Copy

Nieuwsbrief van HeppieLeven

 
De carnaval is alweer lang geleden en inmiddels is voor iedereen de voorjaarsvakantie ten einde of zo goed als voorbij. Met de komst van februari is Koning Winter aangekomen. Zal hij in maart blijven of vertrekt hij tot de volgende winter aanbreekt?
 
Met de lente voor de deur is het leuk om eens stil te staan bij de start van de lente. Is dat nou op 20 of 21 maart? En ‘maart roert zijn staart’, wat is daar dan van waar?
 
Behalve de lente, is ook Pasen alweer in aantocht. Het eerste weekend van april vieren we Pasen. De winkels liggen vol met alle maten en smaken aan chocolade-eitjes, maar wat hebben die eigenlijk met Pasen te maken?
 
Deze nieuwsbrief is opgesteld voor scholen en zal elke maand worden verstuurd op de eerste vrijdag van de maand. De nieuwsbrief staat vol interessante zaken over vitaliteit, HeppieLeven en aanverwante onderwerpen. U bent er vrij in de nieuwsbrief aan anderen door te sturen: collega’s, ouders, etc.
 
In de nieuwsbrief zullen maandelijks een aantal vaste rubrieken aan bod komen:
 • De onderwerpen die aan het ouderportal zijn toegevoegd
 • De aanbeveling van de maand
 • De blogs van de afgelopen maand
 • Uitgelicht (deze keer chocolade eitjes)
 • Een onderdeel van HeppieLeven (deze keer de les Ontspanningen slapen)
 • Een artikel van Jacqui van Kemenade (huisarts)
 • Een ervaringsdeskundige (80-plusser) aan het woord
 • Een artikel van Monique van Seters (kindercoach)
 • Het boek van de maand
 
Daarnaast zullen er wisselende leuke onderwerpen in de nieuwsbrief staan. Mocht je tips of suggesties hebben, stuur dan een berichtje aan info@heppieleven.nl.
 
Mocht u deze nieuwsbrief niet willen ontvangen, dan kunt u zich onderaan de nieuwsbrief afmelden.

Ouderportal HeppieLeven


HeppieLeven is een programma voor kinderen, maar de ouders worden ook niet vergeten!
 
Ouders spelen een enorm belangrijke rol als het gaat om de vitaliteit van hun kinderen. Daarnaast vinden veel ouders het ook prettig om te weten wat hun kind op school geleerd heeft. Om ouders te betrekken bij de lessen van HeppieLeven is er een ouderportal ontwikkeld.
 
In het ouderportal is informatie te vinden over elke les die gegeven wordt. Bij deze informatie zijn handige links, YouTube filmpjes en boekentips gegeven.
 
Naast informatie over de lessen, wordt het ouderportal maandelijks aangevuld met allerhande onderwerpen die met vitaliteit te maken hebben. In de nieuwsbrief zal elke maand vermeld worden welke onderwerpen recent toegevoegd zijn. Deze maand zijn toegevoegd:
 • Verwarmende voeding: wat is verwarmende voeding, bestaat dat echt? Welke voeding is dan verwarmend en wat kan je daarmee in de praktijk?
 • Tandbederf: tandbederf en tanderosie, veel gehoorde termen. Is er een verschil en zo ja, wat dan? Waar komt het vandaan en wat kant je er tegen doen?
 
Als een school werkt met HeppieLeven, krijgen alle ouders onbeperkt toegang tot het ouderportal.

Aanbeveling Hamel College
Ik ben Daniëlle Sporken en samen met Johan Jansen de eigenaar van Hamel College. Hier leiden we sinds 2009 Vitaal Coaches op. Deze Vitaal Coaches worden breed geschoold op het gebied van voeding, beweging en coaching. Dit zijn volgens onze visie de aspecten die helpen je vitaliteit en gezondheid te behouden.

Een van deze breed opgeleide cursisten is Hanneke van Dijk. Zij heeft deze opleiding gebruikt om praktische software voor scholen te ontwikkelen waarin lessen zijn opgenomen om kinderen te informeren over een gezonde leefstijl: Heppieleven. Natuurlijk is gezond leven breder dan minder snoepen en dat zie je in deze software terug. Per onderwerp is een les beschikbaar met vragen, leuke illustraties en een verdieping. Een van de onderwerpen is bijvoorbeeld goed slapen.

Veel aspecten die kinderen nodig hebben om gezond en vitaal te leven komen aan bod! Buiten deze belangrijke inhoud is er rekening gehouden met hoe er les wordt gegeven en de middelen die daarbij gebruikt kunnen worden. Indien gewenst is het mogelijk de lessen te laten verzorgen of om de leerkrachten daarin te ondersteunen.
Dit is bagage voor een gezond leven!

Blogs van deze maand


Met regelmaat verschijnt er een nieuwe blog op www.heppieleven.nl. Een blog gaat altijd over een artikel dat recent in de media (krant, tijdschrift of site) verschenen is. De kop van het artikel wordt weergegeven en een korte samenvatting van het oorspronkelijke artikel.
 
De blog geeft de mening van Heppie zowel voor ouders als voor kinderen. De blogs kunnen thuis gelezen worden, maar ook klassikaal besproken worden.
 
Blogs zijn voor iedereen toegankelijk.
 
Op www.heppieleven.nl zijn weer diverse nieuwe blogs verschenen deze maand(de koppen zijn de koppen van de oorspronkelijke krantenartikelen):
 • Hersenonderzoek toont aan: jij en je beste vrienden denken precies hetzelfde
 • Hersenen gebaat bij verse vis en walnoten
 • Niemand is verslaafd aan Facebook alleen
 • Kinderartsen doen mee met rechtszaak tegen tabaksindustrie
 • Deze producten kun je nog eten als het over datum is
 • Longfonds waarschuwt: te veel fijnstof in huis
 • We eten meer (calorieën) in een drukkere omgeving
 • Zo wordt je gestimuleerd gezond te eten in de bedrijfskantine
 • Feiten en fabels over kou
 • Geen hond op het bord? Ook wij eten miljoenen huisdieren
 • De zon buiten of zonnebank: ‘ze zijn allebei schadelijk’
 
Ziet u graag een blog over een bepaald artikel? Mail de kop van het artikel, de datum van verschijning en het media naar info@heppieleven.nl. Er wordt dan, mits het artikel relevant is voor HeppieLeven een blog over geschreven.

Uitgelicht: Chocolade-ei


Met de Paasdagen in het vooruitzicht, zijn ze in vrijwel elk huishouden te vinden: chocolade-eitjes. Ze zijn verkrijgbaar in een ontelbaar aantal varianten en formaten, voor iedereen wat wils!
 
Dat er met Pasen eieren gegeten worden, is op een bepaalde manier nog wel logisch te verklaren. Eieren staan immers voor de komst van kuikens en dat heeft met het voorjaar te maken. Pasen is weliswaar een christelijk feest (viering van de opstanding van Jezus), maar veel oorspronkelijke kenmerken van lente-feesten zijn verweven met Pasen. Ook wordt het ei wel vergeleken met de kei die voor het graf van Jezus lag. Maar waarom chocolade eieren? Dat heeft toch niets met kuikens of lente te maken?
 
In de christelijke traditie was er tussen carnaval en Pasen een vastentijd. In die periode mochten er geen echte eieren gegeten worden. Om toch wat te kunnen eten wat op een ei leek, werden er imitatie eieren gemaakt. Deze imitatie eieren waren van amandelpasta of gevuld met snoekeitjes die wel gegeten mochten worden.
 
Het chocolade-ei is eigenlijk een luxere versie van het gewone ei. In de 18e eeuw bedachten Parijse banketbakkers deze luxere vorm van het ei en begonnen elkaar ermee te concurreren. Doordat de bakkers wedstrijden hielden wie het mooiste paasei kon maken, werden de eieren steeds rijkelijker versierd.
 
Tijdens de vastenperiode mochten er natuurlijk ook geen chocolade eieren gegeten worden. Er ontstonden vastentrommeltjes voor de kinderen. In de vastenperiode werden gekregen paaseitjes (en ook andere zoetigheid) in het trommeltje gedaan, waarna met Pasen een waar snoepfestijn begon en het trommeltje werd leeggegeten.
 
Zijn al die chocolade eieren nou gezond? In grote lijnen kan deze vraag eenvoudig beantwoord worden: nee! Chocolade eieren zijn misschien heel lekker, maar ze zijn niet gezond. Ze zitten boordevol met suiker en minder gezonde vetten.
 
Maar pure chocolade dan? Dat is toch gezond? Pure chocolade heeft een relatief hoog gehalte aan flavanolen. Flavanolen zijn goed voor de bloedvaten. Hierdoor wordt gesteld dat pure chocolade kan helpen om hart- en vaatziekten te voorkomen. Daarvoor moet het cacao gehalte in chocolade wel erg hoog zijn en er moet wel heel erg veel chocolade gegeten worden…
 
In cacao zitten ook de stoffen thenbromiine en cafeïne. Beide stoffen hebben een opwekkend effect. Het opwekkende effect van chocolade is minder dan dat van koffie. In chocolade zitten ook stoffen die je stemming positief kunnen beïnvloeden, maar die stoffen zijn helaas minimaal aanwezig.
 
De hoeveelheid cacao in chocolade is sterk afhankelijk van de soort chocolade die je eet. In pure chocolade zit meer cacao dan in melkchocolade en in witte chocolade zit helemaal geen cacao. In de meest chocolade paaseieren zit niet zoveel cacao.
 
Calorieën zitten er genoeg in chocolade! Pure chocolade bevat de minste calorieën met ruim 510 Kcal met 100 gram. Witte chocolade bevat de meeste calorieën, ruim 560 Kcal per 100 gram. Wie een klein chocolade paasei eet moet al gauw 10 minuten wandelen of 7 minuten fietsen om de opgedane energie weer te verbranden. Laat staan als je een hele zak leeg eet of aan de grote chocolade eieren begint!
 
Ondanks dat het maar eenmaal per jaar Pasen is, zijn chocolade eieren een steeds langere periode verkrijgbaar. Geniet ervan, maar eet ze met (heel veel) mate!

Les ontspanning en slapen

 
In HeppieLeven is een les opgenomen over ontspanning en slapen. Deze les kan zowel in groep 5, 6 als 7 (8) gegeven worden.
 
In deze les bekijken we eerst wat iedereen al weet van ontspanning en slapen. Daarna kijken we naar het verschil tussen mentaal ontspannen en/of fysiek ontspannen. Welke activiteit levert welke inspanning of ontspanning op?
 
Waarom zijn tv kijken, achter een computer, laptop, tablet of telefoon zitten eigenlijk zowel fysiek als mentaal inspannend? Je zit toch gewoon?
 
Dat slapen een vorm van ontspannen is, zal niemand verbazen. Het is zelfs een noodzakelijke vorm van ontspannen. Maar hoeveel slaap heb je eigenlijk nodig en maakt het uit hoe laat je naar bed gaat? Wat is een geschikte bedtijd? En heeft dromen ook iets met ontspanning te maken?
 
Wat stimuleert ontspanning en wat verstoort ontspanning? Vakantie, is dat niet de periode waarin je het meest ontspant?
 
Aan het einde van de les kijken we wat we geleerd hebben en wat we vanaf nu anders gaan doen als het gaat om ontspanning en slapen!
 
Na de les zijn er nog allerlei leuke opdrachten die we zelfstandig of samen kunnen maken. Dit kan zowel thuis als op school!

Jacqui van Kemenade


Jacqui van Kemenade is huisarts op basis van voeding en levensstijl. Zij schrijft elke maand een stukje voor de nieuwsbrief van HeppieLeven. Deze maand een artikel van Jacqui over snoep.
 
Snoep
Snoep is slecht voor de gezondheid. Ok, dat weten we. Het is slecht omdat er suiker in zit. Suiker is slecht voor onze tanden en ons gewicht (en voor onze vaten, en voor onze bloeddruk maar dat bewaren we voor een ander keer). Maar wat is suiker nu eigenlijk en waarom is het slecht?

 
Als iemand diabetes heeft dan hebben we het over een verhoogde bloedsuiker, of een verhoogd glucosegehalte. Maar glucose is niet hetzelfde als tafelsuiker. Tafelsuiker of kristalsuiker is 1 molecuul glucose gekoppeld aan 1 molecuul fructose.

Bloedsuiker is alleen glucose. Glucose is een bron van energie voor ons lichaam. Alle cellen in ons lichaam kunnen glucose verbranden. Maar we hebben er maar heel weinig van nodig. En liever niet in de vorm van tafelsuiker.
 
We krijgen veel te veel suiker binnen tegenwoordig en bij de glucose zit dus ook de fructose. Ons lichaam heeft niets aan fructose. We kunnen het niet verbranden. Het is afval. Het moet eigenlijk weg uit ons lichaam.
 
Er zit een beetje fructose in fruit maar dat is niets vergeleken met de hoeveelheden die we dus binnen krijgen via suiker in cake, in snoep, in ham (ja echt waar!), in een pot met erwtjes. Ja noem maar op. Suiker verlengt de houdbaarheid van voeding en wordt bijna overal in gestopt.
 
En die fructose lift dus mee. Wat gebeurt daar dan mee? Die wordt omgezet in vet en weggestopt in de lever. Dat tast onze lever aan.  En zo krijgen we leververvetting.
 
Misschien is dit nog wel schadelijker dan alcohol. En het veroorzaakt weer allerlei problemen zoals overgewicht en diabetes.
 
Dus…eet gewoon geen snoep!

Ervaringsdeskundige


Elke maand vraagt Heppie een ervaringsdeskundige hoe je vitaal oud kunt worden.
 
Deze maand vroegen we het aan meneer Fluitman. Meneer Fluitman is 80 jaar oud en woont op een flat op de 5e etage. Meneer Fluitman loopt nog elke dag meerdere malen met de trap omhoog en naar beneden. Meneer Fluitman komt veel onder de mensen en maakt graag een dolletje. Een dag niet gelachen, een dag niet geleefd!
 
Het advies van meneer van Fluitman is regelmatig en met plezier blijven bewegen! Meneer Fluitman fietst 10.000 kilometer per jaar. Dat is een voorbeeld voor menig jongere!

Monique van Seters


Monique van Seters is kindercoach. Zij heeft een eigen praktijk op meerdere locaties en werkt ook op scholen. Ze schrijft elke maand een stukje voor de nieuwsbrief van HeppieLeven. Deze maand een artikel over een eigen ervaring.
 
Eigen ervaring.
Zo, eind februari, begin maart.. het is weer zover.. alle sporten gaan nu echt weer beginnen. Buiten dan wel verstaan!! 
 
De afgelopen weken heeft de oudste op zondag gevoetbald in een zaal, gewoon even afreageren en actief zijn. De middelste met hockey binnen getraind en wedstrijden gehad, super leuk! Jawel, zijn eerste beker (trofee in zijn woorden 😉 ) is een feit!
 
De buitentrainingen starten en dus ook het woensdagmiddag programma. Vliegen uit school, boterham erin, strak schema met omkleden, rij-dienst, aansporen van de oudste en gelukkig vandaag met mooi weer langs de lijn staan. Laten we eerlijk zijn, voorjaar en zomer, het zijn DE beste jaargetijden om te sporten.
 
Na de jongste al op het hockeyveld geplant te hebben, was daarna de middelste aan de beurt. Ergens uit de hoek de hockeyspullen zoeken en dan natuurlijk tot de ontdekking komen dat ergens gedurende de winter, de schoenen ook nog gekrompen zijn… waarschijnlijk vochtig weggezet en met de warmte erop, zijn ze gewoon wat kleiner geworden. Niet erg, mijn zoon heeft geleerd hoe hij zichzelf ( en dus zijn voeten) kan laten krimpen… (aiiiiiii). Voor deze training gaat het nog net, maar ook ergens deze dagen gaan we schoenen kopen die voorlopig niet krimpen.
 
Op tijd op het veld, zodat ik de jongste nog kan aanmoedigen en haar kunsten kan zien, zegt mijn middelste ineens “Mam, weet je nog die boterham die je mee hebt gegeven voor dat toernooi”?.. eh, ja zeg ik, ( ergens gaan er al alarmbellen af). “Nou, die zit nog in mijn tas en ziet er wat anders uit….”. Oke.. mijn hersenen ratelen.. OMG wanneer was dat toernooi… ai, wat zal dat stinken.. etc etc. Maar heel relaxt zeg ik tegen mijn zoon, “joh die moet je dan even weggooien, niks aan de hand. Kan gebeuren. “
 
Nou denk ik, dat is lekker snel opgelost en breng mijn aandacht weer naar de jongste. Mijn middelste komt weer aangelopen en zegt “mam, dat bitje van mij, ik weet niet, maar het smaakt zo raar”. Oh denk ik, ja kan, misschien de volgende keer toch maar afspoelen van te voren. “ah joh, stop hem maar in je mond, dat is zo voorbij” ( kom op he, we zijn geen watjes). Na een minuut ofzo, staat hij weer naast me, “Mam, ik word een beetje misselijk denk ik, het smaakt echt vies in mijn mond”. De alarmbellen in mijn hoofd gaan nog wat harder tekeer, maar koelbloedig zeg ik “oh ja, hoezo dan? Waar ruikt het naar?”. Nou, naar schimmel. Okeeee, deze moeder ruikt eraan en gaat echt bijna over haar nek. Niet normaal!! Ja jongen, dan wordt het zonder bitje trainen, als de trainer je niet gelooft of je mag niet meedoen, tja, laat hem maar even ruiken.! Zoonlief huppelt weer vrolijk door en naast me hoor ik een andere moeder vragen “jij doet toch iets met kinderen, ouders en coachen?”…….. 
 
Ik leer mijn kinderen dat ze van fouten kunnen leren, blunders, onhandigheden, noem het maar wat je wil. Ik vind het niet erg dat ze “fouten” maken want juist dan kunnen we erover praten! En ja, ook deze mama / coach maakt ook echt haar blunders en fouten, maar meestal moet ik hard om zelf lachen en weet ik wat ik anders kan doen… 
Kom op, laten we veel fouten maken…… doe je mee???!!!
 
Wil je weten meer weten over het ‘coachen van je gezin’? Stuur mij een mail! De mail kan naar info@jijenikkindercoaching.nl
 
Monique van Seters 
06-20076051
info@jijenikkindercoaching.nl

Boek van de maand


Omdat lezen zo verschrikkelijk fijn is, maar ook omdat je van lezen zo ontzettend veel kan leren, heeft Heppie een ‘boek van de maand’. Het is een boek dat te maken heeft met vitaal leven en wat (meestal) de moeite van het lezen waard is!
 
Deze maand: Zin en onzin in de supermarkt, over kopen en eten van Loethe Olthuis.
 
Loethe Olthuis is zonder meer een vrouw met enorm veel kennis over eten en ook over gezond eten. Helaas komt dat in dit enorm dikke boek niet tot zijn recht!
 
Het boek bevat enorm veel informatie over alle soorten voeding die je in de supermarkt kunt kopen. Per soort voeding is in een hoofdstuk een redelijk compleet overzicht gegeven met veel feiten. Omdat het boek zo feitelijk is, is het taai en saai om te lezen.
 
Elk product wordt individueel bekeken, waardoor geen enkel product als ongezond aangemerkt wordt. Op zich is dat correct, want er is geen product wat ongezond is als je het eenmalig zou eten. Maar om te zeggen dat één tot twee blikjes energiedrank per dag geen kwaad kan…. Welke weldenkende moeder zou dat aan haar kind aanraden of het zelf nemen. De samenhang van een voedingspatroon is niet in het boek opgenomen, waardoor geen genuanceerd beeld ontstaat.
 
Er wordt in het boek slordig omgegaan met het noemen van merknamen. Soms worden merken vergeleken en is de schrijver vrij volledig. Vaak ook worden merken en producten volslagen willekeurig afgekraakt of aangeraden.
 
Het boek is niet altijd even consequent. Zo wordt wel aangegeven dat te veel zout niet gezond is, maar in een volgend recept moet zowel pasta in zout gekookt worden (volledig overbodig om zout aan pasta toe te voegen bij het koken), moet de kip gul met zout bestrooid worden (waarom?) en mag het gerecht ook nog eens met zout op smaak gebracht worden.
 
Een heel dik boek, waar moeilijk doorheen te komen is, wat te weinig toegevoegde waarde geeft voor een gemiddelde consument!

Internationale dag van de slaap


Op vrijdag 16 maart is het Internationale Dag van de Slaap. Deze World Sleep Day is een initiatief van de Amerikaanse World Association of Sleep Medicine.
 
Op de laatste vrijdag voordat de lente begint, is het internationale dag van de slaap. Deze dag vindt sinds 2008 elk jaar plaats en viert dit jaar dus haar 10-jarig jubileum.
 
De internationale dag van de slaap dient vooral om slaap de aandacht en zorg te geven, die het verdient. Slapen is een eerste levensbehoefte. Een veilige slaapplek draagt bij aan een goede slaap. Een goede slaap komt de gezondheid ten goede.
 
In België is deze dag uitgegroeid tot een nationale uitslaapdag. In Nederland wordt vooral aandacht gevraagd voor de gevolgen van een slechte nachtrust en aandoeningen die slaapproblemen kunnen veroorzaken.
 
Een goede slaap is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het aantal mensen dat een pilletje nodig heeft om in slaap te komen in Nederland, wil niemand de kost geven. Dan hebben we het nog niet over mensen die een halve nacht wakker liggen.
 
Er zijn diverse oplossingen tegen een slechte nachtrust, waarbij een pilletje vaak een snel hulpmiddel is. In de meeste gevallen zijn er betere oplossingen. Zo worden er diverse slaapcursussen gegeven en kan een andere manier van omgaan met stress soms ook wonderen doen.

Lente, 20 maart of 21 maart?


21 maart is het eindelijk weer zover: de lente begint! Nou ja… eigenlijk begint de lente al op 20 maart!
 
Hoe zit het nu? Begint de lente op 20 of 21 maart? Die vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Meestal begint de lente op 20 maart, maar soms op 21 maart. Om concreet te zijn tot 2101: behalve in 2044 en 2048 begint de lente elk jaar op 20 maart. In 2044 en 2048 begint de lente op 21 maart.
 
Officieel, astronomisch gezien, wordt het lente op de eerste dag dat de dag en de nacht even lang duren. De zon is op die dag net zo lang boven als onder de horizon. Omdat de zon niet overal exact even lang boven de horizon uitkomt en de wijze van berekenen bepaalde regels kent, lijkt het of de eerste lentedag de zon hier ongeveer 10 minuten langer boven de horizon is dan onder de horizon.
 
Astrologen kijken voor het bepalen van de seizoenen naar een zogenaamd tropisch jaar. Een tropisch jaar is niet exact 365 dagen lang, maar 365 dagen, 5 uur en 49 minuten. De lente start dus elk jaar op een iets ander moment. Voor dit jaar geldt dat de lente start op 20 maart om 16:15 uur. Volgend jaar start de lente op 20 maart om 21:58 uur. Door eenmaal in de vier jaar een schrikkeldag en eenmaal in de paar maanden een schrikkelseconde in te voeren, compenseren we het tijdsverschil in onze jaartelling en de tropische jaren.
 
Toch is 21 maart ook van belang. 21 maart is namelijk een datum die bepalend is voor de datum van het Paasfeest. Paasfeest wordt gevierd op de eerste zondag nadat er een ‘kerkelijke’ volle maan is geweest na 21 maart.
 
Of de lente nou start op 20 maart of op 21 maart maakt niet zoveel uit; de lente komt eraan!

Maart roert zijn staart


De komende maand gaat iedereen waarschijnlijk wel een keer horen ‘maart roert zijn staart’. De lente komt er dan wel aan, maar wordt het nu in maart ook al lekkerder weer?
 
De voorspellingen voor maart 2018 zijn uiteraard nog uiterst instabiel, al voorspelt iedereen wel mooie lentedagen (wens of realiteit?). De Enkhuizer Almanak (van oudsher een voorspellende waarde) geeft aan dat er vanaf 22 maart zacht weer op komt is, al wordt het dan ook wel wat veranderlijk weer. We gaan het zien!
 
Nederland heeft een gematigd zeeklimaat met relatief milde zomers en winters. Neerslag kan hier gedurende het hele jaar vallen. Nederland heeft een klimaat dat moeilijk voorspelbaar is, omdat natte en droge periodes het hele jaar door kunnen voorkomen. We kunnen aardig strenge winters hebben en ook best warme zomers, maar het niet duidelijk voorspelbaar.
 
Op basis van het verleden (1989-2011) kan wel wat gezegd worden. Zo ligt de gemiddelde maximum temperatuur in maart meestal net iets onder de 10 graden en de gemiddelde minimum temperatuur rond de 3 graden. In maart regent het gemiddeld 18 dagen per maand en heeft elke dag gemiddeld 3,4 uur zon per dag. Tot slot heeft de zee een gemiddelde temperatuur van 6 graden in maart.
 
Of maart zijn staart roert? Wie zal het zeggen… we gaan het meemaken!
 
Er zijn overigens nog veel meer weerspreuken over maart. Bijvoorbeeld ‘maart niet te droog en niet te nat, vult de boer zijn kist en vat’ en ‘wat maart niet wil, neemt april’ en ‘Maartse buien die beduien, dat de zomer aan komt kruien’.
Copyright © 2018 HeppieLeven, Alle rechten voorbehouden.

Email Marketing Powered by Mailchimp

Afmelden van deze nieuwsbrief.