Copy

Nieuwsbrief van Heppieleven

 
Na de, hopelijk heerlijke, vakantie is het tijd om weer aan een nieuw schooljaar te beginnen. Daar hoort ook weer een nieuwe nieuwsbrief van Heppieleven bij! Heppie hoopt dat u helemaal uitgerust bent op vakantie, genoten hebt en nu weer vol energie aan een nieuw schooljaar begint!
 
Met de start van het nieuwe schooljaar is ook de bewegingsrichtlijn gewijzigd. In deze nieuwsbrief, maar ook in de blogs en de ouderportal, besteden we aandacht aan de wijzigingen. Uiteraard is de les ‘sporten en bewegen’ aangepast aan de nieuwste richtlijn!
 
In deze nieuwsbrief ook de start van een nieuwe ‘vaste’ rubriek: kindercoach Monique van Seters stelt zichzelf aan u voor en zal vanaf nu elke maand een bijdrage verzorgen voor de nieuwsbrief van Heppieleven. Verder in deze nieuwsbrief ook aandacht voor de internationale vriendschapsdag.
 
Deze nieuwsbrief is opgesteld voor scholen en zal elke maand worden verstuurd op de eerste vrijdag van de maand. De nieuwsbrief staat vol interessante zaken over vitaliteit, Heppieleven en aanverwante onderwerpen. U bent er vrij in de nieuwsbrief aan anderen door te sturen: collega’s, ouders, etc.
 
In de nieuwsbrief zullen maandelijks een aantal vaste rubrieken aan bod komen:
 • De onderwerpen die aan de ouderportal zijn toegevoegd.
 • De aanbeveling van de maand.
 • De blogs van de afgelopen maand.
 • Uitgelicht (deze keer de blauwe bes).
 • Een onderdeel van Heppieleven (deze keer de les doelen stellen).
 • Een artikel van Jacqui van Kemenade (huisarts).
 • Een ervaringsdeskundige (80-plusser) aan het woord.
 • Een artikel van Monique van Seters (kindercoach).
 
Daarnaast zullen er wisselende leuke onderwerpen in de nieuwsbrief staan. Mocht je tips of suggesties hebben, stuur dan een berichtje aan info@heppieleven.nl.
 
Mocht u deze nieuwsbrief niet willen ontvangen, dan kunt u zich onderaan de nieuwsbrief afmelden.

Ouderportal HeppieLeven


Heppieleven is een programma voor kinderen, maar de ouders worden ook niet vergeten!
 
Ouders spelen een enorm belangrijke rol als het gaat om de vitaliteit van hun kinderen. Daarnaast vinden veel ouders het ook prettig om te weten wat hun kind op school geleerd heeft. Om ouders te betrekken bij de lessen van Heppieleven is er een ouderportal ontwikkeld.
 
In het ouderportal is informatie te vinden over elke les die gegeven wordt. Bij deze informatie zijn handige links, YouTube filmpjes en boekentips gegeven.
 
Naast informatie over de lessen, wordt de ouderportal maandelijks aangevuld met allerhande onderwerpen die met vitaliteit te maken hebben. In de nieuwsbrief zal elke maand vermeld worden welke onderwerpen recent toegevoegd zijn. Deze maand zijn toegevoegd:
 • Inspanningsniveau bewegen: in de nieuwe bewegingsrichtlijn wordt gesproken over matig intensieve en intensieve bewegingen. Wat houdt dat nou in en hoe wordt dat bepaald. Welke bewegingen zijn matig intensief en welke intensief. Meer duidelijkheid in de ouderportal.
 • Biologische voeding: biologische voeding wordt steeds populairder. Biologische voeding is goed voor het behoud van onze aarde en ook goed voor ons. Waarom is dat eigenlijk zo? Wat is het verschil tussen biologische en niet-biologische voeding?
 • Vrienden: het is internationale vriendschapsdag geweest, waarbij stil gestaan werd bij vriendschap. Maar waarom zijn vrienden zo belangrijk voor je en hoe ontstaat vriendschap. Meer over dit onderwerp in de ouderportal.
 
Als een school werkt met Heppieleven, krijgen alle ouders onbeperkt toegang tot de ouderportal.

Aanbeveling Marianne Timmer
 voormalig Olympisch, Europees en Nederlands kampioene schaatsen, voormalig coach professioneel schaatsteam
 


Als voormalig topsporter weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om gezond en fit te zijn. In topsport spelen normen en waarden ook een belangrijke rol. Individuele sporters zijn wel op zichzelf gericht, maar trainen natuurlijk ook in teamverband.
 
Heppieleven is dan ook een goed initiatief. Op een goede manier worden kinderen bewust gemaakt van gezond leven, fit zijn en op een positieve manier met elkaar omgaan. Ouders worden ook betrokken, zodat de lijn thuis doorgetrokken kan worden.
 
Hartstikke goed initiatief om de nieuwe generatie te coachen naar een beter en bewust leven!
 
Marianne Timmer

Blogs van deze (en vorige) maand


Met regelmaat verschijnt er een nieuwe blog op www.heppieleven.nl. Een blog gaat altijd over een artikel dat recent in de media (krant, tijdschrift of site) verschenen is. De kop van het artikel wordt weergegeven en een korte samenvatting van het oorspronkelijke artikel.
 
De blog geeft de mening van Heppie zowel voor ouders als voor kinderen. De blogs kunnen thuis gelezen worden, maar ook klassikaal besproken worden.
 
Blogs zijn voor iedereen toegankelijk.
 
Deze keer niet alleen de blogs van de maand augustus, maar ook nog die van juli! Op www.heppieleven.nl zijn weer diverse nieuwe blogs verschenen (de koppen zijn de koppen van de oorspronkelijke krantenartikelen):
 • Millennials massaal naar psycholoog;
 • EU-landen bereiken akkoord over hormoonverstorende pesticiden;
 • Ouders vinden dat zomervakantie met kinderen ‘gedoe’ kan opleveren;
 • Veel sigarettengebruik in films op jonger publiek gericht;
 • Bijna een op vijf kinderen heeft gehoorverlies
 • Verschillende vrienden hebben is belangrijk
 • Italië produceert ondanks de crisis 6.8 miljoen bolletjes ijs;
 • Vraag naar boter neemt toe;
 • Meer kans op slechte nachtrust door bingewatchen;
 • Hoera, ze gaan weer naar school!
 • We moeten weer bewegen, maar hoe dan?
 • Consument drinkt iets minder frisdrank;
 • Reclameregels kindervoeding beter nageleefd;
 • 70% van supermarkt-assortiment is sterk bewerkt voedsel.  
Ziet u graag een blog over een bepaald artikel? Mail de kop van het artikel, de datum van verschijning en het media naar info@heppieleven.nl. Er wordt dan, mits het artikel relevant is voor Heppieleven een blog over geschreven.

Uitgelicht: de blauwe bes


Van half augustus tot half september zie je ze weer volop hangen in het bos: de blauwe bessen! Niet alleen erg lekker, maar ook nog eens super gezond!
 
De blauwe bes komt oorspronkelijk uit Noord Amerika en daar komen ze ook nu nog volop in het wild voor. In Nederland werd de blauwe bes in 1923 voor het eerst geplant en pas in 1938 zijn de eerste proefvelden voor commercieel gebruik aangelegd. Het verhaal gaat dat in 1845 een vat plantenmateriaal van de veenbes aanspoelde op Terschelling. Een man genaamd Borgesius kwam op Terschelling en nam de bes mee naar zijn woonplaats Bovensmilde, waar hij de bes in 1923 plantte. In 1930 startte Borgesius de eerste en oudste bessenkwekerij van Europa.
 
Blauwe bessen staan bekend als enorm gezond. De Indianen gebruiken de bessen al eeuwen voor allerhande medische toepassingen. De bladeren werden gebruikt voor thee, wat ze bloedverbeterwaar noemden. Het bessensap werd onder meer gebruikt om verkoudheid mee te behandelen. In de tweede wereldoorlog werden blauwe bessen door piloten gebruikt tegen nachtblindheid en blauwe bessensap wordt al decennia gebruikt om mee te spoelen bij ontstekingen in de mond.
 
In de huidige maatschappij krijgen de blauwe bessen nog steeds veel credits. Blauwe bessen hebben een positieve werking op hart- en bloedvaten. Blauwe bessen remmen het verouderingsproces. Blauwe bessen verminderen DNA-schade, wat bescherming kan bieden tegen vormen van kanker. Blauwe bessen kunnen helpen na een zware training om spierschade te beperken, ze kunnen infecties aan de urineweg bestrijden, verlagen de bloeddruk, verlagen cholesterol, zijn goed voor de blaas en de spijsvertering en zo gaat de rij nog even door.
 
Dat de blauwe bes zo gezond is, heeft onder meer te maken met de hoeveelheden vitamines en mineralen die in de bes zitten. In blauwe bessen zit veel vitamine C, A, B1 en B2. Daarnaast bevatten blauwe bessen calcium, magnesium, ijzer en verschillende antioxidanten.
 
Er worden nog volop onderzoeken gedaan naar de gezonde effecten van blauwe bessen. Zo wordt er aan de Universiteit van Boston een onderzoek gedaan, waaruit bewezen lijkt te gaan worden dat blauwe bessen invloed hebben op het brein van ouderen. Van blauwe bessen zouden ze slimmer blijven en langer ‘bij de tijd’ blijven. Wie weet zijn er toekomstige toepassingen bij de bestrijding van Alzheimer.
 
Dat je van blauwe bessen niet dik zult worden, mag geen verrassing zijn. 100 gram blauwe bessen levert ongeveer 50 Kcal op. Om deze energie te verbanden moet je 10 minuten lopen of  8 minuten fietsen.
 
Voor het gezonde, maar vooral omdat het lekker is, komende tijd lekker veel blauwe bessen eten!

Les doelen stellen
 

In Heppieleven is een les opgenomen over doelen stellen. Deze les kan zowel in groep 5, 6 als 7 (8) gegeven worden en is misschien wel toepasselijk zo na een lange vakantie!
 
In deze les bekijken we eerst wat iedereen al weet van doelen stellen. Heb je momenteel al doelen en zo ja, wat zijn die dan. Waarom zou je überhaupt aan een doel werken?
 
Is een doel hebben altijd goed? En hoe formuleer je dan een doel? We kijken met elkaar naar een filmpje over SMART formuleren. Wat is dat en hoe doe je dat? Wat is je voordeel?
 
Bij een doel halen heb je vaak hulp nodig van je omgeving. Niet alleen als support en voor het helpen met een dipje, maar misschien ook wel om te vieren dat je je doel behaald hebt. Hoe kan je elkaar helpen bij doelen behalen?
 
Aan het einde van de les kijken we wat we geleerd hebben en wat we vanaf nu anders gaan doen als het gaat om doelen stellen!
 
Na de les zijn er nog allerlei leuke opdrachten die we zelfstandig of samen kunnen maken. Dit kan zowel thuis als op school!

Jacqui van Kemenade


Jacqui van Kemenade is huisarts op basis van voeding en levensstijl. Zij schrijft elke maand een stukje voor de nieuwsbrief van Heppieleven. Deze maand een artikel van Jacqui over wat we in Nederland goed doen.
 
1 ding wat we in Nederland goed doen…
 
Er is 1 ding wat we in Nederland heel goed doen. Waar we trots op mogen zijn. Misschien  beperkt  het wel onze neiging om dikker te worden (ja we worden wel dikker, maar minder erg). Misschien is dat de reden dat we toch nog zoveel van die slimme ietwat bemoeizuchtige oude vrouwtjes hebben (die anders allemaal massaal in een verpleegtehuis zouden zitten en zo dement als een deur zouden zijn).

Waar heb ik het over: is dat de roze koek die we uit de automaat in de schoolkantine trekken? Is dat de gewoonte om 's middags om 3 uur naar de Albert Heyn te gaan en een zak chips leeg te eten, is dat lekker even een Big Mac tussen door smikkelen of een puntzak friet na de avondmaaltijd op de tribune bij de lokale voetbal club leeg te plunderen? Is dat het café in, en een borrel met een plateau vlammetjes  bestellen?

Nee dat is het allemaal niet, maar als we naar de Albert Heyn gaan, of naar de voetbal club, of naar het café, of naar school. Dan doen we dat op de fiets. Altijd. Of, bijna altijd. Want rijden met alcohol op dat kan echt niet. En bij de kroeg is nu eenmaal weinig parkeerplek. En op school is het absoluut een no-go om door je moeder afgezet te worden.

Geen enkele scholier in Europa gaat op de fiets naar school. Onze Nederlandse pubers wel. Al is het 15 km heen en terug. Al regent het of waai je van de weg af. Wij Nederlanders vinden dat een briesje. Stappen op onze oma-fiets, rugtas op de rug en stampen lekker door. Nergens last van.

En daar mogen we trots op zijn! Want fietsen maakt je wakker, verbetert je prestaties en helpt tegen dementie op later leeftijd. Het is goed voor je spierontwikkeling, je motoriek en je coördinatie vermogen. Het geeft je een gevoel van vrijheid, ook als je je je rijbewijs niet hebt en het vermindert de kansen op zo’n lelijk zwembandje om je taille. Zo’n bandje van vet, wat net boven die broekriem uitsteekt. Geen fraai gezicht op het strand zeg maar.

Dus datgene wat we goed doen moeten we juist goed blijven doen toch? Of niet? Of gaan we massaal als een soort slappe luiwammes op de E-bike zitten. Onze benen laten voortbewegen, en onze hersens tot moes laten propelleren. Gaan we als we 4 km moeten fietsen op onze IEEE!!!! Bike op stand 4 als vroegtijdige Oma’s en Opa’s op school aan. Aankomend suf van de slapheid en onze spieren stijf van het niets doen. Lekker nog dikker worden zeg maar, zoals in Engeland en Frankrijk.

Ik zeg: laat je niet gek maken. Houd vast aan een paar goede oude culturele gewoontes in Nederland en zeg bye-bye IEE!! Bike en hello oma-fiets!
Een heel fijn, fietsend, school jaar gewenst!

Jacqui van Kemenade
(Voedings)Huisarts
www.voedingshuisarts.com

Ervaringsdeskundige


Elke maand vraagt Heppie een ervaringsdeskundige hoe je vitaal oud kunt worden.
 
Deze maand vroegen we het aan mevrouw de Bruijn. Mevrouw de Bruijn is 85 jaar oud, woont nog zelfstandig en gaat regelmatig op reis. Ze geniet enorm van haar leven en staat nog midden in het leven! Mevrouw de Bruijn heeft een groot sociaal leven en bezoekt nog graag het theater.
 
Het advies van mevrouw de Bruijn om vitaal oud te worden is veel groente en fruit eten!

Kennismaken met Monique van Seters


Trots stel ik aan u voor Monique van Seters. Zij is kindercoach en werkt in de regio West Brabant. Monique zal vanaf komende maand elke maand een bijdrage leveren voor de nieuwsbrief van Heppieleven! Ze vertelt meer over zichzelf en wat ze doet.

“Herken je dit als ouder? Kinderen en jongeren die niet lekker in hun vel zitten, uiten zich vaak door middel van negatief gedrag. Vervelend voor het kind zelf, maar ook voor jou als ouder. Zou het niet prettig zijn om als ouder de brug te kunnen slaan tussen jou en jullie kind, om weer met plezier in het leven te staan?” 

Mijn naam is Monique (van Seters), eigenaar van Jij & Ik Kindercoaching.

Met mijn kennis en ervaring als kinder- en gezinscoach, fysiotherapeut, sportdocent en moeder van drie kinderen, begeleid ik kinderen, jongeren en ouders. Met passie en enorme drive ga ik doelgericht te werk. Het spontane, energieke en de openheid waarmee kinderen in de wereld staan spreekt mij enorm aan. 

Mijn werkwijze wordt gekenmerkt door een gezonde dosis humor gecombineerd met inhoud, kwaliteit, eerlijkheid en directheid. 

In mijn praktijk begeleid ik kinderen, jongeren en gezinnen die tegen problemen aanlopen op sociaal-emotioneel gebied (faalangst, pesten, weerbaarheid, boosheid en driftbuien, moeite om contact te maken met anderen etc). 

Dit kan zowel individueel (1 op 1) als in groepsverband waarbij we praktisch en oplossingsgericht werken aan de hulpvraag. De begeleiding is kortdurend en daar waar mogelijk werken we samen met school. 
Ik heb als specialisatie rouw en verlies waarbij ik als ambassadeur kind en gezin verbonden ben aan CoachConnect (www.coachconnectbijkanker.nl). Vanuit CoachConnect en Jij & Ik kindercoaching wil ik kinderen en gezinnen die te maken krijgen met kanker begeleiding en ondersteuning geven in een zeer moeilijke periode in het leven. Naast begeleiding bieden we trainingen en workshops gericht op coachen rondom kanker. 

Concreet 
 • individuele begeleiding van 4-18 jaar op sociaal-emotioneel gebied 
 • gezinsbegeleiding 
 • rouw en verlies 
 • groepstraining op het gebied van weerbaarheid 
 • schooltraining groep 8 (overgang middelbaar onderwijs) 
 • schooltraining op het gebied van groepsvorming 
Jij & Ik kindercoaching heeft een contract als jeugdzorgaanbieder in de regio West-Brabant West. Hieronder vallen de gemeentes Oosterhout, Breda, Chaam, Geertruidenberg, Werkendam zodat de begeleiding VOLLEDIG vergoed wordt. 

Ben je nieuwsgierig of loop jij of je kind tegen problemen aan?! Neem gerust vrijblijvend contact op met mij via 

Monique van Seters 
06-20076051
info@jijenikkindercoaching.nl
monique@coachconnectbijkanker.nl

Aangepaste beweegrichtlijnen


In Nederland kennen we een beweegrichtlijn. Deze richtlijn geeft aan hoeveel volwassenen, ouderen en kinderen minimaal zouden moeten bewegen. Naar aanleiding van de nieuwste inzichten is de richtlijn gewijzigd.
 
De nieuwe richtlijn geeft aan dat volwassenen minimaal 2,5 uur per week tenminste matig intensief moeten bewegen (dat was een half uur per dag). Voor kinderen blijft de norm een uur per dag tenminste matig intensief bewegen.
 
Voor zowel volwassenen als kinderen wordt aangeraden botversterkende en spierversterkende oefeningen te doen. Ouderen mogen ook balansoefeningen doen.
 
Een laatste wijziging, niet onbelangrijk, is het advies om vooral niet te lang stil te zitten en het zitgedrag te verminderen.
 
De cijfers waar de wijzigingen mede op gebaseerd zijn geven aan dat Nederlanders van 12 jaar of ouder in 2016 voor 52% aan de beweegnorm voldeden. Van de kinderen dateren de cijfers uit 2015. Toen voldeed 66% van de kinderen aan de beweegnorm. Beide cijfers zijn hoopgevend, maar nog niet voldoende!
 
Uit een analyse over zitten bleek dat Nederlanders van 4 jaar of ouder in 2015 gemiddeld 8.7 uur per dag zittend doorbrengen! Kinderen van 4 t/m 12 jaar staken nog positief af met gemiddeld 7.3 uur per dag. De 12 t/m 20 jarigen zitten het meest met gemiddeld 10,4 uur per dag! Schrikbarende cijfers!
 
Hopelijk geeft deze aanpassing van de richtlijn een nieuwe impuls voor iedereen die te weinig beweegt en/of teveel zit!

Internationale vriendschapsdag


Terwijl wij allemaal vakantie vierden, was het internationale vriendschapsdag. Wereldvriendschapsdag wordt gevierd op 30 juli en dateert uit 1935. In 1935 kondigde het Amerikaanse congres de nationale vriendschapsdag aan en sindsdien wordt het jaarlijks gevierd. Steeds meer landen hebben zich aangesloten tot de Verenigde Naties de dag ook erkend hebben.
 
In Nederland wordt er niet zoveel aan de internationale vriendschapsdag gedaan, maar met name in Zuid Amerika en Zuid-Oost Azië wordt deze dag echt gevierd.
 
Vriendschapsdag is een dag om stil te staan bij je vrienden en ze te laten weten hoe belangrijk ze voor je zijn.
 
In Nederland hebben we gemiddeld zo’n 3 tot 4 vrienden. Helaas geeft ruim 15% van de Nederlanders aan geen vrienden te hebben of geen vriendschap te ervaren. Dat is jammer, want uit onderzoek blijkt dat je met meer en betere sociale contacten maar liefst 50% minder kans hebt op vroegtijdig overlijden!
 
Vrienden zijn goed voor je geluksgevoel. Je geluksgevoel blijkt met 25% te stijgen als je een vriend hebt die in de buurt woont!
 
Of we nou vriendschapsdag vieren of niet, laten we onze vriendschappen koesteren! Geniet met en van elkaar!
Copyright © 2017 HeppieLeven, Alle rechten voorbehouden.

Email Marketing Powered by Mailchimp

Afmelden van deze nieuwsbrief.