wel duizend leden. Ook de komkommer en de courgette behoren tot deze familie. Pompoenen zijn er in eetbare soorten en decoratieve soorten. Soms is het heel moeilijk om te zien welke eetbaar zijn en welke niet. Als stelregel kan in ieder geval gehanteerd worden dat wanneer een pompoen geen pitten heeft, deze vrijwel zeker niet tot de eetbare soorten behoort.
 
De meest bekende soorten pompoenen in Nederland zijn de gewone pompoen, de flespompoen en de oranje Hikkaido. De gewone pompoen is oranje van kleur, rond en kan wel tot 45 kg zwaar worden. Deze pompoen heeft geen bijzonder zoete of volle smaak. De flespompoen is zachtgeel/crème van kleur en heeft een fles- of peervorm. Deze pompoen weegt 1 tot 2 kilo. De smaak van deze pompoen is zacht, nootachtig. De Oranje Hokkaido is, zoals de naam al zegt, oranje van kleur. Dit is een Japanse pompoen, die bijzonder smaakvol is.
 
De eetbare pompoenen kunnen in veel gerechten verwerkt worden. Er kunnen zowel hartige als zoete gerechten mee gemaakt worden. Pompoenen zijn ook nog eens heel gezond. Pompoenen bevatten veel vitamine A, vitamine C, B2 en E. Ook zit er veel calcium in een pompoen en bevat een pompoen enorm veel vezels. Een pompoen is een natuurlijke ontstekingsremmer.
 
Niet alleen het vlees van een pompoen is gezond en wordt gegeten, ook de pompoenpitten zijn heel gezond. Ze zitten vol met vitaminen, mineralen en eiwitten!
 
Overal ter wereld worden er wedstrijden gehouden wie de grootste pompoen geteeld heeft. Momenteel staat het record (dat stamt uit 2009) op een pompoen van 782 kilo!
 
100 gram pompoen bevat ongeveer 36 Kcal en 7 gram koolhydraten, waarvan 2 gram natuurlijke suikers. Om de energie die je binnen krijgt van 100 gram pompoen weer te verbranden, moet je 8 minuten wandelen of 7 minuten lopen.
 
Pompoenen blijven nog lang verkrijgbaar, dus je hebt volop tijd om te variëren met deze veelzijdige groente!

Les voeding toen en nu

 
In Heppieleven is een les opgenomen die gaat over voeding toen en nu. Deze les kan zowel in groep 5, 6 als 7 (8) gegeven worden.
 
In deze les bekijken we eerst wat iedereen al weet over voeding van vroeger en nu. Vervolgens gaan we terug in de tijd. We kijken hoe de mensen vroeger aten en wat er wel en niet voor handen was.
 
Daarna gaan we verder naar de landbouwrevolutie. Wat heeft die ons gebracht? Zijn we er met z’n allen veel gezonder van geworden?
 
We maken opnieuw een sprong in de tijd en belanden bij de industriële revolutie. Die heeft ons onder meer raffinage gebracht, maar wat is dat eigenlijk? En doen we dat ook met voeding?
 
De laatste revolutie die aan bod komt, is de meest recente: de fastfoodrevolutie! Waarom eten we eigenlijk graag zo vet?  Echt beter worden we niet van al dat vette en zoute eten. Wat dan wel?
 
Aan het einde van de les kijken we wat we geleerd hebben en wat we vanaf nu anders gaan doen als het gaat om eten gaat!

Na de les zijn er nog allerlei leuke opdrachten die we zelfstandig of samen kunnen maken. Dit kan zowel thuis als op school!

Jacqui van Kemenade


Jacqui van Kemenade is huisarts op basis van voeding en levensstijl. Zij schrijft elke maand een stukje voor de nieuwsbrief van Heppieleven. Deze maand een artikel van Jacqui over het effect van afvallen.
 
Waarom val je niet af van afvallen?
We gaan op dieet. We gaan steeds meer naar de sportschool. Er komen steeds meer leefstijlcoaches. We hebben beschikking over gezonde voeding. Er zijn programma’s op tv over afvallen. Maar… we vallen niet af!
 
Wat blijkt nou: door caloriebeperking val je niet af. Ja, in het begin val je even af. Maar na een tijdje denkt je lichaam: ‘he?! Waar blijven mijn 2500kcal? Ik krijg er nu maar 1800!’
 
Je lichaam denkt ook: "We zitten blijkbaar in een situatie van hongersnood." en trekt zich terug in een eeuwenoude strategie van behoud van energie: minder erin, dan maar minder verbranden. Je rustmetabolisme gaat omlaag. Dat is de energie die je lichaam gewoon verbrandt terwijl je op de bank zit. Om je hart te laten kloppen. Je hersens te laten denken. Je darm te laten kronkelen. Ga zo maar door.
 


Van ‘op dieet gaan’, of ‘caloriebeperking’ val je dus aanvankelijk af: en dan ineens niet meer. Je blijft hangen. Herkenbaar? Sterker nog: ga je dan weer je oude voedingspatroon oppakken, dan kom je aan en je komt nog meer aan; dit is het zgn. jojo-effect.
 
Hoe meer je dieet, hoe meer je je metabolisme vertraagt en hoe meer je van afvallen dus aankomt. Kijk maar naar het grafiekje hierboven: Caloriebeperking werkt niet!
 
Wat wel: we moeten niet tellen! Niet wegen! Kijk niet naar de kwantiteit van je voeding maar naar de kwaliteit. De kwaliteit van goede voeding. Goede voeding kan je metabolisme weer versnellen en je echt gezonder maken. Daar gaat het om.

Kijk voor meer informatie hierover op www.voedingshuisarts.com

Jacqui van Kemenade
(Voedings)Huisarts
www.voedingshuisarts.com

Ervaringsdeskundige


Elke maand vraagt Heppie een ervaringsdeskundige hoe je vitaal oud kunt worden.
 
Deze maand vroegen we het aan meneer Köhler. Meneer Köhler is 95 jaar oud en leeft nog zelfstandig. Meneer Köhler geniet nog volop van het leven!
 
Het advies van meneer Köhler om vitaal oud te worden is om elke dag een eitje te eten!

Monique van Seters


Monique van Seters is kindercoach. Zij heeft een eigen praktijk op meerdere locaties en werkt ook op scholen. Ze schrijft elke maand een stukje voor de nieuwsbrief van Heppieleven. Deze maand een artikel over Tom en gevoel voor rechtvaardigheid.
 
Ken je dat kind, een lekker bijdehandje, maar bij het minste of geringste dat gebeurt roept hij “dat is niet eerlijk”?
 
Tom komt mijn ruimte binnen. Een gezellig en open mannetje, grote glimlach en hij praat volop. We praten wat en als ik Tom vraag waarom hij bij mij komt, antwoord hij ‘Ja, weet ik eigenlijk niet’. Het zijn de andere kinderen die niet eerlijk spelen of de regels veranderen. Zijn moeder antwoord dat het samenspelen met andere kinderen lastig gaat. Als voorbeeld: ze zouden met de trein gaan spelen maar het vriendje wil toch iets anders gaan doen. Dan is het ruzie en word Tom boos. Ook in de klas zijn er situaties waarbij er escalaties komen wat zich uit in boosheid en/of huilen. Met name als de leerkracht iets beloofd heeft en het toch niet gebeurd (dan wel uit tijdgebrek en/of verandering van plan).
 
Tom heeft een groot gevoel voor rechtvaardigheid, wat vaak voorkomt bij kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong en/of hoogsensitiviteit. Deze kinderen ervaren een intense emotie als het gaat om eerlijkheid, rechtvaardigheid en/of afspraken nakomen. Zeker als dit voor hun gevoel niet gebeurt!

Wat is belangrijk:
Erkennen is stap 1
Het betrekken van het kind bij de oplossing
Het nakomen van beloftes en/of afspraken
Niet te snel benoemen van een belofte!
 
Samen met de leerkracht hebben we gezorgd dat als er een belofte gedaan word, deze op het bord word geschreven. Worden er meerdere beloftes gedaan, dan wordt naar gelang de tijd die er is, gekozen voor de belangrijkste.
Als er in de klas iets gebeurd wat “niet eerlijk” is, zoals te weinig fruit om uit te delen, dan word Tom erbij betrokken om een oplossing te bedenken.
Mocht Tom tijdens een spel botsen, dan wordt de situatie direct uitgesproken waardoor eigenlijk alle kinderen uit de klas leren over respect, regels en oplossingen bedenken.
 
Met Tom gaat het goed. De afspraken zorgen ervoor dat hij minder boos en/of verdrietig is. Ja, Tom roept nog regelmatig “dat is niet eerlijk”, maar hij kan sneller schakelen zodat hij weer mee kan doen met de groep!

Monique van Seters 
06-20076051
info@jijenikkindercoaching.nl
monique@coachconnectbijkanker.nl

Boek van de maand


Omdat lezen zo verschrikkelijk fijn is, maar ook omdat je van lezen zo ontzettend veel kan leren, heeft Heppie een ‘boek van de maand’. Het is een boek dat te maken heeft met vitaal leven en wat de moeite van het lezen waard is!
 
Deze maand: Ode aan de E-nummers van Rosanne Hertzberger
 
De naam van dit boek geeft te denken. Heppie is niet zo’n fan van niet-natuurlijke E-nummers. Na het lezen van dit boek, is dat niet anders geworden.
 
Heppie is ook niet voor kant- en klaar maaltijden of ander gemaksvoedsel, maar toch is het boek een aanrader. Dit is een boek waar in de eerste hoofdstukken je haren misschien recht overeind gaan staan, maar waar je uiteindelijk veel van kunt leren!
 
In het boek wordt informatie gegeven over het zogenaamde clean label. Een clean label is een etiket dat zo is opgesteld dat het lijkt alsof er alleen nog maar natuurlijke voedingsmiddelen opgenomen zijn. Is dat wel juist en is dat eigenlijk wel een voordeel?
 
Het boek gaat voor het grootste deel helemaal niet over E-nummers maar meer over voedsel en de voedingsproblematiek van deze tijd. Biologisch eten is zonder meer duurzamer voor deze aarde, maar hebben we genoeg landbouwgrond als iedereen biologisch zou willen eten? Is het in deze tijd nog wel verantwoord om dagelijks vlees te eten? Kunnen we de hele wereldbevolking voeden zonder dat iemand honger heeft? Wat is genetische manipulatie van voedsel en wat is het verschil met veredeling van voedsel?
 
Een boek dat helder geschreven is, eenvoudig om te lezen. Een boek dat informatie geeft over voeding in deze tijd en zeker aanzet tot nadenken!

Kinderboekenweek 2017


Van 4 t/m 15 oktober is het kinderboekenweek. Het thema van de kinderboekenweek is "Gruwelijk Eng!".
 
Deze kinderboekenweek kan iedereen die van eng en griezelen houdt, zijn hart ophalen. Kinderboeken met griezels en engerds staan centraal. Op scholen, in bibliotheken en in boekenwinkels kan er volop gegriezeld worden!
 
Het kinderboekenweekgeschenk is van het boek "Kattensoep" van Janneke Schotveld (onder meer bekend van "Superjuffie"). Voor de kleintjes is er het prentenboek "Knikkeruil" van Maranke Rinck en Martijn van der Linden.
 
Met de avonden die weer steeds vroeger duisternis geven, de wind die waait en de bladeren die weer rond dwarrelen, zal griezelen vast wel gaan lukken! Enne… vergeet niet te lezen!

Halloween


Op 31 oktober is het weer Halloween. Een relatief nieuw fenomeen in Nederland, wat snel aan populariteit wint. Waar komt Halloween eigenlijk vandaan en waar staat het voor?
 
Halloween wordt gevierd op 31 oktober, op de vooravond van het christelijke feest Allerheiligen. Halloween is geen christelijke feestdag, maar heeft wel degelijk christelijke invloeden. Halloween stamt van een Keltisch feest af.
 
Halloween is een verbastering van het Keltische feest Samhain. Kelten in Ierland en Groot Brittannië vierden dit feest op 31 oktober. Het was een soort oudjaarsdag. Op 1 november begon de winter, wat het einde van het oogstseizoen symboliseerde. De start van de winter, met de oogsten in de schuur en het vee op stal, was het begin van het nieuwe jaar. Om het einde van het jaar te vieren staken de Kelten grote vreugdevuren aan en hadden daarbij verschillende rituelen. Het is waarschijnlijk dat daarbij ook mensen geofferd werden.
 
Naast het vieren dat het jaar ten einde was gekomen en het offeren, geloofden de Kelten ook dat op die dag de deur naar de onderwereld een klein stukje open stond. Doordat die deur open stond konden de zielen van de doden, maar ook andere wezens zoals feeën, naar onze wereld komen. Om de zielen te eren werden er feestmalen gehouden met lege plekken voor de overledenen.
 
Naast goede zielen konden er door de kier in de deur ook slechte wezens naar onze wereld komen. De Kelten moesten zich daartegen beschermen. Ze deden dat door de slechte wezens af te schrikken. De traditie om je te verkleden op Halloween komt hier waarschijnlijk vandaan. De Kelten droegen ter bescherming de meest afschuwelijke maskers en kleden. Ze maakten hun huis zo onaantrekkelijk mogelijk voor de slechte wezens. Ze doofden onder meer het vuur en maakten het huis donker. Ze maakten ook  herrie in en om het huis om vervolgens in processie naar het vuur te lopen buiten het dorp.
 
De naam Halloween werd voor het eerst gebruikt in de 16e eeuw in Schotland. Het is een verbastering van All Hallows’ Even, wat de avond voor Allerheiligen betekent. Het feest is er dus langer (vanaf het begin van het jaartellen, zo wordt ingeschat) dan de naam!
 
De term "Trick or treat" wordt pas vanaf begin 20e eeuw gebruikt. Al in de 9e eeuw werd er langs de deuren gegaan en gebedeld. Dat was in eerste instantie bedelen in lompen om zielencake (brood met krenten). In ruil voor zielencake werd beloofd te bidden voor dode verwanten. Later gingen de kinderen langs de deuren bedelen (ongeveer vanaf 1940 in Amerika) om snoepjes.
 
De pompoenlantaarn komt waarschijnlijk uit het Ierse volkslied. Het Ierse volkslied gaat over Jack. Jack is een dronkaard die niet helemaal zuiver is. Hij sluit de Duivel in een boom op, belooft hem weer vrij te laten, maar doet dat niet. Als hij sterft mag hij niet naar de hemel, maar ook niet naar de hel, omdat hij de Duivel belazerd heeft. Hij krijgt van de duivel een gloeiend kooltje om zijn weg in het enge duister te verlichten. Hij stopt het kooltje in een uitgeholde biet om het langer te laten branden. De Amerikanen hebben hier een pompoen van gemaakt, omdat ze dat mooier vonden.
 
Halloween is via films en Amerikanen naar Nederland gebracht. Het is een feest dat hier behoorlijk in opkomst is!
 

Uitstapjes in de herfstvakantieHet lijkt alsof we pas net begonnen zijn met dit schooljaar, maar het is toch alweer bijna herfstvakantie. Heppie is niet bijzonder bang dat je niet weet wat je tijdens de vakantie moet doen, maar voor het geval dat je nog niet weet hoe je je dagen gaat invullen… een paar leuke tips!

Paleis het Loo gaat voor 3 jaar dicht. Het is nog te bezichtigen tot begin januari 2018!

Wie van Star Wars houdt, kan zijn hart ophalen in Utrecht. Er komt daar een gigantische expo in de CineMec over Star Wars met meer dan 200 rekwisieten en kostuums!

Als je helemaal verliefd bent op je kat, dan kan de tentoonstelling Kattenliefde in de Rotterdamse Kunsthal jouw uitje zijn! Leuk om te combineren met een leuke rondvaart in de amfibiebus!

Pretparken zijn natuurlijk altijd favoriet in de vakanties. De Efteling is altijd bijzonder, maar deze vakantie is Slagharen speciaal door de Miracle of Lights. Het hele park is met duizenden lichtjes omgetoverd tot een sprookjeswereld!

Ben je meer geïnteresseerd in ons verleden? Dan kan een bezoek aan het Open Luchtmuseum de moeite waard zijn. Er wordt daar extra aandacht besteedt aan onze historie. Je kunt er niet alleen de 50 belangrijkste momenten en mensen van onze geschiedenis zien, je kunt zelf helemaal in de geschiedenis duiken!

Voor wie in Noord-Brabant woont en niet te ver weg wil, is er nog een kamelensafari in Berlicum. Wil je niet op een kameel, dan mag je ook knuffelen of eten geven. In Etten-Leur kan je speuren en dieren voeren bij Experience. In Klimpark Biesbosch  of in  het klimbos in Helvoirt kan je  naar hartenlust klimmen en klauteren!
 
Copyright © 2017 HeppieLeven, Alle rechten voorbehouden.

Email Marketing Powered by Mailchimp

Afmelden van deze nieuwsbrief.