Copy

Nieuwsbrief van HeppieLeven

 
De eerste maand van het jaar zit er alweer op. Het was een maand waar aan het einde de hoop van het voorjaar gloorde in een waterig zonnetje. Maar nog voor het voorjaar echt aanbreekt, hebben we eerst de carnaval!
 
Als iedereen net weer gewend is aan het ritme van school en sporten staat de carnaval en de voorjaarsvakantie voor de deur. Niet alle scholen hebben rond de carnaval al vakantie, maar alle scholen hebben wel voorjaarsvakantie in de maand februari.
 
Maar carnaval, waar komt dat nou eigenlijk vandaan? En hoe hoort een optocht daarbij? Welke optochten zijn de mooiste? In deze nieuwsbrief uitgebreid aandacht voor de carnaval, maar ook genoeg andere onderwerpen. Waarvoor wordt aandacht gevraagd in de week van het verloren kind? En hoe geef je grenzen aan?
 
Deze nieuwsbrief is opgesteld voor scholen en zal elke maand worden verstuurd op de eerste vrijdag van de maand. De nieuwsbrief staat vol interessante zaken over vitaliteit, HeppieLeven en aanverwante onderwerpen. U bent er vrij in de nieuwsbrief aan anderen door te sturen: collega’s, ouders, etc.
 
In de nieuwsbrief zullen maandelijks een aantal vaste rubrieken aan bod komen:
 • De onderwerpen die aan het ouderportal zijn toegevoegd
 • De aanbeveling van de maand
 • De blogs van de afgelopen maand
 • Uitgelicht (deze keer hutspot)
 • Een onderdeel van HeppieLeven (deze keer de les Blue Zones)
 • Een artikel van Jacqui van Kemenade (huisarts)
 • Een ervaringsdeskundige (80-plusser) aan het woord
 • Een artikel van Monique van Seters (kindercoach)
 • Het boek van de maand
 
Daarnaast zullen er wisselende leuke onderwerpen in de nieuwsbrief staan. Mocht je tips of suggesties hebben, stuur dan een berichtje aan info@heppieleven.nl.
 
Mocht u deze nieuwsbrief niet willen ontvangen, dan kunt u zich onderaan de nieuwsbrief afmelden.

Ouderportal HeppieLeven


HeppieLeven is een programma voor kinderen, maar de ouders worden ook niet vergeten!
 
Ouders spelen een enorm belangrijke rol als het gaat om de vitaliteit van hun kinderen. Daarnaast vinden veel ouders het ook prettig om te weten wat hun kind op school geleerd heeft. Om ouders te betrekken bij de lessen van HeppieLeven is er een ouderportal ontwikkeld.
 
In het ouderportal is informatie te vinden over elke les die gegeven wordt. Bij deze informatie zijn handige links, YouTube filmpjes en boekentips gegeven.
 
Naast informatie over de lessen, wordt het ouderportal maandelijks aangevuld met allerhande onderwerpen die met vitaliteit te maken hebben. In de nieuwsbrief zal elke maand vermeld worden welke onderwerpen recent toegevoegd zijn. Deze maand zijn toegevoegd:
 • Vetten: wat zijn nou gezonde en ongezonde vetten en waarom moeten we eigenlijk vetten eten?;
 • Slapen: wanneer slaap je genoeg en wat gebeurt er tijdens je slaap?
 
Als een school werkt met HeppieLeven, krijgen alle ouders onbeperkt toegang tot het ouderportal.
 

Aanbeveling Sportclub Pellikaan Breda


Jong geleerd....!
Bij Club Pellikaan sporten 1700 kinderen . Baby’s beginnen vanaf 13 weken met babyzwemmen en daarna is er peutergym, dans, judo, boksen, jiujitsu, hip hop en jeugdfitness waar tieners leren hoe ze op een veilige en juiste manier met gewichten kunnen trainen. Bewegen en je daardoor goed voelen is iets wat je in je jeugd kan leren.
 
Sporten maakt gelukkig maar ook het sociale aspect van samen sporten en hierdoor vrienden maken is van groot belang.
 
Doordat kinderen door HeppieLeven meer informatie krijgen over sporten, gezond eten en vitaliteit, kunnen zij de juiste keuzes maken en profiteren zij hier heel hun leven van!
 
Een tip voor alle ouders; ga wat vaker samen met je kind bewegen. Wandelen in het bos, fietsen of zwemmen. Het is niet alleen gezellig, ook blijft zo heel de familie fit en Heppie.

Blogs van deze maand


Met regelmaat verschijnt er een nieuwe blog op www.heppieleven.nl. Een blog gaat altijd over een artikel dat recent in de media (krant, tijdschrift of site) verschenen is. De kop van het artikel wordt weergegeven en een korte samenvatting van het oorspronkelijke artikel.
 
De blog geeft de mening van Heppie zowel voor ouders als voor kinderen. De blogs kunnen thuis gelezen worden, maar ook klassikaal besproken worden.
 
Blogs zijn voor iedereen toegankelijk.
 
Op www.heppieleven.nl zijn weer diverse nieuwe blogs verschenen deze maand(de koppen zijn de koppen van de oorspronkelijke krantenartikelen):
 • Hoe kunnen we ons verzadigd voelen door caloriearm voedsel?
 • Wereld Braille Dag: sociale media uitdaging voor slechtzienden;
 • Deze voedingsgewoonten vreten je energie op;
 • Bizar: dit eten bevat meer zout dan een zakje chips;
 • Kinderartsen: verkoop geen energiedrankjes aan minderjarigen;
 • Kinderen gezond leren eten verantwoordelijkheid van ouders;
 • Gezond eten steeds duurder, snoep en suiker juist goedkoper;
 • Kom op papa’s: voorlezen!
 • Meeste scholen afgestapt van traditionele schooltijden;
 • Nieuw onderzoek naar tabak: ook de paar sigaretten op zaterdagavond zijn schadelijk;
 • Misleidende teksten op voeding moeten verboden worden;
 • Dit is hoeveel je moet bewegen om niet dood te gaan van het zitten.
 
Ziet u graag een blog over een bepaald artikel? Mail de kop van het artikel, de datum van verschijning en het media naar info@heppieleven.nl. Er wordt dan, mits het artikel relevant is voor HeppieLeven een blog over geschreven.

Uitgelicht: Hutspot


Hutspot of peeënstamp, welke Nederlander heeft dat nou nog nooit gegeten? Stamppot met wortelen is een typisch Nederlands gerecht en het wordt al eeuwen gegeten. Vooral in winterdagen is hutspot bij menig favoriet!
 
Hutspot is een stamppot van wortelen, aardappelen en uien. Hutspot en stamppot hebben beiden het woord ‘pot’ in de naam. In de hutspot wordt de inhoud gehutseld en bij stamppot wordt de inhoud gestampt. Hutspot is een veel ouder woord dan stamppot. Hutspot stamt al uit de 16e eeuw, terwijl stamppot een woord uit de 20e eeuw is.
 
Hutspot wordt ook wel hutsepot of stoemp of peeënstamp genoemd. Het is een gerecht dat verwarmd en goed vult.
 
De oudste vermelding van hutspot stamt uit 1574. In de nacht van 2 op 3 oktober werd op de Lammenschans (beleg van Leiden) een ketel met inhoud door de Spanjaarden achter gelaten. In die ketel zat (conform de overlevering) een mengsel van fijn gehakte wortelen, pastinaak, ui en vlees. De Leidenaren die uitgehongerd waren, wisten niet hoe snel ze deze pot leeg moesten eten en gaven het de naam hutspot. Wellicht is hutspot door de Spanjaarden bedacht.
 
Hoewel hutspot tegenwoordig ook met vlees of worst gegeten wordt, werd het die eerste keer met haring en wittebrood gegeten. Dit kwam omdat de Watergeuzen bij het Leids ontzet haring en wittebrood hadden meegenomen. Tezamen met de hutspot werd dat het feestmaal. Als in Leiden op 3 oktober het Ontzet van Leiden gevierd wordt, wordt er tot op de dag van vandaag hutspot met haring en wittebrood gegeten.
 
In Nederland eten we tegenwoordig vooral stamppot op koude winterdagen. Lange tijd, zelfs tot in de 20e eeuw, werden stamppotten vooral in de oogstmaanden bereid en gegeten. Arbeiders maakten dan lange dagen op het land en hadden veel energie nodig. Een hutspotje deed dan wonderen!
 
Is hutspot ook heel gezond? Hutspot heeft zeker een gezond aspect door de groente (wortel en ui) die erin zitten. Wortels staan bekend dat ze goed voor de ogen zijn. Dat heeft te maken met de betacaroteen in wortelen (een voorloper van vitamine A) en dat is goed voor de huid en de ogen. Ook is vitamine A goed voor de weerstand en groei. Naast betacaroteen bevatten wortelen andere vitaminen, verschillende mineralen en flavonoïden. Flavonoïden zijn piepkleine stofjes die allerlei gezonde effecten hebben. Ook uien bevatten flavonoïden, vitaminen en mineralen. Van uien is bekend dat ze het hart gezond houden, stressverlagend werken en een beschermende werking hebben tegen bepaalde aandoeningen.
 
Hutspot bevat alleen vaak heel veel calorieën. Dit heeft niet direct te maken met de pure hutspot, al geven gestampte aardappelen ook wel calorieën, maar vooral met het vlees en de jus die erbij gegeten worden. Alles bij elkaar kan een bordje hutspot dus aardig calorieën bevatten. Hoeveel calorieën hutspot precies bevat kan behoorlijk variëren. Wie een vegetarische hutspot eet (dus zonder vlees) kan al met 100 Kcal per portie uitkomen. Wie er lekker jus en rookworst of ander vet vlees bij eet, kan wel 800 Kcal aantikken.

Les blue zones

 
In HeppieLeven is een les opgenomen over de blue zones. Deze les kan zowel in groep 5, 6 als 7 (8) gegeven worden.
 
In deze les bekijken we eerst wie er bekend zijn met de blue zones. Er zijn vijf plaatsen op aarde waar bovengemiddeld veel mensen met een relatief goede gezondheid 100 jaar of ouder worden. Deze vijf plaatsen liggen zowel in Europa, Azië als Amerika. Deze plaatsen worden blue zones genoemd.
 
In de levensstijl van de mensen in deze blue zones blijken kenmerkend veel overeenkomsten. In de les kijken we naar de overeenkomsten en de belangrijkste aspecten van de levensstijl van de mensen in blue zones. We ronden de blue zones af met een filmpje en gaan dan in onze eigen omgeving kijken.
 
We kijken naar onze eigen levensstijl en onze eigen ouderen. Uiteraard speelt respect voor ouderen in deze les eveneens een rol. Geen loze kreet, maar hoe vul je dat in.
 
Aan het einde van de les kijken we wat we geleerd hebben en wat we vanaf nu anders gaan doen!
 
Na de les zijn er nog allerlei leuke opdrachten die we zelfstandig of samen kunnen maken. Dit kan zowel thuis als op school!

Jacqui van Kemenade


Jacqui van Kemenade is huisarts op basis van voeding en levensstijl. Zij schrijft elke maand een stukje voor de nieuwsbrief van HeppieLeven. Deze maand een artikel van Jacqui over tussendoortjes.
 
Tussendoortjes
 
In deze wereld met snackjes overal: snoepjes op de toonbank, marsjes bij de open dagen op de middelbare school, gezonde traktatie van een jarige collega op heerlijke Brabantse worsten broodjes, koekjes bij de koffie, energie reep voor het sporten etc. etc., zouden we ons kunnen afvragen:
 • Zijn tussendoortjes nodig?
 • Zijn tussendoortjes gezond?
 • Helpt het bij op gewicht blijven?
Ons lichaam is gebouwd om best wel even zonder voeding te kunnen. We hebben n.l. onze eigen keukenkast altijd bij ons: dat is ons vetrolletje op de buik. Bij de een is dat wat meer, bij de ander is dat minder, maar ieder gezond iemand heeft een vetpercentage van tussen de 9 en 25%. We kunnen dus wel even vooruit.
 
Op het moment dat jij bij het ontbijt een heerlijke je tarweboterham met kaas op hebt, of je yoghurt met muesli ben je weer ready tot go. Je lichaam geeft een hoge of lage piek insuline af na het ontbijt. Insuline is het hormoon wat de suikers naar onze spieren en de lever brengt. Maar de overtollige suikers gaan naar ons keukenkastje: ons vetrolletje. Opgeborgen voor straks, voor later, als we niets eten.
 
Ongeveer 3 uur na ons ontbijtje is de energie op en dan komen de opgeborgen voedingsstoffen uit onze keukenkast vrij. Lekker handig. Ons lichaam regelt het allemaal zelf. We gaan heerlijk ons vet verbranden en we kunnen vooruit.
 
Maar wat doen we als we een (suikerrijk) tussendoortje eten: dan hoep, de keukenkast gaat dicht! De vetverbranding stopt en we gaan weer teren op de energie geleverd door het koekje, cakeje, cup a soep en ga zo maar door.
 
Dus dames en heren, jongens en meisjes: zorg dat jouw keukenkastje niet te vol raakt! Eet gewoon 3 keer per dag en geen tussendoortjes. En als dat heel moeilijk is, dan een tussendoortje zoals een blokje kaas, een paar nootjes, of tomaat of fruit.

Smakelijk eten!

Ervaringsdeskundige


Elke maand vraagt Heppie een ervaringsdeskundige hoe je vitaal oud kunt worden.
 
Deze maand vroegen we het aan meneer van Emst. Meneer van Emst heeft genoeg meegemaakt, maar is altijd optimistisch gebleven. Meneer van Emst woont nog zelfstandig in zijn eigen woning en is helder van geest. Hij voert in de winter dagelijks de vogels in zijn achtertuin en verveelt zich geen moment. Meneer van Emst is 93 jaar oud.
 
Het advies van meneer van Emst is positief blijven en niet klagen. Wie het leven neemt zoals het komt en er het beste van maakt, kan gezond en optimistisch oud worden!

Monique van Seters


Monique van Seters is kindercoach. Zij heeft een eigen praktijk op meerdere locaties en werkt ook op scholen. Ze schrijft elke maand een stukje voor de nieuwsbrief van Heppieleven. Deze maand een artikel over grenzen aangeven.
 
Waarom “Stop.. hou op “ niet voldoende is… 
 
Op school leren kinderen vanaf de kleuters dat ze “Stop.. hou op” behoren te zeggen als ze iets niet fijn vinden. Naar mijn idee en wat ik ook zie en hoor is dit niet voldoende. Mogelijk komt uw kind thuis na een conflict en geeft aan dat hij of zij meerdere keren “Stop, hou op” heeft gezegd maar er niet werd geluisterd. Frustratie en het gevoel dat het TOCH niet helpt! 
 
Dit heeft te maken met: 
- “Stop, hou op” wordt zo vaak gezegd dat het niet veel indruk maakt 
- er niet concreet verteld wordt welk gedrag als vervelend wordt ervaren 
 
In de weerbaarheidstrainingen die ik geef, besteden we veel aandacht aan houding, stemgebruik, concreet gedrag benoemen wat vervelend is. Dit draagt bij aan het duidelijk kunnen aangeven van je grenzen! 
Met deze tips kun je je kind ondersteunen om zijn of haar grenzen duidelijk aan te geven. 
- Stevig staan: met een stevige houding, rechtop en oogcontact maken zorg je ervoor dat een kind met zelfvertrouwen staat 
- benoemen van het gedrag wat je niet fijn vindt 
“ Ik wil dat je het speelgoed terug geeft, ik was ermee aan het spelen.” 
“ Ik vind het niet fijn dat je in mijn oor schreeuwt, praat wat zachter aub” 
- praat vanuit de IK vorm 
Praten van uit de IK vorm draagt bij dat er minder conflicten ontstaan. Je praat vanuit jezelf, zonder te wijzen naar een ander. 
 
Deze tips zorgen ervoor dat een kind weerbaarder wordt, zijn of haar grenzen beter bewaakt. Mocht uw kind toch moeite blijven houden om voor zichzelf op te komen, neem dan contact op met mij. 
Samen gaan we kijken wat uw kind nog nodig heeft.
 
Wil je weten meer weten over weerbaarheid? Stuur mij een mail! De mail kan naar info@jijenikkindercoaching.nl
 
Monique van Seters 
06-20076051
info@jijenikkindercoaching.nl

Boek van de maand


Omdat lezen zo verschrikkelijk fijn is, maar ook omdat je van lezen zo ontzettend veel kan leren, heeft Heppie een ‘boek van de maand’. Het is een boek dat te maken heeft met vitaal leven en wat de moeite van het lezen waard is!
 
Deze maand: De logica van geluk van Mo Gawdat
 
Kent geluk logica, dat is een interessante vraag. Volgens Mo Gawdat, de huidige Chief Business Officer van Google, zeker wel. Hij was gezond, rijk en extreem succesvol en toch niet gelukkig. Hij had zijn zoon verloren en kon dat moeilijk een plaats in zijn leven geven. Als eerbetoon aan zijn overleden zoon schreef Mo Gawdat een boek over het vinden van geluk.
 
Het boek is grofweg opgedeeld in drie delen. In het eerste deel worden 6 illusies die geluk in de weg staan ontmaskerd. In het tweede deel worden 7 blinde vlekken zichtbaar gemaakt en in het derde deel worden 5 ultieme waarheden bekrachtigd.
 
Een boek met veel ultieme waarheden, waar menigeen zijn gelukspotentie aanzienlijk mee kan verhogen.
 
Of er een formule voor geluk bestaat? Lees deze moderne ‘hoop geloof en liefde’ roman. Je zal er zeker niet minder gelukkig van worden!

Carnaval


Nog een week en dan barst het carnaval weer los. Vooral Brabant en Limburg vieren carnaval, maar er zijn nog meer plaatsen in Nederland waar carnaval gevierd wordt.
 
Carnaval heeft geen vaste datum. De data van carnaval zijn afhankelijk van de datum van Pasen. Carnaval is altijd in het weekend dat het zevende is voor Pasen. Dit heeft te maken met de 40 daagse vastenperiode (van as-woensdag tot Pasen) voor as-woensdag wordt carnaval gevierd.
 
De oorsprong van het woord carnaval ligt waarschijnlijk in Italië. Het is afgeleid van het  ‘carne levare’ dat ‘opruimen of wegnemen van het vlees’ betekent. Voorafgaand aan de vastenperiode werd al het vlees dat men in huis had opgegeten, omdat het anders zou bederven. Dit gebeurde met een groot feest, want in de middeleeuwen aten mensen niet veel vlees.
 
Er wordt ook wel een link gelegd naar Romeinse lentefeesten en Germaanse offerfeesten, waar koning winter verdreven werd met een massaal feest.
 
Vroeger vierde heel Nederland carnaval, maar tegenwoordig wordt vooral carnaval gevierd beneden de rivieren. Dit heeft te maken met de scheuring binnen het christendom in de 16e eeuw. Boven de rivieren werden de mensen overwegend protestant. De protestanten stopten met de openbare vastenvieringen en daarmee met de carnaval. De mensen onder de rivieren bleven overwegend katholiek en bleven vasten. Toch werd de carnaval in die periode in het zuiden ook minder. Vanuit Rome was het losgeslagen gedrag met carnaval al jaren niet acceptabel en ook nu werden de teugels weer aangehaald. Pas na de Tweede Wereldoorlog kwam het carnaval weer goed op gang. Na de jaren 60 gingen bepaalde plaatsten boven de rivieren ook weer over tot carnavalsvieringen.
 
De maskers met carnaval waren enerzijds een vermomming om de mensen met macht tijdens de carnaval te kunnen bespotten. In de oudheid werden maskers ook gebruikt om boze geesten te verdrijven.
 
Het bestuur van een stad met carnaval ligt niet langer bij de burgemeester, maar wordt overgedragen een Prins Carnaval. Deze prins bestuurt tijdens de carnavalsdagen de stad. Vaak krijgt de prins een symbolische sleutel van de stad.
 
Op een carnavalsdag wordt er een optocht gehouden. De optocht is de zegetocht van Prins Carnaval.
 
Op Vastenavond, de dinsdagavond van carnaval, wordt het carnaval afgerond. Om klokslag 12 uur is de carnaval voorbij (sommige feestjes gaan tegenwoordig nog wel door tot de volgende ochtend). De woensdag na carnaval gingen de gelovigen een askruisje halen in de kerk. Deze woensdag wordt dan ook Aswoensdag genoemd. Aswoensdag is van oudsher het begin van de 40 dagen vastentijd

De leukste carnavalsoptochten


Bij carnaval horen ook de carnavalsoptochten. Vrijwel elke school in de regio waar carnaval gevierd wordt, heeft een eigen optocht. Kinderen versieren fietsen, wagentjes of lopen mooi verkleed mee. Altijd leuk om naar te kijken!
 
Naast de optochten van scholen, zijn er ook de carnavalsoptochten in de dorpen en steden tijdens de carnaval. Maanden wordt er gewerkt aan de voorbereidingen van zo’n optocht. Wagens worden gebouwd, kleding en accessoires worden bij elkaar gezocht tot een thema compleet is uitgewerkt. Zo ontstaan soms ware kunststukjes of grappige acts. De moeite waard om te gaan bekijken.
 
Alle optochten hebben hun eigen charme, maar een paar optochten worden door de critici als de mooiste aangemerkt. Vreemd genoeg zit daar zelfs een optocht bij op de Veluwe en in de Achterhoek.
 
De mooiste optochten op een rij (wat niet wil zeggen dat elke andere carnavalsoptocht niet de moeite waard is om naar te gaan kijken!):
 • Prinsenbeek: de uitsmijter als het om carnavalsoptochten gaat! Verkozen tot de mooiste optocht van Nederland. Prinsenbeek, met carnaval Boemeldonck heeft op zondag 11 februari vanaf 13:00 uur weer een prachtige optocht!
 • Den Bosch: ook den Bosch, Oeteldonk met carnaval, heeft een prachtige optocht. En deze optocht is niet op zondag, maar op carnavalsmaandag. Maandag 12 februari vertrekt de optocht om 12:33 uur.
 • Tilburg: in Kruikenstad weten ze ook wat carnaval vieren is! De optocht heet hier de opstoet en start op 11 februari om 12:30 uur.
 • Eindhoven: in Eindhoven, of Lampegat met carnaval, wordt een hele grote optocht gehouden die zeker de moeite van het bekijken waard is. De optocht wordt gehouden op zotte zaterdag, dit jaar op 10 februari, vanaf 13:00 uur.
 • Venlo: Venlo blijft tijdens de carnaval Venlo. Beetje saai misschien, maar dat is de optocht en het carnaval zeker niet. Maandag 12 februari start de optocht om 12:11 uur.
 • Achterveld: de mooiste optocht boven de rivieren zeggen ze. Carnavalsvereniging De Puupenkooppen en meer trekken op zondag 11 februari vanaf 13:00 uur door de dorpskern.
 • Didam: ook in de Achterhoek kunnen ze carnaval vieren. Op zondag 11 februari vanaf 13:11 uur trekt de optocht door het dorp, eindigend in een defilé bij het voormalig gemeentehuis.
 
Waar je ook gaat kijken: geniet ervan! Gezellig publiek is noodzakelijk voor een geslaagde optocht!

De week van het vergeten kind


Van 26 januari t/m 2 februari is het de week van het vergeten kind. In deze week wordt er aandacht gevraagd voor kinderen in opvangcentra.
 
Ook in Nederland zijn er kinderen die op jonge leeftijd te veel meemaken. Lang niet altijd is er een geschikte plek waar deze kinderen terecht kunnen. Sommigen komen in sobere opvanglocaties terecht.
 
Kinderen in opvangcentra in Nederland zie je over het algemeen niet en je hoort ze ook niet. Deze kinderen worden makkelijk vergeten, wat natuurlijk nooit de bedoeling kan zijn. In deze week wordt er aandacht gevraagd voor deze vergeten kinderen. De verhalen van deze kinderen zijn confronterend. Komt zoiets in Nederland voor? Ja dus!
 
In deze week worden diverse acties gehouden. Er wordt onder meer een meterslange, kilometerslange, supportsjaal gemaakt. Wie daaraan mee wil helpen kan terecht op de site steun.hetvergetenkind.nl
 
De week wordt afgesloten met een groot feest voor de kinderen, waarbij ze op verschillende locaties kunnen spelen. Deze locaties worden voor het merendeel geheim gehouden in verband met bepaalde risico’s.
 
Copyright © 2018 HeppieLeven, Alle rechten voorbehouden.

Email Marketing Powered by Mailchimp

Afmelden van deze nieuwsbrief.