Copy

Nieuwsbrief van HeppieLeven

 
En toen was de meivakantie voor de meeste scholen ook alweer bijna voorbij! Maar met een korte week in het vooruitzicht, gaat iedereen maandag weer enthousiast naar school! Heerlijk uitgerust, vol energie en met een lang weekend voor de deur door Hemelvaart! Wat is het leven goed!
 
In de meivakantie zijn veel koeien weer voor het eerst naar buiten gegaan. Heel leuk om naar te kijken, maar wat is het effect op ons zuivel en vlees als koeien in de wei staan?
 
Deze nieuwsbrief geeft ook aandacht voor de dag tegen roken en tabak en de dodenherdenking. Op verzoek van een school ook een artikel over water drinken op school. Een heel goede beslissing of is het betutteling?
 
Deze nieuwsbrief is opgesteld voor scholen en zal elke maand worden verstuurd op de eerste vrijdag van de maand. De nieuwsbrief staat vol interessante zaken over vitaliteit, HeppieLeven en aanverwante onderwerpen. U bent er vrij in de nieuwsbrief aan anderen door te sturen: collega’s, ouders, etc.
 
In de nieuwsbrief zullen maandelijks een aantal vaste rubrieken aan bod komen:
 • De onderwerpen die aan het ouderportal zijn toegevoegd
 • De blogs van de afgelopen maand
 • Uitgelicht (deze keer rabarber)
 • Een onderdeel van HeppieLeven (deze keer de les reclame)
 • Een artikel van Jacqui van Kemenade (huisarts)
 • Een ervaringsdeskundige (80-plusser) aan het woord
 • Een artikel van Monique van Seters (kindercoach)
 • Het boek van de maand
Daarnaast zullen er wisselende leuke onderwerpen in de nieuwsbrief staan. Mocht je tips of suggesties hebben, stuur dan een berichtje aan info@heppieleven.nl.
 
Mocht u deze nieuwsbrief niet willen ontvangen, dan kunt u zich onderaan de nieuwsbrief afmelden.

Ouderportal HeppieLeven


HeppieLeven is een programma voor kinderen, maar de ouders worden ook niet vergeten!
 
Ouders spelen een enorm belangrijke rol als het gaat om de vitaliteit van hun kinderen. Daarnaast vinden veel ouders het ook prettig om te weten wat hun kind op school geleerd heeft. Om ouders te betrekken bij de lessen van HeppieLeven is er een ouderportal ontwikkeld.
 
In het ouderportal is informatie te vinden over elke les die gegeven wordt. Bij deze informatie zijn handige links, YouTube filmpjes en boekentips gegeven.
 
Naast informatie over de lessen, wordt het ouderportal maandelijks aangevuld met allerhande onderwerpen die met vitaliteit te maken hebben. In de nieuwsbrief zal elke maand vermeld worden welk onderwerp recent toegevoegd zijn. Deze maand is toegevoegd:
 • Teken: nare beestjes waar je akelig ziek van kan worden. Wat moet je weten over teken en hun beten?
Als een school werkt met HeppieLeven, krijgen alle ouders onbeperkt toegang tot het ouderportal.

Blogs van deze maand


Met regelmaat verschijnt er een nieuwe blog op www.heppieleven.nl. Een blog gaat altijd over een artikel dat recent in de media (krant, tijdschrift of site) verschenen is. De kop van het artikel wordt weergegeven en een korte samenvatting van het oorspronkelijke artikel.
 
De blog geeft de mening van Heppie zowel voor ouders als voor kinderen. De blogs kunnen thuis gelezen worden, maar ook klassikaal besproken worden.
 
Blogs zijn voor iedereen toegankelijk.
 
Op www.heppieleven.nl zijn weer diverse nieuwe blogs verschenen deze maand (de koppen zijn de koppen van de oorspronkelijke krantenartikelen):
 • Overheid moet vlees onaantrekkelijk maken met hoger BTW-tarief;
 • Schoolkinderen fietsen te weinig;
 • Zorgen over ‘digi-peuters’: kleintjes swipen erop los;
 • Europese wetgeving moet einde maken aan ‘voedselapartheid’;
 • Consument wil het liefst stoplicht op pak vla;
 • Frisdranken in Groot Brittannië minder zoet vanwege suikertax;
 • Kinderen zijn in vijf jaar aanzienlijk minder buiten gaan spelen;
 • Whataspp op de basisschool: ‘Kijk mee wat je kinderen schrijven’;
 • Aantal rokers ook in 2017 verder gedaald;
 • Jonge kinderen zijn minder goed gaan gymmen.
Ziet u graag een blog over een bepaald artikel? Mail de kop van het artikel, de datum van verschijning en het media naar info@heppieleven.nl. Er wordt dan, mits het artikel relevant is voor HeppieLeven een blog over geschreven.

Uitgelicht: Rabarber


De verse rabarber ligt weer bij vrijwel elke groenteboer. Ondanks dat de meeste volwassenen nog wel weten wat rabarber is, staat het allang niet meer in elk huishouden op tafel. Jammer, want rabarber is lekker en gezond!
 
Rabarber heeft een vreemde naam. De naam komt uit het Grieks en is een samenstelling van  ‘rha’ en ‘barbaron’. Rha verwijst naar de Wolga (rivier) en barbaron betekent ‘niet van ons’. Het is dus een groente die waarschijnlijk via de Wolga naar ons toegekomen is, maar van oorsprong niet hier groeide.
 
Rabarber is wel enorm oud. Het groeide in ieder geval al eeuwen in China. Rabarber is familie van de duizendknopige. In Azië werd rabarber 5000 jaar geleden al gebruikt. In eerste instantie werd rabarber niet als groente gegeten, maar werd het voor medische doeleinden gebruikt.
 
In Nederland wordt rabarber pas sinds de vorige eeuw (ongeveer vanaf 1900) geteeld. Met name in Limburg en Zuid Holland wordt rabarber verbouwd.
 
Rabarber werd van oorsprong gebruikt vanwege een laxerende werking. Deze laxerende werking zit in de wortel van de plant. De wortel wordt nog steeds wel gebruikt tegen een opgeblazen gevoel of bij bepaalde maagklachten. Ook voor lever en milt kan de wortel een heilzame werking hebben.
 
De wortel kan ook gebruikt worden (vermengd met azijn) bij beurse plekken en littekens. Rabarber heeft bij bloedarmoede ook een positieve werking (ook de bladeren).
 
Rabarber heeft een ontstekingsremmende werking en is goed voor het immuunsysteem.
 
Rabarber speelt ook een rol bij de bestrijding van kanker. Bij dieren en in proefopstellingen heeft rabarber een enorme invloed op bepaalde vormen van kanker. Gezwellen slinken enorm. Helaas is er bij mensen nog onvoldoende aangetoond dat rabarber tegen kanker werkt.
 
Pas vanaf ongeveer 1600 werd ontdekt dat de bladeren van de rabarber ook eetbaar waren. Toch duurde het nog lang voordat rabarber een meer populaire groente werd. Pas rond de 18e eeuw kreeg rabarber een grotere bekendheid.
 
Rabarber is enorm gezond. De groente is rijk aan vitaminen en mineralen. Rabarber bevat veel vitaminen B en C en is tevens een goede leverancier van vitamine K. Rabarber bevat ijzer en mineralen als Kalium, calcium en magnesium. Rabarber mag je ondanks dat het gezond is niet onbeperkt eten. Rabarber bevat oxaalzuur. Dat is op zich niet schadelijk, maar remt de opname van calcium. Om die reden werd er vroeger wel krijt toegevoegd aan rabarber.
 
Rabarber is een groente. Vaak wordt rabarber echter als een fruit verwerkt in taarten en tot moes, compote of jam gemaakt. Veel mensen denken dan ook dat rabarber een fruit is, maar rabarber behoort echt tot de groenten. Rabarber heeft een friszure smaak. Veel mensen mengen met suiker, omdat ze rabarber anders te zuur vinden.
 
Rabarber is op verschillende manieren goed houdbaar. Het kan rauw ingevroren worden, geblancheerd of gekookt ingevroren worden. Rabarber is rauw in de koelkast ca 2 weken houdbaar.
 
Veel mensen schillen rabarber voordat ze het koken. Als de meest stugge draden van rabarber afgehaald worden, hoeft het verder niet noodzakelijk geschild te worden. Goed wassen volstaat dan ook.
 
Rabarber bestaat voor het grootste gedeelte uit water en bevat weinig calorieën. Ongezoet bevat rabarber maar 14 Kcal per 100 gram. Als je er suiker of andere zoetstoffen aan toevoegt, dan wordt het natuurlijk een ander verhaal.
 
Als je 100 gram pure rabarber zou eten, hoef je maar 3 minuten te wandelen of 2 minuten te fietsen om de opgedane energie weer te verbruiken. Vaak eten we rabarber alleen niet puur. Veel suikers maken het verhaal weer anders. Probeer te combineren met zoet fruit als aardbeien, appels en frambozen om het gezond te houden!
 
Hoe leuk zou het zijn als niet alleen alle volwassenen weten wat rabarber is, maar ook alle kinderen. En dat iedereen weer weet hoe dat smaakt!

Les reclame

 
In Heppieleven is een les opgenomen over reclame en voeding. Deze les kan zowel in groep 5, 6 als 7 gegeven worden.
 
In deze les kijken we waar we reclame allemaal tegen komen en wat reclame nu eigenlijk is. Wat zijn de dingen in reclame, die het nou zo verleidelijk maken?
 
Wat doen vloggers? Is dat ook reclame? Hoe kan je daar alert op zijn? En wat heeft emotie met eten te maken? Helpt een snoepje echt tegen de pijn?
 
In de les kijken we of er eigenlijk ook reclame wordt gemaakt voor gezond eten en welke regels er zijn als het gaat om reclame en kinderen.
 
Uiteraard gaan we ook kijken of reclame verleidt om meer te gaan snoepen!
 
Aan het einde van de les kijken we wat we geleerd hebben en wat we vanaf nu anders gaan doen in ons eigen leven.
 
Na de les zijn er nog allerlei leuke opdrachten die we zelfstandig of samen kunnen maken. Dit kan zowel thuis als op school!

Jacqui van Kemenade


Jacqui van Kemenade is huisarts op basis van voeding en levensstijl. Zij schrijft elke maand een stukje voor de nieuwsbrief van HeppieLeven. Deze maand een artikel van Jacqui over pauze.
 
Sorry, mijn lichaam heeft even pauze!
Ons lichaam is een ongelooflijk flexibele en veranderlijke machine. Als we moeten wegrennen van die tijger, of die denkbeeldige tijger, gaat onze hartslag omhoog. Zo ook onze bloeddruk. Dit is geen probleem. Dit is nodig. We hebben een hoge bloeddruk en pols nodig om te kunnen rennen. Het probleem ontstaat als onze bloeddruk constant hoog blijft. Of als we constant met hartkloppingen blijven lopen.
 
Zo is het ook met insuline. Insuline is het hormoon wat overtollige suikers in onze bloedbaan wegsluist naar de organen. Of naar het vetweefsel, als we teveel suikers eten. Maar net als bij bloeddruk zo is het ook bij insuline. Eventjes hoog is o.k. Is even nodig om bijvoorbeeld alle overtollige suikers na een feestmaal op te ruimen. En als je 1 keer per jaar een feestmaal hebt is er niets aan de hand. 1 keer per maand ook nog niet en zelfs 1 keer per week kan ons lichaam nog hebben. Het probleem is dat het soms elke dag feest is.
 
Overal is taart en lekkers te vinden. En in alles zit suiker. Dus onze alvleesklier (die insuline aanmaakt) moet niet 1 keer per week even flink aan de bak, maar onze alvleesklier moet constant aan de bak. Bij het ontbijt, - hop - lading koolhydraat en glucose en - hop - een insuline piek. Om 10.30 is het koffietijd op de afdeling en Angelica (of Toos, of Jessica..)  is jarig. Appeltaart met slagroom. Onze alvleesklier moet weer aan de bak. Om 13 uur is het lunch. Twee bruine boterhammen, langzame koolhydraten maar toch wordt er weer wat gevraagd van de alvleesklier. Weer wordt insuline afgegeven.
Er is geen pauze, het gaat maar door.
 
Wat zou er gebeuren als we eens pauze zouden houden? Als we na het ontbijt niet 3 uur niets eten maar 6 uur? Of nog langer..10 uur? Ons lichaam krijgt dan een hele periode geen eten. Alleen drinken. Onze alvleesklier hoeft niets te doen. Er is geen insuline nodig. De cellen in het lichaam worden niet meer blootgesteld aan die constante spiegel van insuline. Als dan na veel langer dan normaal insuline opeens weer voorbij komt hebben de cellen ook even pauze gehad en zijn ze weer gevoeliger worden voor insuline.
 
Van elke dag taart wordt niemand blij. Het wordt een gewoonte om taart te eten en we zijn niet meer echt blij met een zelf gebakken stukje appeltaart. Zo ook met insuline. Elke dag, elk uur insuline wat voorbij komt doet de cellen geen goed. Ze raken gewend aan insuline. Ze raken zelfs ongevoelig voor insuline. Ze zijn insulineresistent (dit is een voorstadium van diabetes type 2). Soms even niets eten is goed voor onze cellen. Ze reageren weer beter op insuline.
 
Dus, de vraag is, waarom eten we alsmaar? Waarom denken we dat we om de 2 of 3 uur moeten eten. Feit is dat ons lichaam er wel bij vaart om even niets te krijgen. Om even pauze te hebben. Om even te vasten dus.
 
Vasten is iets wat verschillende culturen al eeuwenlang doen. Om religieuze redenen of om culturele redenen. We hebben als mensheid in allerlei vormen en maten gevast.
Als we vasten geven ons lichaam de kans om energie te halen uit onze voorraadkast. Ons vetweefsel.
 
Dus af en toe een (half) dagje vasten zoals in de katholieke kerk, al is het maar even, is ongelofelijk gezond. Het reset ons lijf en is de beste detox die je kunt bedenken. Dus zeg tegen jezelf of tegen anderen: Sorry, ik eet even niet, mijn lichaam heeft even pauze!

Kijk voor meer informatie hierover op www.voedingshuisarts.com

Jacqui van Kemenade
(Voedings)Huisarts
www.voedingshuisarts.com

Ervaringsdeskundige


Elke maand vraagt Heppie een ervaringsdeskundige hoe je vitaal oud kunt worden.
 
Deze maand vroegen we het aan mevrouw Martens. Mevrouw Martens is een goedlachse vrouw die in iedereen geïnteresseerd is. Kom je mevrouw Martens tegen dat vraagt ze altijd belangstellend hoe het met je gaat.
 
Mevrouw Martens is 93 jaar oud, maar nog bijzonder actief. Ze heeft als motto dat ze overal aan mee moet doen, waar ze nog aan mee kan doen! Ze geniet daar ook zoveel mogelijk van. En een beetje plezier maken is dan helemaal mooi meegenomen.
 
Het advies van mevrouw Martens is om je sociaal open te stellen voor de mensen om je heen. Iedereen is anders, maar als iedereen aardig tegen een ander is, dan wordt de wereld een stukje mooier.
 

Monique van Seters


Monique van Seters is kindercoach. Zij heeft een eigen praktijk op meerdere locaties en werkt ook op scholen. Ze schrijft elke maand een stukje voor de nieuwsbrief van HeppieLeven. Deze maand een artikel over grenzen aangeven.
 
Waarom “Stop.. hou op “ niet voldoende is…
Op school leren kinderen vanaf de kleuters dat ze “Stop.. hou op” behoren te zeggen als ze iets niet fijn vinden. Naar mijn idee en wat ik ook zie en hoor is dit niet voldoende. 
 
Mogelijk komt uw kind thuis na een conflict en geeft aan dat hij of zij meerdere keren “Stop, hou op” heeft gezegd maar er niet werd geluisterd. Frustratie en het gevoel dat het TOCH niet helpt!
 
Dit heeft te maken met:
 • “Stop, hou op” wordt zo vaak gezegd dat het niet veel indruk maakt.
 • Er wordt niet concreet verteld welk gedrag als vervelend wordt ervaren. 
In de begeleiding besteden we veel aandacht aan houding, stemgebruik, concreet gedrag benoemen wat vervelend is. Dit draagt bij aan het duidelijk kunnen aangeven van je grenzen!
 
Met deze tips kun je je kind ondersteunen om zijn of haar grenzen duidelijk aan te geven:
 • Stevig staan: met een stevige houding, rechtop en oogcontact maken zorg je ervoor dat een kind met zelfvertrouwen staat.
 • Benoemen van het gedrag wat je niet fijn vindt;
  • "Ik wil dat je het speelgoed terug geeft, ik was ermee aan het spelen.”
  • "Ik vind het niet fijn dat je in mijn oor schreeuwt, praat wat zachter aub.”
 • Praat vanuit de IK vorm
Praten van uit de Ik vorm draagt bij dat er minder conflicten ontstaan. Je praat vanuit jezelf, zonder te wijzen naar een ander. ( zie hierboven.. ik wil, ik vind, ik zie, ik hoor)
 
Deze tips zorgen er voor dat een kind weerbaarder wordt, zijn of haar grenzen beter bewaakt. Mocht uw kind toch moeite blijven houden om voor zichzelf op te komen, neem dan contact op met Jij & Ik kindercoaching. Samen gaan we kijken wat uw kind nog nodig heeft.
 
Wil je meer weten over het ‘coachen van je gezin’? Stuur mij een mail! De mail kan naar info@jijenikkindercoaching.nl
 
Monique van Seters 
06-20076051
info@jijenikkindercoaching.nl

Boek van de maand


Omdat lezen zo verschrikkelijk fijn is, maar ook omdat je van lezen zo ontzettend veel kan leren, heeft Heppie een ‘boek van de maand’. Het is een boek dat te maken heeft met vitaal leven en wat (meestal) de moeite van het lezen waard is!
 
Deze maand: Lichter van William Cortvriendt
 
William Cortvriendt heeft meerdere boeken geschreven over gezond leven, al dan niet in combinatie met overgewicht.
 
Dit boek heeft als subtitel: waarom we steeds dikker worden en waarom meer bewegen en minder eten niet helpt.
En hoe we juist blijvend kunnen afvallen door lekker eten met veel gezonde vetten.
 
In zijn boek legt Cortvriendt uit dat het veel gehoorde ‘meer bewegen en minder eten’ tegen mensen die overgewicht hebben, geen goed advies is. Duidelijk legt hij eerst uit wat de oorzaken zijn van overgewicht. Daarna wordt dieper ingegaan op mythes rond overgewicht en hoe iedereen blijvend een gezond gewicht kan krijgen.
 
De zin en onzin over vet en koolhydraten wordt uitgelegd en onderbouwd. Waar veel schrijvers verzanden in wetenschappelijke bewijzen, kan Cortvriendt het helder en begrijpelijk toelichten.
 
Aanrader voor iedereen die wat lichter wil worden! Letterlijk of figuurlijk…

Dodenherdenking 4 mei


Op 4 mei is het in Nederland om 20:00 uur 2 minuten stil. We herdenken onze doden. Maar herdenken we dan alle doden of sommige niet?
 
Op 4 mei vindt de Nationale Dodenherdenking plaats. Op deze dag wordt er om 20:00 uur 2 minuten stilte in acht genomen en zijn er op diverse plaatsen ceremonies. Direct na de Tweede Wereldoorlog is de dodenherdenking op 4 mei in het leven geroepen om de Nederlandse oorlogsslachtoffers uit de tweede Wereldoorlog te herdenken. Destijds werd er 1 minuut stilte gehouden.
 
Sinds 1969 is de herdenking verruimd. Nu worden alle Nederlandse oorlogsslachtoffers vanaf de Tweede Wereldoorlog herdacht. De officiële gedenktekst voor 4 mei luidt:
‘Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen-burgers en militairen- die in het Koninklijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.’
 
Voor sommige mensen zijn oorlogsslachtoffers een ver-van-hun-bed-show, anderen zijn familieleden verloren als gevolg van oorlogssituaties of vredesmissies. Laten we voor allen die bijgedragen hebben aan onze vrede en uit respect voor nabestaanden, deze traditie in ere houden. Op 4 mei is het twee minuten stil.

Internationale dag tegen roken en tabak


Elk jaar wordt op 31 mei de internationale tabaksdag gehouden. De dag is door de WHO (World Health Organisation) in het leven geroepen.
 
Elk jaar wordt er op deze dag geïnformeerd over de gevaren van tabak. Dit jaar richt de dag zich op de agressieve verkooptechnieken die gebruikt worden door tabaksfabrikanten.
 
Dat voorlichting wereldwijd nog hard nodig is, blijkt onder meer uit de volgende gegevens:
 • Elk jaar sterven er ca. 1.500 kinderen vanwege de sigaretten van hun ouders;
 • Wie elke dag een pakje sigaretten rookt, slaat kilo’s teer en roet op in zijn lichaam;
 • Elke 15 seconden sterft er wereldwijd iemand aan de gevolgen van roken;
 • In Nederland sterven er dagelijks meer dan 50 mensen aan de gevolgen van roken;
 • De hoeveelheid nicotine uit 1 pakje sigaretten is genoeg om een paard dodelijk te vergiftigen;
 • Op tabaksvelden zijn geen vogelverschrikkers of prikkeldraad nodig. Dieren komen daar uit zichzelf niet.
 
Uiteraard is er deze dag ook veel aandacht voor mensen die willen stoppen met roken. Het blijkt dat het voorjaar een prima periode is om te stoppen met roken. Wie hulp nodig heeft, kan op diverse plaatsen terecht.

Koeien in de wei


Een oer-Hollands plaatje: koeien in de wei… waar zijn eigenlijk al onze koeien gebleven?
 
In april zie je bij sommige boerderijen staan wanneer de koeien weer voor de eerste keer naar buiten gaan. Een waar feestje om naar te kijken. De koeien dansen en springen werkelijk van vreugde als ze na een lange winter de voorjaarslucht weer opsnuiven en de ruimte krijgen in een wei vol mals gras!
 
Een idyllisch plaatje? De bewustwording van het belang om koeien te weiden groeit. Was het enkele tientallen jaren geleden nog ondenkbaar dat koeien het hele jaar binnen zouden staan, tegenwoordig zijn er steeds meer (mega)stallen waar de koeien niet meer buiten komen. Gelukkig zijn er ook veel boeren die het belang van het weiden van hun koeien inzien en ze de vrije ruimte geven.
 
Er zijn inmiddels verschillende organisaties die zich hard maken voor koeien in de wei. Boeren die zich bij een dergelijke organisatie aansluiten, verplichten zich om hun koeien een minimaal aantal dagen per jaar in de wei te laten lopen. Een plaatje wat bij ons land hoort.
 
Tegenstanders hameren op vervuiling, voorstanders op het welzijn van de dieren en het effect op melk en vlees. Elke melkveehouder zal zelf afwegingen moeten maken of hij zijn koeien buiten laat of niet. Als je kijkt naar de reactie van koe als hij weer naar buiten mag in het voorjaar, laat het zich niet raden wat de koe zelf wil.
 
Vlees en zuivel heeft baat bij gras etende koeien. Natuurlijk kan er ook bijgevoerd worden met gras, maar vaak wordt in de stal bijgevoerd met mais. Dat is minder goed voor vlees en zuivel. Bepaalde vetten komen meer voor als een koe in de wei heeft gestaan en laat net die vetten gezond zijn!
 
Voor zuivel is het logo weidemelk in het leven geroepen. Als dat logo op zuivel vermeld staat, dan hebben de koeien minstens 120 dagen per jaar, minimaal 6 uur per dag in een wei gelopen. Hoe meer wij vragen naar dat logo, hoe meer koeien er weer in de wei zullen gaan lopen! En die zuivel is vaak nog lekkerder ook!

Water drinken op school


We horen het steeds vaker: scholen waar kinderen in de pauze alleen water mogen drinken. Een goede zaak of betutteling ten top?
 
Steeds meer scholen denken na over wat ze willen in pauzes als het gaat om eten en drinken. Scholen die geen regels hebben krijgen te maken met allerhande dingen die meegenomen worden naar school voor in de pauze… pakjes, zakjes, plastic flesjes en mega veel ongezonde dingen om te eten. In dit artikel beperken we ons even tot wat we drinken in de pauze.
 
Een helder en voor iedereen duidelijk beleid op dat vlak is: water drinken! Een beleid dat helemaal past bij de huidige tijd. Toch zijn veel scholen nog huiverig. Betuttelen we niet te veel en moeten we dan, als leerkrachten en ander personeel, zelf ook water drinken?
 
Overgewicht is een groot probleem in deze tijd. Naast overgewicht hebben we te maken met een beperkte concentratie bij veel leerlingen. Overgewicht is niet op te lossen door alleen water te drinken en datzelfde geldt voor de concentratie stoornissen. En toch…
 
Een bijzonder grote boosdoener als het gaat om overgewicht zijn onze suikerhoudende dranken. Dat is niet alleen frisdrank, maar ook sapjes, ranja’s, yoghurtdrinks etc. Als alle kinderen alleen water (thee en melk) zouden drinken en alle ongezonde drankjes zouden laten staan, zou het probleem van overgewicht serieus kleiner zijn. Als je bedenkt dat een glas sinaasappelsap of een glas cola circa 7 suikerklontjes bevat. Als je elke dag maar 1 glas of pakje sinaasappelsap zou drinken en 1 glas cola na schooltijd, dan krijg je op jaarbasis meer dan 5000 (!) suikerklontjes binnen. Jaar in jaar uit…
 
Suiker doet ook iets voor onze concentratie. Als je suiker binnen krijgt doet dat iets met je bloed en met je hersenen. Een korte periode is je concentratie prima, maar dan komt de figuurlijke man met de hamer. Je concentratie zakt snel en je krijgt ook weer sneller trek. Water geeft geen piek in je concentratie, maar ook geen dip. Per saldo is je concentratie langer en stabieler. Ook best prettig op school.
 
En is het moeilijk om over te stappen op water? Sommige mensen moeten even wennen, maar het went gelukkig heel snel. Mensen die geen water lusten? Die bestaan niet, dus iedereen kan meedoen.
 
Nog een bijkomend voordeel: als we water drinken zijn we allemaal gelijk en milieuvriendelijk. Geen dure pakjes, geen vervuilend plastic of een pakje, maar allemaal gewoon water.
 
We besparen ook nog flink! We gaan gemiddeld 190 dagen per jaar naar school. Als we elke dag een pakje drinken meenemen, dan kost dat al gauw €0,60 per dag. Dat is per jaar toch € 114. Als je dan drie schoolgaande kinderen hebt…
 
Redenen om het niet te doen? Eigenlijk geen, behalve misschien dat we niet durven? Water drinken op school.. een goede zaak of betutteling ten top? Een goede zaak!
Copyright © 2018 HeppieLeven, Alle rechten voorbehouden.

Email Marketing Powered by Mailchimp

Afmelden van deze nieuwsbrief.