Copy

Nieuwsbrief van HeppieLeven

 
En toen was het alweer voorbij… is de vakantie bij u ook zo omgevlogen? Was de eerste schooldag er eigenlijk sneller dan wenselijk? Of was u of uw kind blij dat de school weer begonnen is? Het maakt eigenlijk niet uit; de vakantie is gewoon voorbij. Heppie hoopt dat u een heerlijke vakantie heeft gehad en we beginnen weer met frisse zin of tegenzin aan een nieuw schooljaar!
 
Met een nieuw schooljaar uiteraard ook weer een  nieuwsbrief van HeppieLeven. In deze nieuwsbrief aandacht voor onder meer de internationale dag van de vrede, de drie R’s, Prinsjesdag en blauwalg. Er valt wat te lezen over de ophef rondom vaccinatie en uiteraard weer onze vaste rubrieken met onder andere Jacqui (huisarts) en Monique (kindercoach).
 
Deze nieuwsbrief is opgesteld voor scholen en zal elke maand worden verstuurd op de eerste vrijdag van de maand. De nieuwsbrief staat vol interessante zaken over vitaliteit, HeppieLeven en aanverwante onderwerpen. U bent er vrij in de nieuwsbrief aan anderen door te sturen: collega’s, ouders, etc.
 
In de nieuwsbrief komen maandelijks een aantal vaste rubrieken aan bod:
 • De onderwerpen die aan het ouderportal zijn toegevoegd
 • De blogs van de afgelopen maand
 • Uitgelicht (deze keer bramen)
 • Een onderdeel van HeppieLeven (deze keer de les voeding toen en nu)
 • Een artikel van Jacqui van Kemenade (huisarts)
 • Een artikel van Monique van Seters (kindercoach)
 • De dag van (deze keer de dag van de vrede)
 • Het boek van de maand
 
Daarnaast zullen er wisselende leuke onderwerpen in de nieuwsbrief staan. Mocht je tips of suggesties hebben, stuur dan een berichtje aan info@heppieleven.nl.
 
Mocht u deze nieuwsbrief niet willen ontvangen, dan kunt u zich onderaan de nieuwsbrief afmelden.

Ouderportal HeppieLeven


HeppieLeven is een programma voor kinderen, maar de ouders worden ook niet vergeten!
 
Ouders spelen een enorm belangrijke rol als het gaat om de vitaliteit van hun kinderen. Daarnaast vinden veel ouders het ook prettig om te weten wat hun kind op school geleerd heeft. Om ouders te betrekken bij de lessen van HeppieLeven is er een ouderportal ontwikkeld.
 
In het ouderportal is informatie te vinden over elke les die gegeven wordt. Bij deze informatie zijn handige links, YouTube filmpjes en boekentips gegeven.
 
Naast informatie over de lessen, wordt het ouderportal maandelijks aangevuld met allerhande onderwerpen die met vitaliteit te maken hebben. In de nieuwsbrief zal elke maand vermeld worden welk onderwerp recent toegevoegd zijn. Deze maand is toegevoegd:
 • Tussendoortjes: heeft een kind tussendoortjes nodig? En welke tussendoortjes zijn dan verantwoord en welke minder of niet?
 
Als een school werkt met HeppieLeven, krijgen alle ouders onbeperkt toegang tot het ouderportal.

Blogs van deze maand


Met regelmaat verschijnt er een nieuwe blog op www.heppieleven.nl. Een blog gaat altijd over een artikel dat recent in de media (krant, tijdschrift of site) verschenen is. De kop van het artikel wordt weergegeven en een korte samenvatting van het oorspronkelijke artikel.
 
De blog geeft de mening van Heppie zowel voor ouders als voor kinderen. De blogs kunnen thuis gelezen worden, maar ook klassikaal besproken worden.
 
Blogs zijn voor iedereen toegankelijk.
 
Op www.heppieleven.nl zijn weer diverse nieuwe blogs verschenen deze maand(de koppen zijn de koppen van de oorspronkelijke krantenartikelen):
 • Hierom zijn voedingsvezels zo belangrijk voor je gezondheid
 • School is discussie over gezonde traktatie beu: alleen nog taart van karton
 • Kind met diploma kan zwemmen verleren
 • Leraren adviseren: blijf stampen tijdens de vakantie
 • Maak hele straten rond scholen en ziekenhuis Rotterdam rookvrij
 • Coca-Cola: ‘Onze consumenten zijn nog niet klaar voor suikervrij’
 • Kinderopvang mijdt elk risico, zelfs een hekje om een boomstronk
 • Nederlanders bewegen twee keer zo veel als andere Europeanen
 • De vakantie voorbij, nu weer op tijd naar bed, maar hoe dan?
 • Explosieve toename van ongelukken met springkussens: 2200 gewonden in jaar tijd
 • Omstreden pesticiden nog jaren toegestaan in groente- en fruitteelt
 • Arts: van ‘8 tot 8’ eten kan wonderen doen voor je darmen
 • Nederlanders storen zich steeds meer aan elkaar
 • Minder belasting op suikervrije frisdrank.
 
Ziet u graag een blog over een bepaald artikel? Mail de kop van het artikel, de datum van verschijning en het media naar info@heppieleven.nl. Er wordt dan, mits het artikel relevant is voor HeppieLeven een blog over geschreven.

Uitgelicht: Bramen


De gezondste vrucht van deze planeet is weer volop vers verkrijgbaar; de braam! Hij groeit in veel tuinen en vaak ook nog in het wild.
 
De braam is een oude vrucht en bestaat al jaren. De braam groeit door heel Europa en ook veelvuldig in Nederland. Inmiddels zijn er vele soorten bramen, meer dan 100 soorten en ondersoorten. In Nederland zijn bramen op allerlei plaatsen te vinden. Gecultiveerde bramen in tuinen en wilde bramen in bossen, langs de bosrand, langs spoorlijnen en wegen.
 
In de tijden van de Grieken en de Romeinen werden bramen gebruikt als medicijn, maar daar bleef het niet bij. Ook de Grieken en Romeinen kenden de zoete smaak van bramen en maakten er jam van of verwerkten bramen in taart.
 
De braam is familie van de aardbei. Een braam is eigenlijk niet één vrucht, maar elk los bolletje is een vrucht met daarin ook een pit. Elk bolletje wordt ook wel deelvrucht genoemd. Omdat een braam zoveel vruchten tegelijk zijn is de braam heel erg gezond.
 
Bramen zijn rijp in augustus/september, maar door het jaar heen zijn bramen ook altijd wel ingevroren verkrijgbaar. Ook dan zijn ze nog heel gezond. De braam heet officieel (latijn) Braam Rubus Fructicosus. Rubus betekent rood en Fructicosus betekent lijkend op een heester.
 
Bramen bevatten veel vitaminen en antioxidanten. In de bramen zit onder meer veel vitamine A en C.
 
Bramen worden het gezondste fruit van deze planeet genoemd. Er worden ontzettend veel gezondheidsclaims aan toegeschreven. Bramen zouden je huid beschermen tegen UV straling en bijdragen aan de aanmaak van collageen. Bramen zouden de groei van kankercellen vertragen en de kans op kanker verminderen. Bramen zijn goed voor hart en vaten, stabiliseren de bloedsuikerspiegel, versterken de botten, komen de stoelgang ten goede, doden bacteriën in de mond en zijn goed voor motorische en cognitieve vaardigheden. En de lijst is nog langer. Kortom kleine vruchtjes met een enorm gezondheidspotentieel!
 
Volgens een legende mag je bramen na 29 september niet meer plukken. De duivel zou ze dan geclaimd hebben door er overheen te plassen en een merkteken op de bladeren achter te laten. Dit verhaal zou zijn oorsprong kunnen vinden in het grotere risico op schimmel in de bramen in de tweede helft van september en later.
 
Een ander oud gebruik is om onder een bramenstruik door te kruipen. Je zou je zorgen dan achter laten onder de braam, ze blijven in de doornen hangen.
 
Je hoeft niet bang te zijn dat je te dik wordt van bramen. Bramen bevatten veel water en weinig calorieën. Een schaaltje bramen (ca. 100 gram) bevat ongeveer 48 Kcal. Om de energie die een schaaltje bramen levert weer kwijt te raken hoef je maar ca. 10 minuten te wandelen of 9 minuten te fietsen. De gezondheidseffecten blijven wel hangen!
 
Kortom het eten van bramenjam of bramentaart is een reuze verstandige keuze!

Les Voeding toen en nu


In HeppieLeven is een les opgenomen die gaat over voeding toen en nu. Deze les kan zowel in groep 5, 6 als 7 (8) gegeven worden.
 
In deze les bekijken we eerst wat iedereen al weet over voeding van vroeger en tegenwoordig. We beginnen vervolgens heel lang geleden. We kijken hoe de mensen toen aten en wat er wel en niet voorhanden was.
 
Vervolgens gaan we verder naar de landbouwrevolutie. Wat heeft die ons gebracht? Zijn we er met z’n allen veel gezonder van geworden?
 
We maken opnieuw een sprong in de tijd en belanden bij de industriële revolutie. Die heeft ons onder meer raffinage gebracht, maar wat is dat eigenlijk? En doen we dat ook met voeding?
 
De laatste revolutie die aan bod komt, is de meest recente: de fastfoodrevolutie! Waarom eten we eigenlijk graag zo vet?  Echt beter worden we niet van al dat vette en zoute eten. Wat dan wel?
 
Aan het einde van de les kijken we wat we geleerd hebben en wat we vanaf nu anders gaan doen als het gaat om eten gaat.
 
Na de les zijn er nog allerlei leuke opdrachten die we zelfstandig of samen kunnen maken. Dit kan zowel thuis als op school.

Jacqui van Kemenade


Jacqui van Kemenade is huisarts op basis van voeding en levensstijl. Zij schrijft elke maand een stukje voor de nieuwsbrief van HeppieLeven. Deze maand een artikel van Jacqui over stress en gezondheid.
 
Stress en gezondheid
De meesten van ons leven nu met constante prikkels en afleiding in ons dagelijks leven. Je bent aan het lezen en ‘ping’, daar komt een appje binnen dat ook meteen gelezen moet worden. Tijdens het lezen van je bericht open je je email. De inbox zit weer helemaal vol.
 
Veel prikkels en met name als het niet altijd leuke prikkels zijn, kunnen ons stress geven. Toen wij nog als oermens in een grot woonden was stress een slang bij het vuur, of een tijger die je achterna zat. Ons lichaam reageert op stress nu hetzelfde als in de oertijd. Als er een tijger achter je aanzit moet je wegrennen. Je lichaam gaat in de ‘Vecht en vlucht’ modus. Dat betekent dat het lichaam zich klaar maakt om van de stress factor, de tijger dus, weg te rennen. Je bloeddruk gaat omhoog om bloed naar alle spieren te kunnen pompen. Je hartslag gaat omhoog. Je spieren worden gespannen om snel te kunnen samen trekken. Rennen kost spierkracht. Je ademhaling gaat omhoog om veel zuurstof te hebben voor de spieren die hard moeten werken. Je suikerspiegel in je bloed gaat omhoog om voldoende energie te hebben (tijdens het rennen heb je geen tijd om te eten).
 
Maar de stress en de prikkels die we vandaag de dag hebben kosten geen spierkracht. Het is stress van al die prikkels de hele dag. De ping en pongs van (lastige) mails en berichtjes. Een boze vriend. Een dwingende moeder. Noem maar op. Het is stress op de bank. Of stress achter de computer.
 
Veel mensen hebben chronische stress. Zelfs zonder dat ze het merken. Heeft u wel eens last van stijve nek en schouder spieren. Pijn in het lichaam. Hyperventilatie. Een gejaagd gevoel. Hoge bloeddruk en een snelle pols de hele tijd?
 
Denk na of je stiekem overprikkeld bent. Want dan kan je wel een pilletje nemen voor je bloeddruk, of je tegen je snelle pols. Maar je kunt ook kijken hoe je voor je lichaam kan zorgen. Echt zorgen. Door naar de basis te gaan. Iets te doen aan de stress. Jezelf gaan onder-prikkelen bijvoorbeeld. Neem een bad. Staar elke dag 10 minuten uit het raam. Wandel in de natuur. Doe gewoon eens elke dag helemaal niets. Of zet je computer uit. Of nog beter, bekijk je berichtjes niet constant. Het is niet zo moeilijk. Het is een keuze!
 
Succes daarmee! Succes met ont-prikkelen!

Kijk voor meer informatie hierover op www.voedingshuisarts.com

Jacqui van Kemenade
(Voedings)Huisarts
www.voedingshuisarts.com

Monique van Seters


Monique van Seters is kindercoach. Zij heeft een eigen praktijk op meerdere locaties en werkt ook op scholen. Ze schrijft elke maand een stukje voor de nieuwsbrief van HeppieLeven. Deze maand een artikel over een vol hoofd.
 
Help, mijn hoofd zit zo vol!
Het schooljaar is gestart. De weken vullen zich weer met school, speelafspraken, sporten en allerlei andere zaken waardoor je hoofd weleens overloopt. Ik hoor dit thema vaak terug bij het coachen van kinderen.
 
Laatst sprak ik een jongen die in groep 8 was gestart. Deze jongen legde de lat hoog voor zichzelf op vele vlakken, wat resulteerde in onzekerheid over zichzelf en met name faalangst omtrent school. De hulpvraag waarvoor deze jongen bij mij kwam: ik wil een minder vol en onrustig hoofd! Het is zo veel!
 
Ik ben met hem gaan zitten en heb de methode “hoofd opruimen” gedaan.
De opzet van deze methode is dat kinderen/jongeren zelf de informatie uit hun hoofd halen en verplaatsen. Sommige informatie kan de prullenbak in, leervakken kunnen geordend ‘teruggezet’ worden in het hoofd. De manier hoe deze methode aangeboden wordt hangt mede af of het kind met name visueel leert, auditief of kinesthetisch.
 
Ik teken het altijd graag zodat er een plaatje ontstaat bij het gesprek. Bij aanvang van een sessie zie je vaak een rommelig, druk en vol hoofd getekend door het kind zelf. Als we de sessie eindigen ziet het hoofd er letterlijk minder vol uit.
 
Terwijl we hiermee bezig waren, zag ik hem meer en meer achteruit op zijn stoel gaan zitten, lachen, een grap maken. Na een uur stapte er een andere jongen mijn deur uit, met zelfvertrouwen en motivatie om met school aan de slag te gaan.
 
Door het hoofd opnieuw in te richten creëerden we rust en overzicht bij deze jongen, maar nog veel belangrijker; hij heeft ervaren dat hij het ZELF kan doen!
 
Wil je meer weten over het ‘coachen van je gezin’? Stuur mij een mail! De mail kan naar info@jijenikkindercoaching.nl
 
Monique van Seters 
06-20076051
info@jijenikkindercoaching.nl

Boek van de maand


Omdat lezen zo verschrikkelijk fijn is, maar ook omdat je van lezen zo ontzettend veel kan leren, heeft Heppie een ‘boek van de maand’. Het is een boek dat te maken heeft met vitaal leven en wat (meestal) de moeite van het lezen waard is!
 
Deze maand: Slaap van Matthew Walker
 
In dit boek zijn alle nieuwe wetenschappelijke inzichten over slapen en dromen samen gebracht. Wie denkt dat het dan een saai boek zal zijn, heeft het mis. Dit boek leest makkelijk weg en geeft verrassende inzichten.
 
Het boek bestaat uit vier delen. Het eerste deel geeft inzicht in wat slaap is, hoe slaap zich gedurende je leven ontwikkelt en de verschillende slaapritmes.
 
Het tweede deel gaat in op het waarom van slapen. Niet alleen het waarom wel, maar ook ‘wat als niet’ komt aan bod.
 
Het derde deel gaat over dromen en het vierde deel over slaapstoornissen, pillen en andere (betere) oplossingen.
 
Een boek dat eigenlijk iedere slechte slaper zou moeten lezen om zijn leven te beteren en elke goede slaper om dankbaar te zijn dat hij fatsoenlijk kan slapen!

Blauwalg


De laatste maanden hebben we veel gehoord over blauwalg. Maar wat is blauwalg en is het echt gevaarlijk?
 
Blauwalgen heten officieel cyanobacteriën. Blauwalg is dus een bacterie. Het zijn microscopisch kleine organismen. Blauwalg kan alleen voorkomen in zoet water. Als het water warmer wordt dan 20 graden, dan kan blauwalg snel uitbreiden.
 
Overal op de wereld kan blauwalg voorkomen. Sommige vormen van blauwalg zijn giftig. Als de cellen kapot gaan, dan kleurt het water blauw, vandaar de naam blauwalg. De blauwalg geeft in de praktijk vaak een groenige of blauwachtige gloed aan het water.
 
Als er blauwalg in het water wordt aangetroffen is dat geen goed teken. Het gaat dan niet goed met de kwaliteit van het water en de natuur die van dat water afhankelijk is.
 
In sommige zoetwaterplassen wordt gezwommen. Als er blauwalg in zoet water is aangetroffen, dan wordt zwemmen afgeraden. Er zijn verschillende sites (onder andere van Rijkswaterstaat en zwemwater.nl) die aangeven in welke zwemlocaties blauwalg is aangetroffen. Ook is er een app: de zwemwaterapp.
 
Wie met blauwalg in aanraking komt kan daar last van krijgen. De huid of de ogen kunnen geïrriteerd raken, maar het kan onder andere ook maag- en darmklachten of hoofdpijn veroorzaken. Ook voor honden kan blauwalg klachten opleveren.
 
Mocht je gezwommen hebben in water met blauwalg, dan is het verstandig om je goed af te spoelen onder de douche (sowieso is douchen na zwemmen geen overbodige luxe).

De dag van de vrede


Op 21 september is het de internationale dag van de vrede. Doel van deze dag is een wereldwijde dag van wapenstilstand en geweldloosheid.
 
Vanaf 1981 heeft de Verenigde Naties de internationale dag van de vrede in het leven geroepen. In eerste instantie was deze dag steeds op de derde dinsdag van september, maar vanaf 2001 is er een vaste dag gekozen: 21 september.
 
Op 21 september wordt elk individu opgeroepen alle vijandelijkheden in welke vorm dan ook voor een dag te stoppen. Er wordt gestreefd naar een dag wereldwijde wapenstilstand en geweldloosheid. De internationale dag van de vrede moet tevens een moment van reflectie, een pauze zijn. Op deze dag kan nagedacht worden hoe de vicieuze cirkel van geweld en geweld veroorzakende issues doorbroken kan worden (hopelijk wordt daar vaker over nagedacht dan alleen op 21 september).
 
In Den Haag, de internationale stad van vrede en recht, wordt jaarlijks het Just Peace Festival georganiseerd. Vijf dagen lang worden allerlei activiteiten georganiseerd in het teken van de vrede en het recht. Hierbij kan gedacht worden aan debatten en muziek, maar ook aan theater en sportieve activiteiten.
 
Laten we met elkaar even stil staan bij het voorrecht om in vrede te leven!

De drie R's


Met het einde van de vakantie komen de drie R’s weer in zicht, Wat? De drie R’s? Welke drie dan?
 
Een oude wijsheid bij het opvoeden van kinderen zijn de drie R’s: regelmaat, rust en reinheid. Hopeloos ouderwets of verschrikkelijk actueel?
 
Het is voor kinderen belangrijk dat ze voldoende rust krijgen. Tijdens hun rust verwerken kinderen wat ze in hun actieve periode meemaken. Kinderen krijgen onder meer rust als ze slapen. Genoeg slaapuren maken is voor een kind cruciaal om op een goede manier indrukken te kunnen verwerken en gezond op te kunnen groeien.
 
Rust heeft niet alleen te maken met slaapuren, maar ook met de omgeving. Een rustige omgeving maakt ook dat een kind tot rust komt. De hele dag harde geluiden, veel rommel (ook reinheid) en te veel indrukken (permanent tv aan), maakt dat een kind gedurende de dag niet tot rust kan komen. Te veel prikkels is niet gezond voor een kind.
 
Regelmaat is prettig voor kinderen. Regelmaat maakt het dagritme herkenbaar en daardoor is het eenvoudiger om je eraan aan te passen. Scholen hebben niet voor niets vaste tijden. Zo is het ook prettig voor een kind om op vaste tijden op te staan en naar bed te gaan. Op vaste tijden eten geeft eveneens houvast voor een kind. In vakanties laten we ons dagritme vaak wat los, maar nu de scholen weer begonnen zijn, is het voor kinderen prettig om het dagritme weer redelijk stabiel te houden.
 
Reinheid is de laatste R en die spreekt redelijk voor zich. Een kind heeft baat bij een schone leefomgeving. Niet te veel rommel, niet te veel stof en andere minder hygiënische zaken. Een schoon, opgeruimd huis is goed voor elk kind.
 
Daarnaast is er nog persoonlijke reinheid. Voldoende wasbeurten, tanden poetsen, schone kleren, schoon beddengoed etc. maakt het voor een kind eenvoudiger om zich schoon te voelen. En een schoon gevoel is fijn. Voor pre-pubers kan deodorant ook een uitkomst zijn.
 
Tot slot kan reinheid ook betrekking hebben op de binnenkant. Geef een kind goed, puur en gezond eten en genoeg water te drinken. Dat maakt de binnenkant ook rein. Wie veel troep (suiker, kunstmatige voedingsstoffen, ongezonde vetten) te eten geeft aan zijn kind, maakt dat het kind minder prettig in zijn vel zit. Een reine binnenkant maakt dat je je beter voelt!

Ophef over vaccineren


De laatste weken zijn er verschillende artikelen rondom vaccineren verschenen en wordt er stevig gediscussieerd over de noodzaak om kinderen te vaccineren. Er is zelfs gesproken over een verplichting. Gaat dat wat ver of is het bittere noodzaak?
 
De afgelopen jaren is het aantal kinderen dat gevaccineerd wordt flink teruggelopen. Een reden voor het RIVM (RijksInstituut voor Volksgezondheid en Milieu) tot zorg. Inmiddels heeft deze zorg ook de overheid bereikt en wordt er gekeken naar mogelijke maatregelen.
 
In Nederland is het vrij gebruikelijk om jonge kinderen meerdere malen te vaccineren. Het standpunt van de RIVM is dat door vaccinatie een goede en veilige bescherming bestaat tegen infectieziekten. Infectieziekten kunnen niet alleen erg besmettelijk zijn, ze kunnen ook blijvende schade aan de gezondheid opleveren en soms zelfs een dodelijke afloop tot gevolg hebben.
 
Dat infectieziekten slachtoffers kunnen eisen is een feit. Alleen al aan de mazelen sterven er jaarlijks tussen de 300.000 en 400.000 kinderen.
 
Tegenstanders van vaccinatie zien vaccinatie in de huidige tijd in Nederland als overbodig. Een kind wordt op jonge leeftijd blootgesteld aan infecties, wat stress voor een kind oplevert. Het is de vraag welk effect dit heeft op de gezondheid van het kind. Een goede hygiëne en goede voeding geeft al een fors minder risico op een infectieziekte. Hierbij speelt het zeker een rol dat de huidige generatie weinig tot geen mensen kent die aan een infectieziekte zijn overleden of daar schade aan over gehouden hebben. Er zijn ook mensen die uit geloofsoverweging niet vaccineren.
 
De vraag die nu speelt is in hoeverre de overheid ouders en kinderen moet beschermen door meer nadruk (verplichting) op vaccinatie te leggen. Welk risico brengt het met zich mee als niet gevaccineerde kinderen een infectieziekte krijgen die besmettelijk is? Hoe moet een kinderopvang of een school hiermee omgaan? Deze vragen zijn niet eenvoudig te beantwoorden.
 
Los van vrijheid in dergelijke keuzes (al dan niet gebaseerd op een geloofsovertuiging) speelt er een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het risico op een uitbraak van een infectieziekte is er wel degelijk. Het aantal kinderen dat in ons land sterft aan een infectieziekte is weliswaar momenteel niet hoog, maar het groeit wel.
 
Kritisch zijn als het gaat om de keuzes die je voor een kind maakt is goed, ongeacht of je als ouders voor of tegen vaccinatie bent. Het is wel zaak om de juiste argumenten te kennen. Wie meer informatie wenst kan zich wenden tot het consultatiebureau, de GGD of een kinderarts.

Prinsjesdag


Elke derde dinsdag van september is het Prinsjesdag. De gouden koets wordt van stal gehaald en de troonrede wordt voorgelezen.
 
Op Prinsjesdag zal de koning de troonrede voorlezen in de Ridderzaal. In de troonrede staat een kort overzicht van alle plannen voor het volgende jaar. Als de troonrede is voorgelezen roept de voorzitter van de Eerste Kamer heel hard ‘Leve de Koning’.
 
Vanaf 1814 openen de Eerste en Tweede kamer het werkjaar officieel op Prinsjesdag. Tegenwoordig is Prinsjesdag op de derde dinsdag van september. Dat is niet altijd zo geweest. Voorheen was Prinsjesdag later in het jaar, maar er bleek niet genoeg tijd om de begrotingsplannen voor het volgende jaar tijdig af te handelen. Sinds 1887 is Prinsjesdag op de derde dinsdag van september.
 
De troonrede wordt uitgesproken door onze Koning, maar hij schrijft de troonrede niet zelf. De minister-president en de ministerraad bepalen de inhoud van de troonrede. Op de laatste ministerraad voor Prinsjesdag wordt de tekst definitief, zodat de tekst op tijd kan worden afgedrukt in de Staatscourant. Na afloop van de troonrede gaat de minister van Financiën naar de ministers (Tweede Kamer) om de Miljoenennota en de Rijksbegroting  aan te bieden.
 
De gouden koets was ooit een geschenk aan Koningin Wilhelmina van de inwoners van Amsterdam. Op Prinsjesdag gaat de Koning met de gouden koets naar de Ridderzaal na een rijtoer door Den Haag. Momenteel wordt de gouden koets gerestaureerd en komt de koning aan in de glazen koets.
 
Tijdens Prinsjesdag is het traditie dat alle vrouwelijke ministers en andere vrouwelijke genodigden een hoed dragen. Minister Erica Terpstra is daar in 1977 mee begonnen als eerbetoon aan Koningin Beatrix. Veel vrouwen hebben deze vorm van eerbetoon overgenomen.
 
Na afloop van de troonrede gaat de Koninklijke familie terug naar Paleis Noordeinde en daar volgt de balkonscène. De Koninklijke familie wordt dan op het balkon toegejuicht door het volk. De balkonscène is ingevoerd in 1960 vanwege de veiligheid. Voor die tijd stopte te koets gewoon tijdens de terugrit als dat zo uitkwam.
Copyright © 2018 HeppieLeven, Alle rechten voorbehouden.

Email Marketing Powered by Mailchimp

Afmelden van deze nieuwsbrief.