Copy
Bekijk deze e-mail in je browser

Nieuwsbrief Nevero
januari - februari 2017


Sinds 1 september 2016 heeft Nevero een Nederlandse vestiging. Bij die tweede vestiging hoort een nieuwe website en bij die website hoort een nieuwsbrief!

Om de zoveel tijd brengen we je op de hoogte van projecten waar we aan hebben meegewerkt en verspreiden we nieuwtjes uit de sector.

Vind je deze mails interessant? Verspreid ze dan gerust verder! Krijg je liever geen berichten meer? Onder aan deze mail lees je hoe je je kunt uitschrijven of hoe je je instellingen verandert.
Foto van een stapel documenten die gericht zijn aan de Nederlandse vestiging van Nevero

Nieuwe website voor onze Nederlandse vestiging


Sinds 1 september 2016 heeft Nevero een tweede vestiging, in Nederland nog wel!
Jaar na jaar blijkt immers dat een groot deel van de groei van het bedrijf uit Nederland komt. Daarom leek het een logische stap om ook daar gevestigd te zijn. En bij een nieuwe vestiging hoort natuurlijk ook een nieuwe website.
Op www.nevero.nl lees je meer over wat we zoal doen en voor wie natuurlijk!

Opleiding voetbalcommentatoren Inter vzw


Op zaterdag 14 januari trokken we naar de Ghelamco Arena in Gent om een audiodescriptie-opleiding te geven aan de voetbalcommentatoren van Inter vzw. Deze enthousiaste vrijwilligers verzorgen de beschrijvingen voor de blindentribunes van Buffalo AA Gent, KRC Genk Official, Club Brugge en RSC Anderlecht.

In twee uur tijd gaven we een inleiding over blindheid en slechtziend-zijn gevolgd door een reeks praktische tips en tricks die ze voortaan kunnen gebruiken tijdens hun beschrijvingen. Tussendoor zorgden we voor een aantal oefeningen, zodat ze het geleerde meteen in de praktijk konden brengen.
De tijd vloog om en het bleek een erg leerzame middag te zijn, want de commentatoren gaven elkaar volop feedback en zelf pikten we ook nog wat voetbaltermen op.

Foto: de Ghelamco Arena in Gent, waar de opleiding plaatsvond.

E-cursus opnieuw van start


Op 1 februari is onze e-cursus ‘Gidsen voor blinde en slechtziende mensen’ opnieuw van start gegaan. Deze derde editie kwam er nadat we van verschillende kanten de vraag kregen of de cursus niet wat sneller op de agenda gezet kon worden. Oorspronkelijk stond de opleiding nl. pas later dit voorjaar in de planning.

Net zoals de vorige keer hebben we ook nu weer een heel divers publiek, dat onder andere bestaat uit gidsen van een stadsmuseum in Vlaanderen, leden van een organisatie die toegankelijke rondleidingen verzorgt in Nederland, een aantal ondertitelaars en vertalers die meer te weten willen komen over audiodescriptie en een studente die bezig is met een eindwerk over audiobeschrijving.

Tot eind deze maand kunnen ze zo vaak als ze willen de cursus doornemen en de bijbehorende oefeningen maken op het online platform. Daarna is het de bedoeling dat ze zelf een audiobeschrijving maken bij een kunstwerk naar keuze, waar ze dan individuele feedback bij krijgen.

Ben je gids en wil je ook leren hoe je een rondleiding toegankelijk kunt maken voor blinde of slechtziende bezoekers? Of wil je als beginnend audiobeschrijver graag meer weten over de doelgroep voor wie je werkt? We organiseren deze e-cursus een aantal keer per jaar, dus geef ons zeker een seintje als je de volgende keer mee wilt doen!


De foto hieronder is genomen tijdens een workshop voor de Brusselse Museumraad.
Foto van een workshop in Brussel

Nieuw op NPO1: Boer Zoekt Vrouw met audiodescriptie


Op zondag 12 februari is het nieuwe seizoen van Boer Zoekt Vrouw Internationaal van start gegaan op NPO1. Na de kick-off van eind augustus 2016 waarin de boeren zich voorstelden, is het nu tijd voor het vervolg van het verhaal. Hebben alle boeren post gekregen? En zitten er leuke vrouwen bij met wie ze misschien wel een nieuwe toekomst kunnen opbouwen? Elke zondagavond is er een nieuwe aflevering, met audiodescriptie via Earcatch natuurlijk. Op de website kun je de allereerste aflevering opnieuw bekijken waarin de boeren worden voorgesteld.

Wil je meer weten over Boer Zoekt Vrouw? Op onze blogpagina’s vind je meer informatie.

'Ron Goossens, low-budget stuntman'
in Nederlandse én Belgische bioscopen


Sinds eind januari is de nieuwe Nederlandse speelfilm Ron Goossens, low-budget stuntman in de bioscoop te zien. Deze film heeft audiodescriptie via de Earcatch-app. En, wat heel bijzonder is, de film is niet alleen in Nederland, maar ook in sommige Belgische bioscopen te zien, nl. in Kinepolis Hasselt, Kinepolis Antwerpen, Euroscoop Lanaken, Euroscoop Maasmechelen, Utopolis Turnhout, Utopolis Mechelen en Roxy Koersel.

Deze tragikomische film is van de makers van New Kids en wist in Nederland in anderhalve week al meer dan 100.000 bezoekers naar de bioscoop te lokken. Als je gaat kijken, let dan ook op de audiodescriptie, want die is deze keer net iets anders dan je misschien gewend bent. Zo zijn de beschrijvingen explicieter en ook de AD-stem is minder neutraal dan je zou verwachten.
Ingang bioscoopzaal Ron Goossens


De ingang van de bioscoopzaal waar 'Ron Goossens, low-budget stuntman' te zien was.

Om onze stagiaire de kans te geven om de audiodescriptie te beluisteren met de Earcatch-app, mocht ze tijdens werktijd mee naar de bioscoop.

Veldonderzoek noemen we dat. ;-)

Facebook-groep Audiodescriptie @ VRT


Eind vorig jaar heeft collega Geertje De Ceuleneer een Facebook-groep opgericht met de naam Audiodescriptie@VRT. Algauw werd besloten om de bijdragen niet te beperken tot VRT-producties en werd het een openbare groep waar iedereen welkom is die meer wil weten over audiodescriptie. Of, zoals het in de beschrijving van de groep staat:

"Voor de groeiende audiodescriptie-community. Hier willen we de service beter bekend maken, al is slechts een kleiner deel van de blinden en slechtzienden online. Audiodescriptie is ook dienstig voor andere mensen natuurlijk. Reacties kunnen de makers aanmoedigen of tips geven. Het is ook nuttig om audiodescriptie door anderen dan VRT-medewerkers te bespreken aangezien ook bioscoopfilms nu bewerkt worden. De enige regel: hoffelijkheid en bijdragen aan een constructief gesprek."


Copyright © 2017 Nevero, Alle rechten voorbehouden.