Copy

Nieuwsbrief van HeppieLeven

 
Terwijl de zomer al volop losgebarsten is in mei, naderen we de zomervakantie alweer. Nog een goede maand naar school en het schooljaar is alweer voorbij. Ondertussen geniet iedereen van het zonnetje en de zomerse temperaturen.
 
In deze nieuwsbrief is er aandacht voor de laatste verbeteringen aan HeppieLeven, maar ook volop ruimte voor feestdagen in juni. Op de derde zondag van juni is het Vaderdag, maar wordt dat vooral voor vader of toch voor moeder en kind gevierd? Deze maand ook het einde van de Ramadan, wat met het Suikerfeest gevierd wordt.
 
Gezondheid is voor veel mensen van groot belang in hun leven, maar zijn we ook bereid om daar iets aan te doen? Of andere dingen daarvoor te laten? Welke keuze maken we als we kunnen kiezen tussen een nieuw mobieltje of een jaar lang biologisch eten?
 
Deze nieuwsbrief is opgesteld voor scholen en zal elke maand worden verstuurd op de eerste vrijdag van de maand. De nieuwsbrief staat vol interessante zaken over vitaliteit, HeppieLeven en aanverwante onderwerpen. U bent er vrij in de nieuwsbrief aan anderen door te sturen: collega’s, ouders, etc.
 
In de nieuwsbrief komen maandelijks een aantal vaste rubrieken aan bod:
 • De onderwerpen die aan het ouderportal zijn toegevoegd
 • De blogs van de afgelopen maand
 • Uitgelicht (deze keer tuinbonen)
 • Een onderdeel van HeppieLeven (deze keer de les buitenlucht en zonlicht)
 • Een artikel van Jacqui van Kemenade (huisarts)
 • Een artikel van Monique van Seters (kindercoach)
 • De dag van (deze keer de dag tegen kinderarbeid)
 • Het boek van de maand
 
Daarnaast zullen er wisselende leuke onderwerpen in de nieuwsbrief staan. Mocht je tips of suggesties hebben, stuur dan een berichtje aan info@heppieleven.nl.
 
Mocht u deze nieuwsbrief niet willen ontvangen, dan kunt u zich onderaan de nieuwsbrief afmelden.

Update HeppieLeven

 
Als iedereen vakantie heeft, wordt er hard gewerkt aan HeppieLeven!
 
Tijdens de schoolvakanties wordt er niet gewerkt met HeppieLeven. Dat is dus het moment om onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Ook in de meivakantie is er weer hard gewerkt.
 
Er zijn een aantal technische dingen aangepakt. Vooral de stabiliteit heeft veel aandacht gekregen. Hoe stabieler het programma HeppieLeven draait, hoe minder afhankelijk elke school is van de snelheid van het WIFI systeem. Hierin is een enorme verbeterslag gemaakt.
 
Met dank aan de bouwers van HeppieLeven!

Ouderportal HeppieLeven


HeppieLeven is een programma voor kinderen, maar de ouders worden ook niet vergeten!

Ouders spelen een enorm belangrijke rol als het gaat om de vitaliteit van hun kinderen. Daarnaast vinden veel ouders het ook prettig om te weten wat hun kind op school geleerd heeft. Om ouders te betrekken bij de lessen van HeppieLeven is er een ouderportal ontwikkeld.

In het ouderportal is informatie te vinden over elke les die gegeven wordt. Bij deze informatie zijn handige links, YouTube filmpjes en boekentips gegeven.

Naast informatie over de lessen, wordt het ouderportal maandelijks aangevuld met allerhande onderwerpen die met vitaliteit te maken hebben. In de nieuwsbrief zal elke maand vermeld worden welk onderwerp recent toegevoegd zijn. Deze maand is toegevoegd:
 • Dieet: wie heeft er nog nooit een dieet gevolgd? En wie is er blijvend afgevallen? Feiten en fabels over diëten. Is diëten zinvol en gezond of kan je beter gewoon niet eten?
Als een school werkt met HeppieLeven, krijgen alle ouders onbeperkt toegang tot het ouderportal.

Blogs van deze maand


Met regelmaat verschijnt er een nieuwe blog op www.heppieleven.nl. Een blog gaat altijd over een artikel dat recent in de media (krant, tijdschrift of site) verschenen is. De kop van het artikel wordt weergegeven en een korte samenvatting van het oorspronkelijke artikel.
 
De blog geeft de mening van Heppie zowel voor ouders als voor kinderen. De blogs kunnen thuis gelezen worden, maar ook klassikaal besproken worden.
 
Blogs zijn voor iedereen toegankelijk.
 
Op www.heppieleven.nl zijn weer diverse nieuwe blogs verschenen deze maand(de koppen zijn de koppen van de oorspronkelijke krantenartikelen):
 • Jaarlijks sterven acht miljoen mensen door gevolgen luchtvervuiling;
 • Met deze tips maak je zelf je huis gezonder;
 • Gemeenten moeten invasie fastfoodzaken stoppen;
 • Nederland stapt uit internationale adviescommissie voor sigaretten;
 • Europese Commissie wil rietjes en plastic voedselverpakkingen verbieden;
 • Jumbo de goedkoopste supermarkt en Albert Heijn de duurste;
 • WHO wil transvetten (die in snacks, koekjes en gebak) de wereld uit;
 • Kabinet gaat verkoop rookvrije sigaretten aan banden leggen;
 • Kabinet komt met ‘betuttelende’ maatregelen;
 • Met de huidige insectensterfte is er over één generatie alleen nog dode natuur;
 • Zo lees je snel een etiket: ‘meer dan vijftig verschillende benamingen voor suiker’;
 • Uitslapen kan gezondheidsrisico’s slaaptekort verminderen;
 • Voedingsindustrie maakt te weinig gezonde en betaalbare producten;
 • Passend onderwijs kan heel mooi zijn, maar werkt nu niet.
 
Ziet u graag een blog over een bepaald artikel? Mail de kop van het artikel, de datum van verschijning en het media naar info@heppieleven.nl. Er wordt dan, mits het artikel relevant is voor HeppieLeven een blog over geschreven.

Uitgelicht: Tuinboon


De een is er gek op, de ander krijgt ze amper weg: een portie tuinbonen. Ze zijn in mei al volop verkrijgbaar, maar vanaf medio juni zijn ze er weer van de volle grond.
 
Bonen zijn tegenwoordig populair. Ze worden geroemd om hun gezonde effecten en bonen zijn weer hip. Er zijn allerlei boekjes verkrijgbaar met recepten met bonen en een beetje chef-kok verwerkt ook wat bonen in zijn gerechten.
 
We zien alleen niet zo vaak de tuinboon voorbij komen. Dat is bijzonder, want de tuinboon is verreweg de oudste boon waarvan bekend is dat we die eten.
 
De Latijnse naam voor tuinboon is Vicia Faba en in het Duits heet de tuinboon Akherbohn. Door de naam tuinboon of Akherbohn zou de indruk kunnen ontstaan dat er ook een soort wilde (niet-tuin of niet-akker) tuinboon zou bestaan, maar die is nog nooit aangetroffen. Waar de tuinboon precies vandaan komt is niet bekend. Wel zijn er opgravingen bij Nazareth waar tuinbonen zijn gevonden. De tuinboon wordt al minstens 8000 (!) jaar door mensen gegeten. In Europa werd alleen de tuinboon gegeten, totdat de andere bonen uit Zuid Amerika door wereldreizigers meegenomen werden.
 
Bonen hebben de prettige eigenschap dat ze gedroogd kunnen worden. In het verleden werden bonen veel gedroogd voor de periode dat er geen vers voedsel voor handen was. Bonen waren ook nog eens makkelijk toepasbaar. Er werden soepen en stoofpotten van gemaakt. Gemengd met granen werd er ook brood van gebakken.
 
Tuinbonen zijn een relatief makkelijk gewas, wat vaak al in februari/maart geplant kan worden. Tuinbonen hebben wel wat ruimte nodig, maar de tussenliggende grond kan beplant worden met sneller groeiend gewas. Tuinbonen groeien in grote hulzen. Het doppen van tuinbonen is een flink karweitje. Er is een grote tas tuinbonen in de huls nodig om een klein pannetje te vullen. Tuinbonen hebben eigenlijk twee hulzen. De ‘binnenboon’ heeft ook nog een hulsje wat eraf gehaald kan worden. Veel mensen eten de binnenste huls ook gewoon op.
 
Tuinbonen hebben geneeskundige krachten en worden ook al heel lang voor verschillende kwalen gebruikt. Zo zijn de schillen van de tuinbonen goed tegen wratten. Door ze over een wrat heen te wrijven, verdwijnt de wrat sneller. Tuinbonen zijn goed voor de hersenen, ze bevatten veel vezels (goed voor de spijsvertering). Tuinbonen bevatten veel kalium, wat goed is voor de bloeddruk en de hartfunctie reguleert. Tuinbonen bevatten caroteen wat goed is voor huid, botten en het zicht (kunnen zien). Als laatste zijn tuinbonen ook nog goed voor het zenuwstelsel vanwege de hoeveelheden B1 in de bonen.
 
Van tuinbonen word je zeker niet dik. 100 gram tuinbonen bevat ca. 40 Kcal. Om deze energie weer te verbruiken zou je 10 minuten moeten lopen of 8 minuten moeten fietsen.

Als je komende maand niet weet wat je eten moet? Doe eens lekker tuinbonen met aardappelen! Lekker, voedzaam en gezond!

Les Buitenlucht en zonlicht

 
In HeppieLeven is een les opgenomen over buitenlucht en zonlicht. Deze les kan zowel in groep 5, 6 als 7 gegeven worden.
 
In deze les kijken we hoe vaak we zelf eigenlijk buiten komen en of dat wel genoeg is.
 
Vroeger waren mensen veel meer buiten dan tegenwoordig. We kijken naar het belang van buiten zijn en bespreken de positieve gevolgen van regelmatig buiten zijn.
 
Wie buiten is, kan vitamine D opdoen. Waarom zouden we dat eigenlijk willen? En kan je vitamine D alleen binnen krijgen door buiten te zijn of zijn er ook nog andere mogelijkheden?
 
Buiten zijn kan ook een keerzijde hebben. De zon is geweldig, maar de zon kan ook heel gevaarlijk zijn. Waarom is dat eigenlijk zo en wat kan je daar aan doen?
 
Is het verstandig om je gewoon elke dag van top tot teen in te smeren met zonnebrandcrème?
 
Aan het einde van de les kijken we wat we geleerd hebben en wat we vanaf nu anders gaan doen in ons eigen leven!
 
Na de les zijn er nog allerlei leuke opdrachten die we zelfstandig of samen kunnen maken. Dit kan zowel thuis als op school!

Jacqui van Kemenade


Jacqui van Kemenade is huisarts op basis van voeding en levensstijl. Zij schrijft elke maand een stukje voor de nieuwsbrief van HeppieLeven. Deze maand een artikel van Jacqui over diabetes of suikerziekte.
 
Diabetes : Genen of leefstijl?
Prof. Dr. Frits Muskiet mag zonder overdrijven de grondlegger en aanjager van de evolutionaire geneeskunde in Nederland genoemd worden. Hij vermoedt dat de snelle toename van ziekten als obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, psychiatrische aandoeningen en sommige soorten kanker voor een groot deel verklaarbaar is uit het feit dat onze moderne omgeving helemaal niet meer past bij onze oude oergenen.
 
Onze genen zijn praktisch hetzelfde als de genen van de oermens Homo Sapiens. Eigenlijk zijn die ‘oergenen’ niet goed aangepast aan de omgeving zoals die nu is. En vooral niet de (coca cola en hamburger) omgeving van de laatste 50 jaar.
 
Onze vroege voorouders moesten bijvoorbeeld heel zuinig met hun energie omgaan. Dit maakt dat de meesten van ons van nature graag op de bank zitten, chips eten en zoveel mogelijk energiezuinig leven: als een soort oer-beschermmechanisme tegen een eventuele hongersnood die elk moment kon uitbreken. (of dat je jager-partner terugkwam in de grot zonder geschoten wild.) Ok, dat was als oermens wel handig maar nu met de ongelofelijke hoeveelheden voedsel overal maakt het ons binnen no time te dik.
 
Tussen de 70 en 90% van de gevallen van diabetes mellitus type 2, hart en vaat ziekten, beroertes en colon kanker (darm kanker) kunnen worden voorkómen door meer aandacht te besteden aan voeding, roken, overgewicht en gebrek aan  activiteit.
 
Maar de moderne mens leeft toch langer? Ja dat klopt, maar dit vooral omdat we minder kinderziektes en epidemieën hebben. Ondanks ons heerlijk oud worden, worden we helaas niet gezond oud. We zijn steeds meer jaren chronisch ziek. Ik weet niet of dit dus nou echt een win-win situatie is? Ik word liever gezond 70 dan ziek 80, mijn laatste jaren slijtend in een verpleeghuis voor demente bejaarden.
 
Toch gek als de omgeving dan zo’n belangrijk rol speelt dat we niet allemaal diabetes type 2 (suikerziekte) hebben? Blijkbaar is er een soort drempel. Vergelijk het met het klimmen van een hoge berg. Bij 3800m krijgen de eerste klimmers hoogte iekte. Anderen klimmen rustig door. Bij 6000m heeft iedereen hoogteziekte. De een is meer gevoelig dan de ander. De een wordt sneller misselijk in de draaimolen (ik helaas) dan de ander. Maar er is een bepaalde hoogte van de berg, of snelheid van de draaimolen die bepaalt dat we allemaal ziek worden. Zo ook met diabetes. Als de omgeving steeds ‘giftiger’ wordt, krijgen steeds meer mensen diabetes.

Kijk voor meer informatie hierover op www.voedingshuisarts.com

Jacqui van Kemenade
(Voedings)Huisarts
www.voedingshuisarts.com

Monique van Seters


Monique van Seters is kindercoach. Zij heeft een eigen praktijk op meerdere locaties en werkt ook op scholen. Ze schrijft elke maand een stukje voor de nieuwsbrief van HeppieLeven. Deze maand een artikel over pubers.
 
HELP... EEN PUBER...... 
“Kom op, telefoon uit!!! Het is 01.00, klaar nu”. 
‘ik heb dit echt al 100 x gezegd” ..... 
“Vooruit, ruim je rotzooi nu eens op, het is geen hotel hier!!” 
“ Het liefst zit je de hele dag op je telefoon, er kan nog geen normaal woord uit”.... 

Een grote frustratie in mijn praktijk van ouders met (pre)puberende kinderen. Ze luisteren niet, ze doen precies wat ze zelf willen, ze eten, slapen en zitten op hun telefoon. Behalve als ze iets “nodig” hebben, dan zijn wij goed genoeg! 
Herkenbaar lieve ouders??!! 
Als puber ga je nu echt je eigen IK ontwikkelen, grenzen nog meer opzoeken, IK is het belangrijkste en je leeft in je eigen (digitale en virtuele) wereld. Je ouders zijn zeurkousen en snappen je totaal niet. Alles weten ze beter en dat moeten ze ook nog het liefst honderd keer zeggen... ‘lekker belangrijk’.. 
In mijn praktijk kan ik niet benadrukken hoe belangrijk het is om toch steeds “in contact te blijven’. Ga het gesprek aan, luister, geef geen advies, oordeel of mening maar luister! 

1. Luister naar wat er gezegd wordt, wat bedoelt wordt achter elke zin. Actief luisteren is herhalen en samenvatten wat je kind zegt. 
“ Oke, dus wat je zegt is dat je graag meer zaken zelfstandig wil beslissen?” Kun je dan aangeven wat voor zaken of dingen?” 
2. In de auto, wandelend en aan tafel zijn vaak de juiste momenten om een gesprek aan te gaan. Maak ook kenbaar dat je wilt praten en dat je een aantal zaken/situaties als lastig ervaart. 
3. Laat je niet verleiden tot een welles/nietes gesprek of een gesprek wat blijft hangen in details. Het wordt dan geen gesprek meer maar een middel om je gelijk te krijgen! 
4. Blijf alert op het DOEL van het gesprek. Wat wil je bereiken? Wil je graag een afspraak ergens over maken, je zorgen uiten of een gesprek om te horen hoe het gaat? Het doel maakt dat hoe je een gesprek in gaat en welke richting je het op moet sturen 
Komen jullie er samen niet uit?! Bel of mail dan, mijn ervaring is dat binnen 2-3 gesprekken we de communicatie weer helder en duidelijk hebben! 
Nog een tip om te lezen, ‘Het puberende brein’ en/of puberbrein binnenstebuiten! ;-)
 
Wil je meer weten over het ‘coachen van je gezin’? Stuur mij een mail! De mail kan naar info@jijenikkindercoaching.nl
 
Monique van Seters 
06-20076051
info@jijenikkindercoaching.nl

Boek van de maand


Omdat lezen zo verschrikkelijk fijn is… Maar ook omdat je van lezen zo ontzettend veel kan leren, heeft Heppie een ‘boek van de maand’. Het is een boek dat te maken heeft met vitaal leven en wat (meestal) de moeite van het lezen waard is!
 
Deze maand: Haperende hersenen van Iris Sommer
 
Dit boek is geschreven in samenwerking met de hersenstichting. Het boek gaat over verschillende aandoeningen van de hersenen, waar de gemiddelde Nederlander wel mee te maken krijgt, maar waar we niet zoveel vanaf weten.
 
Door middel van dit boek wil Iris meer bekendheid geven aan verschillende hersenaandoeningen. Ze vertelt van een aantal aandoeningen hoe patiënten het ervaren, wat er mis gaat, wat symptomen zijn en wat voor behandeling er is. Ondertussen worden ook aspecten over de werking van de hersenen uitgelegd.
 
Dit boek is deels heel prettig om te lezen, deels voor een leek heel moeilijk te lezen. De delen over de aandoeningen, wat er mis gaat en waar patiënten ‘aan het woord’ zijn, zijn helder beschreven en bijzonder interessant om te lezen. Die delen geven inzicht en zouden haast ‘verplichte kost’ op school moeten zijn.
 
Daar waar Iris over gaat op medicatie, behandelingen en uitleg van de hersenen, komt de hoogleraar naar voren. Voor studenten die zich in deze onderwerpen moeten verdiepen prima, maar voor een gemiddelde leek die niet al behoorlijk kennis heeft van de hersenen en geïnteresseerd is in behandelingen en medicatie, geen eenvoudige kost.
 
Aanrader voor iedereen die te maken heeft met hersenaandoeningen in zijn of haar omgeving en deels een aanrader voor gewoon echt iedereen!

Internationale dag tegen kinderarbeid


Jaarlijks is op 12 juni de dag tegen kinderarbeid. Die dag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor kinderarbeid.
 
Wie denkt dat kinderarbeid een gepasseerd station is, heeft het helaas mis. In Nederland zijn er allerhande regels om kinderarbeid tegen te gaan en is kinderarbeid strafbaar. Dat is helaas lang niet overal het geval.
 
Kinderen werken nog altijd in fabrieken, steengroeven, goudmijnen, de seksindustrie, plantages of als huissloofjes. Zelfs kinderhandel is niet uitgebannen!
 
Het gaat niet om een paar kinderen… wereldwijd werken er momenteel ruim 215 miljoen kinderen! 69 Miljoen kinderen krijgen niet de gelegenheid om naar school te gaan. Anderen moeten werken en kunnen daarbij een beetje onderwijs volgen.
 
De dag tegen kinderarbeid is een initiatief van de Verenigde Naties om kinderen die gedwongen worden om te werken ene betere toekomst te geven. Het doel moet zijn dat kinderen geen onderbetaalde arbeid hoeven doen, maar de kans krijgen om naar school te gaan. Educatie is de enige weg naar een betere toekomst!
 
Kinderarbeid moet stoppen! Elk kind heeft het recht om kind te zijn!

Suikerfeest


Op 15 juni is de eerste dag van het Suikerfeest. Het Suikerfeest start officieel na zonsondergang op 14 juni en duurt drie dagen. Het Suikerfeest is het feest van moslims waarmee het einde van de Ramadan wordt gevierd.
 
Ramadan is een vastenmaand voor moslims en wordt voorgeschreven door de Koran. Het vasten wordt gezien als een zuivering van de ziel en dank aan Allah (God) voor alles wat hij gegeven heeft. Moslims voelen zich tijdens de vastenmaand verbonden met arme en hongerige mensen van deze wereld.
 
Wanneer de Ramadan valt is afhankelijk van de stand van de maan. Dit jaar is de Ramadan gestart op 27 mei. Tijdens de Ramadan mogen moslims tussen zonsopkomst en zonsondergang niet eten, drinken of roken. De ene moslim houdt zich strikter aan de regels dan de andere moslim. Er zijn ook moslims die niet vasten. Dat kan te maken hebben met gezondheidsomstandigheden of omdat ze het niet noodzakelijk vinden.
 
De Ramadan duurt 29 of 30 dagen en wordt gevierd met een drie dagen durend feest. De Arabische benaming voor dit feest is Ed-al-Fitr. In Nederland wordt het Suikerfeest genoemd. De naam Suikerfeest komt waarschijnlijk van de Turkse benaming: Sker Bayrami. Seker betekent suiker en bayrami betekent feest.
 
Tijdens het Suikerfeest wordt het vasten verbroken en mag er weer gegeten worden. Er worden zeker zoetigheden gegeten, maar er worden ook hartige gerechten gegeten. Suikerfeest wordt traditiegetrouw met familie en vrienden gevierd. Het feest draait om verbinding en samenzijn.
 
Er gaan veel stemmen op om het Suikerfeest in Nederland een plaats te geven bij de officiële feestdagen. Net als Kerst en Pasen is het Suikerfeest een religieus feest. Er zijn veel voorstanders om het Suikerfeest een vrije dag te maken, maar er zijn ook tegenstanders. Tot op heden is het Suikerfeest geen officiële vrije dag, maar de meeste scholen geven leerlingen die het Suikerfeest willen vieren de mogelijkheid om een dag thuis te blijven. Sommige scholen gaan zelfs een dag dicht.

Vaderdag


17 juni is het Vaderdag, maar waar komt Vaderdag vandaan? Is er altijd al een Vaderdag geweest en wat vinden vaders van Vaderdag?
 
De oorsprong van Vaderdag ligt in Amerika. Mevrouw Sonera Dodd wilde haar vader in het zonnetje zetten, omdat hij na het overlijden van zijn vrouw zijn zes kinderen alleen op moest voeden. Ze kwam op het idee van Vaderdag door een preek in de kerk over Moederdag (1909). Op 19 juni 1910 vierden de inwoners van Spokane (in de staat Washington) de eerste vaderdag. In 1924 steunde de Amerikaanse president Coolidge het voorstel om van Vaderdag een nationale feestdag te maken.
 
Nederland nam al snel het idee van Vaderdag over. Vanaf de jaren 30 wordt Vaderdag in Nederland gevierd. In eerste instantie in september, daarna in oktober. Vaderdag bestond toen nog vooral uit het opzeggen van een versje voor je vader. Na de tweede wereldoorlog werd Vaderdag naar de derde zondag van juni verschoven.
 
Vaderdag wordt niet overal op dezelfde dag gevierd. In Spanje vieren ze bijvoorbeeld Vaderdag op Sint-Jozef (biologische vader van Jezus) en in Duitsland vieren ze Vaderdag op Hemelvaart. In Luxemburg vieren ze Vaderdag in oktober, in Zweden in November.
 
Tot ver na de tweede wereldoorlog wordt Vaderdag door de meeste vaders als grote onzin ervaren. Het feest is dan ook niet erg populair. Vanaf de jaren zeventig steekt de emancipatie de kop op en gaan mannen meer doen in het huishouden en de opvoeding. Vanaf dat moment wordt Vaderdag populairder. Toch blijft Vaderdag een ondergeschoven kindje. Uit een onderzoek uit 2013 blijkt dat ongeveer twee derde van de ondervraagde vaders eigenlijk niet echt belang hecht aan Vaderdag. Vrouwen en kinderen daarentegen hechten wel meer waarde aan Vaderdag.
 
Voor iedereen die Vaderdag viert: geniet van je vader! Niet alleen de derde zondag van juni, maar bij voorkeur iedere dag!

Een nieuw mobieltje of een jaar lang biologisch eten?


Kent u de lijstjes ‘wat zijn de belangrijkste dingen in het leven’ ook? Wist u dat gezondheid vrijwel altijd de eerste of tweede plaats inneemt op dergelijke lijstjes?
 
Gezondheid wordt als erg belangrijk ervaren in ons leven. Gezondheid en geluk voeren vrijwel alle lijstjes aan. Geluk is een mooi streven, al is het een illusie om te denken dat we altijd gelukkig kunnen zijn. Je zou ook minder gelukkig zijn als je altijd gelukkig was. Dan wordt het weer zo gewoon…
 
Geldt dat ook voor gezondheid? Het is zonder meer een illusie om te denken dat we altijd gezond kunnen zijn. Iedereen heeft wel eens een griepje of iets verkeerds gegeten. Voor gezondheid geldt ook dat we het eigenlijk te veel als gewoon ervaren tot er een moment komt dat we misschien echt wat gaan mankeren.
 
Recente onderzoeken tonen aan dat we met elkaar steeds ouder worden, maar het aantal gezonde jaren neemt niet echt toe. Op 55 jarige leeftijd heeft meer dan de helft van de Nederlanders een chronische ziekte. Vanaf 65 jaar is dat al ongeveer 80% van de Nederlanders. Gelukkig kunnen veel mensen goed leven met hun beperkingen.
 
Zowel voor geluk als voor gezondheid kan je zelf veel doen. Voor geluk willen de meeste mensen zich wel inspannen, voor gezondheid doet de gemiddelde Nederlander heel weinig. Er wordt gelukkig meer gesport, maar gezond eten blijft een ding en ook de inspanning voor een mentale gezondheid blijft gering.
 
Als de keuze gemaakt moet worden tussen een nieuw mobieltje of een jaar lang biologisch eten, dan is voor de meeste mensen de keuze snel gemaakt!
 
Toch is het goed om na te denken over je geluk en gezondheid op wat langere termijn. Dan kan dat jaar biologisch eten (duurzamer leven in het algemeen) nog wel eens een hele goede keuze blijken te zijn voor zowel geluk als gezondheid!
Copyright © 2018 HeppieLeven, Alle rechten voorbehouden.

Email Marketing Powered by Mailchimp

Afmelden van deze nieuwsbrief.