Copy

Nieuwsbrief van HeppieLeven

 
Als eerste wenst Heppie iedereen een bijzonder gezegend, gezond, liefdevol, bewegingsrijk en gelukkig 2018!
 
Met de feestdagen weer achter de rug hebben we weer een blanco nieuw jaar voor de deur. De tijd van het kerstdiner en de oliebollen is voorbij, de tijd van goede voornemens is aangebroken. In deze nieuwsbrief aandacht voor zowel oud als nieuw, naast de bekende vaste rubrieken.
 
Of Heppie nog goede voornemens heeft? Jazeker! Heppie heeft zich voorgenomen dit jaar de lessen voor specifiek groep 8 te ontwikkelen en de lessen ‘voeding basis’ en ‘biologisch en keurmerken’ hebben al een update ondergaan in de eerste dagen van januari. Heppie hoopt dat in 2018 nog veel meer scholen met HeppieLeven gaan werken!
 
Deze nieuwsbrief is opgesteld voor scholen en zal elke maand worden verstuurd op de eerste vrijdag van de maand. De nieuwsbrief staat vol interessante zaken over vitaliteit, HeppieLeven en aanverwante onderwerpen. U bent er vrij in de nieuwsbrief aan anderen door te sturen: collega’s, ouders, etc.
 
In de nieuwsbrief zullen maandelijks een aantal vaste rubrieken aan bod komen:
 • De onderwerpen die aan de ouderportal zijn toegevoegd
 • De aanbeveling van de maand
 • De blogs van de afgelopen maand
 • Uitgelicht (deze keer de oliebol)
 • Een onderdeel van HeppieLeven (deze keer de les doelen stellen)
 • Een artikel van Jacqui van Kemenade (huisarts)
 • Een ervaringsdeskundige (80-plusser) aan het woord
 • Een artikel van Monique van Seters (kindercoach)
 • Het boek van de maand
 
Daarnaast zullen er wisselende leuke onderwerpen in de nieuwsbrief staan. Mocht je tips of suggesties hebben, stuur dan een berichtje aan info@heppieleven.nl.
 
Mocht u deze nieuwsbrief niet willen ontvangen, dan kunt u zich onderaan de nieuwsbrief afmelden.

Ouderportal HeppieLeven


HeppieLeven is een programma voor kinderen, maar de ouders worden ook niet vergeten!
 
Ouders spelen een enorm belangrijke rol als het gaat om de vitaliteit van hun kinderen. Daarnaast vinden veel ouders het ook prettig om te weten wat hun kind op school geleerd heeft. Om ouders te betrekken bij de lessen van HeppieLeven is er een ouderportal ontwikkeld.
 
In het ouderportal is informatie te vinden over elke les die gegeven wordt. Bij deze informatie zijn handige links, YouTube filmpjes en boekentips gegeven.
 
Naast informatie over de lessen, wordt het ouderportal maandelijks aangevuld met allerhande onderwerpen die met vitaliteit te maken hebben. In de nieuwsbrief zal elke maand vermeld worden welke onderwerpen recent toegevoegd zijn. Deze maand zijn toegevoegd:
 • Eiwitten: wat zijn dat nou eigenlijk voor voedingsstoffen? Waar zijn ze goed voor, hoe krijg ik ze binnen? Kan ik er ook teveel van eten en waar dienen ze voor?
 • Tandbederf: wat is tandbederf precies? Zijn er meerdere vormen? Kan ik er iets tegen doen? En hoe loop ik minder risico op tandbederf?
 Als een school werkt met HeppieLeven, krijgen alle ouders onbeperkt toegang tot het ouderportal.

Aanbeveling Juriaan Galavazi
 Huisarts, specialisatie coaching en holistische geneeskunde


Binnen mijn werk vlieg ik klachten aan via 5 pijlers: De reguliere weg als ieder andere dokter. Daarnaast kijk ik naar de impact op iemands leven, wat die persoon kan doen op het gebied van voeding en bewegen. En wat iemand kan doen op het niveau van bewustzijn. Met andere woorden: wat kan de klacht mij eigenlijk vertellen? Er vanuit gaande dat het lijf soms slimmer is dan het hoofd; waar zegt het lijf "ho, stop, tot hier en niet verder", waar ik met mijn hoofd maar "ja" blijf zeggen...

We zijn aandeelhouder in onze gezondheid. Veel van de mensen die ik zie, zijn mensen die "slachtoffer" geworden zijn van hun eigen overtuigingen en oordelen en van de overtuigingen en oordelen van anderen. Mensen die de relatie met iets of iemand anders belangrijker hebben gemaakt dan de relatie met zichzelf. Vaak uit angst om die relatie te verliezen. De stress en spanning die dat oplevert leidt tot fysieke en mentale klachten op latere leeftijd. Oorzaak is simpelweg dat we tijdens onze opvoeding nergens hebben geleerd dat we voor de erkenning, de liefde en de goedkeuring niet afhankelijk meer zijn van onze ouders. Dat we ons dat zelf kunnen geven. En dat we ook zelf verantwoordelijk zijn voor de keuzes die we maken. Hoe fijn is het dan dat een programma als HeppieLeven kinderen op deze leeftijd al handvatten en spelenderwijs inzichten geeft dat hun leven wel degelijk maakbaar is. Dat ze invloed hebben op en verantwoordelijk zijn voor hun meest kostbare bezit: hun eigen lijf en hun eigen ik.
 
Juriaan Galavazi, huisarts en coach
www.dokterjuriaan.nl

Blogs van deze maand


Met regelmaat verschijnt er een nieuwe blog op www.heppieleven.nl. Een blog gaat altijd over een artikel dat recent in de media (krant, tijdschrift of site) verschenen is. De kop van het artikel wordt weergegeven en een korte samenvatting van het oorspronkelijke artikel.
 
De blog geeft de mening van Heppie zowel voor ouders als voor kinderen. De blogs kunnen thuis gelezen worden, maar ook klassikaal besproken worden.
 
Blogs zijn voor iedereen toegankelijk.
 
Op www.heppieleven.nl zijn weer diverse nieuwe blogs verschenen deze maand(de koppen zijn de koppen van de oorspronkelijke krantenartikelen):
 • Waarom een e-reader?
 • Europeanen moeten hun voedingspatroon drastisch aanpassen
 • Welke noten zijn gezond?
 • Kinderhelden nog steeds zichtbaar op verpakkingen ongezond eten
 • Uitdaging: veel minder verspillen
 • Eindejaarsstress: december is een maand waarin we denken dat alles moet
 • Meer bewegen: zo hou je het wel vol
 • Te vaak binnen zitten verhoogt risico op slechte ogen
 • Gun je kind ook eens een teleurstelling
 • Gebruik lachgas is niet zonder gevaar: minister wil leeftijdsgrens
 • Waarom je groente en fruit niet in plastic moet bewaren
 • Nederlanders besteden hun vrije tijd hetzelfde als tien jaar geleden
 • Nederlanders vieren oud en nieuw het liefst met vrienden en familie.
 
Ziet u graag een blog over een bepaald artikel? Mail de kop van het artikel, de datum van verschijning en het media naar info@heppieleven.nl. Er wordt dan, mits het artikel relevant is voor HeppieLeven een blog over geschreven.
 

Uitgelicht: de oliebol


Er zijn maar weinig Nederlanders die er de afgelopen maand of misschien zelfs de afgelopen week niet een gegeten hebben: de oliebol. Een traditionele typisch Nederlandse lekkernij rondom oud en nieuw!
 
Al heel erg lang worden er in Nederland rond de jaarwisseling oliebollen gegeten. Vanaf de 17e eeuw worden oliebollen gegeten, voor die tijd waren het oliekoeken. Oliekoeken konden in minder olie gebakken worden. Het gevolg was wel een plattere koek. Sinds de welvaart is toegenomen en er meer olie gebruikt kan worden in december (vroeger moest men zeker in de winter zuinig zijn met voorraden), is de koek een bol geworden.
 
De herkomst van de oliebol kent twee verhalen. Het eerste verhaal dateert uit de tijd van het begin van de jaartelling. We gaan dan kijken bij de Bataven en de Friezen. In het begin van de jaartelling offerden de Germanen eind december voedsel aan de goden om hen tevreden te stellen. Vooral de godin Perchta moest tevreden gesteld worden, evenals andere boze geesten die rond de donkere dagen in december veel moorden pleegden. De offers bestonden uit voedsel dat ze in meel hadden gewikkeld en in olie hadden gebraden. Het geheel werd bestrooid met witte meel. De gedachtegang achter deze vette offergave is dat het zwaard van godin Perchta van hun lichaam zou glijden omdat het vet geworden was door de offergave.
 
Het tweede verhaal speelt zich af in de middeleeuwen. De oliekoek begon al meer op de huidige oliebol te lijken. In de middeleeuwen was zo goed als iedereen in Nederland gelovig en de gelovigen vastten van 11 november (Sint Maarten) tot kerstmis. Deze vastenperiode had niet alleen een religieuze achtergrond, het was ook praktisch dat het weinige voedsel voor de winter op deze manier niet te snel op raakte. Het einde van de vastenperiode werd gevierd met koeken van houdbare ingrediënten. De oliebollen waren rijk aan vet en konden daarmee ook bescherming bieden tegen de winterkou.
 
In de late middeleeuwen ontstond de traditie om armere mensen gelukkig nieuwjaar te wensen door ze te trakteren op een oliekoek. Op deze manier werd de oliekoek aan het vieren van het nieuwe jaar gelinkt.
 
Toen in de 17e eeuw meer rijkdom in Nederland kwam, kon er meer olie gebruikt worden voor het bakken van de oliekoeken en werden de oliekoeken oliebollen. In de 19e eeuw had de oliebol definitief zijn plaats rondom oud en nieuw verworven. Vanaf die tijd is de oliebol er traditiegetrouw rond de jaarwisseling bij.
 
De oliebol is niet bijzonder gezond. De oliebol blinkt niet uit in vitaminegehaltes of mineralen. De oliebol was bedoeld als aanvulling in de winter en moest vet zijn. Tegenwoordig is een oliebol niet eens heel vet meer. Een oliebol bevat ongeveer 200 Kcal, waarvan ongeveer 6 gram vet is.  Er zit ongeveer 7 gram eiwitten en ongeveer 40 gram koolhydraten in.
 
Wie een oliebol wil verbranden, moet echt even aan de slag. Na bijna 3 kwartier wandelen is een oliebol weer verbrand. Wie wil fietsen moet ongeveer 37 minuten fietsen om de oliebol te verbranden.
 
Geniet dus van een oliebol rondom de jaarwisseling, maar eet er bij voorkeur geen 10 per dag!

Les doelen stellen

 
In HeppieLeven is een les opgenomen over doelen stellen. Deze les kan zowel in groep 5, 6 als 7 (8) gegeven worden en deze les is met nieuwjaar (en de bijbehorende goede voornemens) best van toepassing!
 
In deze les bekijken we eerst wat iedereen al weet van doelen stellen. Heb je momenteel al doelen en zo ja, wat zijn die dan. Waarom zou je überhaupt aan een doel werken?
 
Is een doel hebben altijd goed? En hoe formuleer je dan een doel? We kijken met elkaar naar een filmpje over SMART formuleren. Wat is dat en hoe doe je dat? Wat is je voordeel?
 
Bij een doel halen heb je vaak hulp nodig van je omgeving. Niet alleen als support en voor het helpen met een dipje, maar misschien ook wel om te vieren dat je je doel behaald hebt. Hoe kan je elkaar helpen bij het behalen van doelen?

Aan het einde van de les kijken we wat we geleerd hebben en wat we vanaf nu anders gaan doen als het gaat om doelen stellen!
 
Na de les zijn er nog allerlei leuke opdrachten die we zelfstandig of samen kunnen maken. Dit kan zowel thuis als op school!

Jacqui van Kemenade


Jacqui van Kemenade is huisarts op basis van voeding en levensstijl. Zij schrijft elke maand een stukje voor de nieuwsbrief van HeppieLeven. Deze maand een artikel van Jacqui over de het overleven van feestdagen…
 
Hoe overleef ik feestdagen?
Kerst en oud- en nieuwjaar zijn weer achter de rug, wat hebben we allemaal gegeten?
Afgelopen weken ben ik gebombardeerd met mails van mijn patiënten met bijna allemaal dezelfde vraag; hoe kom ik gezond door de kerst?
 
Hier komen dan mijn 11 gouden tips. Deze tips zijn natuurlijk ook van toepassing op andere feestdagen!
 1. Geniet lekker van het feestmaal maar blijf weg van de tussendoortjes. Als je lekker hebt gegeten dan ga je na de maaltijd verteren. Na een uur of 3 zijn al de suikers weggeborgen in je spier, lever, hersenen en helaas ook je vet weefsel. Je insuline (het hormoon dat de suikers opbergt) is ook weer verlaagd: je gaat dan weer lekker over op je vetverbranding. Eet je dan weer een kerststolletje of chocolaatje dan krijg je -ooooops- een suiker rush en -hoep- je schiet weer uit die vetverbranding. Eet dus lekker maar houd minimaal 4 uur tussen de maaltijden (of nog beter 6 uur).
 2. Ga lekker voor het feestmaal of erna minimaal een half uur flink doorstappen (het liefst nog even buiten in de natuur, goed voor je feel-good hormoon: serotonine)
 3. Kies tijdens het diner voor meer groenten en vlees of vis: probeer je gebakken krieltjes of frietjes te minimaliseren
 4. Rust lekker uit, slaap eens al die uurtjes bij. Goed slapen is goed voor je stress hormoon, dit stabiliseert en minder stress geeft minder stress-snaaien.
 5. Drink water, thee, koffie, vermijd de frisdranken: daar zit het meeste suiker in en helaas, van light val je ook niet af!
 6. Drink liever rode dan witte wijn (minder suikers en meer resveratrol, gezond voor hart en vaten)
 7. Maak lekker je huis schoon en klus wat in je vrije uren. Klussen in en om het huis geeft veel beweging en dit is gratis bewegen en goed tegen stress.
 8. Kook je feestmaal met alleen verse en onbewerkte producten. Allemaal gratis anti-oxidanten en goed tegen allerlei ziektes (in verse producten kan ook nooit teveel zout of suiker zitten)
 9. Maak soep, dit kun je lang bewaren en altijd lekker als tussendoortje eten
 10. Luister naar klassieke kerstmuziek, ook goed voor je levensgeluk en rust
 11. Neem een koude nieuwjaarsduik, heel goed om je metabolisme te activeren!
 
Een gezond 2018!

Jacqui van Kemenade
(Voedings)Huisarts
www.voedingshuisarts.com

Ervaringsdeskundige


Elke maand vraagt Heppie een ervaringsdeskundige hoe je vitaal oud kunt worden.
 
Deze maand vroegen we het aan mevrouw Leijgraaf. Mevrouw Leijgraaf wandelt iedere dag een flinke ronde, ongeacht of dat moeite kost of niet. Ze leeft gezond en heeft daarmee inmiddels de 86 jarige leeftijd bereikt!
 
Het advies van mevrouw Leijgraaf is met mate leven. Niet roken, niet te veel drinken, gezond leven. En natuurlijk regelmatig bewegen!

Monique van Seters


Monique van Seters is kindercoach. Zij heeft een eigen praktijk op meerdere locaties en werkt ook op scholen. Ze schrijft elke maand een stukje voor de nieuwsbrief van HeppieLeven. Deze maand een artikel over regels en afspraken.

Samen beslissen… minder strijd 
 
Regels (of afspraken) zorgen regelmatig voor strijd tussen ouders en kind(eren). 
 
Naarmate kinderen ouder worden willen ze meedenken, zelf beslissen en vooral zelf bepalen! Hoe blijven we dan, als ouders, grenzen aangeven, zonder steeds in de strijd te komen.
 
Het onderstaande stappenplan kan helpen om strijd over regels te verminderen:
 1. Loop je steeds tegen een situatie aan. Stap uit de situatie, observeer als “buitenstaander” wat er gebeurt.
 2. Ga dan om tafel zitten met je kind(eren). Soms kan een goed moment zijn, met het avondeten.
 3. Maak het probleem bespreekbaar en vertel wat de reden is dat deze afspraak gemaakt is (het doel)
 4. Vraag wat het kind anders zou willen. Welke oplossingen zijn er? Is er een klein gedeelte mogelijk vervelend
 5. Ga samen kijken naar de oplossing en maak een stappenplan.
Als je een kind/puber betrekt bij het probleem, maak je hem of haar onderdeel van de oplossing! Hierdoor zijn ze intrinsiek (van binnen uit) meer gemotiveerd om mee te werken en is de kans van slagen vele malen groter (naast het feit dat ze gezien en gehoord worden).
 
Wil je weten meer weten over gezamenlijk beslissen en minder strijd om regels? Stuur mij een mail!

Monique van Seters 
06-20076051
info@jijenikkindercoaching.nl
monique@coachconnectbijkanker.nl

Boek van de maand


Omdat lezen zo verschrikkelijk fijn is, maar ook omdat je van lezen zo ontzettend veel kan leren, heeft Heppie een ‘boek van de maand’. Het is een boek dat te maken heeft met vitaal leven en wat de moeite van het lezen waard is!
 
Deze maand: Het brein in je buik van Justin en Erica Sonnenburg.
 
Wat is nou eigenlijk ‘de baas’ in je lichaam? Je hersenen of je darmen?
 
Er is geen eenduidig antwoord op bovenstaande vraag, maar als je dit boek leest, wordt wel duidelijk hoeveel invloed je darmen hebben op hoe je je voelt. Niet alleen hoe je buik voelt, maar je darmen communiceren permanent met je hersenen en hebben daarmee onvoorstelbaar veel invloed op je humeur en hoe je je voelt.
 
Je darmen zijn ook een goede indicator hoe het met je gaat qua gezondheid. Je darmen geven signalen af, waarvan je veel kunt afleiden. Niet alleen de gezondheid van je darmen zelf en de vertering van je voedsel, maar informatie over je algehele gezondheid is voor een groot deel terug ook te vinden in je darmen.
 
En wist je dat je darmen miljoenen bewoners hebben? Er leven miljoenen bacteriën in je darmen. En die hebben daar een druk leven! We kunnen maar beter goed zorgen voor onze ‘buikdieren’, want ze zijn voor ons van levensbelang!
 
Dit boek is een aanrader voor eigenlijk iedereen. Het boek is makkelijk leesbaar en geeft informatie over je eigen buik. Wie wil er niet weten wat er in zijn buik gebeurt?!

Januari


Het is weer januari en dat is best bijzonder. Januari is weliswaar de eerste maand van de kalender, maar er zijn jaren geweest dat er geen januari was. Januari en februari zijn als laatste aan onze kalander toegevoegd. De Romeinen lieten tijdens de winter de kalender gewoon niet doortellen. Dus na december kwam maart.
 
Januari is afkomstig van de Romeinse god Janus. Janus is een god met twee gezichten die ieder naar een kant kijken. De ene kant kijkt naar de toekomst, de andere kant kijkt naar het verleden. Janus was de beschermgod van alle doorgangen en poorten en van alle overgangen van oud naar nieuw.
 
Januari wordt ook wel louwmaand of ijsmaand genoemd.
 
Januari is gemiddeld gezien de koudste maand van het jaar. De koudst gemeten temperatuur in januari in Nederland stamt uit 1942, toen werd een temperatuur van maar liefst -27,4 graden gemeten! De laatste jaren zijn er in januari vaak hogere temperaturen dan gemiddeld gemeten. Gemiddeld gezien is de temperatuur in januari 3.1 graden. We zullen zien wat deze januari brengt!
 
De Enkhuizer Almanak heeft voor januari niet veel bijzonders in petto: een wisselvallige maand met guur weer en meer neerslag dan gemiddeld.
 
Tot slot nog een paar spreekwoorden over januari:
 • Als het gras groeit in januaar, groeit het slecht het hele jaar
 • Als de kat in januari in de zon zit, ligt ze in februari achter de kachel
 • Als het in januari mistig is, wordt de lentemaand heel fris
 • Draagt januari een sneeuwwit kleed, dan wordt de zomer heet

Goede voornemens


Het nieuwe jaar is nog niet van start gegaan of we staan weer massaal klaar met onze goede voornemens, maar waar komen die eigenlijk vandaan? En is januari wel een goed moment om met goede voornemens te starten?
 
Goede voornemens zijn al heel oud. Ze gaan terug tot het Babylonische rijk van 4000 jaar geleden. Goede voornemens gaan over het algemeen niet over dingen die we makkelijk vinden. We willen onze goede voornemens op een speciaal moment starten en een nieuw jaar is voor veel mensen daar een uitgelezen moment voor. In het Babylonische rijk ging het dan om dingen teruggeven aan een rechtmatige eigenaar of schulden afbetalen. Later in het Romeinse rijk beloofden mensen om anderen goed te behandelen.
 
De Germanen deden ook aan goede voornemens. Lang geleden werd het nieuwe jaar niet speciaal op 1 januari gevierd, want de mensen hadden geen beschikking over een kalender. Toen er meer tijdsbesef kwam, werden er in eerste instantie winterfeesten gevierd tussen 25 december en 6 januari. De Germanen vierden dan de wedergeboorte van de zon en het opnieuw ontwaken van de natuur. Ze geloofden dat tijdens die nachten de goden naar de aarde kwamen om weldaden te verspreiden. Op die manier werd op positieve veranderingen gehoopt. Vergelijkbaar met de goede voornemens die wij nu maken.
 
Nu hebben veel mensen goede voornemens. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat meer dan 80% van de Nederlanders goede voornemens heeft. Het merendeel denkt de goede voornemens ook vol te gaan houden, maar in de praktijk valt dat tegen. Ongeveer een kwart van de mensen houdt hun goede voornemens vol. Een groot deel is na een bepaalde periode zelfs ‘vergeten’ dat ze goede voornemens hadden.
 
Het is eigenlijk best vreemd dat we onze goede voornemens in januari doen, want dat blijkt de slechtste maand om goede voornemens vol te blijven houden. Wie zijn goede voornemens in augustus start, maakt aanzienlijk meer kans om ze vol te houden!
 
Een goed excuus om geen goede voornemens te hebben? Misschien toch maar gewoon in januari starten en mocht het niet vol te houden zijn… dan starten we in augustus gewoon opnieuw!

Internationale knuffeldag


Uiteraard hebben we in januari ook weer verschillende ‘de dag van’. De leukste vond Heppie toch wel de internationale knuffeldag op 21 januari.
 
In deze donkere tijden kan iedereen wel een extra knuffel gebruiken! Toch heeft de internationale knuffeldag niets met donkere dagen en kou te maken, want het wordt wereldwijd gevierd en in sommige landen is het in januari gewoon zomer!
 
Internationale knuffeldag bestaat sinds 1986 en is in Nederland jammer genoeg nog niet zo heel erg bekend. Het idee is dat we elkaar deze dag eens extra knuffelen, omdat een knuffel een makkelijke en prettige manier is om je waardering te uiten!
 
Er komt steeds meer aandacht voor deze dag, ook in Nederland. Op diverse plaatsen is het mogelijk om op 21 januari echt een ‘gratis’ knuffel te gaan halen. Laten we hopen dat we daar niet naar toe hoeven voor een knuffel, maar dat we die genoeg krijgen van onze omgeving!
Copyright © 2018 HeppieLeven, Alle rechten voorbehouden.

Email Marketing Powered by Mailchimp

Afmelden van deze nieuwsbrief.