Copy

Nieuwsbrief 5 van Heppieleven

 
U leest alweer de vijfde nieuwsbrief van Heppieleven!
 
Met de zomervakantie in het vooruitzicht, genieten we nu al volop van het mooie weer! Mei is een maand van extremen geweest: begin van de maand was er nog vorst en inmiddels zijn er zelfs warmte-records verbroken!
 
In deze nieuwsbrief kijken we naar ‘warme’ onderwerpen als zonnebrand en BBQ-en! Ook een speciaal uitje voor een recordpoging waar elke klas welkom is!
 
Deze nieuwsbrief is opgesteld voor scholen en zal elke maand worden verstuurd op de eerste vrijdag van de maand. De nieuwsbrief staat vol interessante zaken over vitaliteit, Heppieleven en aanverwante onderwerpen. U bent er vrij in de nieuwsbrief aan anderen door te sturen: collega’s, ouders, etc.
 
In de nieuwsbrief zullen maandelijks een aantal vaste rubrieken aan bod komen:
 
 • De onderwerpen die aan de ouderportal zijn toegevoegd;
 • De aanbeveling van de maand;
 • De blogs van de afgelopen maand;
 • Uitgelicht (deze keer de aardbei);
 • Een onderdeel van Heppieleven (deze keer de les sporten en bewegen);
 • Een artikel van Jacqui van Kemenade (huisarts).
 
Daarnaast zullen er wisselende leuke onderwerpen in de nieuwsbrief staan. Mocht je tips of suggesties hebben, stuur dan een berichtje aan info@heppieleven.nl.
 
Mocht u deze nieuwsbrief niet willen ontvangen, dan kunt u zich onderaan de nieuwsbrief afmelden.

Ouderportal HeppieLeven


Heppieleven is een programma voor kinderen, maar de ouders worden ook niet vergeten!
 
Ouders spelen een enorm belangrijke rol als het gaat om de vitaliteit van hun kinderen. Daarnaast vinden veel ouders het ook prettig om te weten wat hun kind op school geleerd heeft. Om ouders te betrekken bij de lessen van Heppieleven is er een ouderportal ontwikkeld.
 
In het ouderportal is informatie te vinden over elke les die gegeven wordt. Bij deze informatie zijn handige links, YouTube filmpjes en boekentips gegeven.
 
Naast informatie over de lessen, wordt de ouderportal maandelijks aangevuld met allerhande onderwerpen die met vitaliteit te maken hebben. In de nieuwsbrief zal elke maand vermeld worden welke onderwerpen recent toegevoegd zijn. Deze maand zijn toegevoegd:
 • Spoorelementen: wat zijn spoorelementen eigenlijk? Waar dienen ze voor en wat hebben we eraan? Waar zijn ze te vinden?
 • Zonnebrand: wat is zonnebrand eigenlijk precies? Hoe komt het dat je verbrand, wat kan je er tegen doen en hoe kan je zonnebrand voorkomen;
 • Teamsporten of individueel sporten: maakt het uit of je alleen sport of in een team? Wat zijn voordelen en nadelen van teamsporten of individueel sporten? Op basis waarvan kun je een goede keuze maken?
 
Als een school werkt met Heppieleven, krijgen alle ouders onbeperkt toegang tot de ouderportal.

Aanbeveling Mark Schenning
 Voormalig professioneel voetballer en voetbaltrainer
 


Na een introductie met Heppie Leven moest ik even alles op mij in laten werken. Ik ben erover na gaan denken, er worden heel veel onderwerpen aangesneden die in het dagelijks leven voorkomen . Ikzelf was onder de indruk over de duidelijkheid van de onderwerpen met de beschrijving in een lesvorm. Makkelijk mee te doen voor elke leerling en makkelijk te geven voor iedere leerkracht. Een leuke les waarbij je interactief zelf meedoet als leerling. Voor de sportles mee bewegen en nadenken waarom je het doet. Alles in het teken van gezond en verantwoord bezig zijn . Veel onderwerpen spreken mij aan omdat ik zelf topsporter geweest ben en nooit echt wist op jongere leeftijd waarom ik gezond moest eten . Ik nam het aan van mijn ouders zonder er zelf bij stil te staan . Door deze methode weten de kinderen wel waarom ze gezond moeten eten of waarom sporten wel gezond is .
 
Een afwisselend programma waar je veel van leert op een leuke manier zodat het beter blijft hangen !! 
 
Mark Schenning

Blogs van deze maand


Met regelmaat verschijnt er een nieuwe blog op www.heppieleven.nl. Een blog gaat altijd over een artikel dat recent in de media (krant, tijdschrift of site) verschenen is. De kop van het artikel wordt weergegeven en een korte samenvatting van het oorspronkelijke artikel.
 
De blog geeft de mening van Heppie zowel voor ouders als voor kinderen. De blogs kunnen thuis gelezen worden, maar ook klassikaal besproken worden.
 
Blogs zijn voor iedereen toegankelijk.
 
Deze maand zijn er op www.heppieleven.nl weer diverse nieuwe blogs verschenen (de koppen zijn de koppen van de oorspronkelijke krantenartikelen):
 • Bijna de helft van de jongeren heeft last van ‘een onzichtbare ziekte’;
 • Steeds meer mensen kopen fairtrade producten;
 • Nederlands onderwijs dreigt achter te lopen op ontwikkeling technologie;
 • Steeds meer Ritalin-gebruik onder studenten;
 • Steeds meer jongeren aan botox en fillers;
 • Helft Brabanders te dik: West Brabant het vetste;
 • Risico obesitas neemt 15% af door vervangen glas frisdrank door water;
 • Recordpoging EHBO;
 • Klimaatverandering heeft mogelijk invloed op slaapkwaliteit van mensen.
 
Ziet u graag een blog over een bepaald artikel? Mail de kop van het artikel, de datum van verschijning en het media naar info@heppieleven.nl. Er wordt dan, mits het artikel relevant is voor Heppieleven een blog over geschreven.

Uitgelicht: de aardbei


Wie kent ze niet? Rood, zoet en sappig! Boordevol smaak en ook nog eens heel gezond. De aardbei! In deze periode weer volop te krijgen.
 
Aardbeien staan op de vijfde plek van meest gegeten fruitsoorten. Aardbeien zijn in Nederland het hele jaar verkrijgbaar. Nederlandse aardbeien zijn alle maanden, behalve februari verkrijgbaar. Een groot aantal maanden wel uit de kas.
 
Over de historie van de aardbei is niet iedereen het eens. Het Belgische stadje Wépion claimt de aardbeienhoofdstad te zijn, want daar telen ze al vanaf de 17e eeuw de ‘fraises de Wépion”. Een ander verhaal dat gaat is een verhaal dat Londense straatventers al in 1430 riepen dat ze rijpe aardbeien hadden. Hendrik de VIII (1491 – 1547) zou 10 shilling betalen voor een speciaal mandje aardbeien. Weer een ander verhaal gaat over Fransen die begin van de 14e eeuw bosbessen gingen kweken. Wie heeft gelijk? Wat zeker is, is dat onze aardbeien stammen van de wilde aardbeien die gewoon puur natuur groeiden. Hoe lang al… misschien al wel eeuwen!
 
Aardbeien zijn planten uit een rozenfamilie (kijk maar eens goed naar de bloemetjes). Aardbeien zijn eigenlijk geen vruchten, maar schijnvruchten. Officieel zijn de pitjes aan de buitenkant de echte vruchten. Als je een aardbei eet, eet je dus eigenlijk één schijnvrucht en wel meer dan 100 vruchten!
 
Aardbeien zijn niet alleen enorm lekker, ze zijn ook nog eens erg gezond. Er worden heel veel gezondheidseffecten aan de aardbei toegeschreven. Zo verbeteren aardbeien het korte termijn geheugen, beschermt de aardbei tegen kanker, bevordert de aardbei de gezondheid van het hart, beschermt de aardbei het gezichtsvermogen, vermindert de aardbei klachten van allergieën en astma en zorgt de aardbei voor een gezonde huid! Als je nog geen reden had om aardbeien te eten…
 
De reden dat aardbeien zo gezond zijn, heeft te maken met allerlei gezonde voedingsstoffen in de aardbei. Een aardbei zit vol met vitamine C, maar ook verschillende vormen van vitamine B en K zitten in deze rode vrucht! Ook bevat de aardbei verschillende mineralen en fytonutriënten!
 
Een aardbei is zeker geen dikmaker! 100 gram aardbeien bevat ca. 30 Kcal (vergelijk bananen met 120 Kcal per 100 gram). Er zit geen vet in aardbeien, wel koolhydraten en een heel klein beetje eiwitten. Uiteraard ook veel water. Als je 100 gram aardbeien eet, moet je 6 minuten wandelen of 5 minuten fietsen om de energie die je binnen hebt gekregen weer kwijt te raken!
 
Let bij aardbeien wel op de bestrijdingsmiddelen. Behalve biologische aardbeien, worden vrijwel alle aardbeien met pesticiden (giftig) bespoten. Een deel kan je er wel af wassen, maar vanwege de poreuze buitenkant van een aardbei, wordt een deel ook opgenomen. Het is daarom verstandig om biologische aardbeien te eten!

Les Doelen stellen Heppieleven


In Heppieleven is een les opgenomen over doelen stellen. Deze les kan zowel in groep 5, 6 als 7 (8) gegeven worden.
 
In deze les bekijken we eerst of  iedereen op dit moment een doel (maakt niet uit waarvoor) heeft. Waarom zou je eigenlijk een doel willen hebben, een doel willen realiseren?
 
Een doelstelling hebben is een ding, maar een doelstelling moet haalbaar zijn. Niet alleen moet een doelstelling haalbaar zijn, je moet ook kunnen bepalen wanneer je je doel gehaald hebt. Het is dus belangrijk om een doel zo te formuleren dat je er ook echt wat mee kunt. In de les kijken we hoe je dat kunt doen.
 
Er zijn allerlei dingen die helpen om een doel te kunnen bereiken. We bespreken wat er allemaal van invloed is en hoe je elkaar kunt helpen om je doelstelling te bereiken. Soms lukt het behalen van je doelstelling niet ineens. Hoe gaan we om met dipjes of tegenvallers? Laten we het er maar bij zitten of pakken we de draad weer op?
 
En dan als je doel bereikt hebt? Wat doe je dan? Ga je het vieren of ga je snel weer door naar een volgend doel?
 
Aan het einde van de les kijken we wat we geleerd hebben en wat we vanaf nu anders gaan doen bij het stellen van een doel!
 
Na de les zijn er nog allerlei leuke opdrachten die we zelfstandig of samen kunnen maken. Dit kan zowel thuis als op school!
 

Jacqui van Kemenade


Jacqui van Kemenade is huisarts op basis van voeding en levensstijl. Zij schrijft elke maand een stukje voor de nieuwsbrief van Heppieleven. Deze maand een artikel van Jacqui over Stijn.
 
Zijn naam is Stijn…
 
Zijn naam is Stijn. Hij is 23 jaar en vorige week bezocht hij mijn spreekuur. Een knappe jongen, zonder overgewicht en vrij gespierd voor zijn leeftijd.
 
In het gesprek bleek dat hij veel tijd doorbrengt in de sportschool. Hij weet veel over gezonde voeding maar toch schiet hij door in de weekenden en gebruikt hij party drugs en energie drankjes. Ik ben blij dat hij bij mij zit (huisarts gespecialiseerd in voeding).
 
Al gauw biecht hij op dat hij vanaf zijn 16de Anabole steroïden gebruikt om meer spieren te krijgen. Zijn hele hormoonhuishouding is van de wijs en zijn eetgedrag dus ook. Hij beseft dat hij de balans kwijt is en dat hij hulp nodig heeft. Daarbij heeft hij bijwerkingen van de Anabolen: hij heeft klierweefsel onder de tepels (cup maat A) en hij lijkt wat kaler te worden al.
 
Onze kinderen worden tegenwoordig blootgesteld aan zoveel verleidingen. Gamen, een fast-food restaurant op elke hoek, en… ze kunnen pilletjes voor van alles en nog wat krijgen. Heel veel ouders hebben geen idee wat hun kinderen allemaal slikken en drinken en heel veel artsen helaas ook niet.
 
Maar hoe je eet en wat je eet, wat er met je gewicht gebeurd is niet alleen wat je thuis eet. Het merendeel gebeurt buiten het ouderlijk huis om!
 
Stijn wil stoppen met de Anabolen, met de party drugs, met de energie drankjes en wil weer gezond zijn. Daarbij heeft hij ons als huisarts nodig en heeft hij zijn ouders nodig. Kinderen zullen het zelf niet snel zeggen. Dus vraag aan je kind wat hij eet, drinkt of slikt!

Jacqui van Kemenade
(Voedings)Huisarts
www.voedingshuisarts.com

Ervaringsdeskundige


Elke maand vraagt Heppie een ervaringsdeskundige hoe je vitaal oud kunt worden.
 
Deze maand vroegen we het aan meneer Bakker. Meneer Bakker is 84 jaar oud en woont nog zelfstandig. Meneer Bakker onderneemt wekelijks meerdere uitstapjes om zo ook zijn sociale leven op peil te houden.
 
Het advies van meneer Bakker om vitaal oud te worden is vooral in beweging blijven!

BBQ


Het is weer volop BBQ-weer! Een heerlijke periode, maar ook een periode waarin er even aandacht mag zijn voor de risico’s van bbq-en…
 
In brandwondencentra komt het met grote regelmaat voor dat er mensen opgenomen worden met brandwonden als gevolg van bbq-en. Ook de eerste hulp krijgt regelmatig patiënten die recht van de bbq komen!
 
Als een bbq aangestoken wordt, gebruik dan geen vluchtige vloeistoffen zoals spiritus of bio-ethanol! Vluchtige vloeistoffen kunnen makkelijk vlam vatten met vaak lelijke brandwonden tot gevolg! Bbq ook alleen met kolen en niet met stukken hout of takken of papier. Die fikken wel, maar zijn niet zo geschikt voor de bbq!
 
Dat bbq-vlees (en vis) gaar moet zijn, spreekt voor zich! Toch is de laatste voedselvergiftiging als gevolg van ongaar vlees op de bbq nog niet behandeld… laat staan last van darmen! Alcohol en haast (trek) zijn behoorlijke risicofactoren als het gaat om vlees (en vis) dat niet goed gaar is. Neem je tijd!
 
Hoe doe je het dan wel goed?
 • Laat alles in de koelkast liggen (en niet op kamertemperatuur) totdat het op de bbq gaat;
 • Marineer vlees of vis tenminste een half uur in een afgedekte kom o.i.d. Gebruik voor marinade (olijf)olie met verse kruiden, knoflook, sjalotjes, azijn etc. Dit heeft een anti-oxidatief effect en maakt de bbq ook nog eens lekkerder!
 • Maak genoeg gezonde salades van groente en fruit (zelf maken is gezonder dan kant en klaar). Hoe meer kleur, hoe gezonder!
 • Ook aardappel-, pasta- en rijstsalades zijn prima (onderzoek heeft aangetoond dat het zetmeel in deze salades onder meer het risico op darmkanker verkleint);
 • Plaats het rooster van de bbq niet te dicht op het vuur;
 • Let op met heel vet vlees dat drupt in het vuur. Dat geeft hoge vlammen die het vlees kunnen verbranden;
 • Eet geen verbrand vlees of verbrande vis (ook geen stukjes);
 • Eet geen vlees dat niet gaar is (bepaalde vissoorten kunnen ook rauw, mits ze koel bewaard zijn);
 • Verkies puur vlees (zoals steak of filet) boven bereid vlees (worstjes, hamburgers, spek (om b.v. slavinken) etc.);
 • Wacht met bbq-en tot de kolen goed heet zijn. Als de kolen goed warm zijn, zijn ze wit en niet langer zwart en er zijn geen vlammen meer te zien.
 
Aan alle punten gedacht? Dan alleen nog maar mooi weer en veel plezier met de BBQ!

Zonnebrand


Vorige maand een stukje over zonkracht, nu over zonnebrand.
 
De zon geeft niet alleen warme (infraroodstraling), maar ook UV-straling. Er zijn drie soorten UV-straling: UVA, UVB en UVC. De ene vorm van UV-straling is schadelijker dan de andere vorm.
 
Wanneer de huid te veel aan UV-straling wordt blootgesteld treedt veroudering en/of zonnebrand op. Als je huid verbrandt, dan wordt ie rood, warm en pijnlijk. De huid kan zelfs opzwellen en er kunnen blaren ontstaan.
 
Als de huid verbrand is, is het belangrijk om niet langer in de zon te blijven en de huid te laten herstellen voordat je weer de zon in gaat. Je kunt de huid koelen met bijvoorbeeld natte handdoeken of een lauwwarme douche. Als de verbranding gepaard gaat met blaren en koorts, is het nodig om een huisarts te bezoeken.
 
Zonnebrand kan op veel manieren voorkomen worden. De zon mijden op het moment dat ie het felste is (in Noord-Europa tussen 12:00 en 15:00 uur) kan een goede optie zijn. Beschermende kleding, een petje en/of zonnebril willen ook helpen. Als je de zon in gaat, smeer dan goed en genoeg!
 
Een goede zonnebrandcrème is afgestemd op het huidtype en kent een behoorlijke SPF (Sun Protection Factor). Smeer ruimhartig en regelmatig!
 
Wil je meer weten over zonnebrand, kijk dan op de ouderportal van Heppieleven!

Wereldrecord EHBO-les geven


Zoekt u nog een leuk en leerzaam uitje voor begin van het nieuwe schooljaar? Hier is ie: Het Rode Kruis gaat proberen het wereldrecord EHBO-les geven te verbreken!
 
Het oude record staat op 1795 deelnemers. Het streven is nu om een les te geven met 2500 deelnemers! De recordpoging gaat op 9 september plaats vinden in Amsterdam en iedereen is welkom!
 
Tijdens de les wordt geleerd hoe te handelen bij verslikken, bij verstikking en een bloeding. Uiteraard wordt er ook geoefend.
 
Het Rode Kruis wil op deze manier aandacht vragen voor het belang van EHBO. Kijk voor meer informatie ook op de blog van 22 mei over dit onderwerp!
Copyright © 2017 HeppieLeven, Alle rechten voorbehouden.

Email Marketing Powered by Mailchimp

Afmelden van deze nieuwsbrief.