Copy

Nieuwsbrief van HeppieLeven

 
Met de vogels die weer elke morgen fluiten, de klok weer op zomertijd, wordt het ook eindelijk voorjaar! En met de komst van het voorjaar worden we allemaal weer energieker, gaan we meer buiten leven en gaat het gemiddelde humeur ook een paar graden omhoog!
 
In het voorjaar zijn er vaak veel leuke activiteiten waar we aan deel kunnen nemen. Koningsdag en Bevrijdingsdag zijn 2 dagen die vol zitten met feestelijke festiviteiten. In het kader van Earth Day worden er nog verschillende leuke activiteiten georganiseerd, maar waar denken we die dag eigenlijk aan?
 
Met de meivakantie voor de deur heeft Heppie natuurlijk ook weer een aantal leuke dagjes uit op een rij gezet!
 
Deze nieuwsbrief is opgesteld voor scholen en zal elke maand worden verstuurd op de eerste vrijdag van de maand. De nieuwsbrief staat vol interessante zaken over vitaliteit, HeppieLeven en aanverwante onderwerpen. U bent er vrij in de nieuwsbrief aan anderen door te sturen: collega’s, ouders, etc.
 
In de nieuwsbrief zullen maandelijks een aantal vaste rubrieken aan bod komen:
 • De onderwerpen die aan het ouderportal zijn toegevoegd
 • De blogs van de afgelopen maand
 • Uitgelicht (deze keer tuinkers)
 • Een onderdeel van HeppieLeven (deze keer de les Sporten en bewegen)
 • Een artikel van Jacqui van Kemenade (huisarts)
 • Een ervaringsdeskundige (80-plusser) aan het woord
 • Een artikel van Monique van Seters (kindercoach)
 • Het boek van de maand
 
Daarnaast zullen er wisselende leuke onderwerpen in de nieuwsbrief staan. Mocht je tips of suggesties hebben, stuur dan een berichtje aan info@heppieleven.nl.
 
Mocht u deze nieuwsbrief niet willen ontvangen, dan kunt u zich onderaan de nieuwsbrief afmelden.

Ouderportal HeppieLeven


HeppieLeven is een programma voor kinderen, maar de ouders worden ook niet vergeten!
 
Ouders spelen een enorm belangrijke rol als het gaat om de vitaliteit van hun kinderen. Daarnaast vinden veel ouders het ook prettig om te weten wat hun kind op school geleerd heeft. Om ouders te betrekken bij de lessen van HeppieLeven is er een ouderportal ontwikkeld.
 
In het ouderportal is informatie te vinden over elke les die gegeven wordt. Bij deze informatie zijn handige links, YouTube filmpjes en boekentips gegeven.
 
Naast informatie over de lessen, wordt het ouderportal maandelijks aangevuld met allerhande onderwerpen die met vitaliteit te maken hebben. In de nieuwsbrief zal elke maand vermeld worden welk onderwerp recent toegevoegd zijn. Deze maand is toegevoegd:
 • Blessures: wat zijn veelvoorkomende blessures en wat kan je er tegen doen?
Als een school werkt met HeppieLeven, krijgen alle ouders onbeperkt toegang tot het ouderportal.

Blogs van deze maand


Met regelmaat verschijnt er een nieuwe blog op www.heppieleven.nl. Een blog gaat altijd over een artikel dat recent in de media (krant, tijdschrift of site) verschenen is. De kop van het artikel wordt weergegeven en een korte samenvatting van het oorspronkelijke artikel.
 
De blog geeft de mening van Heppie zowel voor ouders als voor kinderen. De blogs kunnen thuis gelezen worden, maar ook klassikaal besproken worden.
 
Blogs zijn voor iedereen toegankelijk.
 
Op www.heppieleven.nl zijn weer diverse nieuwe blogs verschenen deze maand(de koppen zijn de koppen van de oorspronkelijke krantenartikelen):
 • Meer fastfoodzaken in Nederland;
 • Wennemars trapt de week voor de gezonde jeugd af;
 • Vijf procent van de mensen kampt met gehoorverlies;
 • Wat doet gember met je lichaam?
 • Vlees eten zonder schuldgevoel? Eet dan kip;
 • Gedrag puber positief beïnvloeden? Stop met complimenten geven!
 • Een op de vijf maaltijden eten we buitenshuis op;
 • Bij snoep in rode verpakking verwachten we kersensmaak;
 • Contant geld verdwijnt, maar er zijn genoeg redenen om je kind juist wel cash zakgeld te geven;
 • Vloggers zijn de nieuwe popsterren: ‘ Maar kinderen zien verborgen reclames vaak niet’;
 • Een op de vijf Nederlanders heeft last van slaapproblemen;
 • Fastfood eten schaadt ook je mentale gezondheid;
 • Kun je geverfde eieren opeten?
Ziet u graag een blog over een bepaald artikel? Mail de kop van het artikel, de datum van verschijning en het media naar info@heppieleven.nl. Er wordt dan, mits het artikel relevant is voor HeppieLeven een blog over geschreven.

Uitgelicht: Tuinkers


Tuinkers, wie heeft het nooit zelf gekweekt? Wie lust het niet? Alle kinderen lusten tuinkers en vrijwel iedereen heeft ook zelf tuinkers gekweekt. Eerst even weken en dan op natte watten. En als het dan klaar is, dan kun je het eten op brood met bijvoorbeeld kaas en tomaat of in een salade.
 
Maar als je dan groter wordt? Kweek je dan nog je eigen tuinkers? Eet je eigenlijk nog wel eens tuinkers op brood, in je soep of in je salade? Eigenlijk jammer als je het niet regelmatig meer gebruikt, want het is lekker en gezond!
 
Tuinkers wordt al eeuwen gegeten en komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika, vooral Egypte. Tegenwoordig kan het hele jaar door tuinkers verkregen worden die in Nederland gekweekt is. Je kunt ook zelf het hele jaar door tuinkers kweken.
 
Tuinkers wordt ook wel sterrenkers of bitterkers genoemd. Deze namen komen van de vorm en de naam. Tuinkers smaakt pittig en heeft wat weg van de smaak van mosterd. Tuinkers wordt alleen vers gebruikt, want zodra je tuinkers droogt, verliest het zijn smaak.
 
Tuinkers is een zogenaamde kiemgroente. Kiemen zijn spruiten of uitlopers van zaden, die door warmte en water uitlopen. Een spruit of kiem is geen zaad meer, maar ook nog geen jonge plant. In dit stadium krijg je vaak een heel gezond voedingsmiddel. De nodige voeding is namelijk uit het zaad gehaald en omgezet in waardevolle voedingsstoffen die voor een mens makkelijk op te nemen zijn. De voedingstoffen zijn, doordat kiemen klein zijn, geconcentreerd.
 
Dat kiemen gezonde resultaten geeft, is al van oudsher bekend. Al 3000 voor Christus zijn er verhalen bekend van Chinese geneesheren die kiemen gebruikten vanwege de voedingswaarden en geneeskrachtige eigenschappen. Omdat de voedingsstoffen in kiemen geconcentreerd zijn, werden ze onder meer gebruikt op scheepsreizen en tijdens oorlogen.
 
Tuinkers is, net als de meeste andere kiemgroente, heel gezond. In tuinkers zit veel vitamine A en C en de mineralen ijzer en calcium zijn ook rijkelijk vertegenwoordigd. Tuinkers is ontstekingremmend en staat ook bekend om de gezondheidseffecten voor de luchtwegen.
 
Tuinkers bevat niet of nauwelijks calorieën. Een enkel sprietje heeft geen calorieën, wie 100 gram tuinkers eet, heeft ongeveer 30 Kcal binnen gekregen. Een prima smaakmaker dus die veelzijdig gebruikt kan worden en waar je niet dik van wordt!
 
Kortom als je je in de mei-vakantie mocht vervelen of wat extra smaak aan je voeding wil toevoegen: ga eens wat tuinkers kweken!

Les sporten en bewegen

 
In HeppieLeven is een les opgenomen over sport en beweging. Deze les kan zowel in groep 5, 6 als 7 gegeven worden.
 
In deze les kijken we eerst naar alle bewegingen die we ongemerkt maken en goed zijn in het kader van bewegen. Dat is al best veel!
 
In Nederland kennen we een norm als het gaat om bewegen. Kinderen zouden minimaal een uur per dag moeten bewegen en vooral niet te veel stil moeten zitten.
 
De norm spreekt over verschillende maten van intensief bewegen. We bedenken met elkaar welke vorm van bewegen meer of minder intensief zal zijn. We stellen vast of we zelf ook aan de norm voldoen en bespreken wat we van deze norm vinden.
 
Wie doet er aan sport, waarom en wat is daar leuk aan?
 
Om goed te kunnen sporten en bewegen, is een goede basishouding van belang. Er is een staande en zittende basishouding.
 
Op school kan het voorkomen dat je best lang stil moet zitten. Energizers kunnen dan een hele leuke uitkomst zijn. Wat is een energizer en wat doen die voor ons? We bedenken allemaal een energizer en kijken wat het met ons doet.
 
En ja, in een les over sporten en bewegen, gaan we natuurlijk ook nog even bewegen.
 
Aan het einde van de les kijken we wat we geleerd hebben en wat we vanaf nu anders gaan doen in ons eigen leven!
 
Na de les zijn er nog allerlei leuke opdrachten die we zelfstandig of samen kunnen maken. Dit kan zowel thuis als op school!

Jacqui van Kemenade


Jacqui van Kemenade is huisarts op basis van voeding en levensstijl. Zij schrijft elke maand een stukje voor de nieuwsbrief van HeppieLeven. Deze maand een artikel van Jacqui over hersengymnastiek.
 
HersenGymnastiek
Waarom is bewegen zo belangrijk? Het beschermt ons tegen allerlei ziektes zoals diabetes en hart- en vaatziekten, maar ook tegen dementie.
 
We weten allemaal dat een kruiswoordpuzzel ons brein stimuleert, maar wat blijkt? Lopen, tuinieren, huishouden, alles wat met beweging te maken heeft stimuleert onze hersenen nog meer. Het houdt ons geheugen vers en voorkomt dementie.
 
Niet alleen bewegen is goede hersengymnastiek maar ook af en toe gewoon uit het raam staren. Dit is goed nieuws voor alle scholieren die af en toe tijdens de les wat vaag uit het raam turen!
 
De boog kan niet altijd gespannen zijn. Af en toe heb je echt even nodig dat je je hoofd leeg maakt. Neuroloog Erik Scherder beveelt iedereen aan verplicht 10 minuten per dag uit het raam te staren. Pauze waarin je even helemaal niets doet, geen overleg, gewoon even helemaal niets is dus ongelofelijk belangrijk. Of gewoon thuis even echt ouderwets vervelen.
 
Als je de hele dag al aan het ploeteren bent kom je er soms niet meer uit. Of uren achter elkaar huiswerk maken. Je hersens lopen vast. Dan helpt het dus om een eindje te fietsen, of lekker een blokje om, of in de tuin een beetje aanmodderen of gewoon lekker op de stoel nietsnutten. Dagdromen.
 
Als je dat doet voel je de creativiteit weer terugstromen. En blijf je lichamelijk en geestelijk jong!
 
Zo nu ga ik eens lekker even helemaal niets doen.

Ervaringsdeskundige


Elke maand vraagt Heppie een ervaringsdeskundige hoe je vitaal oud kunt worden.
 
Deze maand vroegen we het aan mevrouw Smolders. Mevrouw Smolders is 93 jaar oud en nog heel vitaal. Ze heeft wat minder goede ogen, maar dat belet haar niet om nog volop in het leven te staan. Ze is naar iedereen geïnteresseerd en doet aan allerhande activiteiten mee.
 
Het advies van mevrouw Smolders is om vooral veel te bewegen. Zelf neemt ze tweemaal per week deel aan gymnastiek met ouderen en in haar jongere jaren heeft ze altijd veel gesport!

Monique van Seters


Monique van Seters is kindercoach. Zij heeft een eigen praktijk op meerdere locaties en werkt ook op scholen. Ze schrijft elke maand een stukje voor de nieuwsbrief van HeppieLeven. Deze maand een artikel over aandacht
 
Alles wat je aandacht geeft groeit…
In mijn praktijk maak ik veel gebruik van cognitieve gedragstherapie. Mijn eigen versie bestaat uit de drie G’s ( officieel uit 5 G’s) om het voor kinderen overzichtelijk te houden.
 
G= gedachten
G= gevoel
G= gedrag
 
Alles wat je denkt, heeft invloed op hoe je je voelt en dat laat je zien in je gedrag. De basis van je gedrag ligt dus in je hoofd, in je gedachten! Veel kinderen met (faal) angst, onzekerheid of angsten hebben vaak overtuigende gedachten die niet helpend voor ze zijn.
 
Denk aan een situatie met een toets. De gedachte die een kind vaak heeft:
- dat gaat mij nooit lukken
- ik kan het toch niet
- ik zal wel veel fouten maken
 
Deze niet helpende gedachten maken dat de spanning extra toeneemt, de onzekerheid en daardoor het ongunstige gedrag. Wil je iets veranderen in dit patroon waardoor het kind zekerder wordt en beter in zijn vel komt, begin dan met het formuleren van helpende gedachten.
 
Zullen we het eens kort proberen? Met het volgende zinnetje wat iedere ouder herkent.
“Ik kan het niet”  ( niet – helpende gedachte) wordt “ik ga het proberen”(helpende gedachte)
Kijk eens wat er met je gevoel gebeurt bij het uitspreken van deze twee gedachten.
 
Spreek nu duidelijk en overtuigend de helpende gedachte uit!  Ga stevig staan.
Merk je een verschil?
Dat is nu de kracht van de gedachte!
 
In mijn praktijk combineer ik deze werkvorm met andere fysieke bewegingsvormen waardoor de drie G’s alle drie versterkt worden, maar als basis is deze werkvorm geweldig. Ook hier geldt, herhalen, herhalen, herhalen zodat het je steeds makkelijker afgaat.
Wil je meer weten over hoe je cognitieve gedragstherapie kan inzetten bij jouw kind, bij zijn of haar probleem. Neem gerust contact op voor een vrijblijvende intake.
 
Wil je weten meer weten over het ‘coachen van je gezin’? Stuur mij een mail! De mail kan naar info@jijenikkindercoaching.nl
 
Monique van Seters 
06-20076051
info@jijenikkindercoaching.nl

Boek van de maand


Omdat lezen zo verschrikkelijk fijn is… Maar ook omdat je van lezen zo ontzettend veel kan leren, heeft Heppie een ‘boek van de maand’. Het is een boek dat te maken heeft met vitaal leven en wat (meestal) de moeite van het lezen waard is!
 
Deze maand: Doe en denk als een kat van Stéphane Garnier
 
Heb je er ooit bij stil gestaan hoe een kat leeft? En wat wij daarvan kunnen leren?
 
Dit dunne boekje geeft je meer inzicht in de kwaliteiten van het leven van een kat en hoe wij daar ons voordeel mee kunnen doen.
 
Zo zijn er mensen die zich niet uitrekken voordat ze opstaan. Mensen zijn de enige ‘diersoort’ die dit wel eens overslaan. Kleine kinderen rekken zich ook altijd uit voordat ze echt wakker worden. Zal dat een reden hebben?
 
En een kat ooit op schoot zien springen bij iemand die ze niet de moeite waard vindt? Waarom besteden wij zoveel aandacht aan mensen waar we weinig of niets mee hebben?
 
Katten zijn trots, onafhankelijk, wijs, vrij en relaxed. Een mooie manier om in het leven te staan, niet alleen voor katten!
 
Kortom een leuk, makkelijk, leesbaar boekje met leuke leerpunten!

Dag van de Aarde


Wereldwijd wordt op 22 april de dag van de aarde gevierd (Earth Day). In Nederland vertegenwoordigt de Stichting Dag van de Aarde de wereldwijde Earth Day Association.
 
De doelstelling van Earth Day is dat mensen nadenken over hun (consumenten-)gedrag en de impact hiervan op de aarde. Rondom de dag van de aarde worden activiteiten gepland door heel het land en ook wordt de krant van de aarde uitgegeven. De krant van de aarde is te lezen op www.krantvandeaarde.nl
 
Rondom de dag van de aarde worden allerlei activiteiten georganiseerd. Door deze periode kan bewustwording en dankbaarheid groeien. Er wordt stil gestaan bij de schoonheid van wat de aarde ons biedt en alles wat de aarde voortbrengt. Een positieve benadering is bij alle activiteiten de insteek.
 
Activiteiten die georganiseerd worden zijn onder meer markten, wandeltochten, muziekfestivals, opruimacties etc.

De Keukenhof


De Keukenhof is een begrip in Nederland, maar lang niet elke Nederlander is wel eens in de Keukenhof geweest! Elk jaar is de Keukenhof maar een beperkte periode geopend. Dit jaar is de Keukenhof te bezoeken tussen 22 maart en 15 mei.
 
De geschiedenis van de Keukenhof gaat wel even terug, namelijk naar de 15e eeuw. Gravin Jacoba van Beieren is de grondlegger van de huidige Keukenhof. In 1641 werd kasteel de Keukenhof gebouwd en het landgoed groeide uit tot een oppervlakte van maar liefst 200 hectare (2 voetbalvelden samen zijn 1 hectare)!
 
In 1857 werd de tuin rondom het kasteel opnieuw ingericht en die inrichting vormt nog altijd de basis voor de huidige Keukenhof. Vanaf 1949 worden er tentoonstellingen van voorjaarsbloeiers georganiseerd op de Keukenhof door toonaangevende bloemenbollenkwekers en zie daar… onze bekende Keukenhof.
 
De Keukenhof heeft wel bijna 100 hofleveranciers en voor alle inzenders wordt jaarlijks opnieuw een tuinontwerp gemaakt.
 
Kortom voor iedereen die er al wel eens is geweest of nog nooit is geweest: een kleurrijk dagje uit!

Koningsdag


Op 27 april heeft heel Nederland vrij om Koningsdag te vieren. Er worden vrijmarkten gehouden, festiviteiten georganiseerd en op TV is het koningskoppel te volgen.
 
Koningsdag was oorspronkelijk Prinsessendag en werd voor de eerste keer gehouden ter ere van de vijfde verjaardag van prinses Wilhelmina. Dat was op 31 augustus 1885. Nadat Koning Willem III overleden was en Wilhelmina Koningin werd (onder regentschap van haar moeder Emma) werd de eerste Koninginnedag gevierd in 1891. Begin van de 20e eeuw groeide Koninginnedag uit tot een waar volksfeest. Het volk kreeg toen namelijk bericht dat Koningin Wilhelmina hersteld was van een ernstige ziekte.
 
Onder Koningin Juliana werd Koninginnedag op 30 april gevierd, dat was haar verjaardag. In die periode namen de Koningin en haar familie op paleis Soestdijk een defilé af, waar vele Nederlanders uren voor in de rij stonden. Vanaf midden jaren 50 was het defilé ook op TV te volgen. Koninginnedag werd een officiële nationale feestdag, die in het teken staat van saamhorigheid.
 
Koningin Beatrix is Koninginnedag uit respect voor haar moeder blijven vieren op 30 april. Zelf was Koningin Beatrix in januari jarig, wat misschien ook een rol heeft gespeeld bij haar keuze. Koningin Beatrix draaide de rollen om. In plaats van de mensen naar haar toe te laten komen, ging zij naar de mensen toe. Elk jaar bezoekt de Koninklijke familie een stad in Nederland.
 
Sinds Koning Willem-Alexander aangetreden is, hebben we geen Koninginnedag meer maar Koningsdag. Koning Willem-Alexander is op 27 april jarig en viert Koningsdag op die datum, tenzij 27 april op een zondag valt (dan wordt Koningsdag op zaterdag gevierd).
 
Koningsdag kent inmiddels gebruiken als vrijmarkten, oranje kleding en versiering en festivals.
 
Dit jaar zal het Koninklijk paar Groningen bezoeken op 27 april.

Activiteiten meivakantieHij staat weer voor de deur: de meivakantie. Sommige scholen hebben vakantie vanaf 23 april, andere vanaf 27 april. Voor alle scholen in het basisonderwijs geldt dat de meivakantie 2 weken duurt en dat geldt ook voor veel middelbare scholen. Veel tijd dus om leuke dingen te gaan doen! Weet je niet zo goed wat je met al die vrije tijd aan moet? Dan staan hieronder een aantal tips!
Koningsdag 2018

Koningsdag is een nationale vrije dag, waarop veel te doen is. Er zijn allerlei gezellige markten en festivals. Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima zullen koningsdag dit jaar zelf vieren in Groningen. Wie erbij wil zijn, moet dus een eindje rijden.
Earth Day

Op 22 april wordt Earth Day gevierd. Om aandacht te vragen voor al het goede van onze aarde zijn er tot eind mei allerlei activiteiten zoals wandelingen, markten en festivals.
Tulpenfestival

Van 21 april tot 6 mei wordt het Tulpenfestival gehouden in de Noordoost polder. Er wordt een prachtige tulpenroute uitgezet met als hoogtepunt (letterlijk) een toren van 5 meter hoog die beklommen kan worden met een adembenemend uitzicht over tulpenvelden. Er kan gekozen worden voor een wandelroute, route per fiets, bus of auto.
Romeinenweek

Wie van voorbije tijden houdt, kan zijn hart ophalen in de meivakantie. Er wordt een romeinenweek gehouden. Van tekeningen tot boekbesprekingen, van Bataven tot Italianen. Op verschillende plekken in Nederland worden tussen 28 april en 6 mei activiteiten gehouden.
Circusstad Festival

In Rotterdam is het Circusstad Festival te bezoeken tussen 2 en 6 mei. Er zijn optredens die nog niet eerder in Nederland te zien waren. Er wordt een groot spektakel beloofd! En je hoeft niet alleen te kijken. Er zijn verschillende workshops om je eigen talenten naar boven te laten komen!
 
En wie voor wie nog niet genoeg gehad heeft: veel dierentuinen hebben jonge dieren of andere activiteiten en de meeste pretparken zijn ook weer open!
Copyright © 2018 HeppieLeven, Alle rechten voorbehouden.

Email Marketing Powered by Mailchimp

Afmelden van deze nieuwsbrief.